Upcycling ja Downcycling – Tarkasta tunnetko kierrätystermit

Upcycling ja Downcycling – Tarkasta tunnetko kierrätystermit
*Kuvien Upcycle with Jing korut saatu, sisältää affiliate-linkkejä

Usein puhumme kierrättämisestä itseisarvona, emmekä välttämättä pysähdy pohtimaan sitä, minkä tyyppistä kierrättämistä haluamme erityisesti toteuttaa ja tukea arjessamme. Uskon, että maailmassa olisi valtavasti tilaa materiaalien paremmalle hyödyntämiselle erityisesti upcyclingiin, eli ylöspäin kierrättämiseen liittyen. Mutta mitä on upcycling? Tai sen vastakohta downcycling? 

Mitä upcycling ja downcycling tarkoittavat? 

Upcycling – Ylöspäin kierrättäminen 

“Asian tai esineen kierrättäminen siten, että lopputuote on arvokkaampi kuin alkuperäinen tuote : luoda arvokkaampi esine pois heitetystä vähempiarvoisesta esineestä.” –Merriam Webster Dictionary

Esimerkkejä upcyclingista: PET-muovisten juomapullojen kierrättäminen koruiksi. Kalaverkkojen hyödyntäminen uima-asujen materiaalina. Lastauslavojen hyödyntäminen puutarhasohvan runkona.

Downcycling – Alaspäin kierrättäminen 

“Asian tai esineen kierrättäminen siten, että lopputuote on vähemmän arvokas kuin alkuperäinen tuote : luoda vähäarvoisempi esine tai asia pois heitetystä arvokkaammasta esineestä.”Merriam-Webster Dictionary

Esimerkkejä downcyclingista: Vaatteiden kierrättäminen autojen sisäosien eristeiksi. Paperin kierrättäminen vessapaperiksi. Muovikassin käyttäminen roskapussina.  

Arvo kierrätyksen tyyppiä määrittämässä 

Upcycling antaa tuotteelle tai tavaralle uuden elämän, hyödyntäen sen jo olemassa olevia osia. Upcyclingissa muovia harvoin sulatetaan enää takaisin muovirakeiksi, vaan useimmiten jo olemassa olevaa muovia hyödynnetään jollakin muulla tavoin. Myös esimerkiksi kierrätyskeskuksesta löytyneiden muuten ajattoman näköisten, mutta väriltäään kulahtaneiden kalusteiden maalaaminen uutta omistajaa varten on käytännössä upcyclingia. 

Downcyclingissa puolestaan tuote usein palautetaan alkuperäisiin partikkeleihinsa, kuten esimerkiksi puutavarana kierrätettävä vanha huonekalu, josta syntyy esimerkiksi lastulevyä. Lastulevy ei ole läheskään yhtä arvokasta tai laadukasta kuin täyspuu. Mitä kauemmin täyspuu saa pysyä täyspuuna, ilman että sitä pilkotaan mahdollisimman pieniksi partikkeleiksi, sitä kauemmin se säilyttää arvonsa, ja siitä on mahdollista jopa valmistaa tuotteita jotka ovat arvokkaampia kuin vaikkapa alkuperäinen kulahtanut täyspuinen lipasto. 

Up- ja downcyclingiin liittyen olennaista onkin siis myös se, kuinka lähelle roskista kierrätysprosessi vie materiaalin. Alas vai ylös? Tuotteen arvo kierrätysprosessin jälkeen voi jossain määrin jäädä mielipidekysymykseksi, jos vaikkapa uusi maalipinta ei väriltään miellytä jotakuta. Silti tuotteen arvo kierrätysprosessin jälkeen on pääasiallisesti suhteellisesti yleensä aika objektiivisesti määritettävissä oleva juttu. Kaikkien suurimmalla todennäköisyydellä kukaan ei kierrätä vessapaperia, mutta kukaan meistä ei myöskään kohtele koruja kulutushyödykkeinä, joita käytettäisiin kerran ja heitettäisiin sen jälkeen pois. 

Suurin osa lajittelemistamme roskista päätyy teollistasoiseen kierrätysmateriaalilimboon, ja niiden kohdalla tavallisen kuluttajan on täydellisen turhaa pohtia mihin muovinen limupullo tai vaikkapa viimeviikkoinen sanomalehti lähti jatkamaan elämäänsä. 

Näin tuet upcyclingia lähipiirissäsi

Jos sinulla syntyy paljon juuri tietyn tyyppistä roskaa, esimerkiksi kahvipaketit, viinipullon korkit, maitopurkit, lankakerien jämät, pilke pihapuiden sahaamisesta, jne, harkitse voisiko tästä tavallista suuremmasta jätemäärästä olla iloa jollekulle joka on käsistään taitava. 

  • Julkaise ilmoitus facebookissa siitä, että sinulta löytyisi juuri tämän tyyppistä tavaraa, jonka joku saa tulla hakemaan pois niin halutessaan. 
  • Toinen hyvä vaihtoehto on esimerkiksi kontaktoida oman lähialueen kouluja ja päiväkoteja, joilla on usein tarvetta erilaisille askartelumateriaaleille. 

Suomalaisia Upcycling periaatteella työskenteleviä brändejä: 

Arvostan aivan huimasti sellaisia oivaltavia ja luovia innovoijia, jotka loihtivat vanhasta uutta.

Väitän, että suurimmalle osalle keskimääräisistä kuluttajista merkittävin syy kierrätystuotteiden välttelyyn on se, että ne näyttävät “liian” kierrätetyiltä. Harva ihan tavallinen tyyppi joka menee toimistotyöhönsä haluaa pompata avokonttorista kenenkään silmään riemunkirjavana ituhippinä. (Tai sitten se on tosi monen ammattilaisen suurin haave ja olen auttamatta väärässä ?)

Hillityn minimalistinen tyyli vs. Upcycling muoti

Oma tyylini on aika minimalistisen hillitty, pukeudun pääasiassa mustaan, valkoiseen ja luonnonväreihin. Olen ehkä hiukan jäykkis kun ensisijainen (ja taitaa olla ainoa) printtikuvio jota käytän on merimiespaidan raidat, ja nekin mielellään mustana tai laivastonsinisenä, punainen alkaa olemaan jo hurja valinta.

Tällaiselle täysin kuvioita välttelevälle tyypille tärkein tapa piristää asuja ovatkin siis yleensä asusteet tai huulipuna. Asusteidenkin kanssa olen hiukan tylsä: hankin tarkoitukseen sopivan ja itseni näköisen yksinkertaisen ja ajattoman laukun tai kengät, ja käytän niitä niin kauan, että kaksi suutaria putkeen tyrmäävät pyyntöni ja korjata lempilaukku tai -kengät.

Tästä syystä en kovin usein syty kierrätysmuotia edustaville tuotteille, koska niissä on silmääni liian paljon kaikkea. Väriä, kuosia ja menoa. Olen hillitysti ja hallitusti pukeutuva äärimmäisen mukavuudenhaluinen ihminen. Siksi haluankin ihanan hillittyjä ja hallittuja kierrätystuotteita, jotka sopivat arkeen ja juhlaan, ja saavat oloni tuntumaan ylelliseltä. Siksi Upcycle with Jingin* korut myös ihastuttavat minua niin kovin. Ne on valmistettu oivaltavasta materiaalista ja huippuunsa hiotulla taidolla, jonka lisäksi ne näyttävät juuri minulta. Ne ovat runsaita, elegantteja ja samalla feminiinisiä ja hillityjä. Ne ovat kaikkea sitä mitä toivon asustekorulta ja hajuvedeltä. Kun tyylini on muuten hyvin hallittu, usein juuri korvakorut, huulipuna ja tuoksu ovat se “the juttu”.

Miten tunnistaa aidosti ekologinen muoti?

Vaate on aidosti ekologinen vain silloin kun se saa mahdollisimman paljon käyttökertoja. Silloin kaikkein tärkein kriteeri vaatteiden hankinnassa tulisi olla sopiiko kyseinen vaate tai koru omaan elämäntyyliin ja visuaalisiin mieltymyksiin.

Monilla meistä on syntynyt hutiostoksia vaikkapa kirpputoreilta, halpojen hintojen ja valtavien valikoimien houkuttelemana. Kotona kaapissa tyhjänpantteina lojuvat 2nd hand vaatteet eivät ole aidosti ekologisia, sillä ne ovat vain osa ylikulutuksen kuviota, jossa hankitaan tavaraa jolle ei ole käyttöä. Aivan samalla tavalla en halua hankkia kierrätysmateriaaleista valmistettuja koruja tai vaatteita vain siksi, että ne on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Materiaalin kierrätyksestä ei ole mitään iloa, jos vaate ei päädy arvoonsa kuuluvasti käyttöön.

Tällöin jopa kierrätetty vaate voi olla epäekologinen.

Avain menestyksekkääseen eettisen ja vastuullisen muodin kuluttamiseen onkin siis se, että tuntee oman tyylinsä, eikä tingi siitä, ja käyttää vaatetta tai korua mahdollisimman paljon ja pitkään.

Psst. Saat Upcycle with Jing verkkokaupasta* 15% alennuksen koodilla AnnaK15 

Anna 

_______________________________

Luitko jo? 

13 KIINNOSTAVINTA EKOKIRJAVINKKIÄ – EKOLOGISUUS JA ILMASTONMUUTOS AIHEISET KIRJAT

TÄMÄ SINUN TULISI TIETÄÄ VIHREÄSTÄ SÄHKÖSTÄ

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *