Tilastotietoa pikamuodista – Miten vaikuttaa itse?
Hiljattainen YLE:n artikkeli joka sisälsi tilastotietoa pikamuodista herätti paljon keskustelua, ja olen iloinen tämän keskustelun herättelystä. Erityistä järkytystä artikkelissa useille aiheuttivat kaksi prosenttilukua: “73% kaikista maailmassa valmistetuista vaatteista päätyy poltettaviksi tai kaatopaikalle materiaalien uudelleenkäytön sijaan” ja “YK:n mukaan muotiteollisuus on vastuussa 10% maailman hiilidioksidipäästöistä. Hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikennöinnin yhteensä.”
Ironisesti ymmärrän kyllä syyn sille, että isot luksusmerkit (kuten Burberry hiljattain) polttavat myymättömiä tuotteitaan: jos he eivät tuhoaisi niitä, heidän tavaramerkkisuojansa, taloudelliset yksinoikeutensa ja siten markkina-arvonsa kapenisi merkin “arvon laskiessa” jos tuhannen euron myymättömiä sadetakkeja alettaisiin jakamaan kodittomille. Kyse on kuitenkin enemmän lainsädännöllisestä ongelmasta, joka on sekin ihmisten itse luoma. Eikä siinä ole järjen häivää. Kiintoisasti tavaramerkkioikeuden kannalta voisi olla fiksua tutkiskella mahdollisuutta esim. EU-tasoisiin lainsäädännöllisiin myönnytyksiin myymättömien luksustuotteiden kierrätyksestä. Tällöin materiaalia ei haaskattaisi yhtä surutta tavaramerkkisuojan kapenemisen pelossa. Kyllähän niistäkin tuotteista saisi esim. luotua uudismateriaaleja, jos ei kokonaista tuotetta sellaisenaan haluaisikaan kiertoon antaa.
Mitä taas tulee “perusmerkkeihin” jotka valmistavat massamuotia pikakiertoon, kukin tietenkin voi tehdä omat valintansa siitä missä ostoksensa haluaa tehdä. Mikäli olet joko tarpeeksi hyvätuloinen tai taitava käsityöihminen harjoittamaan tiukkaa boikotointia, YLEn artikkelissa esimerkkeinä Suomessakin toimivista vaateketjuista mainittiin H&M, Zara, Mango, Dressmann, Vero Moda ja Jack & Jones. En kuitenkaan lähtisi itse jeesustelemaan siitä, etteikö ikinä saisi tai kannattaisi H&Mn rekiltä jotakin kotiinsa viedä, sillä:
a) Opiskelijana budjettini on rajallinen. On ihan sama haluanko suomalaisen takapihan nurmikolla kasvatetun lampaan villasta villaisen paidan, jonka naapurin mummo on omin pienin kätösin kerinyt, kehrännyt langaksi ja kutonut, jos sellaiseen tuotteeseen ei yksinkertaisesti ole varaa, kun ruokaakin pitäisi ostaa.
b) Mielestäni kaikki pikamuotiketjujen tuotteet eivät ole puhdasta kuraa. Tarkkaan katselemalla sieltäkin löytää vaatekaapin aarteita, jotka ovat valmistettu paksuista ja kestävistä luonnonmateriaaleista, ovat hyvin ommeltuja ja säilyvät oikein huollettuina hyväkuntoisina vuosikausia.
-Itse en ole kovin suuri tiukkojen tai ehdottomien sääntöjen tai katsantokantojen ystävä. Elämä on hiiskatin vaikeaa jos ja kun asettaa itselleen kiveen hakattuja rajoituksia, mutta siitä huolimatta kuluttaja on kuitenkin mielestäni vastuussa omista valinnoistaan. Mielestäni kokonainen boikotti on aika raju keino (ehkä sekin jonkun elämäntilanteeseen sopii ja onnistuu), mutta peräänkuuluttelisin maalaisjärjellä tehtävää harkintaa vaatteiden ostoa suunnitellessa ja tehdessä. Tietoisessa harkinnassa olisi avuksi jos tilastotietoa pikamuodista olisi saatavilla nykyistä paremmin, eikä lukujen ilmestyessä kyse olisi aina shokista, kuten YLE:n artikkelin tapauksessa.
Ei ole järkeä ostaa viiden euron rättiä vain “koska se oli halpa” tai tiedossa oli yksi ainoa tilaisuus mihin sen voi laittaa päälle. Ja sitten se kestää enintään kahden pesun verran. Se on yhtä aikaa rahaa, vaatteen etsintään ja ostoon käytettyä aikaa, ja vielä vaatteeseen käytettyä materiaalia kankkulan kaivoon. Kaiken ei tarvitse maksaa pieniä (tai suuria) omaisuuksia, koska laatua saa edullisilla hinnoillakin, mutta huonolaatuisia asioita ei lähtökohtaisesti pitäisi ostaa hetken hurmoksessa “kun oli kiva väri ja oli niin halpa, et ei sillä ole väliä vaikka ei kestäisikään pesua“.
Keinoja itse vaikuttaa:
– Kierrätä omat vanhat vaatteesi ja olet osa ratkaisua etkä ongelmaa. Vanhoista vaatteista saa tehtyä siivousrättejä, ommeltua uusia, muutettua niiden käyttötarkoitusta, käytettyä maalatessa ja muissa sotkuisissa puuhissa, myytyä kirpputorilla, lahjoitettua eteenpäin vaikka eläntein suojeluun, vietyä kierrätyskeskukseen uusiomateriaaliksi, vietyä vaatekaupan vaatteiden kierrätyslaatikkoon.. Ennen vaatteen heittoa sekajätteeseen on tuhat ja yksi tapaa antaa vaatteelle vielä mahdollisuus olla hyödyksi jollekulle.
– Osta vain tarpeeseen, älä mielijohteesta. Jos löydät kaupasta yllättäen jotakin kivaa hetken mielijohteesta, varaa kassalla tuote seuraavaan päivään ja nuku yön yli, jotta saat rauhassa punniskella onko ajatus oikeasti hyvä vai ei. Ainakin itselläni tällä tavoin yhdeksän kymmenestä varatusta tuotteesta jäävät sinne kauppaan.
– Osta käytettynä tai kierrätysmateriaaleista valmistettuna. Suomessa ja Eestissä valmistetaan todella upeaa kierrätysmuotia, joka on suunniteltu kestämään käyttöä. Kirpparit ovat täynnä vaatteita. -Tietenkin kirppareilla käydessä voi pohtia tukeeko siinä vaatteita uutena ostavien ihmisten huonoja kulutustottumuksia, mutta toisaalta ratkaisu kirpparilta ostaessa on silti lähtökohtaisesti parempi kuin uutena ostaminen.
– Osta paksuista ja kestävistä materiaaleista valmistettuja tuotteita. Jos käsi näkyy puuvillasta läpi, jätä se sinne kauppaan. Liian ohuet kankaat eivät istu erityisen imartelevasti, ryppyyntyvät herkästi ja näyttävät halvoilta. Tarkista saumojen ompelu, tutki materiaalia ja arvioi miten vaate kestää pesua. Ole oman elämäsi Martta-kerholainen, niillä tädeillä on pointti.
– Älä osta “syksyn trendikkäintä” väriä, hihan leikkausta, materiaalia tai kuosia. Osta ajattoman tyylikkäitä vaatteita, joita voit käyttää kauemmin kuin sen puolen vuoden kestoisen trendin ajan. Elämä on ehkä vähän tylsempää, mutta toisaalta voit panostaa oman yksilöllisen tyylisi, mieltymystesi ja mukavuusalueesi ilmaisemiseen sen sijaan, että olisit “basic bitch”. Trendit vaihtuvat sukkelaan, ja sitten niitä valokuvia omista muodikkaista neronleimauksista katselee vain jälkeenpäin hiukan nolona.
Miten itse pyrit vaikuttamaan muodin kulutuksesi aiheuttamaan ekologiseen vaikutukseen? Oletko pyrkinyt etsimään paremmin saatavilla olevaa tilastotietoa pikamuodista ja sen vaikutuksista?
-Anna
_______________
Luitko jo?
Miten selvitään vuosi ilman uusia vaatteita?
Miten saada vanha takki näyttämään uudelta?
Kuvat: Flickr; Shopping Lady – Nicolas Winspeare ja Shopping – elm3r
Juuri mm. noilla listaamillasi asioilla! Etenkin oman tavaran kierrättäminen eteenpäin roskiin heittämisen sijasta on yksi parhaista teoista mitä tavallinen tallaaja voi tehdä, oli sitten suuri- tai pienituloinen. 🙂
Kieltämättä sitä omaakin käytöstä pohtiessaan havaitsee että tosiaan liki suurin vaikutus jonka kykenee itse tekemään, on tosiaan käytöstä poiston kohdalla 🙂
Olemalla ostamatta. Mulla on jostain syystä viime viikkoina haluttanut ostaa joku uusi vaate. En oikeasti tarvi uusia vaatteita, minua vain haluttaa ostaa joku uusi retonki. Samaan aikaan tolkutan itselleni, että ei mitään järkeä, kotona on paljon kankaita ja lankoja, tee jotain itse.
Ostin sitten autolleni huollon. Ja keittiöön lampun pihakirppikseltä, tyyliin huonommin sopiva vanha lamppu (joka sekin on ostettu kirppikseltä) saa uuden elämän toisessa talossa. Seuraavaksi ostan autolle katsastuksen sekä itselleni hammaslääkärin tarkastuksen. Vaatteenostovimma ei näillä pienene, mutta näiden jälkeen ei ole enää rahaa ostaa uutta vaatetta 😀
Ostamatta oleminen on tietenkin kaikista paras vaihtoehto, kun todellista tarvetta ei ole 🙂
Kannattaa tosiaan hoitaa hammaslääkärin ja auton huollon sekä katsastuksen kaltaiset pakolliset hommat ensin pois tieltä, itsellä yleensä ostamishimo/-vimma hilliintyy sillä että ylimääräistä rahaa ei ole 😀
Kun tuntee oman tyylinsä voi hyödyntää myös trendejä ja käyttää ns. muodista poistuneitakin vaatteita ilman ongelmia. Itse ostan vähän uusia (voi olla myös käytettyjä, mutta siis minulle uusia) vaatteita, koska vaatekaappi on tällä hetkellä aika hyvässä kunnossa ja uusia vaatteita ostaessa tavoitteena on käyttää vaatetta vähintään 30 kertaa. Määrä tulee helposti täyteen perusvaatteissa, joita käytän satoja ja joitakin ehkä tuhansiakin kertoja, koska vanhimmat kotivaatteeni on 10 vuotta vanhoja. Juhlamekkojen kanssa 30 kertaa taas tuntuu paljolta; minulla on nyt vain yksi juhlamekko, mutta olen sitä käyttänyt jo useissa juhlissa ja muissa vähän paremmissa tilaisuuksissa. Miksi juhliin pitäisi ostaa aina uusi mekko?
Kierrätys on tietyllä tapaa ongelma, koska ihmiset saavat hyvän omantunnon, kun kierrättävät vanhat vaatteensa ja saavat ostaa uutta hyvillä mielin. Oikeasti monet vaatteet päätyvät kuitenkin poltettavaksi, kun ovat liian huonokuntoisia, trendikkäitä tms eikä kukaan halua niitä. Keinokuituisia vaatteita ei voi kierrättää materiaalina. Myös vaatekauppojen kierrätyslaatikoista vaatteet päätyvät usein poltettavaksi tästä syystä.
Oman tyylinsä tunteminen on kyllä erittäin tärkeää, ei tarvitse juosta jokaisen muodin perässä, vaan saa kanavoida persoonaansa juuri sellaisilla vaatteilla joissa kokee olonsa mukavaksi ja luontevaksi. Kieltämättä jokaiseen tilaisuuteen uuden juhlamekon ostaminen tuntuu itsestänikin hivenen erikoiselta, ja mielellään potkin tällä hetkellä omistamallani yhdellä niin usein kuin mahdollista, sillä saahan siitä aina aika eri tyylisen kokonaisuuden asusteita, hiuksia ja meikkiä muuttelemalla. Kun ostaa kerran hyvää, sitä ei ole tarvetta vaihtaa, koska pohja on jo kunnossa.
Hyvä pointti yllä olevassa kommentissa “Miksi juhliin pitäisi ostaa aina uusi mekko?”. Saman voisin kysyä että miksi ylipäätään kun lähtee viettämään viikonloppuiltaa (miksei arki-iltaakin :D) niin tekee mieli pukeutua vähän “paremmin” ja usein kaipaa jotain uutta ja kivaa. Tämä on siis tiedostettu ongelma itselläni. Vaatekaapissa on paljon kivoja asuja jotka sopii niin perinteisiin juhliin kuin baari-iltoihin kavereiden kanssa, mutta jotenkin omassa päässä on sellainen “mutku en mä nyt taas tätä samaa voi laittaa…” enkä ymmärrä edes että miksi en muka voisi 😀
Tähän auttaisi varmasti omalla kohdalla ainakin se, että sen perus-juhlamekon ja baari-asun päivittäisi johonkin oikeasti laadukkaaseen ja omaan tyyliin saumattomasti istuvaan “uniformuun” ja tekisi siitä sellaisen oman jutun, niinkuin vaikka jollain on aina se punainen huulipuna tai sama hajuvesi 😀 If you know what i mean 😀
Hyvä kirjoitus ja käytännöllisiä vinkkejä!
Jotenkin melkein naurattaa miten tunnistan itseni kuvaamastasi uniformu-tyypistä 😀 Olen mustien farkkujen ja valkoisten kauluspaitojen vannoutunut ystävä, ja niiden erotus on vain, että töissä on päällä bleiseri ja ammattimaisempi meikki, mutta vapaa-ajalla hihat kääriytyvät ylös, ja punainen huulipuna sekä hiukan ilatamenoihin sopivampi tuoksu astuvat kuvioon..
Itselleni kyse on lähinnä siitä, että koen oloni älyttömän mukavaksi tylsässä ja kaikkialla toimivassa setissä, joka on yhtä aikaa rento ja virallinen, tilanteesta ja asusteista riippuen 🙂
Hei! Löysin äskettäin blogisi, ja jään mielenkiinnolla seuraamaan 🙂
Itse ostan paljon käytettynä tavaroita kirpputorit, tori.fi… Välillä kyllä mietin ostanko käytettynä tuoteen joka on posteineen saman hintainen kuin uusi. Mutta sitten yritän miettiä vain ” joku saa nurkista pois, luonto ei kärsi niin, koska käytetty….” 😀 Ja se, että en osaa luopua vvaateista joissa ei ole reikiä, käytän loppuun…. Jonka takia omistan kasan toppeja, sukkia jotka on riutuneita, mutta ei käytän loppuun….Yksi ongelma on se, että itsekkin asun syrjäseudulla. Tarvitsee ainakin 5 takkia vuoden aikana (tuulitakki, toppatakki, kuortakki….) tietysti housut ja kengät päälle. Kiitos suomen 4 vuoden aikaa <3 Youtubesta on helppo seurata kaikkia ihania minimalisti kanavia, mutta he asuvat suurin osa lämpösessä missä ei ole loskaa talvella 😀
Moikka! Aivan ihanaa kuulla että blogi herätti mielenkiinnon!
Joo, itsekin olen välillä sukeltanut Youtuben minimalisti vlogien syövereihin ja niissä tosiaan melkein naurattaa kun katselee miten helppoa ja itsestään selvää on omistaa vaatteita ja välineitä vain kahteen vuodenaikaan. Meillä täällä pohjoisessa siihen täytyy vain sopeutua, että sään ehdoilla mennään. Toisaalta en myöskään missään nimessä jättäisi nauttimatta viileistä syyspäivistä tai napakoista talven pakkasista vain sen vuoksi, että eteisessä tai vaatekaapissa olisi hiukan tyhjempää.
Käytettynä ostaminen on varmasti yksi tehokkaimpia tapoja kutistaa omaa hiilijalanjälkeä, koska silloin ei ole ollut tarvetta valmistaa kokonaan uutta tuotetta vain omaa kulutusta varten, vaan sen jalanjäljen voi ajatella jaettuna itsen ja edellisen omistajan välillä, ja tuote saa vielä siihen päälle uuden elämän ja saa jatkaa pidempään käytössä. Peukutan jokaiselle käytettynä tuotteita ostavalle! 🙂
Ihanaa keskiviikkoa,
-Anna