4 konkreettista syytä suosia lähituotantoa
Kaupallisessa yhteistyössä Empathy Lifestyle Design
Lähituotantoa tulisi suosia. Mutta miksi? Harvemmin keskustellaan suoraan lähituotannon suosimisen konkreettisista syistä. Haluan avata selkeästi, miksi lähituotannon suosiminen kannattaa. Tähän postaukseen olen koonnut 4 konkreettista syytä lähituotannon suosimiselle. Usein ajatellaan, että lähituotanto rajoittuisi vain ja ainoastaan ruokaan, vaikka näin ei tosiaankaan ole. Lähituotettuja tuotteita voivat olla myös esimerkiksi, mm. muoti, kosmetiikka, rakennustarvikkeet… käytännössä aivan kaikki. Meidän on mahdollista tehdä tätä valintaa jokaisen kulutuspäätöksemme kohdalla.
Tarkoittaako lähituotanto pelkästään kotimaisen suosimista?
Jos haluaa rajata lähituotannon tarkoittamaan kotimaista, sekin käy.
Toisaalta kannattaa huomioida, että erityisesti mitä tulee lähituotannon ekologisuusvaikutuksiin sekä läpinäkyvyyden helppoon varmistamiseen (molemmat asioita, jotka riippuvat täysin etäisyydestä), ulkomailla kuten Ruotsissa, Virossa tai Latviassa tuotettu tuote saattaa todellisuudessa löytyä kilometrimääräisesti lähempää Helsinkiä kuin vaikkapa kotimaan kaukaisemmissa osissa valmistettu tuote. Sama toki pätee “kotimaan kaukaisista osista” Helsinkiin päin katsottaessakin. Kotimaisuus ei siis ole absoluuttinen lähituotannon määritelmä.
4 hyvää syytä suosia lähituotantoa
1. Lähituotannon eettisyys on helppo varmistaa
Mitä lähempänä tuote valmistetaan, oli kyse sitten ruoasta tai tavarasta, sitä helpompaa tuotteen valmistuksen parissa työskentelevien henkilöiden ja tuotantoon käytettyjen eläinten hyvinvoinnista on varmistua.
Mitä lähempänä tuote valmistetaan, sitä helpompi tehtaalle on esimerkiksi poiketa käymään ja todeta tilanne omin silmin. Eettisyyden näkökulmasta koko EU-alueella tilanne on varsin hyvä, lukuunottamatta esimerkiksi Espanjassa ruoantuotannoissa hyödynnettäviä paperittomia siirtolaisia tai osaa italiaisista vaatteiden ompelijoista, joiden asema ei ole välttämättä yhtä turvattu.
2. Vahvistat lähialueen tuotannon monipuolisuutta
Tukemalla lähialueella luotavia tuotteita, tuet samalla kyseisen teollisuuden alan kehitystä.
Suomesta tuskin ponnistaisi sellaisia uuden sukupolven brändejä kuin Nyhtökaura kasviproteiinituotteet, Havu Cosmetics zero waste kosmetiikka, tai vaikkapa Infinited Fiber kierrätyskuidut, jos kukaan ei olisi uskonut kyseisten tekstiili-, kosmetiikka- tai ruokateollisuuden elinvoimaisuuteen ja niiden mahdollisuuksiin ponnistaa raikkaiden innovaatioiden kanssa kansainväliselle näyttämölle.
3. Lyhyempien kuljetusmatkojen ansiosta teet ilmastoystävällisen valinnan
Yleensä lyhyiden kuljetusmatkojen logiikka puree: mitä lyhyemmän matkan tuote kulkee, sitä ekologisempi se on.
Toisaalta tässä kohti kannattaa myös huomioida, että erityisesti ruoantuotannossa homma mutkistuu ihan sikana, johtuen lukuisasta määrästä erilaisia muuttujia. Tällaisia muuttujia ruoantuotannossa ovat mm.:
- Viljelytapa – Avomaalla vai kasvihuoneessa?
- Tehotuotanto vai pientuotanto?
- Millaisia lannoitteita käytetään?
- Kuljetetaanko kerralla pieniä vai suuria määriä, ts. kuinka suuri on yhden tuotteen kuljetuksen hiilijalanjälki?
Mitä enemmän tavaraa yhdellä kuljetuksella kulkee, sitä pienempi yhden kuljetuksen suhteellinen hiilijalanjälki on. Tästä syystä esim. maailman toiselta puolelta rahtilaivalla tuleva banaani tai sitrus on usein hiilijalanjäljen kannalta mahdollisesti parempi idea kuin kotimaassa kasvihuoneessa tammikuussa tuotettu tomaatti.
- Ilmastoystävällisyys on osa ekologisuutta. Muista kuitenkin, että se ei tarkoita sitä, että suhteellisesti pienemmät hiilipäästöt tarkoittaisivat automaattisesti, että jokin asia on ekologisesti kestävä ja vastuullinen ratkaisu!
Toisaalta taas jos unohdetaan monimutkaisesti laskettava ruoka, periaatteessa mitä tulee prosesseiltaan identtisiin toimintoihin; lyhyempi kuljetusmatka = pienempi hiilijalanjälki.
4. Lähituotantoa suosimalla tuet paikallista työllisyyttä
Tukemalla paikallisia yrittäjiä, tuet samalla paikallista työllisyyttä. Tämä on juttu, joka on varmasti monelle noussut koronapandemian myötä jatkuvasti yhä merkittävämmäksi valintakriteeriksi kulutusta harkitessa. Työllisyys ylläpitää hyvinvoivaa ja elinvoimaista yhteisöä, ja siinä mielessä onkin kannattavaa sijoittaa rahansa mahdollisimman lähelle jos kulutukselle on tarvetta. Tämä on yksi syy minkä vuoksi suosin mielelläni mahdollisuuksien mukaan mm. vastuullisia kotimaisia muotibrändejä tai vaikkapa kotimaisia kirpputoriyrityksiä isompien kansainvälisten tekijöiden sijaan.
Mikä saa miettimään lähituotantoa?
Asun Tallinnassa, ja siinä mielessä tökin suomalaista lähituotantoa tikulla lahden toiselta puolen. Lähituotanto on suhteellista, ja itse olen todennut, että tehokkain tapa tutkia sitä mikä on “lähellä” liittyy ruoan suhteen kilometreihin ja vaikkapa vaate- ja kosmetiikkatuotannossa Euroopassa sijaitseviin matalan riskin maihin. Uskon myös, että kilometrit ovat mielestäni jossain määrin parempi lähituotannon määrittelijä, kuin valtioiden rajoihin jämähtäminen.
Erityisen merkityksellistä on myös se, että kuluttamalla valitsemme kohteet, joita haluamme tukea. Itse haluan tukea pieniä ja suurempia suomalaisia ja baltialaisia tekijöitä, jotka tuottavat mielestäni oivaltavia, vastuullisia ja omaan makuuni sopivia tuotteita, olipa kyse sitten ruoasta, vaatteista, huonekaluista tai vaikkapa huliluptereista.
Millaisia ajatuksia lähituotanto sinussa herättää? Oletko miettinyt mitkä asiat ovat sinulle merkityksellisiä syitä lähituotannon suosimiselle?
-Anna
Psstt!
Instagramin puolella on tällä hetkellä käynnissä arvontayhteistyö Empathy Lifestyle Designin kanssa, jossa voit voittaa suosikki korviksesi heidän valikoimastaan. Kyseessä on pieni suomalainen yritys, ja tuotteet valmistetaan rakkaudella luonnonmateriaaleista käsityönä Merimaskussa. Arvonta on käynnissä 23.03.2021 asti ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti 24.03.2021.
__________________________________
Luitko jo?
Suomalainen ruoka ei ole aina vastuullisempaa