Imagoaan ihanampi ekologinen joulu – Kootut vinkit kestävään jouluun!

Imagoaan ihanampi ekologinen joulu – Kootut vinkit kestävään jouluun!

Ekologinen joulu on luontainen jatke vastuulliselle arjelle. Monen suomalaisen ajatuksissa ekologinen joulu kuitenkin harmillisesti assosioituu tylsäksi, ankeaksi, harmaaksi ja hiukan nukkavieruksi kokemukseksi. Toivon, että tämän artikkelin luettuasi sinunkin mielikuvasi ekologisesta joulusta on lähempänä omaani.

Keskitalven synkkä ankeus, stressi, kertakäyttöinen muovikrääsä, ja ruokahävikki? – ei kiitos.

Lämpöä, valoa, herkkuruokaa ja rakkautta? – kyllä kiitos!

Tästä artikkelista löydät kootusti parhaat vinkkini vastuullisemman joulun viettoon. Uskon, että saat mukaasi ihania ideoita juuri oman näköisesi ekojoulun rakentamiseksi.

Ekologinen joulu – kootut vinkit ihanaan ekojouluun

1. Vastuullinen aikuisten joulukalenteri

Tavarakalenterien trendiä olen puinut aiemmin artikkelissa Aikuisten joulukalenteri kiikarissa? – 5 tavarakalenteria vastuullisempaa ideaa. Aiempaa tiivistäen: suosi mahdollisuuksien mukaan aineettomia ja syötäviä joulukalentereita. Pidä mielessä normaalissa arjessasi hyödyntämäsi ostokäyttäytymisen ohjenuorat, ja kysy itseltäsi esimerkiksi seuraavat kysymykset: Tuleeko parin hyvän tuotteen kylkiäisinä parikymmentä turhaketta? Onko kalenteri luomua? Sisältääkö se eläinperäisiä ainesosia? Sisältääkö kalenteri runsaasti kertakäyttöisiä muoviosia?

Ekologinen suklaakalenteri

Tänä vuonna kotoani löytyy Super Fudgion vegaanista luomusuklaata sisältävä adventtikalenteri, jota tyhjennämme vuoropäivin poikaystävän kanssa. Kuten ylle linkatusta viimevuotisesta artikkelista käy ilmi, olen kritisoinut ruokakalentereja turhasta pakkausmateriaalin määrästä verrattuan normaaliin tuotteeseen. Kritiikki sinänsä pätee edelleen. Suklaakalenterissa on huomattavasti enemmän kartonkia ja muovia suhteessa suklaan määrään kuin tavallisessa suklaalevyssä.

Toisaalta asiaa voi katsoa myös hiukan kohtuullisemmin ja hyväksyvämmin. Joulu on vain kerran vuodessa, ja suklaakalenteri on lähinnä symbolinen tuote, ei niinkään normaali tapa pakata suklaata. Suurin osa kuluttamastamme suklaasta on toivottavasti pakattu ihan normaaleihin yksinkertaisiin kääreisiin.

Turhaa pakkausmateriaalia harmitellessa kannattaa myös pitää mielessä, että keskimäärin tuotteen pakkaus ja kuljetus muodostavat yhdessä vain noin 5% tuotteen hiilijalanjäljestä. Suurempi merkitys on tuotteella itsellään, esim. sillä onko kyseessä perinteinen vai vegaaninen maitosuklaa.

Vastuullinen kosmetiikkajoulukalenteri

Olen yhä sitä mieltä, että on parempi käyttää kosmetiikkakalenteriin allokoidut 100 euroa pariin täysikokoiseen laadukkaaseen tuotteeseen kuin 24 tai 25 satunnaisesti valikoituun tuotteeseen.

Mutta sitten toisaalta.

Jos kosmetiikkakalenterienkin kanssa panostaa luonnonkosmetiikan vaihtoehtoihin, luonnonkosmetiikkakalenteri voi olla erinomainen mahdollisuus päästä kokeilemaan useaa eri tuotetta pienemmässä koossa ja löytää omat ympäristöystävälliset suosikit, joilla on jatkossa mahdollista korvata aiemmin käytettyjä synteettisiä tuotteita.

Eli ehkä päästän myös luonnonkosmetiikkajoulukalenterit oman epäluuloisen paheksuntani aitiosta. Niillä voi saavuttaa joulukuisen riemun lisäksi myös kauaskantoisempia positiivisia vaikutuksia ympäristölle ja omalle terveydelle, mikäli sieltä todella löytyy niitä uusia suosikkeja joita tulee ostaneeksi myös jatkossa.

2. Ekologiset joulukoristeet

Ekologisten joulukoristeiden valitsemiseen ja hankintaan pätee kaikkein helpoiten tämä lista:

  • Hyödynnä jo olemassaolevia koristeita!
  • Muodista vanhoja joulukoristeita tähän päivään esimerkiksi maalaamalla tai päällystämällä niitä uudelleen, jne. Vain mielikuvitus on rajana.
  • Kerää koristeita luonnosta. Etsi syysmyrksyn irrottamia oksia maljakkoon laitettavaksi, tee kuusen oksista kranssi, kuivata appelsiiniviipaleita ja ripusta niitä kuuseen.
  • Yksi joulun klassikkokoristeista on kuuseen ripustettavat piparkakku-ukot joita voi hyvin tehdä kotona itse.
  • Toinen hauska ja hiukan vähemmän herkkä askarteluprojekti on taikataikinan tekeminen ja siitä erilaisten koristeiden muovailu.
  • Erityisen kauniita kierrätyskoristeita syntyy esim. vanhoista kirjoista, nuottivihkoista ja esimerkiksi keittiövälineistä.
  • Kierrätyskeskuksissa pyörii joka vuosi hylättyjä joulupalloja. Kannattaa käydä katsastamassa oman kierrätyskeskuksesi valikoima jos kaipaat lisää palloja kuuseesi.

Jos kaipaat ideoita ekologiseen jouluaskarteluun tai zero waste joulukoristeluun, voit käydä lukemassa lisää aiheesta artikkelista Kauneimmat zero waste joulukoristeet – DIY x4.

Mitenkäs jouluvalojen ekologisuus?

Loogisesti ainoakaan ylimääräisen sähkölla toimivan värkin tökkääminen pistorasiaan ei ole mikään suuri ekoteko. Jouluvalojen kanssa on silti mahdollista toimia hiukan ekommin.

  • Jouluvalovinkki 1 – Vaihda vanhat halogeenilla tai perinteisellä polttimolla toimivat jouluvalot LEDvalosarjoihin. LEDit eivät juuri kuumene, ja ne ovat siten vanhanaikaisia vaihtoehtojaan paloturvallisempia, LEDien elinkaari on pidempi kuin perinteisillä polttimoilla, jonka lisäksi LED lamppu säästää sähköä noin 90% perinteiseen hehkulampun polttimoon verrattuna.
  • Jouluvalovinkki 2 – käytä jouluvalosarjojen kanssa ajastimia. Usein valot voivat oikein hyvin olla poissa päältä sen aikaa kun kaikki nukkuvat tai päivällä siihen aikaan kun kukaan ei ole kotona.
Kuva: Kadri Talivätsing

3. Eettiset ja ekologiset joululahjat

Eettisistä ja ekologisista lahjoista olen kirjoittanut enemmän artikkeleissa 10 ideaa kestävämpään lahjontaan sekä Vastuullisia, ekologisia & kotimaisia lahjaideoita miehelle.

Ajatus lahjan taustalla – Aineettomat lahjat, kierrätyslahjat, elämyslahjat, hyötylahjat

Yleensä pyrin itse siihen, että kaikki antamani lahjat ovat linjassa periaatteideni kanssa. Esimerkiksi, jos annan kosmetiikkalahjoja, ne ovat luonnonkosmetiikkaa. Jos kyse on tekstiileistä, ne eivät sisällä keinokuituja. Jos annan ruokalahjoja, ne ovat vegaanisia. Yleiset ostoperiaatteet pätevät siis myös lahjaostoksilla.

Pyrin välttämään kertakäyttöisiä lahjoja ja panostan mielelläni lahjojen elämyksellisyyteen. Annan ja vastaanotan mielelläni 2nd hand lahjoja, kuten kodintavaroita, kirjoja, pelejä, koruja ja muita vastaavia aarteita, jotka säilyttävät lumonsa käyttäjältä toiselle.

Myös aineettomille lahjoille on mielestäni paikkansa. Vaikka en itse toistaiseksi ole vielä innostunut hyväntekeväisyyslahjojen antamisesta, esimerkiksi äänikirjapalveluiden ja verkkolehtien tilaukset, lahjakortti hemmotteluhoitoon tai vaikkapa elokuvaliput ovat mielestäni erinomaisia lahjoja, joita lahjansaaja harvemmin raaskii ostaa itse.

Itse tehdyt joululahjat

Jos haluat viime hetkillä väkertää rakkaillesi itse tehtyjä joululahjoja, suosittelen kokeilemaan seuraavia testaamiani ja hyväksi havaitsemiani DIY-projekteja:

Lahjojen kanssa kannattaa tehdä myös yhteistyötä muiden lahjan hankkijoiden kanssa. On paljon kivempaa niin lahjan antajille kuin saajillekin hankkia mieluummin yhdessä yksi tosi hyvä kuin kolme “ihan okei” lahjaa.

4. Joululahjojen ekologinen paketointi

Ryhdyn lahjojen paketointiin joka ikinen vuosi vasta ihan viime minuutilla, mutta rakastan touhua silti aivan valtavasti. Lahjojen pakkaamisessa pyrin panostamaan pakkausmateriaaleihin jotka ovat biohajoavia ja tavalla tai toisella kierrätyskelpoisia myös lahjan antamisen jälkeen. Tärkeimpänä tekijänä lahjojen paketointimateriaalien valinnassa on se, ettei ainoakaan lahjapakkauksen osa joutuisi sekajätteeseen lahjan avaamisen jälkeen.

Ekologinen lahjapaperi

Itse tykkään pakata lahjat erityisesti ruskeaan voimapaperiin joka on mielestäni erittäin kaunista, ja sen voi lahjapaperikäyttönsä jälkeen joko laittaa paperin kierrätykseen, käyttää takan sytykkeenä tai säästää seuraavan vuoden paketointia varten.

Vinkki: Jos kotoa löytyy remonttiprojektien jäljiltä ylijäämätapettia, se toimii kauniina ja jämäkkänä lahjapaperina.

Pyrin välttämään perinteisiä värikkäitä lahjapapereita, joita ei niiden korkean väripitoisuuden vuoksi voi kierrättää paperin tai kartongin keräyksessä. Pyrin myös välttämään lahjapapereita joissa on muovia joko koristekalvon tai glitterin muodossa, sillä vaikka glitter on ihanaa, maailmassa on jo sellaisenaankin aivan riittävästi mikromuovia paikoissa joihin se ei kuulu.

Ekologiset paketointinarut ja paketin koristeet

Lahjanaruksi valitsen yleensä joko paperinarua, juuttinarua, tai erilaisia uusiokäytettäviä silkki- ja samettinauhoja, joita olen säästänyt aikaisempien vuosien lahjoista ja kauniimmin pakatuista arkisemmista ostoksista. Paperinaru on biohajoavaa ja sitä voi hyödyntää joko uudelleen lahjojen pakkaamiseen tai seuraavan vuoden askarteluihin. Juuttinaru luo ihanan rustiikkisen viban, ja meillä se kuluukin lahjojen avaamisen jälkeen pitkin vuotta puutarha- ja huonekasvien sitomiseen.

Tykkään myös koristella joululahjapaketteja. Markkinoilla on paljon tarroja ja muuta vastaavaa paketin lisäkoristeluun, mutta olen itse tykännyt mm. kanelitangon, kuivatun appelsiiniviipaleen tai vaikkapa pienen kuusen oksan lisäämisestä lahjanarun solmukohtaan. Luonnollisten koristeiden etuna on mahdollisuus käyttää osaa koristeista uudelleen, sekä se, että ne ovat täysin biohajoavia. Lisäksi onhan niissä aivan taivaallinen tuoksu!

Lahjojen zero waste paketointi kangaskääreeseen

Yksi vaihtoehto lahjojen pakkaamiseen on myös lahjan kääriminen keittiöpyyhkeeseen tai silkkihuiviin. Itse en ole kyseistä taktiikkaa kokeillut, sillä en usko, että rakkaat lahjan vastaanottajani tarvitsisivat uutta pyyhettä tai huivia joka vuosi. Jos kuitenkin olet utelias siitä miten kyseinen paketointitekniikka toimii, voit käydä kurkkaamassa kauniin ohjevideon Pointful Things Youtube – kanavalta.

Vastuullinen joulu ja ekologiset joululahjat
Kuva: Kadri Talivätsing

5. Mikä on kaikkein ekologisin joulukuusi?

Ekologisimmasta joulukuusesta väännetään joka ikinen vuosi. Vaihtoehtoina ovat:

  • Kasvatettu kuusi
  • Luonnonkuusi
  • Latvakuusi
  • Vuokrakuusi ruukussa
  • Omaksi ostettava ruukkukuusi
  • Muovikuusi

Ja nyt sanoisin jo ihan heti, että kaikesta päätellen ekologisin kuusi riippuu ihan siitä miten kuusta tullaan käyttämään ja millaisia odotuksia kuuselle on. Jokainen kuusen käyttäjä ja koristelija on erilainen ja siksi ekologisin kuusikin vaihtelee ihmisestä toiseen.

Muovikuusi – Elinikäinen sitoumus

YLEn aikaisemmin julkaiseman artikkelin mukaan, muovikuusta tulisi käyttää 20 joulua, ja vasta sen jälkeen muovikuusi olisi aitoa kuusta ekologisempi valinta. Itse en juuri muovikuusista piittaa, enkä halua sitoutua yhteen muovikuuseen kahdeksi vuosikymmeneksi. Kuitenkin kukin tavallaan, ja ehkä tämä on jollekulle sitoutumishaluisemmalle juuri se kaikkein ekologisin vaihtoehto.

Aidot kuuset – Hiilijalanjälkien runsas kirjo

Metsän harvennustarkoituksessa kaadettava luonnonkuusi on ekologisempi kuin joulua varta vasten kasvatettu jalokuusi, mutta vieä luonnonkuustakin ekologisempi vaihtoehto on metsän hakkuujätteenä syntyvät latvakuuset.

Ruukkukuuset – Aito kuusi joulusta jouluun

Yksi vaihtoehto on ruukkuun istutetun kuusen vuokraaminen jouluksi. Kyseisen vaihtoehdon ekologisuus riippuu täysin siitä, kauanko kuusi säilyy hengissä joulun jälkeen. Omaksi ostettavat ruukkukuuset ovat hyvin samanlaisia vuokrakuusien kanssa. Jos ruukkukuusesi selviää hengissä seuraavien vuosien jouluihin asti, se sitoo aktiivisesti hiilidioksidia ilmakehästä ollen täten jopa hiilinegatiivinen vaihtoehto. Sinällään ruukkukuusi ei kuollessaankaan ole merkittävästi kasvatettua jalokuusta huonompi vaihtoehto.

Tänä vuonna meille valikoitui ruukkukuusi. Vietämme joulun perheen luona Suomessa, joten leikkokuusta ei olisi kukaan kastelemassa ja muovikuusta en halua. Onneksi taloutemme toinen puolisko on haaveillut “lemmikkikuusesta” jo reilun vuoden, ja kuuselle löytyy siten myös kesäkuukausiksi omistautunut ja asiansa osaava kasvinhoitaja. Hyvällä tuurilla uskoisin ruukkukuusen selviävän seuraavaan jouluun, ellei sitten kasvitauti iske.

ekologinen joulukuusi ja ekologiset joulukoristeet

Mitä kuuselle tapahtuu joulun jälkeen?

Erityisen merkittävää kuusen hiilijalanjäljen kannalta on myös se mitä kuuselle tapahtuu joulun jälkeen. Kiikutatko kuusen roskalavalle, pilkotko sen vajaan kuivumaan takkapuiksi, haketatko sen kukkapenkkejä varten, vai vuoletko siitä kenties keittiölastoja? Mitä kauemmin puu saa olla puun muodossa, sitä pidempään se sitoo hiiltä itseensä. Kun puu poltetaan, se vapauttaa itseensä sitouttaman hiilidioksidin ja puun hiilijalanjälki realisoituu.

Itse koen, että takkapuita joutuisi hankkimaan joka tapauksessa, jolloin mieluiten siellä palaa yhtenä iltana se edellisen vuoden joulukuusi. Kuusen loppuhävittämistä pohtiessa kannattaa myös miettiä oman arjen realiteetteja. Tuskinpa kovin monella kerrostaloasujalla on tarvetta kuusihakkeelle, ja puukäsityöt vanhasta joulukuusesta kaupunkilaisen olohuoneessa ovat myös hiukan kyseenalainen vaihtoehto. Todellisuudessa mahdollisuus valita mitä kuuselle joulun jälkeen tehdään löytykin siis omakotitaloasujilta.

6. Vastuullinen joulupöytä – ekologinen jouluruokailu kielen päällä

Ekologinen jouluruoka on hyvin samanlaista kuin kaikki muukin ekologinen ruoka. Kasvisruokaa josta syntyy mahdollisimman vähän hävikkiä.

Ruokahävikki on hävikkiä joulunakin

Joulupöydässä kannattaa panostaa juuri niihin jouluherkkuihin jotka menevät kuin kuumille kiville, ja jättää ne ruoat jotka ovat mukana vain tavan vuoksi, mutta joita kukaan ei todellisuudessa himoitse vain maistamisannoksiin riittäviksi määriksi tai jopa skipata ne kokonaan. Niinä jouluina kun olen viettänyt joulua kotonani ilman suurta perhejoulua, olen hyvillä mielin jättänyt välistä omat inhokkini porkkanalaatikon, punaisen kermavaahdon sekä rosollin. Mitä pienempi joulunviettoporukka kokoontuu yhteen, sitä vapaammin yhteisiä inhokkeja voi raakata joulumenusta pois.

Lisäideoita joulupöydän ruokahävikin torjuntaan löydät aiemmin julkaistusta artikkelista 6 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen.

Ekologisen joulupöydän antimet

Miten sitten valita ekologista jouluruokaa? Monen suomalaisen mielessä kasvisruoka joulupöydässä tuntuu ajatuksena naurettavalta ja käytännössä toteutettuna pyhäinhäväistykseltä. Samalla kuitenkin kasvava joukko on ihanan kiinnostunut erilaisten kasvisvaihtoehtojen lisäämisestä joulupöytään.

Jos lähdetään siitä olettamasta, että joulupöydässä pyhiä asioita joista ei suostuta neuvottelemaan ovat kinkku, kala ja juustot, jäljelle jää silti vielä ihanan monta ekommin toteutettavaa ruokalajia.

  • Laatikot, kastikkeet, rosollit, jälkiruoat, sekä piparit ja tortut on helppoa toteuttaa vegaanisina vaihtoehtoina, ja todennäköisesti kukaan ei edes huomaa makueroa.
  • Vaihtamalla kinkun kalkkunaan myös pääruoan hiilijalanjälkeä on mahdollista tiputtaa jonkin verran.
  • Joulupöytään voi lisätä paria kasvisvaihtoehtoa maisteltavaksi, ja vähentää samassa suhteessa hankittavan kinkun kokoa.
  • Kalaherkkuja valitessa kannattaa hyödyntää WWF:n kalaopasta joka auttaa välttämään ympäristön ja kalakantojen kannalta epäedullisimmat valinnat.
  • Joulusuklaiden valinnassa kannattaa suosia erilaisia vegaanisia suklaita, kuten esimerkiksi laadukasta tummaa suklaata sekä jatkuvasti laajenevia kauppojen vegevalikoimia. Tietenkään unohtamatta Fazerin klassikoita: Marianneja ja Wiener nougatia!

Jos kaipaat lisätietoa ekologisen jouluruoan valitsemiseen, voit käydä kurkkaamassa tietoa ekologisen ruoan valitsemisen perusteita artikkelista Näin valitset ekologista ruokaa – 9 vinkkiä.

Kasvissyöjän joulu – muistotilaisuus mukaville joulupäivällisille?

Viimevuonna vietimme koronajoulua kahdestaan Tallinnassa ja toteutin joulupöydän kokonaan lakto-ovo vegetaristisena. Meidän joulupöydästämme löytyi laatikoiden lisäksi tofukinkku, feta-pinattipiirakka, vegaanista mätiä, sienisalaattia, porkkalaa, sieni- ja pähkinäpateeta, boltseja, juustolautanen, jne.

Tänä vuonna suunnitelmissa on pitkään kaivattu perhejoulu Suomessa, mutta ensimmäistä kertaa koskaan vegaanisena. Olen pläräillyt reseptejä jo aivan innoissani lokakuun lopusta lähtien, ja odotan innolla jo klassikoksi muodostunutta tofukinkkua jalotofun ohjeella, vuustoista sieni-pinaattipiirakkaa, punaviini-belugalinssipataa, sieni- ja pähkinäpateeta, vegemätiä, sienisalaattia ja muita suunnittelemiani herkkuja.

Alunperin ajattelin, että lihaton joulu olisi ankeuden multi-huipentuma, mutta oli ihanaa havaita, että se joulupöydän tunnelma syntyy aivan muista tekijöistä kuin porsaankinkusta. Minulle joulupöydän ihanuus syntyy yltäkylläisestä ja ylellisestä ruokatarjonnasta, rakkaista ihmisistä, ja kiireettömästä nautiskelusta kynttilän valossa. Siitä että saadaan olla koko perhe yhdessä nautiskelemassa, eikä mihinkään ole kiire.

Jos mieleesi tulee ekologista joulua koskevia kysymyksiä, esitä kysymys kommenttikentässä ja osallistun todella mielelläni vastauksen metsästämiseen!

-Anna

__________________________________________

Luithan jo?

EKOLOGINEN JOULU – UHKA VAI MAHDOLLISUUS?

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *