Ekologinen zero waste keittiö – 66 vinkkiä

Ekologinen zero waste keittiö – 66 vinkkiä

Sisältää mainoslinkkejä: Hyvinvoinnin.fi* ja Makuja kauppa*

Kuulostaako ekologinen zero waste keittiö pelottavalta? Haluaisit olla keittiössä ekologisempi, ja noudattaa zero waste ideologiaa, mutta et ole ihan varma mistä suunnasta kannattaisi aloittaa? Tähän postaukseen olen koonnut 66 vinkkiä siihen miten pääset alkuun ekologisemman zero waste keittiön kanssa. Postauksen luettuasi tiedät miten selätät ruokahävikin, puhdistat keittiön ympäristöystävällisesti, miten vähennät muoviroskaa ja kuinka huollat kodinlaitteet oikeaoppisesti.

Jos vinkeissä on jotakin uutta, kaikkea ei välttämättä kannata panna toimeen kerralla, vaan poimia vinkkilistasta yksitellen kohtia, jotka voi ottaa käyttöön omassa arjessa. Ja kun pari kohtaa luonnistuvat jo rutiinilla, lista tulee säilymään täällä blogissa, ja voit ottaa uudeksi haasteeksi ottaa arkeen mukaan pari seuraavaa kohtaa. Jos tekee liikaa muutoksia aloittaa kerralla, iskee vain kisaväsymys. Hiljaa hyvä tulee, ja uskon että noudatat jo useita näistä tavoista huomaamattasi.

Näin luot ekologisen zero waste keittiön – 66 vinkkiä

Zero Waste keittiö – Vaihda kertakäyttöinen kestotuotteeseen

1.Biohajoava tiskiharja*

Se useimmille meistä tuttu muovinen tiskiharja on kyllä näppärä, mutta koska se ei ole pakkausmuovia sen kierrättäminen on melkoinen projekti. Helpommalla pääsee kun vaihtaa keittiössä muovisen tiskiharjan zero waste ajatuksella puusta valmistettuun tiskiharjaan *jonka pää on vaihdettavissa* ja valmistettu luonnonkuidusta. Tällöin voit heittää tiskiharjan biojätteeseen kun se tulee tiensä päähän. (Psst. Muista irrottaa se metalliosa!) Toinen vaihtoehto on siirtyä varrettomaan puiseen hankausharjaan* joka toimii ihan yhtä hyvin.

2. Kankaiset lautasliinat*

Kuinka monta paperista servettiä, tai servettinä käytettyä talouspaperin palaa, teillä lentää roskikseen vuodessa? Yhteensä lopulta varmaan aika monta. Siirtymällä uudelleenkäytettäviin vaihtoehtoihin säästät hurjan määrän jätettä. Arkisin sotkuisiin touhuihin voi käyttää servetteinä kestotalouspaperia joka saa likaantua, ja juhlaan kankainen lautasliina* tuo ylellistä tunnelmaa.

3. Alumiinifolio

Alumiinifolio on teoriassa kierrätettävissä, koska se on puhdasta alumiinia, eikös? -Kuitenkin käytännössä alumiinifolio on käytön jälkeen sen verran likaista, ja vaikeasti puhdistettavissa, että sitä ei voi enää kierrättää.

Alumiinifolio kannattaa jättää kauppaan, ja siirtyä kokkauksessa kannellisiin patoihin*, jääkaappi-säilytyksessä säilytysastioihin, tai esim lautasiin joilla peittää ruoka-astia, ja eväiden mukaan pakkaamisessa esim. uudelleen käytettävän ja pestävään zero waste mehiläisvahakääreeseen*.

4. Mehiläisvahakääre*

Kuten yllä jo mainitsin, suosittelen todella lämpimästi vaihtamaan alumiinifolion mehiläisvahakelmuun. Sama pätee myöskin tavalliseen muovikelmuun, tai “elmu-kelmuun”.

Elmu-kelmu ei ole kierrätyskelpoista muovia, vaan se kuuluu sekajätteeseen. Jos haluat noudattaa zero waste elämäntapaa ja silti käyttää kelmua, mehiläisvahakelmua voi ostaa valmiina* tai sitä voi tehdä itse* kotona. Mehiläisvahakelmu on käytännössä valmistettu mistä tahansa kankaanpalasta, jonka ympärille on sulatettu mehiläisvahaa. Mehiläisvahakelmu taipuu tiiviisti astian ympärille, se on hygieeninen, ja vesitiivis. Mehiläivahakelmuun* käärittynä voit kuljettaa esim. eväsleipiä mukana, tai pakata salaattikulhon jääkaappiin, ilman että salaatti pääsee nahistumaan kuivuessaan.

5. Kestotalouspaperi

Kestotalouspaperi on uusi suuri zero waste keittiöön liittyvä rakkauteni, josta on lähiaikoina tiedossa ihan oma postauksensa. -Kun saksit kierrätysmateriaaleista omat kestotalouspaperit, voit lopettaa talouspaperin kantamisen kaupasta kotiin, ja vähennät luonnonvarojen kuluttamista kertakäyttötuotteeseen.

6. Kestotiskirätti

Myös tiskirätti voi olla kestorätti! Itselläni on ollut tapana aiemmin käyttää “sieni”kuituisia Wettex rättejä, ja heittää ne vain pyykinpesukoneeseen säännöllisin väliajoin. Toisaalta vaikka niitä voi pestä useamman kerran, nekin tulevat yleensä ajallaan tiensä päähän, jolloin niistä on pakko luopua. Kun nykyiset Wettexit tulevat tiensä päähän, fiksumpi tapa hoitaa keittiön tasojen pyyhkiminen onkin siirtyä zero waste ajatuksella kestotiskirätteihin, jotka kestävät valkopyykissä pesua ajasta iäisyyteen. Kestorättejä voi virkata tai neuloa itse, tai niitä voi ostaa valmiina kaupasta.

biohajoava pesusieni diy tee se itse ohje ekologinen keittio

7. Biohajoava pesusieni

Pesusieni on henkilökohtainen inhokkini keittiössä. Aiemmin meillä kului niitä vaahtomuovimpaleita 12 vuodessa, ja luonnollisesti ne kulkivat parin valkopesun kautta sekajätteeseen. -Siirtymällä luonnonmateriaaleista valmistettuun tiskisieneen, saat putsattua astiat ja keittiön pinnat, mutta kun zero waste tiskisieni tulee tiensä päähän sen voi hävittää biojätteen mukana. Tämän lisäksi biohajoava tiskisieni ei vapauta mikromuovia käytön yhteydessä kuten vaahtomuovinen tiskisieni.

8. Kestopilli

Muovinen pillin hajoaminen merenpohjassa vie 200 vuotta, ja muovipillin elinkaari päättyy ekosysteemiä vahingoittavaksi mikromuoviksi. Tämän lisäksi, myös Suomessa vastuullisesti kierrätetty muovi voi päätyä osaksi Tyynen valtameren jättimäistä jätepyörrettä.

Kannattaa siis siirtyä suosiolla kestopillien käyttöön. Kestopillejä on saatavilla metallisina, bambuisina* ja lasisina, ja tällä hetkellä mielestäni oikeasti kiinnostavin on kaiken korkuisiin laseihin sopiva teleskooppivartinen metallipilli suomalaiselta Pilkkeeltä.

9. Luovu paperimukeista ja tuo mukana oma kestomukisi*

Olen raahannut omaa kestomukiani matkassa jo vuosia. Tavallinen paperimuki kuulostaa ajatuksena viattomalta, mutta sen sisäpuoli on vuorattu muovilla, jotta muki pitäisi nestettä. Vain asiaan erikoistuneet laitokset pystyvät erottelemaan kyseisen muovin ja paperin. Jos et ole varma mihin paperimukisi menee, ja onko se mahdollista oikeasti kierrättää, helpommalla pääsee kun jättää paperimukin kauppaan, ja muistaa ottaa oman uudelleenkäytettävän kestomukin* mukaan.

10. Kestokassi

Kestokassi on suurimalle osalle meistä jo itsestäänselvyys, mutta aina sitä ei vaan muista ottaa mukaan. Kuitenkin kannattaa pitää mielessä, että keskimääräinen suomalainen käyttää 68 muovikassia vuodessa, ja jokainen meistä voi vaikuttaa suoraan tuohon keskiarvoon. Kestokassit kunniaan!

11. Pakkaa oma lounas mukaan

Nyt menikin hämäräksi, eikös? Ellet ruokaile koulu- tai työpaikkaruokalassa, joihin ruoka tuodaan teollisuuskeittiö- kokoisissa pakkauksissa, jotka tuottavat suhteellisesti hyvin vähän jätettä, todennäköinen vaihtoehto on, että käyt nappaamassa lähikaupasta jotakin matkalla töihin, ja syöt sen lounaaksi.

Valmistamalla lounaan itse kotona, voit ottaa sen mukaan omassa lounasrasiassa*, saat laadukkaampaa ruokaa kuin lähikaupan einekset, lounas tulee edullisemmaksi, ja tuotat vähemmän jätettä. Ja vielä. Jos käyt lounasbuffassa, ota ruokaa vain sen verran kuin aiot oikeasti syödä, sillä ruokaa saa aina lisää, ja ruoan pois heittäminen on puhdasta tuhlausta.

12. Oma doggy bag ei vuoda laukun pohjalle

Kuinka usein sinulle käy niin, että menet ulos syömään, mutta et jaksakaan huispata tuulensuojaasi koko annosta?

Silloin vaihtoehtona on pääsääntöisesti joko jättää ruoka pöytään, jolloin siitä tulee hävikkiä. Usein toinen vaihtoehto on ottaa ruoka mukaan kotiin kierrätyskelvottomassa folio- tai polystyreenipakkauksessa, tai vaikka paperisessa (muovia sisältävässä) salaattirasiassa. Ottamalla oman rasian mukaan vähennät ruokahävikkiä, eikä kotoa tuotu rasia vuoda laukun pohjalle samalla tavoin kuin ravintolassa rivakasti kasaan sutaistu kierrätyskelvoton kertakäyttöpakkaus.

ekologinen keittio vinkit nollahukka zero waste

13. Unohda kertakäyttöaterimet

Kertakäyttöaterimet ovat erikoinen keksintö. Muovinen haarukka sulaa rullalle jos ruoka on lämmintä, ja muovinen veitsi katkeaa kun pitäisi ryhtyä leikkaamaan.

Jos tiedät, että aiot syödä jotakin tien päällä ja tarvitset aterimia, useimmille meistä on mahdollista napata keittiöstä yksi aterinsetti laukkuun, eikä sitä varten tarvitse edes hankkia erikseen suunniteltuja kestotuotteita. Vähennät kertakäyttöisen muovin määrää, eikä muovi pääse kosketuksiin kuuman ruoan kanssa, jolloin ruokasi ei myöskään sisällä muovista vapautuneita yhdisteitä.

14. Kestohedelmäpussit*

Kestohevipusseja* on helppoa tehdä itse, ja niitä myös saa nykyään liki jokaisesta ruokakaupasta, jonka lisäksi niitä voi ostaa netistä*. Säilyttämällä kestohedelmäpussit kestokassin sisällä, muistat myös ottaa ne mukaan seuraavalle kauppakäynnille.

Kaupan pienet muoviset hevipussit ovat auttamatta roskaa, ja niiden elinkaaren ylevin hetki on tulla uudelleenkäytetyiksi koiran kakkapusseina, tai yhden hengen taloudessa sekaroskiksena. Ja tämäkin vain siinä tapauksessa, jos ne ovat vielä ehjiä kotiin asti päätyessään.

15. Zero waste kahvi ja tee

Kahvia keitettäessä kuluu paperisia kahvinsuodattimia, ja teen kanssa kuluu teepusseja, joista saattaa irrota huomattavia määriä mikromuovia lämpimään juomaan.

Kahvinjuoja voi joko ostaa kestosuodattimen* olemassaolevaan keittimeen, tai valmistaa itse vanhasta lakanasta kestosuodattimia. Yksi vaihtoehto on siirtyä itse suosimani mutteripannun*, tai roskaamattoman pressopannun* käyttäjäksi.

Ostamalla irtoteetä ja käyttämällä sitä teesihdin* kanssa puolestaan vältät mikromuovin uhat, ja vähennät omaa jätteen tuottoasi.

Muovi ja muut pakkausmateriaalit keittiössä zero waste logiikalla

16. Korvaa teflonpannu valurauta- ja teräspannuilla

Teflon pannusta irtoaa muovia ruokaan, mikäli teflon-pinnoite on vahingoittunut. Tämän lisäksi olen enemmän tai vähemmän skeptinen liittyen muovipinnoitteen kuumentamisen terveysvaikutuksiiin, ja vähintäänkin huolissani ruokaan liukenevasta PFOA kemikaalista. Suosittelen myös katsomaan aiheeseen liittyen leffan Dark Waters (2019), joka kertoo teflonin kehittäneen DuPont-firman oikeustaistelusta.

Teflonin korvaajana valurautapannu* on arkikäytössä helppo väline, jossa on tarttumaton pinnoite luonnollisesti, eikä siitä irtoa muovia tai muovihöyryjä ruokaan. Valurautapannu* on teflonpannua raskaampi, mutta myöskin kätevä pitää puhtaana, ja hyvin huollettuna se kestää myös sukupolvelta toiselle.

Teräspannu* puolestaan on oivallinen väline kastikkeiden valmistukseen, sillä sekään ei sisällä muovia, ja pannu on kevyt. Teräspannun* ainoana miinuksena on se, että tarvitsee olla liki ammattitasoinen kokki, että ei polta ruokaa pohjaan käyttämättä ylen määrin öljyä.

17. Kuluta jo olemassa olevat muovituotteet loppuun, ja kierrätä ne oikein. Älä heitä niitä pois.

Jos muovirasian, lautasen tai leikkuulaudan pinta on rikki, harkitse siitä eroon hankkiutumista, sillä siitä irtoaa mikromuovia ruokaan, ja mikromuovin terveysvaikutuksista ei vielä tiedetä.

Kuitenkin jos muoviväline on vielä priimakunnossa, sitä ei ole mitään syytä heittää mäkeen, vain siksi että se on muovia. Esimerkiksi muoviset pakastusrasiat toimivat vallan mainiosti, vaikka eivät ne mitään estetiikan helmiä olekaan. Kunhan muovi ei ole kosketuksissa kuuman ruoan tai juoman kanssa, ja kunhan sen pinta on ehjä ja sileä, se on vielä täysin turvallinen keittiössä käytettävä, ja ehjän muovituotteen pois heittäminen on zero waste ajattelun mukaisesti tuhlausta.

leipominen ekologinen muoviton elama keittio

18. Leivo leipä itse kotona, ja vältä muoviset pakkausmateriaalit

Jos leivot leipää kotona itse, sille voi tehdä, tai ostaa kankaisen säilytyspussin, jossa se saa hengittää. Toinen vaihtoehto on käyttää esim. niitä hitaasti kerryttelemiäsi kaupan pieniä hedelmäpusseja tai vanhoja leipäpusseja joihin kotitekoisen leivän voi laittaa ilman että se kuivuu.

Jos leipää tekee kerralla paljon, osan voi pakastaa, sillä kotitekoinen leipä homehtuu muutamassa päivässä, jollei sitä syödä. Meillä on nykyään viikoittainen leivän leivontasykli, puolet jää kaappiin, ja puolet menee pakastimeen odottamaan loppuviikkoa.

19. Valmista kauramaitoa helposti kotona

Vaikka monilla kauramaidoilla on upeita pakkausdesigneja, tiesithän, että voit valmistaa kauramaitoa myös helposti kotona, eikä kyse ole ydinfysiikasta?

Kauramaito tulee lähellä tuotetuista aineksista, ja sitä saa kotona valmistettua puoli-ilmaiseksi ihan tavallisesta vedestä ja kauraryyneistä. Maidon valmistuksen jälkeen kauraryynit voi vielä käyttää esim. yllämainitun leipätaikinan jatkeeksi. Tosi hyvää kauramaitoa syntyy esim. Feel Good Kitchen -blogin ohjeella.

20. Valmista siivousaineita kotona

Zero waste ajattelun mukaisesti, valmistamalla siivousaineita kotona vältät pakkausjätteen tuottamista, ja veden kuljettamista osana saippuaa matkalla tehtaalta kauppaan. Suuri osa kaupan ekologisistakin siivousaineista tulee muovipulloissa, ja vaikka tyhjät muovipakkaukset kierrättäisi tunnollisesti, se ei takaa, että ne eivät löytyisi keskeltä valtamerta, joten jos muoviroska huolettaa, turvallisin vaihtoehto on tehdä pesuaineet itse kotona. Esim. Marseille -saippua* tarvitsee vain liottaa veteen ja se on käyttövalmista liki kaikkiin kodin tarpeisiin.

Ekologisen zero waste keittiön perusta: Kierrättäminen

21. Osta vähemmän pakattua ruokaa

Yksi suurimmista kotitalouden jätteen osista on juurikin pakkausjäte. Hyvin pakattu ruoka säilyy kauemmin, mutta toisaalta et hyödy siitä, että jokainen teepussi tulee omassa paperikotelossaan, ja että kartonkipakkauksen päällä on vielä muovikelmu varmistelemassa.

Ostamalla vähemmän pakattua ruokaa, säästät luonnonvaroja, ja omaa päänsärkyäsi siinä vaiheessa kun yrität pohtia miten kyseisen kaltainen pakkaus kierrätetään.

22. Suosi tuotteita joita ei ole pakattu ollenkaan, tai jotka on pakattu lasiin, paperiin tai metalliin

Suosi kuivatavaran kuten jauhojen, riisin, pastan, ja palkokasvien kanssa bulkki-tuotteita, joita saa esim. Punnitse ja säästä (eli nykyään It’s Pure) kaupoista. Myös ekologisia pesuaineita saa ostettua omiin kotoa tuotuihin pakkauksiin täyttöpalveluna mm. Ruohonjuuresta.

Kaupoissa on saatavilla irtokarkkeja paperipusseihin ostettuna, kasvikset tulevat luonnostaan yleensä pakkaamattomina, ja suurin osa kuivatarvikkeista on tavallisessakin marketissa saatavilla joko paperiin tai kartonkiin käärittyinä. Kastikkeita saa lasipurkeissa ja säilykkeitä metallipurkeissa.

Kun ihan tavallistakin ruokakauppaa alkaa katsella uusin pakkausmateriaali-silmälasien läpi, sitä huomaa, että yllättäen on ihan mahdollista vähentää omaa pakkausjätteen tuottamista, ihan vain vaihtamalla tuttuja tuotteita sellaisiin, jotka on pakattu kierrätettäviin materiaaleihin.

23. Kierrätä oikein

Oletko se tyyppi joka heittää sen muovisen hammasharjan tai biomuovipussin muovinkeräykseen “koska muovia“? Rasvaisen pizzaboksin pahvinkeräykseen? Tai se tyyppi joka heittää likaisen vaatteen UFFin pönttöön tai kierrätyskeskuksen ovelle? Kaikki tämä toivoen, että kyllä se sieltä kiertää?

Selvitä oman alueesi kierrätyssäännöt, ja kierrätä niiden mukaisesti. Jotkin jutut voivat olla hankalampia kierrättää eri puolilla maata, mutta toisaalta oikeaoppinen kierrätys takaa sen, että mahdollisimman suuri osa jätteestä todella kierrätetään. Koska jätteenkäsittelylaitoksissa on usein tiukat aikataulut, siellä ei ole aikaa tutkia joka ikistä roskaa yksitellen ja pohtia mihinköhän se kuuluu, vaan jos yhdessä satsissa on vääränlainen roska, pahimmassa tapauksessa koko satsi hylätään. Eli lajittele oikein, jos haluat että sillä on merkitystä.

24. Lajittele biojäte ja jos kasvatat itse kasveja, kokeile kompostointia

Monelle kyse saattaa olla itsestään selvyydestä, mutta toisaalta esim. omakotitaloalueilla biojätteiden kunnallinen keräys ei ole vielä toistaiseksi pakollista. Tällöin kannattaa kerätä biojäte erikseen, ja sen voi kompostoida joko avokompostissa, tai vaikkapa bokashissa ja saada samalla ravinnerikasta multaa kasveille.

keittio yrtit viljely ekologinen lahiruoka kompostointi

25. Säästä “kertakäyttöisiä” tuotteita

Säästä ruokakaupasta kotiin kulkeutuneita lasipurkkeja ja peltirasioita, joille voi löytyä vielä jotakin käyttöä. Itse kirjaimellisesti hilloan hillopurkkini, ja kaiken näköiset taloon kulkeutuvat peltiset teerasiat, sillä niille löytyy häkellyttävän usein kaiken näköistä tarvetta ympäri taloa.

26. Säilytä muoviset pikkupussit

Jos kaupasta mukaasi tarttuu leipäpusseja tai muovisia hedelmäpusseja, käytä ne koirankakkapusseina tai lahjoita jollekulle jolla on koira. Kyseisiä pusseja voi käyttää myös kotitekoisen leivän säilyttämiseen, tai ruoan pakastamiseen, ilman että tarvitsee erikseen ostaa pieniä muovipusseja.

27. Uudelleenkäytä Minigrip-pussit

Ellet ole säilyttänyt Minigrip-pussissa moottoriöljyä, vaan ihan tavallista ruokaa, Minigrip-pussin voi pestä ja käyttää zero waste hengessä uudelleen. Pussi on todella paksua muovia ja se soveltuu keittiössä uudelleenkäytettäväksi erittäin hyvin. Jos sinulta löytyy kotoa kyseisiä liukulukittavia pusseja, on paljon fiksumpaa käyttää ne ensin oikeasti loppuun, kuin ostaa vastaavalla lukitusmekanismilla varustettuja “kesto” pakastuspusseja.

Ilmastonmuutos, zero waste keittiö, ja ruokahävikki

28. Käytä ruokatarvikkeet loppuun asti

Ruokatarvikeiden loppuun käyttämiseen on äärimmäisen monta eri tapaa, ja siihen vaaditaan vain hivenen luovuutta.

Keitä kasvisten perkeistä kasvislientä. Lihan ja kalan perkeistä voi keittää liha/kalalientä (vanhemmillani koirat ovat rakastaneet tätä ruoan makulisää). Perunankuoret tai riisin jämän voi sekoittaa koiran ruokaan. Käytetyistä kahvinpuruista voi tehdä kotona kehokuorinnan. Sitruksen kuorista voi tehdä siivousetikkaa, tai kuoret voi käyttää raastettuina ja pakastettuina leivonnaisiin. Tee sipulin kuorista sipulivettä kasveille. Säästä parsakaalin varret, ja tee niistä sosekeittoa, jne.

Erilaisia tapoja vähentää hävikkiä on lukemattomia, ja googlaamalla tapoja löytyy vielä hillittömiä määriä lisää.

29. Pidä jämäpäiviä

Jos jääkaappiin jää pyörimään useiden eri päivien pieniä ruoan jämiä, pidä yksi päivä jolloin syöt kaikki jämät pois. Tarkasta mitä kaapin perukoilta löytyy, ja jatka jämiä uusiksi ruokalajeiksi.

30. Pakastamalla ylimääräisen kahvin jämän jääpalamuotissa, saat seuraavalla kerralla jääkahvia

Voit joko sulattaa kahvikuutiot sellaisinaan lasiin, ja jääkahvi on valmis, tai voit kaataa päälle vielä kauramaitoa ja saat kermaisemman jääkahvin. Nam.

31. Säilö ruoanjämät helposti

Ruoan säilytykseen ei tarvita ihmeellisiä tarvikkeita, tai Ikeasta sävy sävyyn sopivaa säilytysrasioiden kokoelmaa. Jääkaapissa ruokaa saa säilytettyä näppärästi esimerkiksi asettamalla lautasen jämiä sisältävän kulhon päälle. Jos et täytä lasipurkkeja liian täyteen, jämiä voi pakastaa myös lasipurkissa.

32. Pakasta

Ylipäänsä pakastaminen on aivan mahtava keksintö. Jos teet mitä tahansa ruokaa suurempia satseja, ja uskot että ruoka saattaisi ehtiä pilaantumaan ennen kuin ehdit syödä sen, pakasta ruoka. Maailman helpoin hävikkivinkki.

33. Pyri ostamaan “sinkkubanaaneja”

Usein ihmiset jättävät yksittäiset banaanit kauppaan, koska he haluavat koko tertun. Ole sinä sinkkubanskun pelastaja, ja nappaa se matkaasi. Ja tietenkin voit kerätä koriisi myös banaanien sinkkubileet.

34. Hyödynnä punalaputetut tarjoukset pian vanhenevissa tuotteissa

Punalaputtaminen on yksi vähittäiskaupan tehokkaimmista tavoista vähentää ruokahävikkiä, ja se palvelee niin asiakasta kuin kauppaakin. Vähennät ruokahävikkiä ja saat ruokaa edullisesti. Win-win.

35. Luo jääkaappiin kori johon laitat nopeasti pilaantuvat tuotteet

Erilaisia kori- tai laatikkoratkaisuja on yhtä monenlaisia kuin on hävikintorjujiakin. Kun kaikki nopeasti pilaantuvat tuotteet ovat yhdessä paikassa, tiedät seuraavaksi kokatessasi mitkä tuotteet täytyy käyttää ensimmäisinä pois. Yksi toimiva vinkki on vielä asettaa kori suurin piirtein silmän korkeudelle, jolloin näet piakkoin pilaantuvat tuotteet väkisin aina jääkaapin avatessasi.

36. Osta ruokaa sille syömärille joka olet, älä sille joka haluaisit olla

Jos arkisin kävelet kilometritolkulla säällä kuin säällä, et hanki arkikengiksi nahkapohjaisia piikkikorkkareita, eikös? Sovella samaa ajatusta ruoan ostamiseen. Älä osta helposti pilaantuvia ruokia (kuten liha ja kasvikset) sellaisia määriä joiden kanssa tiedät, että et oikeasti tule kuluttamaan normaalissa arjessa vaikka haluaisitkin, ja vaikka ne näyttivät kaupassa houkuttelevilta.

Pitämällä vaikkapa viikon verran ruokapäiväkirjaa, huomaat mitä ruokia oikeasti syöt viikon aikana, ja osaat ostaa ruokaa sen mukaan. Tämä auttaa myös siihen jos jokin tuote, kuten leipä tai maito, on aina loppu. Kun tietää paljonko jotakin ruokaa oikeasti kuluu, ei tarvitse ravata päivittäin kaupassa hakemassa lisää.

ekologinen keittio sisustus sailytys ohje

37. Vaikka iso pakkauskoko on ekoteko pakkausmateriaalin kannalta, jos heität puolet pakkauksen sisällöstä pois, se ei ole kannattavaa

Monestiko olet ostanut koko pussin halpoja avokadoja, ja joutunut heittämään ruskeita löpäreitä pois? Mieti mitkä isot pakkaukset sinulla päätyvät osittain hävikkiin, ja pyri keksimään tapoja säilöä ruoka tulevaisuudessa käytettäväksi jo ennen kuin se on pilalla.

38. Parasta ennen päiväys on vain ystävällinen suositus, ei kiveen hakattu totuus

Käytä silmiäsi ja nenääsi, ja tiedät onko tuote vielä syötävissä. Jos se tuoksuu, ja näyttää okeilta, ja pienen makutestin lopputuloksenakin vaikuttaa yhä ihan normaalilta, ruoka on aika varmasti yhä ihan kunnossa. Lihatuotteiden kanssa käytössä on “viimeinen käyttöpäivä” jota puolestaan kannattaa uskoa viimeisenä totuutena, ellei äksy vatsatauti houkuttele.

39. Pilaantumassa olevat tuoreet yrttiniput voi silputa ja pakastaa

Tai silpun voi lykätä öljyyn, jota voit käyttää ruoanlaitossa.

40. Vihreät lehtivihannekset säilyvät jääkaapissa kauemmin nahistumatta jos laitat ne veteen

Leikkaa vihreät lehtivihannekset, esim. lehtikaali tai salaatti, kuten leikkaisit kukat, ja asettele ne vesilasiin kuten asettelisit kukat maljakkoon. Kasvi saa jatkuvasti vettä, eikä lurpahda viettäessään aikaa jääkaapin viileässä kuivuudessa.

Ekologisen zero waste keittiön kemikaalit

41. Vaihda ympäristöystävällisempään tiskiaineeseen

Jos käytät astianpesukonetta, eri yrityksiltä löytyy ekologisempia vaihtoehtoja astianpesutableteiksi* tai -jauheeksi*. Jos tiskaat käsin, markkinoilta löytyy ympäristöystävällisiä tiskiaineita* useilta eri brändeiltä, myös kotimaisena*.

42. Tarvitsetko välttämättä kokonaisen tiskiainetabletin yhteen koneelliseen?

Tämä riippuu täysin siitä kuinka kovaa vettä teillä on, kuinka likaista tiski on, ja mitä astianpesukoneesi käyttöohje sanoo. Kuitenkin on loogista, että jos peset koneellisen vesilaseja, siihen ei tarvita yhtä paljon saippuaa kuin rasvaisten uunivuokien puhdistamiseen.

43. Voit valmistaa käsitiskiainetta myös itse kotona

Käsitiskiaineena voi käyttää mm. pesupähkinäliuosta, veteen liuotettua Marseille -saippuaa*, tai vaikkapa siivousetikkaa.

44. Älä yritä tehdä itse kotona astianpesuainetta astianpesukoneeseen

Vaikka pyykinpesussa voi hiukan kikkailla, tiskeistä irtoaa yleensä sen verran paljon rasvaa, että tiskiaineen tulee sisältää astianpesukonetta puhdistavia ainesosia, jotta putkistot eivät tukkeudu ja kone hajoa. Kotitekoista astianpesuainetta ekologisempi juttu on pitkäikäinen astianpesukone.

45. Käytä etikkaa kodin puhdistukseen

Etikka toimii hyvin mm. veden- ja kahvinkeittimen puhdistusaineena, astianpesukoneen huuhteluaineena, pyykin huuhteluaineena*, mikroaaltouunin ja jääkaapin pesussa, ikkunoiden, sekä kylpyhuoneen pesussa. Voit myös liottaa viemärin tukkeutumia etikkaa käyttämällä huomattavasti ympäristöystävällisemmin kuin “kodin putkimiehellä”.

Huomioi etikan käytössä kuitenkin sen verran, että etikka on happo. Etikan happamuus voi syövyttää herkkiä materiaaleja ja myös niitä vähemmän herkkiäkin jos kosketus kestää pitkään. Esim. pyykin huuhteluaineena, annostele etikka joka kerta erikseen, sillä jos koneessasi on säiliö jonka täytät kerran kuussa, etikka syövyttää koneen sisäiset muovijohdot. Älä myöskään käytä etikkaa kaakeli- ja silikonisaumoihin, tai alumiini-, marmori-, tai emalipinnoille juuri syöpymisvaaran vuoksi.

46. Pese uuni ruokasoodalla

Voit valmistaa ruokasoodasta tahnan, jonka avulla saat uunin puhtaaksi ilman, että tarvitsee olla huolissaan teollisesta aika kemiallisen hajuisesta uuninpesuaineesta joka tappaa talossa ja puutarhassa.

Saat valmistettua soodatahnan sekoittamalla yhteen 2 rkl suolaa, 2 rkl soodaa ja 2 rkl vettä. Voit valmistaa tahnaa niin paljon kuin tarvitset, ja saat hangattua sillä uunin sisäpinnat puhtaiksi vähemmällä kemikaalialtistuksella. Kannattaa koittaa liottaa pintoja myös tahnan avulla hetken aikaa ennen hankausta, jolloin tahna pehmittää likaa uunin seinämissä ja lika irtoaa helpommin.

Ekologiset kodinkoneet & keittiövälineet

47. Jätä turha värkki ostamatta

Tarvitsetko todella sitruksen raastimen tai kauramaidon vaahdottimen? Aika usein törmää erikoisiin keittiövälineisiin joilla voi tehdä vain yksittäisiä hyvin spesifejä tehtäviä (sarjassa omenan keskustan poistaja). Useimmat keittiöhommat hoituvat ihan perusvälineillä, eikä ole mitään järkeä hankkia nurkkiin pyörimään keittiövälineitä, joita et tarvitse kuin kerran vuodessa, ja joita silloinkin unohdat käyttää. Zero Waste hengessä: käytä niitä välineitä joita kotoa jo löytyy.

lasipurkki ekologinen keittio sisustus

48. Hanki tarpeelliset välineet käytetyinä

Jos oikeasti tarvitset uuden keittiövälineen, etsi löytyisikö sitä käytettynä. Hyviä paikkoja joista aloittaa etsintä ovat mm. kierrätyskeskukset, kirpparit ja tori.fi. Itse olen löytänyt monia aarteita jotka sopivat omaan tyyliini ja tarpeisiini ihan vain pitämällä silmät auki. Maailma on täynnä teräksisiä paistinlastoja ja pannuja, kauniita laseja, käteviä kulhoja ja tyylikkäitä leipälautasia, joten miksi niitä tarvitsisi ostaa uutena?

Aina välillä on tilanteita, jolloin etsittyä tavaraa ei ihan tosissaan löydy käytettynä. Itse koen, että silloin on ihan ok ostaa uusi tuote, jos tietää, että uusi tuote on elinikäinen sijoitus, joka kestää hyvin huollettuna sukupolvelta toiselle, ja joka tuo omaan elämään lisäarvoa. Kuitenkin uuden ostaminen tulisi tehdä oikeasti harkiten, ja odottaa ainakin hetken verran, josko etsitty tuote kuitenkin poksahtaisi käytettynä saataville.

49. Älä hylkää pohjaan palanutta pannua tai kattilaa!

Anna kattilan liota vedessä ja etikassa yön yli. Sen jälkeen käytä tiskiharjaa ja teräsvillaa pannun tai kattilan puhdistamiseen. Huomioi, että teräsvilla soveltuu vain paljaille metallipinnoille.

50. Keittiön pienkoneet, kuten kahvinkeitin, leivänpaahdin, vedenkeitin ja mikroaaltouuni ovat pienten ruokamäärien lämmittämiseen uunia ja hellaa huomattavasti energiatehokkaampia vaihtoehtoja

51. Astianpesukoneen käyttö on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin käsin tiskaaminen.

Astianpesukone kuluttaa yhteen tiskisatsiin noin 15 litraa vettä. Käsin tiskatessa vettä kuluu samaan astiamäärään tiskaajasta riippuen noin 35-140 litraa. Jos sinulla ei ole astianpesukonetta, harkitse voisitko hankkia pikkumallin joka mahtuu joko keittiön työtasolle tai alakaappiin.

52. Älä esihuuhtele astianpesukoneeseen meneviä astioita lämpimän juoksevan veden alla, vaan anna niiden liota tiskialtaassa.

Astianpesukoneeseen menevien tiskien esihuuhtelu lämpimän juoksevan veden alla tuhoaa aika näppärästi astianpesukoneesta saatavan veden säästön. Jos astiat ovat oikeasti ryönäisiä, annan niiden liota lavuaarissa ennen astianpesukoneeseen laittamista jotta saa suurimmat kuonat irti.

53. Puhdista tiskikone sitruunahapolla* kuuden kuukauden välein

Astianpesukoneen puhdistaminen sitruunahapolla* säännöllisin väliajoin pidentää astianpesukoneen elinkaarta. Myös kannattaa aina silloin tällöin pyöräyttää astianpesukone kuumimmalla mahdollisella ohjelmalla, joka auttaa avaamaan rasvasta tukkoiset putket, vaikka muuten käyttäisitkin matalaa lämpötilaa käyttävää eko-ohjelmaa.

54. Tarkasta tiskikoneen hajulukko säännöllisin väliajoin

Osa astianpesukoneen asianmukaista ylläpitoa on, että tarkistat astianpesukoneen hajulukon säännöllisin väliajoin, ja puhdistat sinne kiinni jääneen ryönän. Puhdas kone pysyy käyttökelpoisena kauemmin. Zero waste ajatuksen mukaan tärkeintä on huolehtia siitä, että keittiön laitteet pysyvät oikein huollettuina hyväkuntoisina vielä pitkän aikaa.

metallipilli zero waste nollahukka ekologinen keittiö

55. Älä “tuuleta” jääkaappia

Älä mene jääkaapille ihmettelemään, ja pidä ovea auki pitkiä aikoja. Kylmä ilma karkaa, ja lämmin ilma pääsee jääkaapin sisään. Tämä heikentää ruoan säilyvyyttä, mutta myöskin kasvattaa huomattavasti jääkaapin sähkönkulutusta. Avaa jääkaappi, ota sieltä mitä tarvitset, ja sulje ovi.

56. Ota ruoka pakastimesta ajoissa jääkaappiin tai huoneen lämpöön sulamaan

Kun muistat ottaa ruoan pakastimesta sulamaan edeltävänä iltana, se ehtii sulamaan joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä, eikä sitä tarvitse sulattaa uunissa, liedellä tai mikrossa ja kuluttaa ylimääräistä sähköä.

57. Varmista että jääkaapin takana on tarpeeksi tilaa

Jääkaappi tarvitsee taakseen riittävästi tilaa “hengittämiseen”. Jos jääkaapin takaosa on aivan seinässä kiinni, jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä, koska jääkaapin tuottama lämpö jää jumiin kaapin taakse. Jos lämpö ei pääse kiertämään kaapin takaa pois, se vaatii jääkaapilta entistä kovempia kierroksia tasaisen viileän sisälämpötilan ylläpitämiseksi.

58. Sulata pakastin säännöllisesti

Paksu jääkerros pakastimen sisäpinnalla kertoo, että olisi aika sulattaa pakastin. Jääkerros heikentää pakastimen tehoa, ja lisää sen sähkönkulutusta. Esim. talvella on näppärä hetki sulattaa pakastin, sillä ruoat saa ulos kylmään odottamaan sulatuksen ajaksi.

59. Hanki vettä säästävä hanan lisäosa

Käyttämällä vettä säästävää hanan lisäosaa, vettä säästyy vuosittain 10-20%, mikä ei ole ihan pieni määrä. Mitä vähemmän vettä kuluu, sitä vähemmän energiaa kuluu veden lämmittämiseen, ja sen puhdistamiseen.

60. Vältä pulloveden ostamista

Jos tykkäät pulloveden mausta, kannattaa hankkia joko veden suodatinkannu, tai hanaan liitettävä veden suodatin. Vesipullot tuottavat hurjia määriä tarpeetonta roskaa verrattuna suodatinpatruunaan.

61. Harkitse kuplajuomien valmistamista itse

Ostatko paljon hiilihapotettua vettä? Ekologisempi vaihtoehto olisi hapottaa hanavesi itse kotona, sillä veden rahtaamisessa rekkalasteittain ei ole mitään järkeä, vaikka vedessä olisikin hiilihappoa. Markkinoilta löytyy erilaisia ratkaisuja tähän, ja useimmille tuttu taitaa olla SodaStream*.

62. Käytä kantta liedellä keittäessäsi

Käyttämällä kantta keittäessäsi vettä (tai mitä tahansa muuta), neste kiehuu nopeammin ja sen kiehauttamiseen kuluu vähemmän energiaa.

63. Käytä oikean kokoista kattilaa tai pannua suhteessa lieden levyn kokoon.

Lieden levy tulisi valita kattilan tai pannun koon mukaan. Jos käytät suurta lieden levyä pienen kattilan kanssa, lieden lämmitykseen kuluvaa energiaa menee hukkaan.

64. Älä huudata hellaa täysillä koko perunoiden, riisin tai pastan keittoaikaa

Vesi ei kiehu yhtään sen kuumempana, vaikka liesi olisi täysillä. Käytä liettä kuumalla vain niin kauan, että saat veden kiehumaan, ja sen jälkeen pienennä lämpöä sen verran, että lämpö ylläpitää kiehumista, mutta että se ei ole täysillä.

65. Hyödynnä jälkilämpö

Etenkin uunit ja metalliset hellan levyt varastoivat kuumuutta itseensä, joten ne voi usein laittaa pois päältä jo siinä vaiheessa kun ruoka on melkein valmis, ja antaa ruoan valmistua loppuun jälkilämpöä hyödyntämällä.

66. Käytä uunin kiertoilmaominaisuutta

Kiertoilmauuni säästää sähköä, sillä kiertoilmauuni on nopeasti valmis ilman esilämmitystä. Tämän lisäksi uunissa voi valmistaa useita pellillisiä yhtä aikaa, ja ruoka kypsyy tasaisesti. Jos uunissasi on kiertoilmaominaisuus, sitä kannattaa hyödyntää.

Oliko listalla sinulle jotakin uutta? Minkä zero waste keittiö -vinkin haluat ottaa osaksi arkeasi? Mitä ekologista keittiöön liittyvää tapaa noudattanut jo kauemmin? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

-Anna

___________________________

Luitko jo?

Näin luot ekologisen Zero Waste kylpyhuoneen – 21 vinkkiä

Kierrättämäsi muoviroska voi päätyä osaksi valtameren jätepyörrettä – Metallipilli & 10 muuta keinoa muoviroskan selättämiseen

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *