Pihlajanmarjahillo – Satokauden resepti

Pihlajanmarjahillo – Satokauden resepti

Näin keskellä syyskuuta haluan jakaa oman pihlajanmarja reseptini ja paljastaa miten valmistetaan syntisen herkullista pihlajanmarjahilloa. Pihlajanmarjat tuppaavat usein päätymään joko mätänemään teiden varsille, tai lintujen herkuksi, mutta ne ovat myös perinteikästä villiruokaa.

Itse tykkään pihlajanmarjoista erityisesti sen takia, että ne ovat villiyrtti / villimarja, joka on myös kaupunkilaiselle helposti saatavilla. Tämän lisäksi suurin osa meistä todella tunnistaa pihlajanmarjan täydellä varmuudella sellaisen kohdatessaan, ja erehtymisen riski on hyvin pieni.

Vaikka pihlajanmarja on hauska ja terveellinen lisä ruokavalioon, sitä harvemmin tulee kulutettua niin paljon etteikö linnuillekin jäisi talveksi syötävää. Kuitenkin jos satovuosi näyttää laihalta, ja ennustelet pitkää ja kylmää talvea, muista jättää jotakin myös tirpoille.

Mistä ja milloin pihlajanmarjoja kannattaa poimia?

Kuten kaikkien hortoilu-kokeilujen kanssa, ison ja vilkkaasti liikennöidyn tien varressa ei ole paras mahdollinen poimintapaikka, mutta esimerkiksi rauhaisa pikkukatu tai puistikko ei puolestaan ole yhtään hullumpi poimintapaikka. Kunhan tiedät, että pihlajanmarjojen poimiminen kyseisestä paikasta on luvallista. -Ja jätä se naapurin pihapuu rauhaan.

Pihlajanmarjat ovat parhaimmillaan saatuaan kypsyä mahdollisimman kauan. Pihlajanmarjat kannattaa käydä käydä poimimassa vasta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, jolloin pakkanen on taittanut marjoista vahvimman kirpakkuuden. Etelä-Suomessa tämä hetki koittaa yleensä noin syys-lokakuussa, ja pohjoisessa varmaankin jo joitakin viikkoja aikaisemmin.

Koska yöpakkasten kyttäily pihlajanmarjoja varten on hiukan haastavaa puuhaa, saman asian ajaa myös se, että poimit marjat kun kerkiät ja laitat ne yön yli pakastimeen.

Erilaisia pihlajanmarja reseptejä – Mitä kaikkea pihlajanmarjoista voi valmistaa?

Hilloamisen lisäksi pihlajanmarjoja on mahdollista kuivattaa matalalla lämmöllä uunissa esim. myslin joukkoon lisättäväksi, siitä voi valmistaa kiisseliä, hyytelöä, tai mehua, jonka lisäksi puhdistettuja pihlajanmarjoja voi myös pakastaa ja esim. lisätä pakastimesta talven mittaan suoraan puuron tai smoothien sekaan. Pihlajanmarjat ovat siitä veikeitä, että niiden maku on sen verran hapan, että ne sopivat kivasti niin makeaan kuin suolaiseenkin. Itse haluaisin seuraavalla kerralla kokeilla lisätä niitä leipätaikinan sekaan, jolloin efekti olisi saman typpinen kuin karpaloleivässä.

Olen lukenut jostain, että pihlajanmarjat sisältävät itse jo sen verran runsaasti pektiiniä, että ihan tavallinen sokeri riittäisi niiden hilloamiseen. Itse halusin kuitenkin käyttää hillosokeria jossa on vielä lisättyä pektiiniä, ihan vain sen varalta, ettei hillo jäisi veteläksi. Marjat voi myös halutessaan soseuttaa, mutta itse tykkään siitä että marjoissa on jäljellä vielä jonkin verran suutuntumaa ja tunnistan silmämääräisesti mistä on kyse.

pihlajanamarjahillo resepti

Pihlajanmarjahillon resepti

Pihlajanmarjahillon ainekset:

  • 500 g pihlajanmarjoja
  • 300 g hillosokeria
  • 1,5 dl vettä

Pihlajanmarjahillon ohje:

  • Puhdista pihlajanmarjat; poista lehdet, oksat ja karat. Pese pihlajanmarjat vedellä.
  • Laita pihlajanmarjat kattilaan, ja kaada vesi päälle. Keitä suljetun kannen alla kunnes kunnes marjat pehmenevät, eli noin 15-20 minuuttia.
  • Lisää hillosokeri kattilaan ja sekoita se mukaan. Anna pihlajanmarjahillon porista vielä 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä.
  • Kun hillo on valmis, purkita se puhtaisiin lasipurkkeihin kun hillo on vielä kuumaa. Säilytä hillo jääkaapissa.

Mistä idea pihlajanmarja -aiheiseen reseptiin lähti?

Sain ajatuksen reseptiin äidiltäni, joka pohti, että olisi ihanaa saada pihlajanmarjahilloa kuten hänen äitinsä teki hänen lapsuudessaan. Tajusin, etten ollut eläessäni maistanut koko herkkua, joten päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Ainoa kosketuspintani pihlajanmarjoihin on ollut iki-inhokkini kettukarkit, ja ilmeisesti niissäkään ei ole 80-luvun jälkeen enää käytetty oikeaa pihlajaa sen vaihtelevan saatavuuden vuoksi. Eli en siis sittenkään ole ikinä maistanut pihlajanmarjaa, mitä nyt joskus hiekkalaatikolla muksuna, kun kaikki piti tunkea suuhun ihan vain todetakseen, että hapanta on.

Oma pihlajanmarja reseptini ei ole ällömakea, vaan hiukan hapan ja siinä marjan oma kirpakka maku pääsee valloilleen. Yleisesti pihlajanmarjahilloa tai pihlajanmarjahyytelöä suositellaan esim. riistaruoan kaveriksi. Kuitenkin kasvissyöjänä olen testieni perusteella todennut, että pihlajanmarjahillo antaa kivan napakan aisaparin mm. halloum- tai paneer juustosta valmistetuille pihveille, ja sopii kivasti kermaisen perunamuusin kylkeen.

Oletko kokeillut aiemmin pihlajanmarjahilloa tai jotakin muuta pihlajanmarja reseptiä? Suosittele suosikkiasi kommenteissa!

-Anna

__________________________

Luitko jo?

Näin valitset ekologista ruokaa – 9 vinkkiä

Touko-kesäkuun villiruokaresepti: Voikukkakeksit

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



3 thoughts on “Pihlajanmarjahillo – Satokauden resepti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *