Näitä synteettisen kosmetiikan ainesosia haluat välttää kesällä

Näitä synteettisen kosmetiikan ainesosia  haluat välttää kesällä

Vaikka puhun aktiivisesti luonnonkosmetiikan puolesta, käytän yhä loppuun useita olemassaolevia synteettisen kosmetiikan tuotteita kaapeistani ennen luonnonkosmetiikan vaihtoehtoihin siirtymistä. Uskon, etten ole ainoa, jota kiinnostaa tietää, mitä synteettisen kosmetiikan ainesosia ei kannata yhdistää kesähelteiden kanssa. 

Olen sitä mieltä, että on parempi käyttää aina ensin olemassa oleva tuote loppuun, ennen kuin siirtyy uuteen, myös silloin kun olemassa oleva tuote ei ole ideaalinen. Jotkin synteettisen kosmetiikan ainesosista eivät ole erityisen hyviä komboja kirkkaan auringonvalon kanssa, jolloin tuotteen käyttö kannattaa ainakin jättää breikille kesän kirkkaimpien päivien ajaksi. 

1. Meikki- ja aurinkovoiteen kemialliset UV-filtterit 

Kesäauringon valossa kannattaa aina valita omalle iholle sopivalla suojakertoimella varustettu aurinkovoide meikin alle, tai vaihtoehtoisesti suosia suojakertoimella varustettua BB- CC- tai meikkivoidetta. 

Mutta miksi kemialliset UV-filtterit eivät ole yhtä hyvä idea kuin luonnonkosmetiikan sisältämät fysikaaliset UV-filtterit? 

Fotostabiili UV-filtteri tarkoittaa valon vaikutuksesta vakaata UV-suodatinta, joka lähettää itseensä imemänsä säteilyn pois iholta ilman että kyseisen filtterin laatu heikkenee. Luonnonkosmetiikassa käytetyt fysikaaliset säteilyfiltterit titaanidioksidi ja sinkkioksidi ovat hyviä esimerkkejä vakaista suodattimista. 

Epävakaa säteilyfiltteri puolestaan hajoaa auringonvalon vaikutuksesta joko ikääntymistä aiheuttaviksi vapaiksi radikaaleiksi, tai muuttaa kemiallista koostumustaan mahdollisesti haitalliseksi kemikaaliksi ja menettää tehonsa ihon UV-säteiltä suojaamisessa. 

Yleisesti kemiallisina UV-filttereinä käytettävät INCI-listalta bongattavat ainesosat ovat avobenzone, butyl methoxydibenzoylmethane ja octocrylene. Jos tavoitteesi UV-filtterin käytölle on ihosyövän torjumisen lisäksi ennen aikaisen ikääntymisen merkkien välttäminen, kannattaa kurkata sisältääkö oma aurinkosuojasi mainittuja aineita.

Octocrylene 

Octocrylene on kemiallinen UV-suoja, joka imeytyy ihoon, suojaten ihon soluja auringon haitalliselta säteilyltä ennen kuin aurinko ehtii vahingoittamaan niitä. Erään tutkimuksen mukaan octocrylene on aiheuttanut valolle altistuessaan huomattavasti kosketusihottumaa Euroopassa. 

Toinen kiinnostava ominaisuus octocrylene kemikaalin kanssa on, että tuotteen vanhetessa octorylene hajoaa bentsofenoniksi, joka puolestaan on karsinogeeninen sekä hormonihäirikkönä tunnettu kemikaali. Kyseinen kosmetiikan ainesosa on sallittu EU-alueella, sillä tuotteiden sisältämien bentsofenoni määrien katsotaan alittavan turvallisuuteen liittyvät raja-arvot, mutta miksi ottaa riskiä? 

Tämän lisäksi kannattaa pitää mielessä, että etenkin kemiallista aurinkovoidetta käyttäessä tuote todella kannattaa vaihtaa uuteen vuosittain, sillä UV-säteilyltä suojaava kemikaali hajoaa, ja voi muuttua jopa haitalliseksi, kuten octocrylenen tapauksessa. 

Avobenzone 

Avobenzone UVA-filtteri muuttuu fototoksiseksi, eli siis suomeksi se muuttuu valon vaikutuksesta mykylliseksi. Mitä tehokkaampaa auringonvalo ja sen UVA-säteily ovat, sitä haitallisemmaksi aine tutkitusti iholla muuttuu. 

Butyl methoxydibenzoylmethane & Octyl methoxycinnamate

Butyl methoxydibenzoylmethane on UVB-filtteri ja Octyl methoxycinnamate on UVA-filtteri. Erään tutkimuksen mukaan molemmat filtterit voivat tuottaa hajotessaan iholla reaktiivisia kemikaaleja, jotka voivat olla myrkyllisiä soluille. 

2. Kosteusvoiteiden sisältämät parabeenit 

THL:n mukaan iholle hierottavien kosteusvoiteiden sisältämät parabeenit saattavat voimistaa auringosta saatavan haitallisen UVB-säteilyn vaikutusta iholla. Sinällään on muuten tosi ironista, että joissakin aurinkovoiteissakin hyödynnetään parabeeneja säilöntäaineina. 

synteettinen kosmetiikka
Teslariu Mihai / Unsplash

3. Hengittävätkö synteettisen kosmetiikan meikki ja kosteusvoide?

Kesällä kannattaa erityisesti panostaa sellaisiin kasvoilla käytettäviin tuotteisiin jotka hengittävät iholla. Käytännössä kannattaa välttää tuotteita jotka sisältävät mm. lanoliinia, silikonia ja mineraaliöljyjä, sillä ne estävät hikeä pääsemästä ihon pinnalle, jolloin hiki ei pääse haihtumaan luonnollisesti pois, vaan se jää muhimaan käyttämäsi tuotteen kanssa, aiheuttaen suuremman riskin ihohuokosten tukkeutumiselle ja mustapäiden tai aknen ilmestymiselle.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa mineraaliöljyjen ja silikonien käyttö on kielletty. Vegaanisesta kosmetiikasta ei löydy eläinperäistä, joskin luonnollista lanoliinia.

Usein sanotaan, että silikoni tukkisi ihohuokoset, mikä ei pidä täysin paikkaansa. Silikonin aiheuttama ongelma kesäisin liittyy siihen, että iho ei pääse hengittämään tiettyjen silikonilaatujen läpi toivotulla tavalla, tästä esimerkkeinä dimethicone ja cyclomethicone, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana. 

synteettinen kosmetiikka
Alexis Fauvet / Unsplash

3. Synteettiset väriaineet – Case Punainen huulipuna

Punaisessa huulipunassa on sitä jotain. Kirkas ja voimakas väri sopii kesään, tuo hymyyn itsevarmuutta ja saa hampaat näyttämään nauraessa tavallistakin valkoisemmalta. 

Punaisen huulipunan väriaineena käytetty synteettinen väri CI 45410 on mahdollisesti fototoksinen ainesosa, sillä se saattaa hajota auringonvalon vaikutuksesta vapaiksi radikaaleiksi. Toinen huulipunissa hyödynnetty punainen väriaine CI 15800 saattaa aiheuttaa pigmentaatiota, mikäli väri sisältää muiden kemikaalien aiheuttamia epäpuhtauksia, jota kuluttaja ei voi tietää päältäpäin katsomalla.

Kolmas synteettinen punainen väriaine erytosiini, CI 45430, aiheuttaa fotosensitiivisyyttä, eli käytännössä tuote voi hajota näkyvää ikääntymistä aiheuttaviksi vapaiksi radikaaleiksi, tai aiheuttaa erilaisia ihottumia, jotka voivat puolestaan aiheuttaa pigmenttiläiskiä. Erytosiinia hyödynnetään myös säilykekirsikoiden värjäämisessä ja sen tunnistaa e-koodilla E127

Tiesitkö, että kaikki synteettiset kosmetiikkatuotteet eivät automaattisesti ole suunniteltu kirkkaan valoisiin päiviin?

-Anna

____________________________

Luitko jo?

VERTAILUSSA 7 LUONNONKOSMETIIKAN AURINKOVOIDETTA KASVOILLE

DIY DEODORANTTI – EI SOTKE PAITOJA TAI ÄRSYTÄ KAINALOITA!

FACEBOOK / INSTAGRAMYOUTUBE



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *