Digitaalinen minimalismi – 12 + 1 vinkkiä hälyn selättämiseen

Digitaalinen minimalismi – 12 + 1 vinkkiä hälyn selättämiseen

digitaalinen minimalismi

Postaus digitaalisesta minimalismista on julkaistu alunperin 22.03.2018, ja freesattu 11.02.2021. Töiden kanssa on ollut niin kiirettä, etten ole ehtinyt kunnolla kirjoittamaan mitään uutta, mutta tämä postaus Ihme Ituhipin alkuajoilta on freesattuna yhä relevantti ekominimalismipyrkimysten kanssa. Toivon, että nautit ja saat tästä hyötyä! 

Lapsena meille opetettiin, että ruutuaikaa rajoittamalla pysyy terveenä. Viimeistään korona-aikana, elämä on muuttunut yhdeksi älyvehkeiden digikarnevaaliksi; heräämme ja luemme puhelimelta uutisia ja selaamme somea hetken. Istumme 8 tuntia päivässä ruudun ääressä etätöissä. Päivän päätyttyä avaammekin suoratoistopalvelun ja katselemme tv:tä nukkumaanmenoon asti. Ruudut ovatkin yhtäkkiä yksi merkittävimmistä linkeistämme ulkomaailmaan. Digitaalinen minimalismi tuntuu tavoittelemisen arvoiselta asialta arjessa.

Somen kautta voi olla yhteydessä ihmisiin, oppia uutta ja käydä kiinnostavia keskusteluja, ja jos jaksaa kurkkia sen oman kuplan ulkopuolelle, on mahdollista myös pyrkiä ymmärtämään muita, jotka ovatkin eri mieltä. Facebookin ansiosta olen myös voinut luopua puolituttujen puhelinnumeroiden kysymisestä, koska viestiähän voi aina laittaa naamakirjassa jos tulee tarve!

Digitaalinen ärsyketulva uuvuttaa – Minimalismi tarjoaa ratkaisun myös digimaailmassa

Digitaalinen minimalismi on tietoinen valinta vähentää jatkuvaa ärsyketulvaa, jotta meidän olisi mahdollista olla läsnä hetkessä, vähentää arjen hälyä ja keskittyä niihin asioihin joilla on todella merkitystä. Some on vähän kuin autot tai koirat: ihmisen pitäisi hallita sosiaalista mediaa, eikä somen ihmistä. Se on kuitenkin tehty aika vaikeaksi.

Kaiken kivan ja hyödyllisen tekemisen lisäksi luemme puhelimeltamme uutisia siitä, kuinka älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö heikentää keskittymiskykyämme, heiluttelee mielialaamme ja itsetuntoamme, tuhoaa luovuutemme, sekä tekee meistä “kaikki mulle heti nyt” tyyppejä. On yksi asia nauttia somesta ja kokonaan toinen kärsiä jatkuvista keskeytyksistä ja turhista ilmoituksista.

Ärsyketulvan hillitsemisessä näppärin keino on vähentää ärsykkeitä. Olen käyttänyt paljon aikaa vain siivoten sosiaalisesta mediastani ärsyttäviä tyhjänpäiväisiä ilmoituksia, sekä tietokoneeltani ja sähköpostistani virtuaalista roskaa. Koska elektroniikasta tai edes sosiaalisesta mediasta on hankalaa sanoutua kokonaan irti, eikä sillä tavoin välttämättä edes saavuttaisi mitään parempaa, vaihtoehdoksi jää oman elektroniikan aisoissa pitäminen.

En halua olla spämmin ja mainosten uhri. Jos tarvitsen tai haluan jotakin, osaan kyllä ottaa selvää tuotteesta ilman viittätoista välkkyvää mainosta ja manipuloitua aikajanaa. On harmillista, että tällä hetkellä vain Spotifysta voi maksaa päästäkseen eroon mainoksista.

Uskon siihen, että kuluttaja osaa äänestää myös jaloillaan, ja jättää vähemmälle sellaisten sovellusten ja palveluiden käytön, joissa aggressiivinen mainonta häiritsee omaa olemista. Aika moni postauksessani esittämistä vinkeistä liittyy Facebookiin, lähinnä siksi, että se on kaikkein aggressiivisimmin omaa tilaansa vaativa ja spämmintäytteisin käyttämäni systeemi.

Kohti digitaalista minimalismia askel askeleelta – 12 vinkkiä virtuaalisen sotkun selättämiseen

1. Peru turhat uutiskirjeet

Käy läpi roskapostisi ja klikkaa “peruuta tämän uutiskirjeen tilaus”.  Ei enää turhia ilmoituksia roskaposteista tai sähköpostikansion läpi kahlaamista ryönämeressä. Tämän jälkeen mieli on jo ensimmäisen askeleen verran kirkkaampi.

2. Poista tarpeettomat sähköpostit

Tämä helpottaa oikeasti tarpeellisten viestien löytämistä, mutta on myöskin on pieni ekoteko.  Jossain päin maailmaa, turhat meilisi lojuvat tallennettuna sähköpostipalvelusi serverille, ja ne syövät sähköä pelkällä olemassaolollaan.

3. Ketä ja mitä todella haluat seurata somessa?

Poista seurattavistasi Instagramissa, Tiktokissa, Snapchatissa ja muissa sosiaalisissa medioissa ne seurattavat, joista et ole enää kiinnostunut, tai joista jää huono fiilis. Jätä jäljelle sinusta oikeasti kiinnostavat ja arvokkaat tilit.

4. Tarkasta Facebook tykkäyksesi

Käymällä läpi FB tykkäyksesi, vähennät etusivullasi majailevien roskajulkaisuiden määrää. Ei enää sipsimainoksia koska vuonna 2013 tykkäsit sipsifirman sivusta kertoaksesi kavereillesi että tykkäät sipseista.

5. Käy läpi FB:n kaverilistasi

Kukaan ei enää pahemmin postaile Facebookkiin yhtään mitään. Kaverien merkitys on enää vain se, että saa lähetettyä viestiä jos tulee jotain asiaa. Ja tietty stalkattua puolituttujen suurempia elämäntapahtumia.  Kaverilistan siistimistä voi lähestyä näin: Jos mitään pakottavaa käytännön syytä FB kaverin pitämiselle ei ole, kiinnostaako sinua todella serkun kummin kaiman lastehoitajan tyttären kihlat? Jos kiinnostaa, kaverin voi pitää. Jos ei, poista.

6. Tarkista sovellusten ilmoitusasetukset puhelimessasi

Säädä ne niin, että saat ilmoituksia vain siitä kun oikea ihminen ollut vuorovaikutuksessa kanssasi. Tällä tarkoitan, että joku on joko kommentoimalla postaustasi, tai lähettänyt ihan oikean viestin. Automaattiset spämmimuistutukset “et ole kirjautunut sisään aikoihin” tai “Masa tykkäsi julkaisustasi / ilmoitti myytävän tuotteen” ovat vain turhia keskeytyksiä arjessa. Elämästä tulee paljon tyynempää kun puhelin pörisee vain silloin kun on syytä. Tämä on mielestäni kaikkein tärkein digitaaliseen minimalismiin liittynyt oivallukseni arjessa.

7. Laita FB ryhmien ilmoitukset pois päältä

Facebookissa aina ryhmään liittyessäni laitan kaikki ryhmän ilmoitukset pois päältä. Jos ilmoitukset jättää päälle, niiden tulvasta ei ikinä tule loppua. Vaikka kuinka tykkäisin selata vaikkapa Huonekasvit ryhmää, en halua että puhelimeni kilahtaa joka kerta kun Maiju Kärsämäeltä jakaa upean ja hauskan otoksen traakkipuustaan. Nyt näen ilmoituksia vain kun saan reaktion oikealta ihmiseltä tai kun ryhmä vaihtaa nimensä. Ah rauhaa.

8. Poista infinity scrollattavat sovellukset ensimmäiseltä näytöltä

Olen jättänyt puhelimeni ensimmäiselle näytölle vain työkaluja ja sanomalehtiä.  Hankaloittamalla koukuttavien sovellusten saatavuutta, niitä ei päädy puolihuomiossa skrollaamaan kohti tyhjyyttä. Mahdollisesti päädyt käyttämään aikaa paremmin. Poissa silmistä, poissa mielestä.

9. Poista turhat sovellukset puhelimeltasi

Jos et ikinä käytä sovellusta, poista se. Ei kannata säilyttää helposti korvattavissa olevaa sovellusta, jos käyttöä tulee kerran vuodessa. Jos tulevaisuudessa tarvitset sitä jälleen, sen voi aina asentaa uudelleen. Tästä loistavana esimerkkinä esim. AirBnB.

10. Siivoa tietokoneen työpöytä

Jos tietokoneen työpöytä on tiedosto- ja pikakuvakemeren vallassa, käytä hetki siihen, että käyt ajatuksella kaiken läpi. Poista turhat tiedostot ja pikakuvakkeet. Tyhjennä roskakori ja sano digiroskalle heippa.

11. Siirrä ylimääräiset tiedostot tietokoneelta muualle

Voi olla , että tulet joskus vielä tarvitsemaan skannattuja verotukseen liittyviä kuitteja vuodelta 2018. Mutta onko niiden pakko olla tietokoneellasi? Tee tärkeistä tiedostoistasi varmuuskopiot joko pilveen, ulkoiselle kovalevylle, tai vaikka molemmille. Tietokoneesi tyhjenee ja muuttuu rauhallisemmaksi, ja tiedostot, joita et enää tarvitse pääsevät omalle paikalleen.

12. Asenna AdBlocker

Itselläni on käytössä UBlock, ja saan nauttia suuremmasta määrästä sisältöä ja vähemmästä määrästä ärsyttävää välkettä.

+Bonusvinkki!

Puhelimen ykkösnäytölle kannattaa valita sellaisia sovelluksia, joita haluaisit käyttää enemmän. Esimerkiksi laadukkaat sanomalehdet, e-kirjasovellus, meditointiäppi, treenisovellus, kalenteri jne. Hyviä käytösmalleja on helpompi omaksua kun niiden toteuttaminen on tehty helpoksi.

Miten olet vähentänyt turhia digitaalisia ärsykkeitä omassa arjessasi? Oletko harjoittanut digitaalista minimalismia jo kauemmin? 

-Anna

________________________________

Luitko jo?

13 kiinnostavinta ekokirjavinkkiä – Ekologisuus ja ilmastonmuutos aiheiset kirjat

Olen turhamainen ekominimalisti – Tuottaako ekoelämä ulkonäköpaineita?

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE



13 thoughts on “Digitaalinen minimalismi – 12 + 1 vinkkiä hälyn selättämiseen”

    • Moikka! Kiitos. Täytyy katsoa jos saan aikaiseksi tässä lähiaikoina 🙂 

    • Moikka! Kiitos. Täytyy katsoa jos saan aikaiseksi tässä lähiaikoina 🙂 

  • “9. Miltä tietokoneesi työpöytä näyttää? Jos se on tiedosto- ja pikakuvakemeren vallassa, käytä hetki siihen, että käyt ajatuksella kaikki läpi ja järjestät jutut kansioihin ja paikalleen.”

    Aina, kun avaan kannettavani jonkun uuden ihmisen seurassa on reaktio aina yhtä hämmästynyt. Ei siksi, että työpöytäni tulvisi pikakuvakkeita, vaan siksi, että niitä on tasan kuusi kappaletta – roskakori, oma CV, tietoturva ja omat kansiot työjutuille, videoille ja kuville. Ei näin siistiä kuulemma voi olla kellään, mutta helpottaa kyllä elämää koneen ääressä kummasti. 😀 Suosittelen myös vahvasti.

    • Ihan ekana oli pakko käydä toi YLEn lista läpi ja jotenkin hyytävää miten paljon kaikkea outoa ja osuvaa, mutta myös kohtuullisen väärin kohdistettua noiden asetusten alta omastakin Facebookista löytyi, vakka on koittanut olla tarkkana yksityisyysasetusten kanssa.. 

      Itselläkin on työpöydällä käytössä vain muutama kansio johon saa tavaraa; esim. koulua varten Kevät 2018 ja muihin tarkoituksiin Oma firma, Kuvat ja Tärkeät. 

      Siistin työpöydän kanssa olen huomannut ihanan näppäräksi ja stressiä lievittäväksi, että siihen pystyy luomaan rivin verran Word-tiedostoja, yksi per palautettava essee tai työjuttu, ja se toimii tavallaan to do -listana. Sitten kun on saanut valmiiksi ja palauttanut työn alla olevan tiedoston, sen pääsee arkistoimaan, ja näkee ihanan konkreettisesti miten “to do” -rivi lyhenee kun vaan kirjoittaa niitä pois kummittelemasta kalenterista ja takaraivosta. 🙂 

  • “9. Miltä tietokoneesi työpöytä näyttää? Jos se on tiedosto- ja pikakuvakemeren vallassa, käytä hetki siihen, että käyt ajatuksella kaikki läpi ja järjestät jutut kansioihin ja paikalleen.”

    Aina, kun avaan kannettavani jonkun uuden ihmisen seurassa on reaktio aina yhtä hämmästynyt. Ei siksi, että työpöytäni tulvisi pikakuvakkeita, vaan siksi, että niitä on tasan kuusi kappaletta – roskakori, oma CV, tietoturva ja omat kansiot työjutuille, videoille ja kuville. Ei näin siistiä kuulemma voi olla kellään, mutta helpottaa kyllä elämää koneen ääressä kummasti. 😀 Suosittelen myös vahvasti.

    • Ihan ekana oli pakko käydä toi YLEn lista läpi ja jotenkin hyytävää miten paljon kaikkea outoa ja osuvaa, mutta myös kohtuullisen väärin kohdistettua noiden asetusten alta omastakin Facebookista löytyi, vakka on koittanut olla tarkkana yksityisyysasetusten kanssa.. 

      Itselläkin on työpöydällä käytössä vain muutama kansio johon saa tavaraa; esim. koulua varten Kevät 2018 ja muihin tarkoituksiin Oma firma, Kuvat ja Tärkeät. 

      Siistin työpöydän kanssa olen huomannut ihanan näppäräksi ja stressiä lievittäväksi, että siihen pystyy luomaan rivin verran Word-tiedostoja, yksi per palautettava essee tai työjuttu, ja se toimii tavallaan to do -listana. Sitten kun on saanut valmiiksi ja palauttanut työn alla olevan tiedoston, sen pääsee arkistoimaan, ja näkee ihanan konkreettisesti miten “to do” -rivi lyhenee kun vaan kirjoittaa niitä pois kummittelemasta kalenterista ja takaraivosta. 🙂 

  • En keksi tähän mitään lisättävää, mutta pitää kuitenkin sanoa yleiskiitos koko blogista! Mielenkiintoista asiaa ja mukavan monipuolisia juttuja 🙂 Kiva että kirjoitat!

  • En keksi tähän mitään lisättävää, mutta pitää kuitenkin sanoa yleiskiitos koko blogista! Mielenkiintoista asiaa ja mukavan monipuolisia juttuja 🙂 Kiva että kirjoitat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *