DIY: Kestovanulaput neuloen 

DIY: Kestovanulaput neuloen 

Vanulapun käyttöikä on keskimäärin se 20 sekuntia joka kuluu meikinpuhdistukseen tai kasvoveden levittämiseen. Kyse on  kertakäyttötuotteesta jonka tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja. Kestovanulaput ovat pieni, mutta arjessa toistuessaan yllättävän iso teko kertakäyttöisten tuotteiden kulutuksen vähentämiseksi. Tämän postauksen jälkeen sinäkin osaat neuloa perusmallisen kestovanulapun.

Siinä kaikki -blogin Ilse ehdotti yhteispostausta jännästä aiheesta: Kokeile ekotekoa jota et ole vielä aiemmin kokeillut. Tämä postaus on minun puolikkaani tästä touhusta; tein kestovanulappuja kierrätysmateriaalista. Ilsen postauksessa Laskin, montako vaatetta omistan pääset kurkkaamaan vastuullisen vaatekaapin rakentamisen todellisuuteen.

Miksi kestovanulappuja?

Vanulappuja on montaa sorttia, mutta toisaalta yhdistävä tekijä on, että ne valmistetaan aina puuvillasta, oli se sitten luomua tai ei. Kierrätyspuuvillaisiin vanulappuihin en ole vielä törmännyt. Kun miettii kuinka paljon vettä ja muita resursseja puuvillan kasvattamiseen kuluu, kulutettujen resurssien määrä ei eroa puuvillan käyttökohteen mukaan, oli kohde sitten T-paita tai vanulappu. Sitä t-paitaa yleensä tulee käytettyä kauemmin kuin sen 20 sekuntia, ja useammin kuin kerran. Vanulappua vain hetken. Järkevän ja vastuullisen luonnonvarojen kulutuksen kannalta ei ole fiksua tuottaa puuvillaa kertakäyttötuotteeksi.

Tunnustan, etten itse ole vieläkään käyttänyt aiemmin kestovanulappuja, vaan tilanteesta riippuen (eli siis siitä onko kyseessä vedenpitävä ripsiväri vai ei) joko olen pessyt kasvot ihan suoraan ilman meikin poistoa, tai sitten olen käyttänyt aikanaan hamstrattua hillitöntä varastoa normaaleja vanulappuja. Nämä vanulaput alkavat nyt kuitenkin hitaasti olemaan lopussa, enkä kovin mielelläni ostaisi enää uutta satsia. 

Jos pohditaan, montako kertakäyttöistä vanulappua säästyy roskikselta, kun tuote vaihdetaan kesto-versioon, voidaan laskea, että jos käyttää esim. 2 vanulappua päivässä x 5 päivänä viikossa = 10 vanulappua viikossa. Eli 40 vanulappua kuukaudessa, eli karkeasti 480 vanulappua vuodessa. Koska vanulaput myydään keskimäärin noin 80 lapun pakkauksissa, säästät siis noin kuuden vanulappupötkylän verran roskaa vuodessa. Kestoversio on siis aika ekologinen ollakseen vanulappu. 

Kestovanulaput  – Mitä niistä kannattaa tietää? 

  • Puuvillan viljely kuluttaa huomattavia määriä vettä, vaatii runsaasti kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. 
  • Noin 81% maailmassa kasvatettavasta puuvillasta on geneettisesti muunneltua, joka puolestaan köyhdyttää maaperää ja saastuttaa jokia kemikaaleilla.
  • Voit käyttää kestovanulappua aivan kuten normaaliakin vanulappua.

                        …Tosin en suosittele käyttämään kynsilakan poistamiseen, kynsilakka ei lähde pyykinpesukoneessa. 

  •  Kun peset kestovanulaput liinavaatteiden kanssa valkopesuohjelmassa pesupussissa, ne ovat hygieenisiä käytöstä toiseen. 
  • Olet taas pienen askeleen lähempänä Zero waste -elämäntyyliä. 

Entä jos kädentaitoni ovat vähän siinä ja tässä? 

Kuulutko siihen porukkaan, joka katselee ihaillen muiden väkertämiä kukkasen muotoisia virkattuja vanulappuja, mutta omissa sormissa lanka ei vaan millään taivu näteiksi kukkasiksi? Tervetuloa joukkoon, et ole ainoa. -Yritin viime syksynä innostua virkkaamisen ihmeellisestä maailmasta, mutta muutaman tunnin ähellyksen jälkeen, kun lopputulos muistutti lähinnä isoa umpisolmua, totesin että ehkäpä virkkaaminen ei vain ole minua varten.

Sen sijaan neulominen onnistuu, ja tuntuu ainakin itselleni jotenkin luontevammalta. Omilla aika perus-tasoisilla taidoillani ei mitään ihmeellistä väkerretä, mutta toisaalta aikaiseksi syntyy sentään enemmän lopputulosta kuin virkaten.

Tyylejä on yhtä monia kuin tekijöitäkin

Kierrätysmateriaaleja kannattaa hyödyntää, ja vanulappuja voi tehdä niin virkaten, kuin sitten ompelukoneella suristellenkin, riippuen siitä millaisia taitoja ja välineitä omasta kodista löytyy. Itse löysin jossain vaiheessa kierrätyskeskuksesta valkoista puuvillalankaa, ja päätin tehdä omani siitä, vaikka olenkin aika vakuuttunut, että ne tuskin enää meikinpoiston ja valkopesun jälkeen ovatkaan enää ihan yhtä hohtavan valkoiset. Mutta toisaalta, pesty kestovanulappu pinttymineenkin on vain esteettinen haitta, enkä usko että kovin monen ihmisen kotona vieraille jaetaan ensimmäisenä ovella vanulaput käteen. Tosin sanon vain, että jos onnistut löytämään lankaa joka ei ole valkoista, niin kannattaa mieluummin hyödyntää sitä tähän projektiin. 

Miten poistan kynsilakan jos luovun vanulapuista? 

Kynsilakkaahan ei kannata lähteä kestovanulapuilla poistamaan, koska en oikein usko että kynsilakkatahra lähtee kovin hyvin irti vanulapusta pesukoneessa. Miten kynsilakka sitten kannattaisi poistaa fiksusti? -Kynsilakka kannattaa poistaa mieluummin vessapaperin kuin perinteisten vanulappujen avulla, sillä vaikka turha paperin tuhlaaminenkin on juttu, parin vessapaperiarkin tuottaminen Suomessa kierrätyspaperista on ympäristölle huomattavasti vähemmän rasittavaa kuin se, että maailman toisella puolella reilun kaupan luomupuuvillaviljelmällä kastellaan ja kasvatetaan sitä puuvillaa, joka päätyy 20 sekunnin käytön jälkeen kylppärisi roskikseen. -Eli keltainen kierrätys-Serla on kunkku kynsilakan poistossa!

Neulotut kestovanulaput DIY-ohje

Perusidea: 

Lapusta tulee neliön muotoinen, ja siitä voi oman mielenkiinnon mukaan tehdä joko: 

  • Sileä neule. sileän toiselta puolelta ja aaltoilevan toiselta puolelta (joka toinen kerros oikein, joka toinen kerros nurin)

tai; 

  • Aina oikein neule. pelkkää aaltoilevaa molemmilta puolilta, joka on näppärämpi, ja luultavasti käy mukavammin myös kasvojen hellään kuorimiseen (kaikki kerrokset kudotaan oikein). 

-> Lapun toimivuuden kannalta sillä ei ole mitään seksuaalista merkitystä kumpaa tyyliä haluat toteuttaa. Laiska ekoihminen kääntyy jälkimmäisen tyylin puoleen. Kuvissa näkyvät aaltoilevat kestovanulaput on kudottu tällä “aina oikein” -tyylillä.  

Tarvikkeet: 

  • Puuvillalankaa

Mielellään kierrätettyä, ja ei mielellään valkoista. -Kierrätyskeskukset ovat yleensä pullollaan tarkoitukseen sopivia hylättyjä lankoja. (Nyt korona-aikana ei välttämättä kannata mennä katsomaan, mutta joskus kun tämä on ohi, lupaan että sieltä löytyy vaikka mitä.)

  • Puikot

Langan vyötteessä lukee suositeltu puikkojen koko, mutta yleensä näistä voi joustaa yhden isommaksi tai pienemmäksi, oman käsialan mukaan. Kyseessä on pelkkä suositus. 

Ohje: 

  1. Luo fiksu määrä silmukoita. Esim. 11 silmukkaa Novitan video-ohje silmukoiden luomiseen
  1. Tehdäksesi neliön, tee niin monta kerrosta kuin sinulla on silmukoitakin. (esim. 11 x 11)

-> Kerrokset voit tehdä joko neuloen sileää neuletta, tai aina oikein -neuletta, kuten selitin yllä. Aina oikein -neule on helpompi, jos omat kädentaidot epäilyttävät.

  1. En koskaan muista miten valmis työ päätellään. Sitä varten Novitalta löytyy aivan mahtava video, jonka joudun kurkkaamaan käytännössä aina. 

– Tadaa, sinulla pitäisi olla sopivan kokoinen neliön mallinen kestovanulappu! 

Itse sain yhdestä Novitan vanhasta puuvillalankakerästä syntymään 15 vanulappua. Mieltäni lämmittää se ajatus, että lanka oli löytö kierrätyskeskuksesta, joten en joutunut ostamaan sitä uutena, vaan sain annettua sille uuden elämän. Tässä on ollut hetken verran aikaa testailla kestovanulappuja, ja ne tuntuvat hoitavan hommanssa ihan yhtä hyvin kuin perinteiset kertakäyttöisetkin vanulaput. Suurimpana erona on se huojennus, että nyt kylppärissä syntyy huomattavasti vähemmän turhaa roskaa, eikä sitä tarvitse aina kiikutella roskikseen, vaan käytetyn ekologisen vanulapun voi nakata suoraan pyykkikoriin. 

Oletko jo kokeillut kestovanulappuja? Millainen käyttökokemuksesi on ollut? 

-Anna 

___________________

Luitko jo?

Paakari, muoviton leipämaakari

Miten saada vanha takki näyttämään uudelta? 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



2 thoughts on “DIY: Kestovanulaput neuloen ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *