Eettiset ja ekologiset alusvaatteet – 24 ihaninta brändiä

Eettiset ja ekologiset alusvaatteet –  24 ihaninta brändiä
Sisältää mainoslinkkejä*

Periaatteeni on ostaa kaikki mahdollinen käytettynä. Alusvaatteita en kuitenkaan lue tämän “mahdollisen” piiriin. Ekologiset alusvaatteet haluan ostaa uutena, mutta onneksi uusien alusvaatteidenkin ostamisen voi tehdä vastuullisesti.

Olen koonnut tätä listaa viimeiset puolisen vuotta, ja viimein tämä pääsee ystävänpäivän alla julkaistuksi asti. Tällä viikolla olen koonnut listan 24 eri brändistä joiden valikoimista löytyy alusvaatteita jokaiseen makuun. Löytyy mukavaa ja hengittävää puuvillaa, lämmintä merinovillaa, rohkeaa ja seksikästä pitsiä, sekä plus size mitoituksia. Kaikkia kokoamani listan brändejä yhdistävät ekologiset materiaalivalinnat ja tuotantoprosessit, sekä läpinäkyvät ja eettisesti kestävät tuotantoketjut.

Listan kokoamiseen meni puolisen vuotta pohdintaa ja etsintää, mutta olen hurjan tyytyväinen siitä, että olen onnistunut luomaan resurssin, josta uskon monen hyötyvän. Haluamme pukeutua eettisiin ja ekologisiin vaatteisiin, mutta alusvaatteiden kanssa eteen tulee tenkkapoo. Ei enää!

Miksi kaikilla listan vastuullisilla brändeillä ei ole eko- tai eettisyyssertifikaatteja?

Monien isompien brändien alusvaatteilta löytyy sertifikaatteja, mutta esimerkiksi yhden tai kahden naisen pyörittämältä pienyritykseltä, joka valmistaa alusvaatteita teollisuuden ylijäämäkankaista, ei välttämättä kalliita sertifikaatteja löydy. Sertifikaattien puuttuminen ei välttämättä tee brändistä yhtään sen vähempää vastuullista, jos tuotantoketju on todellakin läpinäkyvä. Alusvaatteissa käytettäviä teollisuuden ylijäämäkankaita ja pitsejä ei myöskään useimmiten sertifioida mitenkään. Listan jokaisen alusvaatemerkin vastuullisuudesta voi lukea lisää “vastuullisuus” linkkiä klikkaamalla.

Miten ja miksi ostaa ekologisia alusvaatteita netistä?

Useilta brändeiltä ekologisia ja eettisiä naisten alusvaatteita on saatavilla Suomeen lähinnä netistä, ja silloin kannattaa ehdottomasti panostaa kokotaulukkojen tutkimiseen. Suomalaisina verkkokauppoina löytyvät Weecos, Weekendbee ja Nudge, joiden valikoimista löytyy useimmat tämän listan brändeistä.

Alusvaatteiden ostamista netistä ei kannata turhaan ujostella, sillä ekologisesti ja eettisesti tuotettu alusvaate, vaikka pidemmänkin matkan päästä tilattuna, on todennäköisesti useimmiten aina vastuullisempi valinta kuin läheltä ostettu pikamuotiliikkeen tuote. Verkkoshoppailussa kannattaa varata esille mittanauha, joka auttaa oman vaatekoon määrittämisessä.

Eettiset ja ekologiset alusvaatteet – 24 ihaninta brändiä

kotimaiset luomupuuvilla alusvaatteet

1. People Tree

*People Treen alusvaatteet valmistetaan eettisesti Intiassa GOTS sertifioidusta puuvillasta, pellavasta sekä Tencelistä.

People Tree on valmistanut vastuullisia vaatteita vuodesta 1991, ollen ensimmäisiä brändejä, jotka todella panostivat juurikin vastuulliseen tuotantoon ja ekologisiin materiaaleihin. Merkin alusvaatteet ovat tyyliltään hillittyn naisellisia. People Treen alusvaatteissa erityisesti alusvaatteiden käyttömukavuuteen ja käytännöllisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Sertifikaatit: Reilu kauppa, GOTS sertifioitu puuvilla

Vastuullisuus

kotimaiset luomupuuvilla alusvaatteet

2. Organic Basics

*Organic Basics on Tanskalainen eettinen ja ekologinen alus- ja urheiluvaatebrändi, jonka toiminnan keskipisteessä on valmistaa mukavia ja toimivia vaatteita, jotka on luotu kestämään. Organic basicsin vaatteet ommellaan Euroopassa ja Turkissa, ja tuotantoketju on läpinäkyvä.

Organic Basicsin alusvaatteissa käytetään runsaasti kierrätettyjä materiaaleja, kuten kierrätysvillaa, kierrätettyä kasmiria ja kierrätettyä nylonia. Alsuvaatteissa ja urheiluvaatteissa käytetty puuvilla on GOTS sertifioitua. Erityisen kiinnostava tuote brändiltä on SilverTech -teknologiaa hyödyntävät urheilurintaliivit, jotka vähentävät hienhajua.

Sertifikaatit: GOTS sertifioitu puuvilla

Lue lisää Organic Basicsin vastuullisuudesta.

kotimaiset luomupuuvilla alusvaatteet

3. Tamsilk

Tamsilk on kotimainen silkkituotteisiin erikoistunut yritys, jonka valikoimista löytyy juuri suomalaiselle naiselle suunniteltuja silkki-, puuvilla- ja bambualusvaatteita. Tamsilkin ehdottomina ykkösetuina ovat kotimaisuus ja alusvaatteiden edullisuus verrattuna useisiin muihin vastuullisiin alusvaatemerkkeihin.

Kaikki Tamsilkin alusvaatteet valmistetaan Kangasalan tehtaalla hengittävistä luonnonmateriaaleista: villasta, silkistä, puuvillasta ja bambusta. Pääosa Tamsilkin käyttämistä villa- ja silkkineuloksista valmistetaan itse. Kaikki yrityksen ostamat langat ovat Öekotex sertifioituja, ja käytetty puuvilla on GOTS sertifioitua.

Sertifikaatit: Öekotex, GOTS sertifioitu puuvilla

Vastuullisuus

kotimaiset luomupuuvilla alusvaatteet

4. Woron

*Woron tanskalaisten sisarusten Kööpenhaminassa perustama vastuullinen alusvaatebrändi. Alusvaatemerkin tavoitteena on luoda arjessa toimivia kauniita ja mukavia alusvaatteita. Brändin alusvaatteissa erityisenä piirteenä on niiden ajaton design, joka ei ala näyttää muodista menneeltä sesongin vaihtuessa seuraavaan. Woronin sisarukset uskovat, että alusvaatteiden tulisi olla hengittäviä, mukavia ja saada käyttäjänsä tuntemaan olonsa seksikkääksi jokaisena päivänä.

Kaikki Woronin alusvaatteissa käytety tekstiilit on sertifioitu Oeko Tex 100 tai 1000 standardin mukaisesti, ja kaikki merkin puuvilla alusvaatteet on valmistettu GOTS sertifioidusta puuvillasta. Woronin alusvaatteiden valmistuksessa ei käytetä mykyllisiä kemikaaleja, väriaineita tai metallisia kaaritukia, jotka pistelisivät rintakehää.

Woron alusvaatteet valmistetaan läpinäkyvästi ja eettisesti Italiassa, Turkissa, Unkarissa ja Saksassa.

Sertifikaatit: Oeko Tex 100 & 1000, GOTS sertifioitu puuvilla

Vastuullisuus

seksikkaat pitsialusvaatteet eettinen tuotanto

5. The Nude label

The Nude label on espanjalainen vastuullisia alusvaatteita valmistava yritys, joka panostaa tuotannossaan erityisesti korkealaatuisen luomupuuvillan käyttöön. Espanjalaisen merkin alusvaatteet ovat tyyliltään raikkaan moderneja, eikä väreillä leikittelyäkään ujostella. Yrityksen alkuaikoina The Nude Labelilla oli selkeä visio luomupuuvillan hyödyntämisestä, mutta ongelmana oli luomupuuvillan huono kestävyys arkikäytössä. Sittemmin yritys on onneksi löytänyt luottotoimittajansa, ja The Nude Labelin alusvaatteissa hyödynnetty korkealaatuinen luomupuuvilla tulee Portugalista.

Sertifikaatit: GOTS sertifioitu puuvilla, OEKO TEX-100, Better Cotton initiative -jäsenyys.

Vastuullisuus

6. Lovanna Lingerie

Lovanna Lingerie on toinen kotimainen eettinen ja ekologinen alusvaatemerkki, jolta löytyy alusvaatteita, jotka on suunniteltu Suomessa ja ommeltu vastuullisesti Latviassa. Lovannan valikoimasta löytyy niin kauniita pitksialusvaatteita kuin selkeän graafisiakin malleja.

Kotimainen alusvaatemerkki panostaa tuotteissaan luomuviljeltyihin materiaaleihin sekä kierrätystekstiileihin, ja verkosta ostetut tuotteet toimitetaan hiilineutraaleilla kuljetuksilla sekä kierrätettävissä pakkauksissa

Sertifikaatit: Öekotex

Vastuullisuus

seksikkaat pitsialusvaatteet eettinen tuotanto

7. ABOUT

ABOUT on liettualainen vastuullinen alusvaatebrändi. ABOUTin filosofian mukaisesti, brändin alusvaatteissa tyyliä ei tarvitse uhrata mukavuuden takia, kun voi saada molemmat. ABOUT alusvaatteisiin käytetään laadukkaita muuntokuituja ja luonnonkuituja, kuten esimerkiksi merinovillaa, modaalia, silkkiä ja puuvillaa. Erityisen kiehtovaa on, että ABOUT hyödyntää merinovillaa alusvaatteissaan, eikä jätä kyseistä materiaalia vain lämpökerrastojen valmistukseen.

Erityisesti brändin rintaliivit ovat usein Tencel sekoitteesta valmistettuja. Tencelistä ja sen ekologisuudesta ja vastuullisuudesta verrattuna perinteiseen viskoosiin olen kirjoittanut Ihme Ituhippi -blogissa aikaisemminkin. ABOUT alusvaatteet on suunniteltu ja valmistettu vastuullisesti Liettuassa.

Vastuullisuus

seksikkaat pitsialusvaatteet eettinen tuotanto

8. Swedish Stockings

Swedish stockings on ruotsalainen sukkahousubrändi, joka kääntää koko sukkisten ajatuksen päälaelleen. Yleensä sukkahousut valmistetaan neitsytmateriaaleista, ja ne joutavat hajotessaan usein jo käytön tai parin jälkeen hävitettäväksi sekajätteen mukana. Swedish Stockings sukkahousut valmistetaan kuitenkin kierrätetyistä muovipulloista saatavasta nylonista, jolloin sukkahousut itsessään ovat jo roskan uusi elämä.

Swedish Stockingsilta löytyy jotakin jokaiselle. Väriskaalana on kutakuinkin koko sateenkaari, ja kuosejakin löytyy lukuisia erilaisia, perinteisten mustien ja ihon väristen klassikkojen lisäksi. Värjäyksessä panostetaan ympäristöystävällisiin väriaineisiin ja värjäysprosessin turvallisuuteen. Sukkismerkillä on myöskin oma käytettyjen sukkahousujen keirrätysohjelmansa.

Psst: Vinkkinä, jos haluaa sukkisten kestävän käyttöä mahdollisimman pitkään, deniereitä kannattaa aina valita hiukan enemmän kuin vain se 10-20.

Vastuullisuus

seksikkaat pitsialusvaatteet eettinen tuotanto

9. Dilling

Dilling on tanskalainen perheyritys, joka valmistaa alusvaatteita merinovillasta ja luomupuuvillasta.

Brändi on saanut alkunsa vuonna 1916 kun Andreas Bertelsen alkoi myymään vaimonsa kehräämiä villa-alusvaatteita ovelta ovelle. Dillingin brändi on jalostunut ja kehittynyt ajan saatossa, ja vuonna 2009 yritys sai nimekseen Dilling. Dilling panostaa alusvaatteiden vastuulliseen ja ympäristöystävälliseen tuotantoon lähellä. Dillingin kilpailuetuna moniin muihin ekologisiin ja eettisiin alusvaatteisiin verrattuna on niiden varsin kohtuullinen hinta, joka johtuu siitä, että asiakas on tekemisissä suoraan tuottajan kanssa ilman välikäsiä.

Sertifikaatit: Joutsenmerkki, GOTS, Ökotex

Vastuullisuus

seksikkaat pitsialusvaatteet eettinen tuotanto

10. Luva huva

Luva huva on brittiläinen alusvaatebrändi, jonka alusvaatteista löytyy räiskyvää väriä ja seksikästä pitsiä, jos se osuu omaan tyylihermoon. Ekologisen alusvaatekaapin ei tarvitse tarkoittaa neutraalia olemusta, vaan Luva huva todistaa, että ekoelämässäkin on mahdollista leikitellä feminiinisyydellä.

Luva huvan alusvaatteissa hyödynnetään ylijäämä- ja vintagekankaita sekä pitsejä. Silloin kun tekstiilejä joudutaan ostamaan, niiden kanssa panostetaan mm. ympäristöystävällisen Tencelin, sekä luomupuuvillan hyödyntämiseen. Luva huvan alusvaatteet valmistetaan eettisesti muutaman naisen tiimin voimin Brightonissa, Britanniassa.

Vastuullisuus

vastuullinen vaatemerkki

11. Heist studios

Heist Studios on myös brittiläinen eettinen ja ekologinen alusvaatemerkki. Bändin tavoite on vapauttaa naiset pettymyksiä tuottavien alusvaatteiden parista. Heist Studios tuotteiden valmistuksessa jokaiselle työntekijälle maksetaan elämiseen riittävä palkka, ja työolojen turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota.

Yritys on luvannut vuoteen 2022 mennessä pienentää hiilijalanjälkeään lopettamalla fossiilisten neitsyt raaka-aineiden käytön tuotteidensa ja niiden pakkausten materiaaleina, sekä korvaamalla ne kierrätettävillä ja biohajoavilla materiaaleilla. Yritys on myös luvannut siirtyä uusiutuvan sähkön hyöyntämiseen kaikissa tuotantonsa vaiheissa.

Se mikä tekee Heist Studiosista erityisen mielenkiintoisen brändin on, että kyseessä lienee yksi ainoista muotoilevia alusvaatteita valmistavista vastuullisista brändeistä.

Vastuullisuus

vastuullinen vaatemerkki

12. Buttress and Snatch

Iso-Britannia on todellinen seksikkäiden alusvaatteiden koti, ja sen vuoksi eko-skenekin tuntuu siellä olevan voimissaan myös alusvaatebisneksessä.

Buttress and snatch on yhden naisen yritys, joka valmistaa seksikkäitä, eettisiä ja ekologisia naisten alusvaatteita työpajallaan Lontoossa. Alusvaatteet ovat aitoa artesaanityötä, ja erityisen kiinnostavan brändistä tekee se, että Buttress ja Snatchilla on saatavilla rintaliivejä myös masektomian jälkeiseen arkeen. Tuotefilosofiassa näkyy voimakkaasti slow fashion ajatus, ja yrityksen omistajan slogan onkin “Love not Landfill”.

Vastuullisuus

vastuullinen vaatemerkki

13. Ecointimates

Ecointimates on Australialainen eettinen ja ekologinen alusvaatemerkki, jonka tuotteiden valmistus tapahtuu eettisesti Australiassa ja Indonesian Balilla. Ecointimatesin kantavana ajatuksena on tuottaa kauniita ja herkkiä alusvaatteita, joiden valmistusprosessi kestää myös lähemmän tarkastelun.

Ecointimates panostaa vastuullisiin kangasvalintoihin, ja boutique-valmistajana heillä on mahdollisuus hyödyntää kangas- ja pitsieriä, jotka ovat suuremmille brändeille liian pieniä käytettäviksi. Näin käytetyt pienet tekstiilierät pääsevät käyttöön, eivätkä joudu kaatopaikalle. Ylijäämäkankaiden lisäksi Ecointimates käyttää alusvaatteissaan ympäristöystävällisesti värjättyä GOTS sertifioitua puuvillaa.

Kaikki tuotteet valmistetaan pienissä erissä käsityönä, joko brändin perustajan studiolla tai läheisessä yhteistyössä Balilaisen perheyrityksen kanssa. Balilla brändin tuotteet valmistetaan usein ompelijoiden kotona, joka mahdollistaa eettiset ja joustavat työolot ompelijoille.

Sertifikaatit: GOTS sertifioitu puuvilla

Vastuullisuudesta

eettiset ja ekologiset vaatemerkit alushousut rintaliivit

14. Do you green

Dou You Green on ranskalainen eettinen ja ekologinen alusvaatebrändi, joka valmistaa naisellisia ja seksikkäitä, tyyliltään hyvin klassisia naisten pitsialusvaatteita. Do You Greenin alusvaatteet valmistetaan alusta loppuun Ranskassa ja yritys hyödyntää itse valmistamaansa biohajoavaa mäntypohjaista tekstiiliä. DYG:in alusvaatteiden värjäys suoritetaan ympäristöystävällisillä väriaineilla. Brändin tavoitteena on luoda kauniita, uniikkeja, mukavia, ja vastuullisia alusvaatteita, jotka saavat käyttäjänsä tuntemaan olonsa hyväksi.

Yritys noudattaa Zero Waste ajatusta, ja ylijäämäkankaanpalat hyödynnetään mm Scrunchie hiusdonitsien valmistukseen. Tuotteet myös toimitetaan täysin muovittomassa pakkauksessa muovijätteen vähentämiseksi. Erityistä ranskalaisessa Do You Greenissä on, että heidän valikoimistaan löytyy vastuullisia alusvaatteita myös miehille.

Vastuullisuudesta

eettiset ja ekologiset vaatemerkit alushousut rintaliivit

15. Uye Surana

Uye Surana valmistaa alusvaatteita, jotka ovat täynnä luonnetta ja väriä, myös plus size kokoisina. Kyseessä on amerikkalainen boutique brändi, joka hyödyntää alusvaatteissaan ylijäämäkankaita, ja kierrättää omat yli jääneet kankaanpalansa. Useat Uye Suranan alusvaatemallistot valmistetaan pieninä erinä liian suurien varastoerien välttämiseksi. Osa ompelusta tapahtuu New Yorkissa ja osa pienessä perheomisteisessa tehtaassa Kolumbiassa, joka noudattaa eettisen valmistuksen periaatteita. Kuten monet muutkin listan alusvaatebrändit, Uye Surana on täysin naisomisteinen yritys.

Vastuullisuus

eettiset ja ekologiset vaatemerkit alushousut rintaliivit

16. Azura Bay

Azura Bay ei ole alusvaatebrändi itsessään, vaan pikemminkin amerikkalainen eettisesti ja ekologisesti valmistettujen alusvaatteiden kauppa-alusta. Erityisen kivan Azura Baysta tekee yrityksen panostus mallien moninaisuuteen, ja kuvankäsittelyn puuttuminen kuvavalikoimissa. Azura Bayn verkkosivuilta löytyy useita pieniä amerikkalaisia alusvaatebrändejä, jotka valmistavat aluspukimia suurella sydämellä.

Vastuullisuus

eettiset ja ekologiset vaatemerkit alushousut rintaliivit

17. The Reformation

The Reformation on yhdysvaltalainen eettinen ja ekologinen vaatebrändi, joka valmistaa alusvaatteita muun tuotevalikoimansa muassa. The Reformationin etuna on, että heidän valikoimastaan löytyy vastuullisia alusvaatteita myös plus sizena.

The Reformationin vaatteiden tuotannossa käytetään holistista lähestymistapaa, ja kiinnitetään monipuolisesti huomioita kaikkeen siihen mikä tekee vaatebrändistä vastuullisen ja loistavan: kehojen erilaisiin kokoihin ja muotoihin sopivat vaatteet, tuotantovaiheen veden- ja energiankulutus, ympäristölle haitallisten kemikaalien käytön välttäminen, kasvihuonekaasujen määrän minimointi, ja tuotteiden hinnoittelu. Brändi panostaa erityisesti vaatteiden materiaalivalintoihin ja hoito-ohjeisiin mikromuovipäästöjen vähentämiseksi.

Vastuullisuus

vastuulliset alusvaatteet

18. Troo

Troo on Etelä-Afrikkalaisten vastuullisesti käsintehtyjen vaateartisaanien merkkien kollektiivi. Troon valikoimista löytyvät alusvaatteet ovat raikkaita, naisellisia ja leikkisän tyttömäisiä, eikä värien käyttöä arastella. Koko brändi sai alkunsa Etelä-Afrikkalaisen sisaruskaksikon projektina, ja vaikka sisrukset muuttivatkin Sveitsiin, he halusivat pitää yllä yhteyttä kotimaahansa, ja Troo kollektiivi syntyi.

Troon brändejä ovat mm Nette Rose, FOUND.Collection, Lunar, ja Morenaisabel. Alusvaatteet valmistetaan Etelä-Afrikassa käsityönä ylijäämämateriaaleista ja brändit hyödyntävät mm. aurinkoenergiaa sähköntarpeeseensa, noudattavat Zero Waste ajatusta, sekä esim. Nette Rose on istuttanut oliivipuita hiilijalanjälkensä hyvittämiseksi. Kaikkien brändien alusvaatteet valmistetaan pieninä erinä hävikin välttämiseksi, ja Troo verkkokaupan kantavana ajatuksena toimii aitous.

Vastuullisuudesta

vastuulliset alusvaatteet

19. ColieCo

ColieCo on portugalilainen merkki, jonka alsuvaatteet, ja uima-asut valmistetaan käsin Portugalin Sagresissa sijaitsevalla studiolla. ColieCo:n valikoimista löytyy myös seksikkäitä läpinäkyviä alusvaatteita, joita ei tunnu löytyvän kovin usein ekologisten ja eettisten aluvaatebrändien valikoimista.

ColieCo:n alusvaatteiden jujuna ovat hauskat, yksityiskohtaiset ja yllättävät yksityiskohdat, sekä sitoutuneisuus ympäristön hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Brändin alusvaatteet valmistetaan kierrätys- ja luonnonmateriaaleista sekä ylijäämäkankaista, ja materiaalit hankitaan mahdollisimman läheltä Sagresia hiilijalanjäljen pitämiseksi mahdollisimman pienenä. Työntekijöille maksetaan elämiseen riittävä palkka, ja ompelu suoritetaan turvallisissa oloissa. ColieCo tekee yhteistyötä myös muiden pienten ja itsenäisten alan yrittäjien kanssa, jotka jakavat ColieCo:n näkemykset työntekijöiden eettisestä kohtelusta. Kaikkien ColioCo:n tuotelähetysten hiilijalanjälki on kompensoitu.

Mikä tekee ColioCosta erityisen kiinnostavan on se, että pinenä boutique yrityksenä heidän on mahdollista tarjota pyynnöstä räätälöityjä kokoja, ja heillä on ilmainen alusvaatteiden ja uima-asujen muokkauspalvelu.

Vastuullisuus

vastuulliset alusvaatteet

20. Anekdot

Anekdot on saksalainen alusvaatemerkki, jonka alusvaatteilla on tarina. Anekdotin ekologiset alusvaatteet valmistetaan kierrätysmateriaaleista UpCycle periaatteella Berliinissä, tai eettisesti Puolassa. Anekdotin alusvaatteiden materiaaleina käytetään ylijäämäkankaita, kierrätysmateriaaleista valmistettua ECONYL-nylonia, sekä kierrätysmateriaaleista valmistettua pitsiä. Merkin alusvaatteet valmistetaan lähellä, jolloin koko tuotantoprosessi on läpinäkyvä ja sen eettisyys on helposti seurattavissa sekä todennettavissa.

Anekdotin alusvaatteiden tyylissä korostuu erityisesti pitsi ja naisellisuus, ja ne ovat suunniteltu olemaan mukavia päällä.

Sertifikaatit: ECONYL

Vastuullisuus

ekologiset eettiset alusvaatteet

21. Lara Intimates

Lara Intimates on Lontoolainen naisten omistama alusvaatemerkki. Merkin materiaalivalinnoissa ja tuotannossa korostetaan Zero Waste -ajatusta hyödyntämällä ylijäämämateriaaleja, sekä varomalla haaskausta missään ompeluprosessin vaiheessa. Brändin tavoitteena on valmistaa korkealatuisia, mutta edullisia alusvaatteita kaiken kokoisille naisille, ja merkillä onkin laaja plus size alusvaate valikoima. Lara Intimatesin alusvaatteet valmistetaan alusta loppuun Lontoon studiolla, ja työntekijät tekevät nelipäiväistä työviikkoa.

Vastuullisuus

ekologiset eettiset alusvaatteet

22. Ôde

Ôde on pieni hollantilainen eettinen ja ekologinen alusvaatteiden valmistaja, jonka studio sijaitsi Amsterdamissa vuodesta 2015 alkaen, ja joka muutti Kanadan Vancouveriin vuonna 2020. Perustaja Sihame Lucio on syntyjään pariisilainen, ja hän halusi alusvaatebrändinsä kautta antaa naisille mahdollisuuden keskittyä oman hyvinvointinsa huomioimiseen, sekä juhlistaa alusvaatteillaan naisellisia muotoja.

Brändin alusvaatteiden kaikki pitsit valmistetaan vastuullisesti Ranskan Lyonissa sekä Calais-Caudryssa, ja alusvaatteet ommellaan perheomisteisessa atelieessa Latviassa.

Sertifikaatit : Oeko Tex

Vastuullisuus

ekologiset eettiset alusvaatteet

23. Underprotection

Underprotection vuona 2010 perustettu kööpenhaminalainen ekologinen alusvaatebrändi Tanskasta. Brändi panostaa tuotteissaan kierrätysmateriaaleihin, käyttäen mm. kierrätettyä polyesteria, kierrätettyä villaa, Tenceliä sekä luomupuuvillaa. Brändi huomioi ympäristönäkökohdat myös tuotteidensa pakkauksessa, ja kaikki Underprotectionin käyttämät pakkausmateriaalit ovat joko biohajoavia tai kierrätettäviä.

Underprotection panostaa ihmisoikeuksien suojeluun, ja merkin alusvaatteet valmistetaan vain sertifioiduissa tehtaissa, joissa ompelijoille ja muille työntekijöille maksetaan elämiseen riittävä palkka, ja varmistetaan reilut ja turvalliset työolot.

Sertifikaatit: GOTS sertifioitu puuvilla, Oeko-Tex, GRS-sertifioitu kierrätyspolyesteri

Vastuullisuus

ekologiset eettiset alusvaatteet

24. RêveEnVert

RêveEnVert ei jälleenkään ole brändi itsessään, vaan brittiläinen eettisten ja ekologisten alusvaatteiden kauppa-alusta netissä. ReveEnVertissä myynnissä olevissa tuotteissa ei ole käytetty valmistusvaiheessa ympäristölle haitallisia kemikaaleja, alusvaatteet ovat ekologista slow fashionia, joka on valmistettu läpinäkyvästi turvallisissa työoloissa ja ompelijoille on maksettu reilu palkka. ReveEnVert korostaa Zero Waste filosofiaa ja kaikkien alusvaatteiden toimitusten hiilijalanjälki on kompensoitu.

Vastuullisuus

Kuinka huollat alusvaatteitasi säilyttääksesi ne mahdollisimman pitkäikäisinä?

Alusvaatteiden oikeaoppisen huollon, ja mahdollisimman pitkän käyttöiän varmistamiseksi, kannattaa ehdottomasti noudattaa valmistajan antamia pesuohjeita.

Jos peset alusvaatteita pyykinpesukoneella, keinokuituisten alusvaatteiden kanssa kannattaa aina käyttää mikromuoveja sisällään pitävää Guppybag pesupussia, pestä vaatteet samanväristen kanssa, ja käyttää biohajoavaa ekologista pyykinpesuainetta. Pesuohjeet voivat vaihdella hieman alusvaatteen materiaalista ja valmistajasta riippuen, joten kiinnitä huomiota pesulappuun ennen kuin linkaiset likaiset alkkarit linkoukseen.

Rintaliivit kannattaa pestä joko käsin tai pesupussissa hellävaraisella käsinpesuohjelmalla, matalassa noin 30 asteen lämpötilassa. Alushousut saattavat kestää käsinpesuohjelmaa kovakouraisempaa myllytystä, mutta toisaalta käsinpesuohjelmalla nekin pysyvät pitkäikäisinä.

Apple Peach Studio / Unsplash

Jos kyseessä on ehdoton suosikki alusvaatesettisi täynnä silkkiä tai pitsihörhelöä, tai joka on muuten vain materiaaliltaan kovin herkkää ja jonka toivot pysyvän hyvänä vielä pitkään, varmin veto on pestä alusvaatteet käsin. Käsinpesu tapahtuu helpoiten ensin liottamalla alusvaatteita vadissa tai ämpärissä esimerkiksi marseillesaippuavedessä, jonka jälkeen huuhtelet alusvaatteet hellästi lavuaarissa ennen kuivumaan laittamista.

Oletko kokenut eettisten ja ekologisten alusvaatteiden löytämisen hankalaksi? Tiedätkö jonkin ihanan merkin jota listalla ei mainittu? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

-Anna

_______________________________________

Luitko jo?

Ihanin eettinen ja ekologinen urheiluvaatemerkki x 15

Bambu ei ole niin ekologinen valinta kuin kuvittelet

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



10 thoughts on “Eettiset ja ekologiset alusvaatteet – 24 ihaninta brändiä”

  • Tämä lista on melkoinen pettymys. Eli, edelleen on niin, että jos haluaa luomua, eco tai vastuullista, pitää tehdä aikamoisen kompromissin siitä, mitä oikein haluaisi käyttää. Ainakin vaatteissa. Ainoat rintsikat, jotka sopisi päälleni, on mustia. Ja piste. Ei värejä, ei vaihtoehtoja. Ymmärrän, että se on vain vaatekappale, mutta silti. Jostain syytä kaikki mallisotot ovat ajateltu sen mukaan, että jokaisella naisilla on rinnat, ja isot kaiken lisäksi. Myös, että kaikki naiset käyttävät väljiä vaatteita, joiden alle nuo kauhistukset eivät paista läpi. Sekä kaikilla on varaa maksa rintsikoista 50-70 e.

    Itse olen käyttänyt vuosia puolalaisten valmistajien alusvaatteita, koska siinä on otettu huomioon rintojen monimuotoisuus ja erikokoisuus. Ne on kestäviä, kohtuuhintaisia ja kauniita. Yleensä kaikki on ommeltu Puolassa, paitsi kankaita ne tilaavat Ranskasta, Italiasta ja muualta EU:sta.

      • Puolan tehtaalta (konrad-lingerie.fr/en/). Niitä toki myydään Puolassa normikaupoissa ja nettikaupoissa (osa toimittaa myös EU:n alueelle, esim. duoline.pl), mutta viime syyskuussa Suomeen piti tulla uusi nettikauppa, joka niitä myy. Aikaisemmin oli vain Virossa. Sen kaupan meinasi avata imatralainen Tiina Kosonen. En tiedä, mitä siinä meni pieleen, mutta jo avattu nettikauppa hävisi markkinoilta. Ehkä hetki oli väärä. Virolainenkin jälleenmyyjä teki konkurssin kesällä (hänellä oli muutakin myytävä, mutta loppujen lopuksi mikään ei mennyt kaupaksi). Nyt varmaan niitä saa vain Puolasta ja netistä.

    • Itse koen ongelman olleen käänteinen, on tuntunut siltä, että kaikki vastuullisemmat vaihtoehdot olisi suunniteltu pienemmille rinnoille. Mustan ystävänä valikoimaa on omasta mielestäni kuitenkin löytynyt mukavasti 🙂 Hyvä, että olet löytänyt juuri itsellesi sopivan valmistajan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *