Vegaaniset lihankorvikkeet jotka maistuvat paatuneimmallekin lihansyöjälle

Vegaaniset lihankorvikkeet jotka maistuvat paatuneimmallekin lihansyöjälle

Tämä postaus on omistettu täysin lihankorvikkeille ja lihan kaltaisille tuotteille. Mietitkö mitä tarjota kylään tulevalle sekasyöjälle? Tai mitä vegaani voi grillata? Ehkä pohditkin miten siirtyä kasvispainotteisempaan ruokavalioon mahdollisimman pienillä muutoksilla? Jos kaipaat vastauksia näiden kaltaisiin kysymyksiin lihankorvikkeista, olet tullut oikeaan paikkaan.

Olen utelias lihaa korvaavien tuotteiden testailija, sillä oman kasvissyöntini alkuaikoina ne olivat hurjan helppoja ja kivoja tapoja valmistaa entuudestaan tuttuja ruokia vegeversioina. Nykyisin syön lihan korvikkeita huomattavasti harvemmin, luultavasti makumieltymysten muututtua. Toisaalta grillibileissä on silti kivaa saada jotain enemmänkin kuin vain foliossa käristetty tomaatti, jolloin ainakin itse koen, että tietyissä tilanteissa lihankorvikkeilla on ehdottomasti oma paikkansa.

Alla selitän:

  • miksi kasvissyöjäkin voi himoita lihan kaltaisia tuotteita,
  • miksi lihankorvikkeet ovat täydellinen ratkaisu kasvissyönnin popularisoinnissa,

… ja jaan arvioni mielestäni markkinoiden uskottavimmista ja herkullisimmista lihankorvikkeista.

Miksi kasvissyöjät haluavat lihan korvikkeita?

Eikö kasvissyöjien pitäisi rakastaa vain vihanneksia?

On kohtuullisen harvinaista, että alkuperäinen syy kenenkään kasvissyönnille olisi lihan maun vieroksuminen. Jos on koko ikänsä syönyt lihaa ja päättää lopettaa lihansyönnin tänään, lihan makua jää kaipaamaan. Lihan syömisessä ei myöskään ole kysymys pelkästään lihan mausta, vaan myöskin niistä sosiaalisista syömistilanteista joihin liha “kuuluu”.

Varsin harvat meistä haluavat olla vastarannan kiiskiä ja huudella parasakaaliapullien perään, kun muut mussuttavat prinssinakkeja.

3 syytä lihankorvikkeiden syömiselle

  • Liha on hyvää. Etenkin tuoreen vegetaristin tai vegaanin suussa liha yksinkertaisesti maistuu hyvältä. Miksi tinkiä mausta, kun voi jättää pois vain ne lihan syönnin negatiiviset vaikutukset? Keinolihan syöminen pudottaa oman ruokailun ympäristövaikutusta, eikä ainoakaan eläin kärsi ruoan tuotantoon liittyen.
  • Lihan korvikkeet ovat monille sekasyöjillekin helppoja valmistettavia. Kun kasvisruoan valmistamista aloittelee ensimmäistä kertaa, on helpointa aloittaa pienin askelin itselle tutun oloisista ruoista ja tuotteista. Siirtymällä pelkkien palkokasvien sijaan lihankorvikkeisiin, oman ruokavaliomuutoksen ensiaskeleilla maailma ei käänny täysin ylösalaisin, vaan on olemassa vielä jotakin tutun oloista, kun kaikki muu tuntuu muuttuvan. Baby steps. Suurimman positiivisen muutoksen avaimet ovat juuri kasvissyönnin kanssa flirttailevien sekäsyöjien käsissä.
  • Lihan syöminen liitetään yhdessäoloon ja mukaviin hetkiin. Pääsiäsenä syödään yhdessä lammasta. Juhannuksena grillataan makkaraa. Jouluna paistetaan kinkku. Moni kokee olonsa ilonpilaajaksi tarjotessaan kenellekkään linssimuhennosta lampaan viulun sijaan, tai tofumureketta joulukinkun sijaan. Riittävän uskottava lihankorvike pitää tunnelman korkealla eikä riko ruokaan liittyvää perinnettä.

Mitä eroa on tavallisella lihankorvikkeella ja pelottavan taitavasti toteutetulla lihankorvikkeella?

Uskon, että etenkin jos haluat viekotella paatuneen grilli-Jorman vegemmälle puolelle, sitä on ihan turha edes yrittää tehdä kesäkurpitsa-tofu-vartaan kautta. Pääset helpoimmalla, kun hankit niin uskottavan lihankorvikkeen, ettei “uhri” huomaa vahingossa syöneensä kasvisruokaa.

Pelottavan taitavasti toteutetut lihankorvikkeet saavat kaltaiseni pidempään kasvisruokaa syöneen tyypin pysähtymään pienen järkytyksen vallassa “Voihan paska. Tää ei ookkaan vege.” tutkiskelemaan ruokaa ja havaitsemaan tarkan koostumuksen analysoinnin perusteella, että kyseessä ei sittenkään ole liha, vaan pelottavan taitavasti toteutettu keinoliha.

Tavallinen keinoliha (sarjassa Nyhtis, Härkis, jne.) on herkullista ja toimii moniin ruokiin vaivattomana lihankorvikkeena. Kyseisten tuotteiden ei kuitenkaan ole edes tarkoitus hämätä harjaantunutta lihasieppoa. Niiden tarkoitus on tarjota terveellisiä kasvispohjaisia vaihtoehtoja lihan kokkaamiseen tottuneille sekasyöjille, mikä on tosi jees. Niistä maistaa pavun, mutta koska se on oletuksenakin, se tuntuu kivalta. Henk. koht. tykkään kyseisistä tuotteista juuri siksi, että ruokahetken ei tarvitse alkaa säikähdyksellä.

Hardcore-meat lover tai lihan vierotusoireidensa kanssa kärvistelevä tuore kasvissyöjä tuskin on kovin vaikuttunut papuisan terveellisestä lihattoman makuisesta elämyksestä, joka ei maistu naudan kankulta tai medium rare burger-pihviltä. Sitä varten tässä nyt on siis tämä lista. Koska pihvin voi syödä ja säästää.

…Ainoa paikka jossa keinolihojen kanssa ei pahemmin säästetä, on kaupan kanssa. Se halpa ja edulliseksi kehuttu kasvissyönti tapahtuu, kun siirtyy suosiolla prosessoimattomien palkokasvien ihmeelliseen maailmaan.

Pelottavan aidon oloiset lihankorvikkeet kasvissyöjälle ja kaikille muillekin

beyond meat burger

Beyond Meat

Tilasin ensi kertaa Beyon Meat pihvin meksikolaisessa ravintolassa burgerin väliin. Kun burgeri saapui, ja pääsin iskemään nälkäisenä haarukkani herkkuun, ja sain palan suuhuni, tunnustan järkyttyneeni hiukan. Ensireaktioni oli, että keittiössä on mennyt vahingossa tilaukset sekaisin.

Tutkiskelin burgeria tarkemmin, ja havaitsin, että se näytti silmään hivenen erilaiselta kuin liha. Beyond Meat pihvi oli siis herkullinen, mutta myös yksi varmimmista tavoista saada liki-vegaani kasvissyöjä kokemaan olonsa epämukavaksi. Jos en olisi tiennyt, että kyseessä todella oli kasvispohjainen vaihtoehto, se olisi mennyt täydestä kuin väärä raha.

Beyond Meat pihvien maku on aivan kuin naudan lihassa, ja koostumus tuntuu uskottavasti jauhelihalta. Itseäni häkellyttää myös pihvien muotoilu, joka todella näyttää jauhelihaisalta, massapötköstä leikatun sijaan. Beyond Meat pihvejä löytää ainakin K- ja Citymarkettien pakastealtaista.

vegaaniset lihapullat lihankorvike

Pouttu Muu kasvispyörykät

Pyrin jokaisella Suomi-reissullani maistamaan uusia vegetuotteita, joskin yhden reissun puitteissa on hankalaa maistaa kaikkia, kun valikoima on laajentunut viimevuosina niin paljon. Ostin Muu-pullia uteliaisuuteni tyydyttääkseni. Paistoin pullat pannulla, ja söin ne perunamuusin kaverina. Meillä oli jälleen käsillä “nyt kasvissyöjälle tuli epämukava olo” -tyyppinen hetki, sillä pullien koostumus tuntui aivan samalta kuin kaupan valmislihapyöryköissä, myös maku oli niin samanlainen, että jälleen kerran, jos en olisi tiennyt paremmin, olisin vaikkapa buffetissa kävellyt Muu-pullien luota jonkin aivan muun pariin.

Muu kasvispyöryköitä löytyy Prismoista ja K-kaupoista.

vegenakki kasvisnakki lihankorvike

Bon Vegan kasvisnakit

Bon Vegan vegenakit ovat mielestäni tällä hetkellä uskottavin löytämäni nakin/ makkaran korvike. Nakit ovat Hodarinakin pituisia, ja maistuvat todella samalta kuin HK:n sininen. Ainoa tapa jolla Bon Soyan nakkeja voisi parantaa vielä nykyisestään olisi napsahtava kuori.

Lauantaimakkaran / HK:n sinisen maun helppo toistettavuus saattanee johtua lähtötuotteiden matalasta lihapitoisuudesta, jolloin suurin osa mausta tulee joka tapauksessa makkaran mausteseoksesta, ei niinkään lihasta.

Vinkkaan myös sen verran, että vaikka Bon Vegan nakit maistuvat satavarmasti myös lihansyöjälle, Bon Soyan grillimakkara puolestaan ei. Brändin grillimakkara on jostain syystä hyvin erilainen, ja saa lähinnä pettymyksen kyyneleen vierimään silmäkulmasta, jos odotuksena oli perinteisen grillimakkaran identtinen vege-kaksonen.

Bon Vegan kasvisnakkeja löytyy Prismoista ja K-kaupoista.

vegaaninen grilliruoka lihan korvike

Bon Vegan grillipihvit

Bon Vegan (Miksi muistan, että brändin nimi olisi Bon Soya?) grillipihvit ovat oma lempparini. Ne on marinoitu tavallisessa tomaattisessa grillimarinadissa, ja ne sopivat älyttömän hyvin syötäväksi niin sellaisenaan kuin vaikkapa burgerinkin välissä.

Bon Soyan pihvipakettia avatessa sieltä löytyy pienempää murua itse pihvien lisäksi, jolloin en ole itse kokenut niin suurta shokkia siitä, että “onkohän tää varmasti vegeä?”. Pöytään katettuna näillä pihveillä saa silti toisen kasvissyöjän kysymään “Oletko sä aivan varma, että nää ei ole lihaa? Nää haisee ja näyttää juuri siltä itseltään.”

Bon Soyan grillipihvejä tai “grillikotletteja” on tällä hetkellä saatavilla ainakin K-kaupoista.

vegaaninen pihvi naturli snitseli

Naturli Schnitzelit

Eräänä perjantaina päätin, että nyt kokeillaan jotain uutta. Kaupan pakastealtaasta mukaani päätyivät Naturlin soijapohajiset snitselit. Jostain syystä en odottanut niiden olevan mitenkään hurjan erikoisia, lähinnä saman tyyppisiä kuin paneroidut soijasuikaleet yleensäkin, mutta jostakin syystä kun vegaaninen wiener-leikeannos oli viimein valmis, kokemus oli jälleen hämmentävän uskottava. Schnitselin lihaisa kuiturakenne ja possumainen mehukkuus tuntuivat häkellyttäviltä.

Vaikuttaisi siltä, että Naturlin Schnitzeleitä ei ole vielä toistaiseksi löydettävissä pakastealtaista Suomessa, mutta uskoisin, että omalta kauppiaalta ja tuotteiden maahantuojalta tiedustelemalla niitä voisi hyvinkin saada myös oman alueen ruokakauppaan. Koska Naturli’ Food Schnitzelit on ehdottomasti kokeilun arvoinen herkku. Innokkaimmat sipsikaljavegaanit pakkaavat seuraavalle Tallinnan reissulle kylmälaukut matkaansa.

Tällä hetkellä Tallinnassa tuotetta saa Rimeistä, ja joistakin Selvereistä. Suomen markkinoilla olevista Naturli-tuotteista voi tiedustella Naturlilta suoraan.

vegejauhis vegaaninen jauheliha lihankorvikkeet

Next Level Vegejauhis

Next Level Vegejauhis on maultaan ja suutuntumaltaan mukavan lihaisa jauhelihan korvike, jota hyödynnetään juuri kuten jauhelihaakin. Lidleistä saatavilla oleva jauhelihan korvike sopii erityisen hyvin perinteisiin jauheliharuokiin kuten esim. makaronilaatikkoon, tortillojen täytteeksi, jauhelihakastikkeeseen, pasta bologneeseen, jne. Erona lihaa sisältävään jauhelihaan on, että Next Level jauhis ei hajoa pieniksi nuudelin näköisiksi palasiksi paistaessa, vaan pikemminkin pilkotuiksi kasvisjauhiksen paloiksi. Toteaisin, että Next level jauhis on kokonaisuudessaan lihaisasta menosta tykkäävälle vegeistäjälle nappiosuma.

Erityisen hyvin väitän, että vegejauhis toimii kotitekoisessa vegejauhelihapihvissä tai -pullissa. Tavallisessa vegebolognesessa puolestaan toimii mielestäni soijarouhekin.

Next Level vegejauhista ja saman sarjan burgerpihvejä löytyy Lidleistä.

plant based hopper kasvis burger vegaani pihvi

Burger Kingin Rebel Whopper-pihvi

Rebel Whopper burgeri ei ole vegaaninen, sillä kyseisissä burgereissa käytetään kananmunaa sisältävää majoneesia. Itse Rebel-pihvi kuitenkin on.

Eräänä kauniina perjantai-iltana Woltitimme kotiin testiin Rebel Whopperit ja shokki iski jälleen ekan puraisun jälkeen. Koostumus on samalla tavalla kuituinen kuin naudanlihapihvissä ja maku on precis, aivan just eikä melkein, identtinen kuin perinteisessäkin naudanlihapihvissä. Ensireaktioni oli käskeä syömäseuraa odottamaan, että tarkastan pihvin. Pihvin on teräväreunaisen lieriön mallinen, eli päältä päin voi olla varma, että kyseessä on ollut vege-pötkö joka on viipaloitu. Silti maku oli niin perinteisen kaltainen, että se jäi hämmentämään.

Täysin yllätyksettömästi, Burger Kingin hampurilaisia saa ostaa Burger Kingistä tai Woltin tai Foodoran kaltaisten ruokalähettipalvelujen kautta.

Kommenteissa voit myös ilmiantaa oman suosikki lihankorvikkeesi lihaisia vegevaihtoehtoja kaipaaville!

-Anna

____________________________________________

Luitko jo?

Muoviton elämä? – Tältä näyttää muoviton ruokavalio

Ekologinen koiranruoka – Vertailussa 4 brändiä

Eettistä kananmunaa etsimässä – Miksi luomukananmuna ei ole täydellinen ratkaisu?



2 thoughts on “Vegaaniset lihankorvikkeet jotka maistuvat paatuneimmallekin lihansyöjälle”

  • Viimeisin oma löytöni on Pirkan tuotteista löytyvä vegemakkara! Ja nimenomaan makkara,sillä saman valmistajan nakki oli aika meh. Pirkan vegemakkarassa on hyvin makkaramainen suutuntuma eikä se todellakaan hajoa mössöksi heti paketista otettaessa, vaan on napakka ja helppo pilkkoa. Mikä parasta (ja tärkeintä!) se maistuu hyvälle myös kylmänä!

  • Omasta mielestäni Bon Vegan kasvisnakit on mauttomia ja eritoten mauttomia ne on lihansyöjien mielestä, kun parilta kaveriltani mielipidettä kysyin. Bon Vegan kasvismakkarat kuplivat ja käryävät grillissä, jos ei ole varovainen. Niiden koostumus on turhankin napakka. Paras helpotus makkaranälkään on mielestäni Poutun Muu-kasvisgrillimakkara. Ja erityisesti nuotiolla paistettuna. Raa’an makkaran pinta on tahmainen, mutta paistettaessa se muuntuu kiinteäksi. Saatavana on eri makujakin, mutta Original nuotiolla sinapin kanssa on parasta. Rakenne ja koostumus muistuttaa varsin paljon tuttua grillimakkaraa.
    Nämä on toki makuasioita.. Nuorimmat lapseni tykkää Bon Veganista enemmän. Vanhemmat taas Muusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *