Eettistä kananmunaa etsimässä – Miksi luomukananmuna ei ole täydellinen ratkaisu?

Eettistä kananmunaa etsimässä – Miksi luomukananmuna ei ole täydellinen ratkaisu?

Kananmunat ovat nopeita valmistettavia joko paistaen tai keittämällä ja niissä on erinomainen ravintosisältö. Tämän lisäksi kananmunat antavat useille ruoille ja leivoksille niiden koostumuksen. Kananmuna on myös osa lakto-ovovegetaristin ruokavaliota, jossa ruoan eettisyyden raja kulkee siinä, että eläintä ei tarvitse tappaa osana tuotantoprosessia. Luomukanalassa kanalla puolestaan on parempi olla kuin perinteisissä kanaloissa. Mutta kuinka paljon oikeastaan tiedämme oikeasti kananmunien tai luomukananmunien tuotannosta? Kanat ovat kanalassa, plop plop, ja munat ilmestyvät supermarketin kautta pannullemme? Tämän postauksen luettuasi tiedät, miten erilaiset munat eroavat toisistaan ja saatat yllättyäkin kananmunien tuotannon todellisuudesta.

Disclaimerina haluan sanoa, että minulle on ihan sama mitä kukakin syö. Olen niin kiintynyt omaan napaani, että olen kaikkein kiinnostunein siitä, mitä itse syön ja millaisia vaikutuksia sillä on itseeni ja ympäröivään maailmaan. Yleisellä tasolla tietysti silti haluan kannustaa jokaista miettimään oman ruokailunsa vaikutuksia niin omaan terveyteensä, ympäristöön kuin tuotantoeläinten hyvinvointiinkin. Meistä jokaisella on myös hiukan toisistaan eroavat eettisyyteen liittyvät prioriteetit. Loppukädessä kukaan muu ei voi kuitenkaan myöskään tietää mikä toimii juuri sinun arkeesi. Jos siis syöt munia ja aiot syödä niitä tämän tekstin luettuasikin, älä siis koe oloasi syyllistetyksi.

Oma lakto-ovovegetaristin filosofiani

Olen ollut enemmän ja vähemmän kasvissyöjä siitä asti, kun muutin ensimmäistä kertaa kotoa pois. Arjessa olen ollut lähinnä lakto-ovovegetaristi, vaikka vegaanisuudenkin kanssa on tullut flirttailtua. Silti jouluna haluan kinkkua, ja jos joku tarjoaa ruokaa kodin ulkopuolella eikä vegevaihtoehtoja ole huomioitu, en ota liikaa stressiä asiasta.

En osta kotiini lihaa, koska haluan, että koti on “puhdas ja turvallinen” paikka, missä ei tarvitse murehtia. Jos yritän syödä lihaa arkiruokana, viimeistään viikon kuluttua iskee paha mieli. Väkisinkin mieleeni hiipii ajatus siitä, että jokin eläin eli todennäköisesti ikävän elämän ja päätyi teurastamolle vain keskinkertaisen makuista makaronilaatikkoa varten.

Asiaan liittyy lisäksi huoli punaisen lihan syöpä– sekä diabetesriskistä. Kolesterolin ja siten sydänterveyden näkökulmasta valkoinen liha (kala, kana) ei myöskään ole merkittävästi punaista lihaa terveellisempää. Ja lopuksi kuvioon liittyy eläinten hyvinvoinnin ja oman terveyteni lisäksi vielä ilmastonmuutos ja ympäristön hyvinvointi.

Lihantuotanto sen nykyisessä muodossa aiheuttaa suuret määrät hiilidioksidipäästöjä, ollen osallisena ilmastonmuutokseen. Lisäksi globaali lihantuotanto (tai tarkemmin ihmisten kuluttamat aikaisempaa suuremmat määrät) kannustaa rehun tehoviljelyyn, jossa hyödynnetään voimakkaita torjunta-aineita kuten glyfosaattia, joka puolestaan harventaa pölyttäjien esiintyvyyttä, siten vähentäen lintuja. Ja vielä viimeisenä on olemassa riski voimakkaiden myrkkyjen päätymisestä pohjavesiin ja varastoitumisesta maaperään.

Lihan arkiselle syömiselle en siis keksi kovin montaa hyvää syytä. Ymmärrän ihmisiä, jotka metsästävät tai tuntevat metsästäjiä ja kuluttavat riistaa. Eläin eli ainakin hyvän elämän. Tavalliselle supermarkettilihalle en puolestaan taida keksiä ainoatakaan muuta syytä, kuin että “se on hyvää”, mikä ei ole kovin vahva argumentti paremman tiedon valossa.

Miten olen perustellut kananmunien syömisen itselleni?

Mutta entäs ne kananmunat? Kana munii joka tapauksessa, eikä kanaa joudu tappamaan sitä varten, että siltä saataisiin muna. Tämän lisäksi kanamuna sisältää runsaasti proteiinia ja B-12 vitamiinia. Nykytiedon valossa munia on myös sydänterveyden näkökulmasta ihan turvallista syödä yhden kappaleen verran päivässä, sillä tuolla määrällä kananmuna ei vaikuta kolesterolia nostavasti.

Jos siis vetää oman eettisen rajan siihen, että kunhan eläin ei kuole prosessissa, on ihan mahdollista perustella kananmunien syönti itselleen, sillä kananmunilla on monia hyviä ominaisuuksia.

Olen syönyt kananmunia koko ikäni, lukuunottamatta eräästä vuosien takaisesta vegaanikokeilustani alkunsa saanutta vuotta, jolloin totesin, että oikeastaan kananmunien korvaaminenhan on tosi helppoa. Koska kyseinen vegaanikokeilu perustui lähinnä motivaatioon tutkia “Onko se mahdollista?”, kokeilu ei jäänyt loppujen lopuksi kuitenkaan elämään arkeeni, koska syvempi motivaatio “Miksi tämä on minulle tärkeää?” puuttui. Ja ovathan kananmunat helppoja ja herkullisia valmistaa.

Syötäväksi kasvatetut – Kurkkaus tuotantoeläinten hyvinvointiin Suomessa

Silmiäni avasi hiljattain lukemani Elina Lappalaisen kirja Syötäväksi kasvatetut. Maalta kotoisin oleva maatalousaiheista paljon kirjoittanut toimittaja avaa kirjassa faktoihin perustuen kuvaa eläintuotannosta Suomessa, antaen historiallista taustoitusta sekä kansainvälisiä vertailukohtia. Kirjassa erityisesti tykkäsin siitä, että se ei ole mitenkään villin asenteellinen sen suhteen mitä tulee eläintuotteiden kuluttamiseen, vaikka rivien välissä oleva teesi onkin, että tuotantoeläinten hyvinvointia tulee parantaa.

kanamuna eettisyys ekologisuus

Vaikka kirja ei ole enää uunituore, moni asia ei oikeastaan ole muuttunut yhtään mihinkään. Useimmiten päädyn lukemaan eläinten hyvinvoinnista englanniksi. Kuitenkin amerikkalaisesta megaluokan tehotuotannosta lukiessani ajattelen jotenkin tämän suuntaisesti “Mutta eihän meillä EU:ssa. Meillä on lainsäädäntö tuollaisia kamaluuksia vastaan turvaamassa.” Mutta oikeastaan sitä ei sitten koskaan tule itse aktiivisesti selvittäneeksi miten tilanne omassa kotimaassa todella on.

Miten kananmunia tuotetaan?

Tiesin kyllä, että kanat asuvat isoissa teollisuuden tarpeita vastaavissa kanaloissa. Tiesin, että häkkikanaloiden perinteiset pienet häkit on kielletty. Ne on vaihdettu virikehäkkeihin, jotka ovat silti aika pirun ankeita, jos sellaisessa viettää koko ikänsä. Häkkikanalan munat tunnistaa munan kyljessä olevan punaisen leiman numerosta 3.

Tiesin myös, että okei, lattiakanalassa kanat eivät ole häkissä, vaan ne saavat vaeltaa vapaasti. Tästä johtuukin tuottajien käyttämä markkinointinimitys “vapaan” tai “onnellisen” kanan munat. Toisaalta en tiennyt, että lattiakanalassa on aika hiiskatin tiivistä, siellä ei useimmiten ole ikkunoita, eikä siellä ole oikein mitään mikä antaisi edes etäistä mielikuvaa kanalle antoisasta ympäristöstä. Lattiakanalan munat tunnistaa punaisesta leimasta numerolla 2.

Sitten tullaan siihen osaan jota en tiennyt. Kananmunan tuotannossa vain naaraspuoliset kanat ovat arvokkaita, koska vain naaraat munivat. Munintaan käytetyt kanat ovat myös sen verran sitkeitä, että niitä ei myydä broilerina, koska kukaan ei ostaisi sitkeää ja luista lintua. Tästä syystä tipujen kuoriuduttua urostiput erotellaan joukosta ja käytetään myllyn läpi, josta ne ilmeisesti päätyvät minkin rehuksi. En ollut tullut ajatelleeksikaan koko asiaa. Tämä jäi häiritsemään.

Keskimääräinen kana munii elämänsä aikana noin 330 munaa. Sen jälkeen kun kana on lopettanut munimisensa, se on lähinnä rehua mussuttava kuluerä, joten kana lopetetaan. Kana voi elää keskimäärin noin 5-10 vuotiaaksi, mutta nykyisen kaltaisessa tuotannossa se lopetetaan jo noin 14 kuukauden iässä.

Eivätkö luomumunat sitten ole eettisiä ja eläinystävällisiä?

  • Luomukanaloissa kanat saavat olla vapaina kuten lattiakanalassa.
  • Luomukanalassa kanoilla on enemmän tilaa, sillä luomutuotannossa sallittu kanojen määrä per neliö on 6 kpl, siinä missä lattiakanalassa se on 9 kpl.
  • Luomukanalassa tulee myös olla ikkuna, josta päivänvalo pääsee sisään, eikä virikehäkki- ja lattiakanaloiden tyylisiä ikkunattomia halleja sallita.
  • Tämän lisäksi luomukanat on päästettävä ulkoilemaan, jolloin ne saavat toteuttaa kanamaisia tarpeitaan, kuopsuttaa maata ja tutkiskella.

Tässä mielessä eläinten hyvinvoinnin kannalta luomu on siis huomattavasti parempi vaihtoehto kuin muun tyyppiset kanalat. Se mitä ihmiset mieltävät “vapaan kanan muniksi” toteutuukin siis oikeastaan lähinnä vain luomumunissa. Luomumunat tunnistaa kuoreen leimatusta punaisesta nollasta.

Luomu ei kuitenkaan ole hyväntekeväisyyttä, vaikka eläinten oloihin panostetaankin enemmän kuin muun tyyppisissä kanaloissa. Urostiput lopetetaan jo niiden elämän alussa ihan samoin kuin virikehäkki- tai lattiakanojenkin urostiput. Kun kana puolestaan lopettaa munimisen, se lopetetaan hiukan reilun vuoden ikäisenä aivan samalla tavoin kuin perinteisemmissäkin kanaloissa. Luomurehu on vielä perusrehua kalliimpaa, jolloin olisi vielä järjettömämpää pitää tuottamatonta eläintä varsin kirjaimellisesti syömässä tuottajan tilipussista.

Jos tuotannon taloudelliseen kannattavuuteen liittyvä eläinten lopettaminen ei sodi omaa arvomaailmaa vastaan, luomumunat ovat ehdottomasti paras tarjolla oleva vaihtoehto.

Millaisia kananmunia toivoisin, että kokisin kananmunien syömisen olevan okei?

Olen ehkä hiukan naiivi kaunosielu, mitä tulee eläimiin. Mitä siis haluaisin kananmunan tuotannolta? Ensinnäkin toivoisin, että kukkoja ei tapettaisi. Tosin en kyllä keksi niille mitään järkevää hyödyntämiskohdettakaan. Toivoisin myös, että sen jälkeen, kun kana on muninut munansa, se voisi jatkaa kanan elämäänsä kupsahtamiseensa asti.

eettinen kanamuna kasvissyoja vegaani

Tällainen ratkaisu ei ole mitenkään järkevästi toteutettavissa teollisella mittakaavalla, niin että munia voisi ostaa marketista. Ruoan syöminen on nautinto, mutta ruoan tuotanto on bisnestä. Vain hyvin harva kuluttaja olisi valmis maksamaan vielä luomumuniakin korkeampaa hintaa “pitkäikäisen luomukanan munista”.

Haluaisin ottaa projektikseni selvittää, löytäisinkö mistään lähialueeltani pientä harrastelijaa, joka tuottaisi munia mielestäni hyväksyttävällä tavalla. Jos en, luulen, että taidan jättää kananmunat sikseen siihen asti, että jonain päivänä voin pistää pystyyn oman pienen kanalani, jonka taloudellinen järkevyys olisi täysi nolla.

Siihen asti taidan vaan hyödyntää Kamomillan konditorian erinomaista listaa siitä, miten kananmunan voi korvata niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin vegaanisilla vaihtoehdoilla herkullisuudesta ja koostumuksesta tinkimättä.

Oletko vähentänyt kananmunien kulutustasi, tai jopa lopettanut kananmunien syömisen? Millaiset asiat ovat sinulle kananmunan tuotannossa tärkeitä?

-Anna

_________________________________

Luitko jo?

Suomalainen ruoka ei ole aina vastuullisempaa

Näin valitset ekologista ruokaa – 9 vinkkiä

Miksi kannattaa ryhtyä kasvissyöjäksi? – 4 syytä

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE



4 thoughts on “Eettistä kananmunaa etsimässä – Miksi luomukananmuna ei ole täydellinen ratkaisu?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *