Ekologiset kuukautissuojat – 5 ympäristöystävällistä vaihtoehtoa

Ekologiset kuukautissuojat – 5 ympäristöystävällistä vaihtoehtoa
*Sisältää affiliate-linkkejä

Ekologiset kuukautiset ja ekologiset kuukautissuojat saa usein itse kunkin silmät pyörimään päässä. Vaikka olisi jo kepeästi ylittänyt sen kynnyksen, että pystyy täysin neutraalisti keskustelemaan kuukautisista osana normaalia elämää, sitten syntyykin jo uusi kynnys. Ekologiset kuukautiset.

Jos mielikuvasi ekologisista kuukautissuojista muistuttaa lähinnä taivasta vanhempaa South Park jakson kohtausta, omaa näkemystä ekologisista kuukautissuojista voi onneksi päivittää vuoteen 2021. Ekologiset kuukautissuojat ovat aivan yhtä toimivia kuin kaikki perinteisemmätkin vaihtoehdot, ja koska vaihtoehtoja on monia, jokaiselle löytyy varmasti jokin ratkaisu.

Ekologisia kuukautissuojia voi lähestyä kahdesta näkökulmasta:

  1. Zero waste
  2. Kemikaalialtistuksen vähentäminen

….tai parhaassa tapauksessa molemmat.

Miksi ekologisilla kuukautisilla on väliä?

Keskimäärin nainen viettää elämästään 7 vuotta menstruoiden. Tästä syystä elämänsä aikana perinteisiä kuukautissuojia käyttävä ihminen tuottaa elämänsä aikana kuukautisjätettä 5 000- 15 000 suojan verran, joko siteiden tai tamponien muodossa. Koska perinteiset kuukautissuojat sisältävät muovia sekä puuvillaa yhdistettynä vereen, ne päätyvät sekajätteen mukana poltettaviksi. Kestosuojat tuottavat huomattavasti vähemmän jätettä.

  • Esim. kuukuppeja kuluttaa hedelmällisen elämänsä aikana todennäköisesti noin 4 sekajätteeseen joutuvaa kappaletta.
  • Jos kestositeet puolestaan uusii 3 vuoden välein ja käytössä on 5 sidettä, silloinkin jätemäärä jää koko kuukautisia sisältävän elämän ajalta vain noin 64 siteeseen, ja tuotakin lukua saa pudotettua huoltamalla kestositeitä hyvin, jolloin uusia ei tarvita yhtä usein.

Ekologiset kuukautiset ovat halvat. Kuukautisten hinta perinteisillä suojilla (Tokmannin hinnoilla laskettuna), olisi yllä olevan suojien kulutusmäärän valossa siis n. 746,89€ -2617,50€. Tätä voi sitten verrata siihen, että ostaa kuukupin, joita tarvitsisi elämässään mahdollisesti 4 kappaletta, jolloin niidenkin hinta olisi kalleimmillaan koko elämän aikana noin 116 euroa (Hyvinvoinnin tavaratalon hinnastosta laskettu). Ainakin itse keksin tosi monta käyttökohdetta noin 2 500 eurolle, jotka voin säästää mukavuudestani tinkimättä.

Ekologisten kuukautissuojien valinta myöskin pienentää kemikaalialtistusta huomattavasti. Perinteisissä terveyssiteissä ja tamponeissa hyödynnetään tavallisin teollisin keinoin viljeltyä puuvillaa. Puuvillan teollisessa viljelyssä hyödynnetään tuholaisten torjunta-aineita, pääasiassa glyfosaattia, jonka useimmat meistä tuntevat tutummin nimellä Monsanton Round Up. Vuonna 2015 julkaistun Argentiinalaisen tutkimuksen tuloksien mukaan, noin 85% tutkijoiden testaamista tamponeista sisälsi glyfosaattia. Hyönteismyrkyn jäämien joutumisen lähelle omaa kehoa voi välttää helposti suosimalla luomuviljeltyä puuvillaa tai kestosuojia.

Ekologiset kuukautissuojat – Esittelyssä 5 ympäristöystävällistä ratkaisua

1. Kuukuppi

Kuukuppi on kuukautisten zero waste vaihtoehto, ja yhdellä kupilla selviää vuosikaudet. Silikoninen kuukautiskuppi on käytännössä hyvin simppeli esine, jota löytyy useiden valmistajien valikoimista. Kotimaisena vaihtoehtona löytyy monille ainakin nimen tasolla tuttu Lunette kuukuppi*. Kuukuppia käytännössä käytetään-keitetään ja käytetään-keitetään, ja sen tyhjentäminen julkisessakin vessassa on kohtuullisen helppoa, jonka lisäksi sen kanssa on varma olo esim. nukkuessa tai urheillessa.

Kuukuppi on usein helppo ja toimiva ratkaisu niille, jotka ovat aikaisemmin käyttäneet tamponeita. Kupin koko valitaan valmistajan antamien ohjeiden perusteella, esim. liittyen ikään ja/tai siihen onko synnyttänyt. Olen kuullut muiden kokemuksia siitä, että kuukuppi ei ole ollut sopiva vaihtoehto, jos esimerkiksi kohtu on matalalla.

Ennen ensimmäistä käyttöä kuukuppi keitetään, ja ensimmäisen kokeilun yhteydessä kupin asetteluun tarkoitetun tikkumaisen antennin voi myös halutessaan leikata pois, jos se tuntuu häiritsevältä. Ekoilla käyttökerroilla, kun ei ole vielä keksinyt oikeaa tekniikkaa kupin sisälle syntyvän tyhjiön avaamiseksi, voi tuntua siltä, että kuppi jää jumiin, kun sitä yrittää ottaa ulos. Tällaisessa tapauksessa kannattaa rauhoittua hetkeksi ja lukaista ohje jumiin jääneen kupin irrottamiseksi.

Kaikki uusi vaatii aina opettelua. Kuukuppi eroaa muista kuukautissuojista sen verran, että ellei ole ollut niin onnekas, että sen käyttö on opetettu jo silloin, kun omat kuukautiset ovat ensi kertaa alkaneet, kuukupin käyttöön tottuminen vaatii pientä treeniä.

Ajan kanssa kuppi saattaa värjäytyä tai tummua, mutta se ei ole mitenkään haitallista, vaan värjäytymät voi poistaa apteekista saatavalla haavan desinfiointiliuoksella tai esim. Luneten kuppipyyhkeillä*. Kuppi kestää käytössä vuosia, ja niin kauan kuin siinä ei ole näkyvissä halkeamia tai murtumia, sitä voi käyttää hyvillä mielin.

2. Kestoside

Kestoside oletettavasti toimii sinulle, jos olet aikaisemminkin käyttänyt terveyssiteitä. Uudelleen käytettävä terveysside pestään tavallisen pyykin kanssa käyttöjen välillä, ja ratkaisu on hygieeninen ja kätevä.

Kestositeitä voi joko ommella itse tai vaihtoehtoisesti hyödyntää eri kauppojen tarjontaa. Mm. Ekokauppa Ekololta löytyy laaja valikoima kestositeitä. Kestositeen käyttäjän kannattaa myös keksiä jokin pussiratkaisu, johon käytetyn kestositeen voi laittaa kodin ulkopuolella tapahtuvan siteen vaihtamisen yhteydessä.

ekologiset kuukautiset kuukuppi kestoside

Usein törmää kysymykseen siitä, haisevatko kestositeet? Kuukautisveri itsessään ei haise, vaan haju syntyy vasta kun veri pääsee kosketuksiin ilman kanssa. Täten kestositeet eivät haise yhtään sen enempää kuin normaalitkaan siteet.

Koska kestoside on tekstiilinen ja yleensä toimii nepparikiinnityksellä siteen alapuolelta, siihen totuttelu saattaa kestää hetken. Yleisin kestositeisiin kohdistuva kritiikki liittyy siihen, että niillä on tapana liikkua, mikä aiheuttaa ohivuodon riskin. Se pysyykö kestoside paikoillaan saattaa vaihdella siteen mallin ja oman anatomian perusteella, eli todellisuudessa asia selviää vain kokeilemalla.

Kestoside ei välttämättä tunnu huomaamattomalta ekoilla parilla käyttökerralla, koska se eroaa perinteisestä kertakäyttöisestä terveyssiteestä. Vaippaefektiä on kuitenkaan ihan turha pelätä, sillä suurin osa nykyajan kestositeistä on suunniteltu käyttömukavuus edellä, ja siteet on valmistettu hyödyntäen mahdollisimman ohuita, mutta todella imukykyisiä materiaaleja.

Yksi kestoside kestää käyttöä useamman vuoden, joten kyseessä on kuukupin tavoin hyvin edullinen ekologisempi kuukautisuoja. Kestositeen käyttöikään vaikuttaa se, miten hyvin sidettä on huollettu, eli esim. miten usein ja hyvin sidettä on pesty.

3. Kuukautisalushousut

Kuukautisalushousut on kuukautissuojavaihtoehdoista se, joka aiheuttaa keskusteluissa kaikkein eniten kauhistusta. Mielikuviin vuotavat hyökyaallon tavoin rumat ja valtavat vaipat, sekä epähygieenisyys. Onneksi tätä mielikuvaa voi hiukan oikaista.

Kuukautisalushousujen toimintaidea perustuu siihen, että niihin on ommeltu erittäin imukykyinen imukappale, joka brändistä ja mallista riippuen pystyy imeyttämään yhtä paljon kuin 3-8 tamponia. Hurjan imukykyisyyden ansiosta alushousut kestävät koko päivän, ja sopivat niin nukkumiseen kuin urheiluunkin, uintia lukuunottamatta. Knixiltä on tulossa markkinoille vuoden 2021 aikana ilmeisesti myös kuukautisbikineitä, jos uinti houkuttelee.

Haisevatko kuukautisalushousut? Käyttäjäkokemuksina kuulemani perusteella eivät. Ainakin Thinxiltä ja Knixiltä löysin nettisivuilta myös maininnat hajujen hallintamekanismista, epämukavan olon ja ei-toivotun huomion välttämiseksi. Muilta kuukautispikkareita kokeilleilta kuulemani perusteella, kuukautispikkarit ovat ohivuotojen suhteen luotettavampia kuin muut kuukautissuojat, sillä pikkarit harvemmin luiskahtavat pois paikaltaan vahingossa ja alushousujen huonon asettelun kyllä huomaa.

Kuukautisalushousujen peseminen tapahtuu ihan kuten kaikkien muidenkin vaatteiden: linkaise pyykkikoriin ja koneeseen. Halutessaan alushousuja voi myös huuhdella kylmän veden alla jos verta vaikuttaa olevan paljon.

Nudgelta löytyy Thinx kuukautisalushousuja, kanadalaiselta Knixiltä löytyy todella laaja valikoima erilaisia kuukautisalushousuja ja kotimaiselta Mee & Mawlta löytyy imupikkareita.

4. Luomupuuvillasta valmistetut tamponit

Luomupuuvillasta valmistetut tamponit* eivät oikeastaan eroa tavallisista tamponeista käyttötapansa kannalta yhtään mitenkään. Luomupuuvillaisten tamponien ensisijainen etu on kemikaalikuorman karsiminen, luomutuotantoon panostaminen, sekä käytetyn tamponin kompostoitavuus.

Kyse ei ole ultimaattisesta zero waste ratkaisusta, mutta jos olet tottunut ja vannoutunut tamponien käyttäjä, vaihtoehto on silti huomattavasti parempi kuin perinteiset tamponit, jotka sisältävät muovia ja joiden sisältämän puuvillan tuotannossa on käytetty tuholaistorjunta-aineita (yleensä glyfosaatti, ts. Monsanton Round Up).

Monet ekobrändit mainostavat tamponeitaan kloorittomina, mutta ilmeisesti kloorikaasun haitallisesta käytöstä on pääosin luovuttu jo ysärillä tamponien valkaisuaineena, kun havaittiin, että kyseinen valkaisumenetelmä tuottaa ympäristölle haitallisia dioksiineja.

Luomupuuvillaiset tamponit voi hävittää käytön jälkeen kompostoimalla. Ihmisperäisen eritteen vuoksi, lajittelu biojätteeseen vaihtelee paikkakunnittain, eli kannattaa varmistaa oman alueen jätelaitokselta sopivatko käytetyt tamponit biojätteeksi, vai tuleeko ne hävittää sekajätteen mukana.

ekologiset kuukautiset menkat kuukautispikkuhousut

5. Luomupuuvillasta valmistetut terveyssiteet

Luomupuuvillasta valmistetut siteet* ovat ekologisuutensa kannalta aivan samassa sarjassa kuin luomupuuvillasta valmistetut tamponitkin. Valmistajasta riippuen luomupuuvillaiset siteet eivät sisällä muovia, ja ne voi hävittää kompostoimalla. Tämän lisäksi niiden avulla voi vähentää omaa kemikaalialtistusta, sillä luomupuuvilla ei sisällä glyfosaattia.

Yltä, kohdasta neljä, voit lukea lisää jännää faktatietoa luomupuuvillaisista kuukautissuojista, sillä sama pätee niin siteisiin kuin tamponeihinkin. Kotimaisia ja kompostoitavia luomupuuvillasta valmistettuja siteitä ja tamponeja valmistaa nykyisin myös Vuokkoset.

Luomupuuvillaiset kuukautissuojat ovat kestotuotteisiin verrattuna kohtuullisen paljon jätettä tuottava ja neitsytmateriaaleja paljon kuluttava vaihtoehto. Tässä mielessä kannattaa siis tsekata, toimisiko jokin kestosuoja itselle näiden sijaan. Toisaalta etenkin, jos kuukautiset alkavat yllättäen kodin ulkopuolella, kertakäyttötuotteet laukun pohjalla voivat olla korvaamattoman arvokas pelastus. Käytä kertakäyttötuotteita siis harkinnalla, vaikka ne ovatkin ekoa ja luomua, ja panosta itsellesi sopivan kestovaihtoehdon löytämiseen.

Miten löydän itselleni toimivan ekologisen kuukautissuojan?

Ekologisten kuukautissuojien kanssa homma toimii vähän samalla tavalla kuin elämässä joskus aikanaan, kun kuukautiset ensi kertaa alkoivat. Itselleen sopivan ekologisen kuukautissuojan löytää yrityksen ja erehdyksen kautta. Tietty lukemalla eri vaihtoehdoista etukäteen erehdyksen todennäköisyyttä on luojan kiitos mahdollista pienentää huomattavasti.

Useimpia meistä tähän ekosuojien graalin maljan etsintään motivoi se, miten helposti ja vaivattomasti turhaa muoviroskaa on mahdollista vähentää omassa arjessa, jonka lisäksi ekokuukautisia harrastamalla säästyy haitallisilta ympäristömyrkyiltä ja säästää pitkässä juoksussa aika ison summan rahaa. Terveempi, taloudellisempi ja ympäristöystävällisempi. Mielestäni ei lainkaan huono diili.

Millaisia kokemuksia sinulla on postauksessa esitellyistä kuukautissuojista? Oletko jo löytänyt itsellesi toimivan vaihtoehdon?

-Anna

Luitko jo?

___________________________________

Eeettiset ja ekologiset alusvaatteet – 24 ihaninta brändiä

Bambu ei ole niin ekologinen valinta kuin kuvittelet

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE



4 thoughts on “Ekologiset kuukautissuojat – 5 ympäristöystävällistä vaihtoehtoa”

  • Ehdoton suositus Onnikkaan kestositeille! Kunhan valitsee kestositeen kanssa hyvin istuvat alushousut niin tuskin side liikkuu mihinkään paikoiltaan. Tai ainakaan minulla ei ole liikkunut. Ja ohuet ovat eli alun tottumisen jälkeen en edes huomaa niiden olemassaoloa enää. Ei myöskään ole ollut mitään hajuhaittoja. Käytön jälkeen huuhtelen kylmällä vedellä, käytän sappisaippuaa jotta ei jää tahroja ja laitan kuivumaan kunnon 60 asteen pesua odottaessaan.

  • Kestoside – ihana teoria, huono käytäntö. Ostin ekat kestositeeni varmaan ainakin 15 vuotta sitten. Vaan en ole löytänyt housuja, joissa ne pysyisivät paikoillaan. Jos kävelee läheiselle bussipysäkille, side onkin vaeltanut jo jonnekin alaselän maisemiin. Lähde siinä sitten mihinkään! Ja vaikka side pysyisi paikoillaan (niinä päivinä kun olen kotona ja voin kiskoa sidettä takaisin paikoilleen koko ajan) ne imevät uskomattoman pienen määrän. No kotonahan se ei periaatteessa haittaa kun voi vaihtaa sidettä puolen tunnin välein. Rasittavaa se sitävastoin on. Mutta silti; jos se pysyisi paikoillaan, sitä ei voisi ajatellakaan käyttävänsä, kun vuoto on kuin hyökyaalto. Verrokiksi voin kertoa, että pahimpina aikoin tunnin bussimatkalla tavallinen tamponi ja paksuin mahdollinen tavallinen side yhdessäkään eivät saaneet hyökyä pidettyä sisällään… 😀 Eli kestosidemarkkinoilla ei taida olla olemassa sellaista sidettä, joka vastaisi meidän runsasvuotoisten naisten tarpeisiin.

    Kuukuppi sitten taas. No, en ole tullut ostaneeksi, kun ajatuskin jo saa hämilleen. En yksinkertaisesti tiedä kovinkaan monta vessaa kaupungilla, joissa lavuaari olisi siellä kopissa. Aika rajoittavaa siis. Toisekseen; meillä työpaikallakaan ei ole lavuaarikoppeja. Ja jos olen ulkoduunissa, niin se ainoa vaihtoehto on bajamaja. Siis huono juttu tämäkin. Melko turhauttavaa.

    Onneksi olen joskus sentään käyttänyt luomusiteitä ja luomutamponeja. Niissäkin vain ne koot on pikkuruisia… Ei tämmöisille litroittain vuotaville leideille. Tosi harmi, kun haluaisi vähentää muovinkäyttöä ja kemikaleja.

  • Kestoside on minustakin vaikuttanut varsin kiintoisalta juuri käytännöllisyyden näkökulmasta. Ehkä se toimii käyttäjästään riippuen. Viimeaikoina olen kuitenkin kuullut hurjan paljon hyvää kuukautisalushousuista, jotka saattaisivat ratkaista ainakin käyttömukavuuteen ja imukykyyn liittyvän ongelman. Ainakin postausta varten tsekkaillessani Knix lupasi jopa 8 tamponin verran imukykyä yksissä housuissa. 🙂

    -Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published.