Mikä Zero Waste syyskuu 2020?

Mikä Zero Waste syyskuu 2020?

Teemakuukausi näkyy yleensä ihanasti ekologisuuteen ja vastuulliseen arkeen keskittyneissä blogeissa ja muissa somekanavissa, ja syyskuu onkin hyvä tilaisuus perehtyä aiheeseen yhteisöllisesti. Tänä vuonna syyskuu on jaettu neljään teemaviikkoon ja jokaisella viikolla on tiedossa erilaisia zero waste haasteita joita voi toteuttaa somessa yhteisöllisesti. Myöskin 24.09 on tiedossa Suomessa katseltavissa oleva verkkotapahtuma, jossa asiantuntija keskustelussa ovat mukana mm. Zero Waste kirjan kirjoittanut Otso Sillanaukee, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine, sekä Zero Waste Finland ry:n varapuheenjohtaja ja perustajajäsen Helena Marttila.

Zero Waste syyskuun teemaviikot 2020:

  1. Kieltäytyminen
  2. Karsiminen
  3. Uudelleenkäyttö
  4. Kierrätys ja Kompostointi

Jos kuulet Zero Waste syyskuusta, ja koko nollahukkaelämäntavasta nyt ensimmäistä kertaa, selitän mihin koko touhu perustuu ja miksi Zero waste ideologian toteuttamisella on merkitystä.

Mihin Zero Waste ideologia perustuu?

Zero waste perustuu viiden R-kirjaimen sääntöön: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, and Rot. Vapaasti suomennettuna siis Kieltäydy, Karsi, Käytä uudelleen, Kierrätä, Kompostoi.

Zero Waste ideologia on itselleni tärkeä, koska se antaa tavallisellekin tallukalle työkaluja vähentää ylikulutusta omassa arjessa, ja kuluttaa mielekkäämmin. Kyse ei ole pelkästä roskan määrän vähentämisestä vain siksi, että on kiva kun ei tarvitse viedä roskia niin tiuhaan, vaan todella panostetaan siihen, että kaikki hankittu todella hyödynnetään, eikä haaskata toimivia materiaaleja ja tuotteita. Asiat oikeasti käytetään loppuun asti, oli kyse sitten T-paidasta, lasipurkista tai ruoanjämistä.

Täydelliseen Zero Waste “Nolla Jäte” elämään meistä kukaan ei pääse. Taitavimmatkin tyypit jotka ovat paneutuneet hommaan, ja oikeasti panostaneet jätteidensä kierrättämiseen tuottavat noin purkin verran roskaa vuodessa. Kyseessä on siis utopia. Tämän vuoksi ajatuksen nimestä ei kannata säikähtää, vaan soveltaa touhuilua itselle sopivin tavoin omassa arjessa.

Zero Waste elämän ytimessä maapallon resurssien tehokas käyttö

Olemassaolevien resurssien (resurssi voi siis olla vaikka t-paita, kasvovoide tai parsakaali) tehokkaampi käyttö auttaa meitä jokaista torjumaan ilmastonmuutosta, koska uusien tavaroiden ynnä muiden valmistaminen aiheuttaa väkisinkin hiilidioksidipäästöjä. Jätteiden käsittely on myös oma ongelmansa. Suurin osa jätteistä ei enää päädy kaatopaikalle, vaan ne poltetaan. Vaikka jätteenpolttolaitoksissa on hyvät suodattimet poistoilmalle ja haitallinen savu kerätään talteen, mikään ihmisen rakentama systeemi ei ole 100% täydellinen.

Sekajätteeseen päätyy paljon tavaraa joka olisi voitu vielä hyödyntää: paperista, kartongista ja pahvista olisi voitu valmistaa uusia tuotteita kaatamatta ainoatakaan puuta lisää, lasi olisi voitu käyttää uudelleen, metalli olisi voitu sulattaa uusiksi tuotteiksi, ja muovista oltaisiin voitu valmistaa jälleen uusia pakkauksia.

Zero Waste elämäntapa yksittäisen ihmisen elämässä on osa suurempaa kokonaisuutta, jonka avulla pyritään käyttämään maapallon resursseja paremmin. Jos jo olemassaolevat materiaalit saataisiin käytettyä loppuun, ja sen jälkeen kierrätettyä tehokkaasti uusiksi tuotteiksi, se määrä neitsytmateriaalia joka olisi enää tarpeellista valmistaa arjen kulutushyödykkeitä varten joko kaatamalla puita, pumppaamalla raakaöljyä, tai vaikka perustamalla kaivoksia kutistuisi hyvin pieneksi.

zero waste syyskuu

Zero Waste elämäntavan 5 K-kirjainta

Kieltäydy

Kieltäydy kaikesta siitä turhasta paskasta jota tarjotaan ilmaiseksi. Oli kyseessä sitten mainospinssi, servetit tai hampurilaisaterian pilli. Nähdessäsi kaupassa mitä tahansa houkuttelevaa, mieti onko kyse halusta vai tarpeesta? Ja voisiko halun toteuttaa tuottamatta jätettä? Ilmaistavaroista kieltäytymisen puolestaan voi tehdä kohteliaasti, ja perusteeksi riittää vain se, että et tarvitse juuri tarjottua juttua.

Karsi

Osta vähemmän, ja käytä kauemmin. Karsimiseen voi olla monta tapaa, ja itse linkitän sen erityisen voimakkaasti jo omistamieni tuotteiden käyttöiän pidentämiseen. Kuinka paljon shampoota todella tarvitsee käyttää kerralla puhtaan lopputuloksen tuomiseksi? Kuinka voin huoltaa vaatteitani mahdollisimman hyvin, jotta ne kestävät pitkään, eikä minun tarvitse hankkia uusia? -Karsi ostamasi määrää, huolla jo omistamiasi tuotteita ja harkitse mitä oikeasti tarvitset hyvään elämiseen.

Käytä uudelleen

Uudelleenkäyttö on yksi suosikkiosa-alueitani zero waste ajattelun parissa. Alunperin olin sitä mieltä, että aika monet maitopurkeista väsätyt DIY projektit näyttävät kotikutoisilta ja epäsiisteiltä, ja kyseinen homma on aivan liian hampun ja solmuvärjäysten käryistä ituhippeilyä minulle. Kuitenkin uudelleen käyttämisen voi oikeasti tehdä fiksusti ja tyylikäästikin.

Kun t-paita viimein lahoaa päälle, leikkaa se siivousräteiksi. Käytä puhkikulutetut myyntikelvottomat vaatteet käsityöprojektien materiaaleiksi. Kun hammasharja tulee tiensä päähän, siirrä se siivouskaappiin hankalien paikkojen ja pienten juttujen hinkkaamiseksi. Lasipurkit joissa myydään esim. maustekurkkuja, oliiveja tai pestoa ovat loistavia säilytyspurkkeja. Kun ostat jotakin, tarkasta ensin onko kyseistä tuotetta saatavilla käytettynä.

Kierrätä

Siinä vaiheessa kun jokin on oikeasti siinä vaiheessa, ettet voi enää käyttää sitä uudelleen, kierrätä tuote. Esimerkiksi on vain rajallinen määrä munakennoja, joille taloudessani riittää tilaa keväisin idättämiseen, joten lopuista täytyy oikeasti hankkiutua eroon. Silloin oleellista on kierrättää vastuullisesti ja selvittää miten kierrätys onnistuu.

Erityisesti haluaisin panostaa siihen, että itse ymmärtäisin paremmin miten tavalliset sekoitekuituiset tai keinokuituiset vaatteet kierrätetään vastuullisemmin, sillä kaikille vaatteille UFFin keräyslaatikko ei ole oikea osoite. Outi Les Pyy on kirjoittanut vaatteiden kierrätyksestä loistavan hiukan syvemmän postauksen.

Kompostoi

Uskon, että kompostoinnin idea Zero Wastessa todennäköisesti tulee siitä, että jenkeissä biojätteen keräys ei välttämättä toimi yhtä hyvin kuin täällä Pohjolassa, joten ainoa tapa jolla välttää biojätteen joutuminen kaatopaikalle on kompostoida itse? -Mene ja tiedä.

Itselleni kompostointi on vielä hiukan vierasta, sillä kerrostalossa asuvana, vaikka ajatus oman bokashin perustamisesta on kutkutellut, mietin että se saattaisi olla vielä liian vaivalloista. Toisaalta se tekisi varmasti äärettömä gutaa huonekasveille ja ensi kesäksi taas istutettaville tomaateille ja kurpitsoille. Taloyhtiössämme biojätteen keräys toimii kuitenkin paremmin kuin hyvin, ja mielestäni on myös aika mahtava ajatus myös, että bioroskistani valmistetaan biokaasua ja biodieseliä liikenteen tarpeisiin. Kompostointi on kuitenkin harrastemielessä jotakin johon haluan tutustua tarkemmin ja myös pistää käytännön testiin, kunhan saan tarpeeksi aikaa.

zero waste syyskuu

Zero Waste syyskuu Ihme Ituhippi -blogissa ja syyskuun tapahtumia

Tänä vuonna koronan vuoksi, on luultavasti turha odottaa suuria live-tapahtumia aiheen tiimoilta, mutta ainakin itse haluan tässä blogissa pyhittää syyskuun nollahukka elämäntavan penkomiselle ja vinkkien jakamiselle. Syyskuussa blogissa tulee olemaan tiedossa mm. DIY ohjeita nollahukka tuotteiden valmistamiseen itse kotona, sekä nollahukkatuotteiden testauksia.

Hyvää alkanutta Zero Waste syyskuuta!

-Anna

________________________________

Luitko jo?

Näin luot ekologisen zero waste kylpyhuoneen – 21 VINKKIÄ

6 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *