11 hyvää ja 4 epäilyttävää tapaa käyttää Marseille-saippuaa

11 hyvää ja 4 epäilyttävää tapaa käyttää Marseille-saippuaa
Sisältää mainoslinkkejä: Hyvinvoinnin.fi*

Marseille-saippua on yksi kodin ihmeaineista. Sillä voi kattaa käytännössä kaikki järkevät ja järjettömät pesuaineen tarpeet. Aito ja alkuperäinen Marseille-saippua* valmistetaan vielä tänäkin päivänä Ranskan Marseillessa. Tunnustan, että itsekin vasta alkaessani kirjoittamaan postausta yllätyin siitä, että ainakin itselleni elämäni aikana Marseille-saippuana myyty Le Chat Marseille-saippua “kissasaippua” ei oikeastaan ole sitä aitoa tavaraa, sillä Le Chat saippuan koostumus sisältää sekä synteettisiä että eläinperäisiä ainesosia. En halunnut uskoa suoraan netin villeihin väittämiin, joten varmistin asian vielä meilitse valmistajalta Henkeliltä, ja tottahan tuo oli.

Marseille-saippuana myydään tosi monen sorttista yleiskäyttöön tarkoitettua palasaippuaa. -Sitä aitoa palasaippuoiden shampanjaa, mutta myöskin ihan hyviä jäljitelmiä, sekä sitten niitä vähän vähemmän taidokkaita (synteettisiä, eläinperäisiä) jäljitelmiä. Marseille-saippuan perusideana on, että saippua on valmistettu oliivi- tai kookosöljystä, eikä se sisällä keinotekoisia lisäaineita tai hajusteita. Runsaan oliiviöljypitoisuutensa ansiosta saippua jättää pestyn kohteen pehmeäksi, jonka ansiosta se soveltuu oivallisesti esim. villaneuleuden käsinpesuun.

Marseille-saippuasta löytyy vihreää sekä beigeä, liki valkoista, variaatiota. Vihreässä* on enemmän (tai ainoastaan) oliiviöljyä, josta saippua myös saa värinsä, ja sitä suositellaan erityisesti kauneudenhoidon tarpeisiin. Valkoisessa* versiossa puolestaan on enemmän kookos- tai palmuöljyä, ja se toimii kyllä kauneudenhoitoon ihan yhtäläisesti, mutta on myös tehokkaampi huushollauksen tarpeisiin.

Marseille-saippuan maantieteellinen nimisuoja, jonka kanssa nuolaistiin ennen kuin tipahti

Savon de Marseille-saippua nautti muutaman vuoden verran maantieteellistä nimisuojaa, mutta kyseinen päätös suojasta kumottiin Pariisin valitustuomioistuimessa 2020 keväällä. Esimerkkejä maantieteellistä nimisuojaa nauttivista tuotteista ovat mm. shampanja, konjakki, karjalanpiirakat, Rioja-viini..  -Eli tällä hetkellä lain silmissä ei ole olemassa sellaista asiaa kuin  “aito” Marseille-saippuaa.

Periaatteessa kuitenkin, aito THE Marseille-saippua on:

  • kova saippuapala tai kuutio,
  • joka on valmistettu Ranskan Marseillessa
  • kasviöljystä (yleensä oliiviöljystä, mutta esim. palmu- ja kookosöljytkin on hyväksytty vaaleampaa varianttia varten),
  • saippua ei sisällä synteettisiä lisäaineita,
  • saippuan öljypitoisuus on 72%,
  • eikä tuote sisällä hajusteita.

Jos haluaa varmistaa, että saa juuri THE saippuaa, kannattaa etsiä palaa jossa on AFSM (Marseille Soap Manufacturer’s Association/ Union des Professionnels du Savon de Marseille) -leima. Suomessa esim. Ruohonjuuri ja Hyvinvoinnin tavaratalo myyvät tätä the real dealia.

Käytännössä Marseille-saippuaa kuvaa sen maantieteellistä valmistupaikkaa enemmän ehkä kuitenkin saippuan valmistusprosessi; Saippua keitetään isossa kattilassa kasviöljystä, vedestä ja lipeästä. Kiinnostavaa on, että voimassa olleen maantieteellisen nimisuojan mukaan oli myös ihan ok lisätä eteeristä öljyä saippuan hajusteeksi, mutta AFSM:n, eli saippuan valmistajien liiton, hyväksyntää sellaisella pelleilyllä ei saavuteta.

Tällä hetkellä suurin osa maailmassa ostetusta Marseille-saippuasta valmistetaan Ranskan ulkopuolella, sillä todellisuudessa suurin osa Marseille-saippuasta myös valmistetaan muualla kuin Marseillessa. Teknisesti ottaen voidaan puhua Marseille-saippuasta vaikka se olisi valmistettu Pieksämäellä, kunhan se ei sisällä muuta kuin kasviöljyä, lipeää/soodaa/jotain suoloa(?), sekä vettä.

Vasta kun aloin perehtymään kaappini sisuksiin postauksen kuvien ottamista varten, havaitsin että oma varastoni koostuu italialaisesta kopiosta, joka sisältää kookos- ja oliiviöljyä, ja se on valmistettu perinteisellä menetelmällä ilman synteettisiä lisäaineita. Eli luokittelisin sarjaan ihan kelpo tavaraa oleva kopsu. -Saippuaa hamstratessa kannattaa aina myös tsekata sisältääkö tuote palmuöljyä, mikäli sitä haluaa vältellä.

 

Marseille saippua

Marseille-saippua – 11 hyvää ja 4 kyseenalaista käyttötarkoitusta

1. Suihkussa palasaippuana

Marseille-saippua toimii suihkusaippuana, jättäen ihon miellyttävän pehmeäksi suihkun jälkeen.

2. Sheivaukseen

Marseille-saippuasta toimii todella hyvin myös sheivausvaahtona. Olen joskus aiemmin käyttänyt niin suihkugeeliä kuin “virallista” höyläys vaahtoakin, enkä kokenut, että Marseille-saippua olisi jäänyt kakkoseksi kummallekkaan!

3. Käsisaippuana

Jos olet jo siirtynyt kylppärin lavuaarin ääressä pesemään kädet palasaippualla, ja haluat hoitaa homman minimalistisessa hengessä Marseille-saippua toimii täydellisesti myös käsisaippuana.

4. Kodin yleispuhdistusaineena

Keitä vettä ja lisää joukkoon raastettua Marseille-saippuaa, sekoita ja tadaa! -Kodin yleispuhdistusaine on valmis. Olen aiemmin käyttänyt ekomerkin käsitiskiainetta kodin yleispuhdistusaineena etikan lisäksi, mutta tämä oli sen verran helppo tehdä kun teki kerralla isomman satsin, että uskon siirtyväni jatkossakin lisäämään pesuaineeseeni veden vasta kotona.

5. Tiskiaineena

Meillä ei ole astianpesukonetta, joten kaikki astiat pestään käsin ja käsitiskiainetta kuluu. Aiemmin olen ostanut yllä mainittua ekologista tiskiainetta, mutta yllä kuvatulla tavalla tiskiaineen vasta kotona valmiiksi keittäminen tekee tiskaamisesta vielä hiukan zero waste -mentaliteetin mukaisempaa ja huomattavasti edullisempaa kuin jatkuva kaupassa uuden pullon perässä ravaaminen.

6. Meikkisivellinten puhdistukseen

Marseille- saippua toimii erinomaisesti meikkisivellinten puhdistusaineena, sillä normaalista marketti-tiskiaineesta eroten, se ei sisällä mitään mitä et muutenkin voisi käyttää kasvojen pesuun, ja samalla se on huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin “virallinen” sivellinten puhdistusaine. (Vinkkinä, jos Marseille-saippua ei tässä sytytä, käytä kasvojepesuainetta, älä sitä tiskiainetta. Normaalia tiskiainetta ei ole tarkoitettu joutuvaksi kosketuksiin kasvojen kanssa.)

7. Arkojen materiaalien (silkki/villa) käsin pyykkäämiseen

Tähän olen käyttänyt Marseille-saippuaa eniten. Herkistä materiaaleista valmistettujen pyykkien nyrkkipyykkäämiseen. Vuosien kokemuksella voin todeta, että tähän Marseille-saippua on hellävaraisuudessaan täysin ylivoimainen. Etenkin omat silkkiset vintage aarteeni ovat säilyneet hyvässä kunnossa oikeaoppisten pesukäytäntöjen avulla.

8. Mattojen pesuun

Yleissaippua on yleissaippuaa. Hieraise matonpesuharjaa saippuapalaan, ja eikun vaan hinkkaamaan!

9. Nahkatuotteiden puhdistukseen

Marseille-saippua toimii erityisen hyvin nahkatuotteiden puhdistuksessa.  Pyyhi esim. nahkainen nojatuoli kauttaaltaan ensin pelkällä vedellä ksotutetulla nihkeällä liinalla. Tämän jälkeen hiero liinaa kostutettuun saippuapalaan, ja puhdista nojatuoli saippuoitua nihkeää liinaa käyttäen. Älä hankaa pintaa liian väkivaltaisesti. Lopuksi pyyhi nojatuoli vielä kuivalla liinalla. Erillistä saippuan huuhtelua ei tarvita.

10. Huonekasvien tuholaistorjuntaan

Olemme käyttäneet aiemminkin tiskiainetta veteen sekoitettuna kodin helppona huonekasvien tuholaistorjuntana: saippuavesi suihkepulloon ja säännöllistä kasvin suihkuttelua kunnes kirvat / muut öttiäiset luovuttavat. Saippua on saippuaa, joten ilmeisesti saman homman voi toteuttaa myös Marseille-saippualla.

11. Kasvojen pesuun

Tämä riippuu varmasti aivan ihmisestä. Yleensä kasvojenpesuaineiden pakkauksissa mainostetaan että “ei sisällä saippuaa”, ja Marseille-saippua on tasan sitä itseään. Saippuaa.

12. Hiusten pesuun? 

Palashampoo on suurimmalle osalle meistä jo vanha tuttu. Piruuttani kokeilin miten homma toimisi Marseille-saippualla, sillä se olisi huomattavasti edullisempaa kuin vakkarini, ihanan tuoksuinen Lushin Honey, I Washed My Hair. En ollut lopputulokseen kuitenkaan erityisen tyytyväinen, ja taidan yhä jatkaa Lush-linjalla.

13. Itikan puremien aiheuttaman ihoärsytyksen rauhoittamiseen?

Olen tänä kesänä onnekkaasti säästynyt pahemmilta hyttysenpuremilta, joten en päässyt tätä kyllä testaamaan. Mutta toisaalta uskoisin, että tämä on ihan mahdollista, sillä ainakin yksi vanhimmista Marseille-saippuan valmistajista suosittelee saippuaa mm. tähän tarkoitukseen, ja Ruohonjuuri toisti saman vinkin omassa asiakaslehdessään.

14. Väitetysti myös koiran pesuun?

Itselläni on sen verran vielä ihan virallisesti koiran pesuun tarkoitettua koirashampoota jäljellä, että ensimmäisenä en ole välttämättä kokeilemassa koiran saippuointia, vaikka olenkin innostunut tuotteen monikäyttöisyydestä. Pitänee kysyä koiralta joskus nykyisen shampoon loputtua, josko hän suostuisi myös koekaniiniksi.

15. Hammastahnaksi?

Yllä mainitut Ruohonjuuri sekä saippuan perinnevalmistaja suosittelevat, että Marseille-saippua toimii myös hammastahnana, ja kuulemma vaahtoaa tosi kivasti. Kirjoitin jossain vaiheessa kokemuksistani Dr Bronner’sin Castille saippuan kanssa jota suositeltiin samaan puuhaan. En ole vieläkään kokeillut, enkä edelleenkään keksi ainoatakaan syytä kokeilla, vaikka se ei suoraan haitallista olisikaan. Rautahampaat voi pilata vain kerran.

Olen löytänyt kimpaleen kultaa. -Tai oliiviöljyä.

Olen ollut todella tyytyväinen löytööni ja liki harmittelen sitä, etten ole aiemmin tajunnut että Marseille-saippuaa voi todella käyttää muuhunkin kuin vain silkki- ja villavaatteiden pesuun. Marseille-saippua* on kyllä yksi eko-maanisen zero waste minimalistin märkä päiväuni. Kevyesti pakattu luonnontuote joka toimii käytännössä kodin jokaiseen saippuan tarpeeseen. Pakko sanoa, että kyseessä on ehdottomasti kaikkien kokeilemieni tuotteiden kärkikaartia ja Marseille-saippua painii samassa sarjassa etikan, ruokasoodan ja vodkan kanssa.

Käyttämällä palasaippuaa säästät nestemäisen saippuan aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä, jotka syntyisivät vastaavassa nestemäisessä tuotteessa olevan veden (eli ylimääräisen painon) kuljetuksesta. Kyseessä on biohajoava luonnontuote, joka ei sisällä synteettisiä kemikaaleja jotka jäisivät pyörimään pestyille pinnoille tai haihtumaan niiltä hengitysilmaan, eikä tuote sisällä mikromuoveja tai säilöntäaineita. Marseille-saippua* sopii myös vegaaneille, sillä se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Marseille-saippua tulee monikäyttöisyytensä ja yksinkertaisuutensa vuoksi myös huomattavasti edullisemmaksi kuin useamman eri pesuaineen ostaminen kotiin eri tarkoituksia varten. Minimalisti nauttii siitä, että monikäyttöisen tuotteen kanssa elämä on helppoa, eikä tarvitse juosta jatkuvasti kaupassa metsästämässä tuhatta eri ainetta eri tarkoituksiin, kun selkeämpikin vaihtoehto on olemassa. Lisäksi zero waste kodin tavoittelija rakastaa ajatusta säästyvän pakkausjätteen määrästä. Ihana tuote!

Mihin käyttötarkoituksiin olet itse havainnut Marseille-saippuan* parhaaksi? Jaa vinkkisi kommenteissa!

-Anna 

___________________________

Luitko jo?

Kokemuksia – Dr Bronner’s Pure-Castile Soap

Millä siivoan ekokotini? Ekologinen kodisiivous käytännössä

Testissä palashampoo ja hoitoainepala

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



6 thoughts on “11 hyvää ja 4 epäilyttävää tapaa käyttää Marseille-saippuaa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *