9 vinkkiä ekologisempaan mökkikesään

9 vinkkiä ekologisempaan mökkikesään

Mökkeily-tyylejä on yhtä monta kuin mökkiläisiäkin. Yksi nauttii loputtomasta työleiristä joka vie ajatukset pois arjen istumatyöstä, toinen nauttii siitä että saa luvan kanssa olla jouten luonnon keskellä. -Mökkeily on yksi suomalaisen tärkeimmistä kosketuspinnoista luontoon, ja siksi moni meistä haluaisi että mökkikesä olisi ekologinen ja säästäisi paikallista luontoa. Tässä postauksessa jaan vinkit siihen kuinka muokata omaan lomaan sopiva ekologinen mökki, perinteitä kunnioittaen.

Ekologinen mökki joka niemeen ja notkoon – 9 vinkkiä hiilineutraalimpaan mökkikesään

1. Löydä mökki-illan grilliin uusia suosikkeja

Markkinoille on tullut hurjat määrät uusia ja herkullisia kasvistuotteita, oli kyse sitten erilaisista makkaroista, burgereista, kebabeista… Vaihtamalla edes osan grillikesän perinteisistä lihaorgioista kasvisvaihtoehtoihin leikkaat grilli-illan hiilijalanjälkeä jo huomattavasti, herkullisuudesta tinkimättä.

2. Yhteiskäyttö pienentää mökistä aiheutuvaa hiilijalanjälkeä

Useimmat suomalaiset eivät pysty viettämään mökillä yhtäjaksoisesti koko kautta toukokuun puolesta välistä syyskuun loppuun. Kannattaakin miettiä, olisiko omaa mökkiä mahdollista vuokrata muille, esim. airbnbn kautta sellaisina viikkoina, viikonloppuina ja päivinä kun ei itse vietä aikaa mökillä.

Mitä tiiviimmin mökki on käytössä, sitä pienempi sen aiheuttama hiilijalanjälki laskennallisesti on. Jos mökillä ehtii olemaan esim. vain 30 päivää vuodessa, siitä voisi liietä aikaa myös muiden käytettäväksi, ja saada samalla pientä sivutuloa.

3. Lajittele roskat myös mökillä

Mökille joutuu pääsääntöisesti kulkemaan autolla, joten autoon yleensä mahtuu paluumatkaa varten lajiteltuina myös mökkireissun roskat. Useimmilla haja-asutusalueilla joilla mökkejä sijaitsee, ei ole välttämättä sekajätettä kummoisempaa kierrätyspistettä, vaikka kotoa sellainen löytyisikin.

Kerää siis erikseen kaikki kierrätyskelpoinen. Biojätteen voi heittää mökin ulkokompostiin, ja tietenkin sekajätteen sille kuuluvaan paikkaan. Kierrätyskelpoiset jutut, kuten esim. metallit, lasit, muovit, pahvit ja paperit kannattaa tuoda kotiin kierrätettäviksi.

4. Luonnonmukaisempaa puhdistusta luonnon helmassa

Mökilläkin kannattaa valita käytettäväksi luonnonmukaisia puhdistus- ja pesuaineita, oli kyse sitten esim. Marseille-saippuasta, Castille-saippuasta tai etikasta ja soodasta. Vaikka monilla mökeillä viemäröinti on hoidettu kodin kaltaisesti, usein mökeillä ilmenee tilanteita joissa esim. pesuvesi valuu maahan.

Kannattaa myös muistaa, että järvi ei tosiaankaan ole mattojenpesupaikkojen ykkönen.

5. Kierrätyslöydöt ovat pop mökin sisustuksessa

Oli kyse sitten isoäidin vanhasta kattovalaisimesta tai kauniista kirpparilta löydetystä rottinkituolista, uusiokäyttö ja kierrätys sisustamisessa ovat tällä hetkellä trendikkäitä.

Monille suomalaisille mökki on paikka, johon sitä romua joka ei ole enää toivottua kotona viedään kuolemaan ja unohtumaan. Sitten jos mökki rempataan, usein haetaan kaikki uutena Ikeasta.

Jos mökin sisustaminen ja laittaminen on sinun juttusi, panosta kierrätettyihin materiaaleihin ja huonekaluihin. Mökki saa persoonallisen twistin tyylistä tinkimättä.

6. Perämetsästä aitoa lähiruokaa

Metsässsä takapuoli ilmassa ryömiminen palkitsee, sillä sienet ja marjat odottavat ottajiaan.

Perinteisimmät herkut kuten vadelmat, ahomasikat, puolukat, mustikat, tatit ja kanttarellit eivät vaadi kummoisiakaan kasvintunnistustaitoja. Keräämällä luonnosta saat kuitenkin lähellä kasvanutta luomuruokaa, ja on iha eri fiilis syödä itse poimituista sienistä tehtyä kastiketta kuin samaa valmistettuna kaupasta noudetuista kanttarelleista.

7. Tutustu villiyrttien ihmeelliseen maailmaan

Voikukka, maitohorsma, siankärsämö, ratamo… useimmilla löytyy mökin lähistöltä vaikka mitä rikkaruohoja. Pienellä aiheeseen perehtymisellä opit tunnistamaan mökkipihasta löytyvät perinteiset ruoaksi kelpaavat ja/tai lääkinnälliset kasvit.

8. Tarvitsetko mökillä todella mönkijää tai moottorivenettä?

Usein mökille hankitaan polttomoottorikäyttöisiä “leluja”, joilla hurjastellaan metsissä ja lähijärvessä. Kannattakin siis pohtia onko bensankulutus välttämätöntä, vai voisiko ajanvietteeksi hommata esim. soutuveneen, lähteä fillari- tai patikointiretkelle, tai pelata esim. pihapelejä kuten vaikkapa mölkkyä, tikkaa, frisbeen heittoa tai sulkapalloa?

9. Kasvata helppohoitoisia kesäherkkuja mökkipihassa

Mökilläkin voi viljellä ruokaa, joskin kannattaa valita sellaisia kasveja jotka eivät pahemmin vaadi rikkaruohon kitkentää tai erityishuomiota.

Maastosta riippuen mökillä menestyisivät hyvin esim. viinimarjapensaat, omenapuut ja raparperit. Mökillä kasvatetuista herkuista saa pakastimeen talven vitamiinipommit.

Millainen ekologinen mökki sinun mielestäsi on? Keksitkö muita vinkkejä mökkeilyn hiilijalanjäljen kutistamiseen? Jaa niksisi kommenteissa!

-Anna

__________________

Luitko jo?

MITEN PAKATA KEVYESTI? – MATKUSTA 16 TAVARAN KANSSA

KOTIVARA JA IHME ITUHIPIN SURVIVALISMI-SIMULAATTORI



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *