Neulottu pesusieni hamppulangasta – Zero Waste DIY

Neulottu pesusieni hamppulangasta – Zero Waste DIY

Kuinka monta tavallista pesusientä taloudessasi kuluu vuodessa? Yksi kaupasta ostettu 10 kappaleen pakkaus tiskisieniä? -Laskin, että omassa taloudessamme on kulunut ainakin noin yksi sieni kuukaudessa, eli 12 vuodessa. Koska pesusienet valmistetaan muovista, mutta ne eivät ole pakkauksia, ne ovat sekajätettä. Eli kierrätyskelvotonta “aitoa” roskaa siinä vaiheessa kun ne tulevat tiensä päähän. – Ei ihan sitä zero waste -ideaalia johon elämässäni pyrin. Päätin tehdä asialle jotakin, ja ratkaisuksi päätyi biohajoavista materiaaleista valmistettu itse neulottu pesusieni hamppulangasta.

Olen enemmän tiskiharja-ihminen, mutta kumppanini käyttää mieluummin pesusientä, ja itsekin toki käytän niitä silloin tällöin. Koska pesusienistä luopuminen ei varsinaisesti ole taloudessamme vaihtoehto, paras ratkaisu olisi, jos pesusieni olisi biohajoava. Toisekseen olisi hyvä, jos pesusieni olisi sen verran jämerästä materiaalista valmistettu, että esim. kuukauden käyttö ei suuremmin vaikuttaisi sen hankausominaisuuksiin.  Jos pesusieni olisi vielä sopivan karhea siinäkin vaiheessa kun se on likainen, sen voisi heittää pyykinpesukoneeseen ja sitä voisi uudelleenkäyttää keittiössä, kunnes se todella tulisi tiensä päähän.

Kuten olen aiemminkin kertonut, en tosiaan osaa virkata, mutta neulominen luonnistuu. Päätin neuloa hamppulangasta pesusienen. Jotta siitä tulisi “kouraan sopiva”, täytin tiskisienen luffalla (löytyy myös nimellä pesusienikurkku, ja taitavimmat voivat kasvattaa sitä jopa itse kotona), joka on luonnollisena pesusienenä käytetty hiukan kesäkurpitsan näköinen kasvi.

Neulottu zero waste pesusieni hamppulangasta – Ohje

Tarvikkeet:

  • Hamppulankaa
  • Puikot (noin koko 4 toimi itselläni hyvin)
  • Luffaa
  • Sakset
  • Neula jossa on hamppulangalle riittävän suuri silmä

Ohje:

  1. Luo hamppulangasta 22 silmukkaa. Hamppulanka on hiukan kankeaa ensimmäiset pari riviä, mutta kun työ saa tarpeeksi pituutta kankaaseen syntyy josutoa.
  2. Kudo aina-oikeaa noin 15 cm. Voit kääntää hamppukangaspalan kaksinkerroin tarkastaaksesi onko pesusienesi mielestäsi jo tarpeeksi leveä.
  3. Kun pala on tarpeeksi pitkä, että sen voi taitella kaksin kerroin ja siitä syntyy pesuseinen mallinen suorakulmio, päättele työ.
  4. Leikkaa kuiva Luffa n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Suosittelen käyttämään jämeriä saksia, sillä itselläni ainakin talouden hellemmät ja vanhemmat sakset pirstoutuivat tässä prosessissa.
  5. Taita hamppupala kaksinkerroin, ja aloita ompelu taitteen vierestä lyhyestä päädystä, ompele reunat yhteen, jatka reunojen yhteen ompelua pitkän sivun loppuun asti, kunnes sinulla on pesusienen mallinen tasku.
  6. Täytä tasku tasaisesti luffa-viipaleilla. Kasvin koosta riippuen viipaleita mahtuu yhteen pesusieneen noin 2-5.
  7. Kun pesusieni on täytetty, ompele viimeinen lyhyt sivu kiinni, ja päättele työ.

Käsissäsi on valmis hamppulangasta neulottu pesusieni!

Mutta toimiiko hamppulangasta neulottu pesusieni käytännössä?

Meillä on nyt ollut hamppulangasta ja luffasta valmistettu pesusieni käytössä pari kuukautta (tekeminen oli sen verran näppärää, että pyöräytin neljä, joten niitä voi pestä kerran viikossa). -Oman kokemukseni mukaan luonnonmateriaaleista valmistetun pesusienen kuivuminen kestää hitusen kauemmin kuin muovisen version, mutta toisaalta hamppuinen ei kerää itseensä samalla tavalla ryönää tiskatessa kuin marketin muovinen kertakäyttöversio.

Projektiin ryhtyessäni olin innoissani, mutta ennen ensimmäistä kokeilua hiukan jännitti, että väkersinköhän ihan turhaan; Entä jos pesusieni ei hankaa tarpeeksi, ei kuivu ollenkaan ja alkaa haista muhittaessaan bakteereita? -Käytössä on kuitenkin osoittautunut, että ihan hyvin tuo neulottu hamppulankainen tiskisieni hoitaa hankaamisen, ja pinttyneimpään likaan joutuu joka tapauksessa käyttämään tiskiharjaa.

Pesusieni myös kuivuu ihan hyvin kun sen joko nostaa ilmavasti seinää vasten kuivumaan lavuaarin reunalle, tai jos innostuu näpertämään siihen silmukan josta sen voi nostaa koukkuun kuivumaan. Pesusieni kestää myös yllättävän hyvin konepesua, ja olen myllännyt sitä samassa valkopesuohjelmassa lakanoiden ja muiden siivousrättien kanssa.

Luonnonmateriaaleista valmistettu tiskisieni on helppo tapa siirtyä kohti zero waste elämäntapaa, sillä tiskatessa käyttökokemus ei juuri eroa aiemmasta, jonka lisäksi ainakin itse koen oloni huomattavasti paremmaksi kun yhtäkkiä tuotan taas hitusen vähemmän kertakäyttöistä muoviroskaa.

Mitä käytät käsin tiskaamiseen? Millaisista tuotteista olet tykännyt käytännössä? Jaa kokemuksesi kommenteissa! 

-Anna 

____________________

Luitko jo? 

DIY: KESTOVANULAPUT NEULOEN

MILLÄ SIIVOAN EKOKOTINI? EKOLOGINEN KODISIIVOUS KÄYTÄNNÖSSÄ

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



3 thoughts on “Neulottu pesusieni hamppulangasta – Zero Waste DIY”

  • Hamppulanka on tuttua materiaalia tiskiräteissä. Itse jäin miettimään noita pahimpia tahroja. Yleensä ne itsellä ei ole lähteneet harjalla ja siksi meillä on sienikin käytössä.

    Mielenkiintoista myös tuo luffan koneessa pesu. Kestääköhän se itsekseen vai tarvitseeko jotain ympärilleen suojaksi koneessa?

    • Meillä ainakin toistaiseksi tiukemmatkin tahrat ovat lähteneet irti hyvin tätä käyttäen, joskin tietty patoihin ja kattiloihin olen joutunut käyttämään silloin tällöin teräsvillaa, kiinni palaneiden tahrojen puhdistamiseen. 🙂

      Olen ehtinyt tähän mennessä pyöräyttämään pari pesusientä pyykinpesukoneen kautta, ja sisällä ollut luffa ei ole kärsinyt. -Olen tosiaan laiskasti vain nakannut sienet valkopesuohjelman mukaan ilman pesupussia. Yllätyin itse postiiivisesti lähinnä siitä, että valkopesu ei vaikuttanut myöskään sienten hamppunarusta valmistetun kuoren karheuteen. Kuitenkin suihkussa vamppuna käyttämiämme “paljaita” luffan paloja en välttämättä heittäisi pesukoneeseen, lähinnä koska pelkään että niistä irtoaa siemeniä jotka saattaisivat vahingoittaa konetta. -Toisaalta esim. keittämisen pitäisi kuitenkin olla ihan ok, koska luffahan on puun kaltaista kuitua, eikä sen pitäisi vahingoittua ellei se kohtaa kovaa mekaanista rasitusta ollessaan kuumasta vedestä vielä pehmeää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *