13 kiinnostavinta ekokirjavinkkiä – Ekologisuus ja ilmastonmuutos aiheiset kirjat

13 kiinnostavinta ekokirjavinkkiä – Ekologisuus ja ilmastonmuutos aiheiset kirjat
Sisältää mainoslinkkejä: Adlibris*
ilmastonmuutos ekologisuus kirja

Ekologisuus ja ilmastonmuutos ovat aiheina lähellä sydäntäni, ja niin on kirjojen lukeminenkin. Tässä postauksessa jaan mielestäni kiinnostavimmat ekologisuutta ja ilmastonmuutosta käsittelevät kirjavinkkini.

Kirjavinkkilistan aiheet vaihtelevat “ekologinen kirjallisuus” -genren sisällä laidasta laitaan; löytyy käytännön ekovinkkejä, puhetta muovin vaikutuksista, Zero Waste elämäntavasta, oikeaoppisesta vaatehuollosta, asiaa kosmetiikan kemikaaleista, lihan syönnin ongelmista, sekä ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisista vaikutuksista. Käytännössä eri kirjoittajien ilmaisemana ja selittämänä kaikkia niitä aiheita joita haluan käydä läpi Ihme Ituhippi blogissa.

Lukeminen avartaa, ja mielestäni parasta on se, että kirjailijan kanssa ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä voidakseen oppia jotakin hyödyllistä. -En allekirjoita täysin joka ikistä alla olevissa kirjoissa esitettyä näkemystä ja asennetta, mutta toisaalta mielestäni kokonaisuutena kyseiset kirjat ovat aivan loistavaa lukemista kun haluaa ymmärtää ilmastonmuutoksen, ekosysteemien köyhtymisen ja ympäristöterveyden aiheuttamia haasteita. Listaamani auttavat löytämään konkreettisia tapoja tehdä eko- ja ilmastotekoja omassa arjessa, sekä ymmärtämään millaisia muutoksia tulevaisuudessa on odotettavissa.

Lukuvinkkejä tsekkaillessa kannattaa myös muistaa, että ekoimmat kirjat löytyvät luettavaksi kirjastosta, nettikirppaireilta, sekä e- tai äänikirjoina.

13 kiinnostavinta ekologisuutta ja ilmastonmuutosta käsittelevää kirjaa

Ilmastonmuutos kirja

1. 250 ilmastotekoa joilla pelastat maailman – Rinna Saramäki

Rinna Saramäen kirja *250 ilmastotekoa joilla pelastat maailman antaa konkreettisia vinkkejä arjen ilmastotekoihin, ja mistä itse tykkään kirjassa erityisesti on se, että vinkkejä onniin paljon, että jokainen varmasti löytää jotakin uutta mikä sopisi omassa arjessa toteutettavaksi. Kirja luo toivoa, ja antaa selkeän kuvan erilaisten ilmastotekojen käytännön vaikutuksista.

2. Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen – Risto Isomäki 

Isomäen kirja *Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen on mielenkiintoinen katsaus tapoihin, joilla Suomi voi toimia ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijänä.

Kirjassa esitellään erilaisia yritysten ja organisaatioiden projekteja, joissa innovaatioita hyödynnetään vähähiilisemmän maailman luomiseksi, ja kiinnostavinta on, että kirjassa listattuja innovaatioita voitaisiin hyödyntää myös Suomen ulkopuolella, eikä lukija tarvitse olla die-hard ilmastoaktivisti nähdäkseen esiteltyjen tekniikoiden hyödyt. Tämän lisäksi Isomäki esittelee erilaisia innovaatioita joihin suomalaiset eivät ole vielä tarttuneet, mutta joista voisi olla suurta hyötyä Suomen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Ehdottoman kiinnostava kirja lukijalle joka on kiinnostunut ilmastonmuutoksesta yhteiskunnallisena ilmiönä.

Zero waste kirja nollahukka

3. Zero Waste – Jäähyväiset Jätteille  –  Otso Sillanaukee

Jos haluat lukea Zero Waste elämäntavan perusteista suomeksi, suosittelen ehdottomasti Otso Sillanaukeen *Zero Waste kirjaa. Kirjassa käydään koti läpi huone huoneelta, ja Otso vinkkaa miten vähentää jätteen tuottoa omassa arjessa. Zero Waste (tai kotoisammin Nollahukka) ideologian omaksuminen arjessa on yksi keino pyrkiä elämään ekologisemmin ja hillitä ilmastonmuutosta omilla arjen valinnoilla.

Jos Zero Waste idean alkulähteet kiinnostavat, ja englanti taipuu, kannattaa myös tsekata nollahukkaidean äidin Amy Korstin vuonna 2012 ilmestynyt kirja The Zero Waste Lifestyle: Live Well by Throwing Away Less.

4. Farmageddon: lihan todellinen hinta – Lymbery & Oakeshott 

*Farmageddon on yksi lemppareistani mitä tulee lihansyönnin vaikutuksiin kertovista kirjoista. Lymbery kertoo tehotuotannon ongelmista niin kansanterveydelle kuin paikallisille ekosysteemeillekin useiden havainnollistavien esimerkkien kautta, joita hän on kerännyt matkoiltaan ympäri maailman. Lymbery ei ole varsinaisesti minkäänlainen vegaani-advokaatti, vaan lähinnä kiinnostunut luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä. Kirja saa lukijan kyseenalaistamaan omien ruokailutottumustensa vaikutuksen, mutta se ei kuitenkaan tarjoa mitään valmiita ratkaisuja lopullisesta totuudesta ruokavalion suhteen. Kirja on mielestäni loistava tapa kiertää maailmaa nojatuolista käsin ja pohtia omaa ruokavaliota tiedostavammin.

Lihansyonti ilmastonmuutos kirja

5. Lihan loppu – Suvi Auvinen 

Auvisen kirjassa *Lihan loppu käsitellään kasvisruokatrendiä, joka vaikuttaa saapuneen jäädäkseen. Kirja tutkii lihansyönnin ja tuotannon vähenemistä laajasti yhteiskunnallisten vaikutusten kautta, käsittelemällä politiikkaa, terveyttä, maataloutta ja bisnestä kokonaisuutena johon muuttuvat ruokailutottumukset vaikuttavat. Kirja on mielestäni todella mielenkiintoinen katsaus eläintuotannon vähenemiseen.

Kirjan teesi on käytännössä “Tulevaisuus on vege”, ja siinä mielessä jos voimakkaat lihansyöntiä koskevat asenteet nostavat niskakarvasi pystyyn, tätä kirjaa ei välttämättä kannata lukea tältä listalta ensimmäisenä. Kirjassa käsitellään kuitenkin ekologisuusden ja ilmastonmuutoksen kannalta tärkeää aihetta yhdestä näkökulmasta, ja siksi kuitenkin suosittelen kirjaa hyödylliseksi luettavaksi jos kasvissyönti ja lihan vähentäminen omassa ruokavaliossa kiinnsotavat.

6. Ekopuusti – Jaana Suorsa 

Jos innostut marttailusta, ja sydämesi sykkii edullisille ja ekologisille vinkeille, *Ekopuusti on juuri sinulle kirjoitettu kirja.

Ekopuustissa käydään läpi vanhojen hyvien aikojen ekologisia kodinhoitovinkkejä, sekä kerrotaan myös uusista veikeistä tavoista hoitaa arjen asioita ekologisemmin. Kirja on todellinen hyvänmielen kirja, joka sisältää paljon oivaltavia niksejä kodin-, kauneuden- ja terveydenhoitoon.

Ekologisuus kirja

7. Hyvä, Paha Muovi – Vähennä viisaasti – Johanna Kovakka 

Jos pohdit miksi muovit ovat ongelmallisia, ja mitä merkitystä niiden käytön vähentämisellä on, *Hyvä, Paha Muovi on loistava opus, jonka jälkeen katsot arkesi muoveja hiukan erilaisesta vinkkelistä. Mielestäni Hyvä, Paha Muovi on kirjoitettu ihanan järjestelmällisesti, ja kirjassa kerrotaan selkeästi muovin historiasta, sekä siitä millaisia vaikutuksia muovilla ja mikromuovilla on meihin ja maapalloon, sekä kerrotaan selkeitä vinkkejä siihen miten omaa muovinkulutusta voi muokata fiksummaksi.

8. 34 tapaa estää maapallon ylikuumenenminen – Risto Isomäki 

Tykkään Isomäen kirjoissa siitä, että niissä käsitellään konkreettisia esimerkkejä ilmastonmuutokseen vaikuttamiseksi laajemmalla yhteiskunnallisella ja teknologisella tasolla, eikä jämähdetä jankuttamaan muovikasseista ja lihansyönnistä. Muovikasseilla ja lihansyönnillä on merkitystä, ja ekosysteemin hyvinvoinnin kannalta ne ovat asioita joihin yksilö voi vaikuttaa suoraan. Kuitenkin suuria vaikutuksia saavutetaan tekemällä suuria muutoksia, ja Isomäki käsittelee kirjoissaan juuri näitä suurempia muutoksia.

Kirjassaan *34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen Isomäki esittelee 17 tapaa joilla parannetaan planeetan heijastavuutta, ja 17 tapaa joilla poistetaan hiiltä ilmakehästä. Kirja on hyödyllinen yksilölle joka haluaa ymmärtää aihetta laajemmin, ja pyrkiä tukemaan suurempia muutoksia oman arkielämänsä kautta.

Ilmastonmuutos kirja

9. Hyvän sään aikana – Hanna Nikkanen ym.

*Hyvän sään aikana -kirja käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomessa. Kirja on valmistunut 21 journalistiikan opiskelijan yhteisprojektina professori Nikkasen ohjauksessa. Kirjassa näkökulmana on erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisiin, ja yhteiskunnalliseen järjestelmäämme. Kirjassa pohditaan politiikan rakenteita jotka tukevat ilmaston kannalta kestämättömiä tuotannon aloja, ilmastopakolaisuutta, muuttuvassa maailmassa syntyviä innovaatioita ihmisten sopeutuessa ilmastonmuutoksen ajatukseen, sekä sitä millaista tulevaisuutta kohti olemme kulkemassa.

10. Ekoistin muistelmat – Leo Stranius 

Jos nautit erityisesti elämänkertojen ja muistelmien lukemisesta, saatat olla erityisen kiinnostunut Leo Straniuksen *Ekoistin muistelmat kirjasta, jossa hän kertoo elämäntarinansa; Miten ihan tavallinen tyyppi ajatuu aktiiviseksi paikallispoliitikoksi ja kansalaisvaikuttajaksi? Kirja kertoo Straniuksen tarinan ekologisempaan elämään siirtymisestä ihan tavallisena tyyppinä, kuvaten sitä millaisia muutoksia hän teki niin asenteissaan kuin toimintatavoissaankin.

Olet saattanut lukea Straniuksen tekstejä aiemminkin, jos olet sattunut törmäämään hänen Vauvalehteen kirjoittamaansa Ekoisi -blogiin.

lihansyonti kasvisruoka kirjallisuus

11. Lihansyöjien maa – Anttonen & Vornanen

*Lihansyöjien maa on todella mielenkiintoinen tieteellisiin tutkimuksiin perustuva kirja siitä, millaisia vaikutuksia nykyisen kaltaisella lihan kulutuksella on terveyteemme ja yhteiskuntaamme.

Kirjassa pohditaan myös mehevää ja provosoivaa kysymystä siitä, että jos huomioidaan miten paljon kustannuksia lihansyönti ja sen tukeminen aiheuttaa valtiolle (mm. terveydenhuolto, ekosysteemin köyhtyminen, maatalosutuet), minkä vuoksi lihan kulutusta ei pyritä suitsimaan valtion taholta? Riippumatta ruokavalioon liittyvistä vakaumuksistasi, kirja on nokkela ja hauska tutkittuun tietoon perustuva katsaus lihan kulutuksesta ja sen vaikutuksista Suomessa.

12. Korjaa kauniiksi: Käsikirja kodin vaatehuoltoon – Anni Ignatius 

Pitkäikäinen vaate on tunnetusti ekologinen vaate, ja mitä kauemmin yksittäinen vaatekappale on käytössä, sitä pienemmäksi sen hiilijalanjälkikin muodostuu.

*Korjaa kauniiksi on ihanan kansantajuinen kirja, jossa neuvotaan miten korjataan tavallisimmat vaatteiden kohtaamat haverit, kuten irronneet napit, ratkeamat ja vastaavat. Kirja kertoo myös hyvin perehdyttäen erilaisten vaatteiden ja materiaalien vaatehuollosta, jonka jälkeen sinäkin pyykkäät vaatteitasi kuin pro, ja ne kestävät käytössä ikuisuuksia.

Ekologisuus kirja

13. Marjoja ja maskaraa – Noora Shingler 

Noora Schinglerin Marjoja ja Maskaraa on itselleni todella lähellä sydäntä, ja varmaankin toimi yhtenä ensisysäyksistä omalla ekoilun tielläni. Ilmestyessään Marjoja ja maskaraa sai minut kiinnostumaan enemmän luomuruoasta ja kiinnittämään huomioita aikaisemmin ihan jeppisiksi ajattelemiini kosmetiikan kemikaaleihin ja ruoan lisäaineisiin. Kirja sisältää kiinnostavaa tietoa arkielämän ekologisuudesta, ja avaa silmiä normaalina pitämämme touhun hulluudelle lempeästi ja huumorilla.

Mitä muita eko- ja ilmastoaiheisia kirjoja suosittelisit aiheesta kiinnostuneelle lukutoukalle? Jaa ekologisuus ja ilmastonmuutos aiheiset kirjavinkkisi kommenteissa!

-Anna

(Kirjojen kansikuvat lainattu kustantajien sivuilta)

_______________________________

Luitko jo?

Farmageddon halvan lihan todellinen hinta – kirja-arvostelu

Hetkinen, kirjallakin on hiilijalanjälki?

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE



1 thought on “13 kiinnostavinta ekokirjavinkkiä – Ekologisuus ja ilmastonmuutos aiheiset kirjat”

Leave a Reply

Your email address will not be published.