Palakosmetiikka, mikä juttu? – 9 syytä kosmetiikan palatuotteisiin siirtymiselle
Kauneudenhoidon tulevaisuus, eli palakosmetiikka odottaa! Tämän artikkelin luettuasi olet todennäköisesti aika vakuuttunut siitä miksi palakosmetiikka on trendikkään lisäksi edullista, helppokäyttöistä ja tehokasta.
9 syytä vaihtaa palakosmetiikan käyttäjäksi
1.Palakosmetiikan pitkäkestoisuus
Palatuotteet ovat huomattavasti pitkäkestoisempia kuin nestemäiset tuotteet. Palashampoo kestää päivittäisellä pitkien hiusten pesemisellä 2-3kk, palasaippua noin vuoden ja kasvoille tarkoitettu meikinpoistopala noin vuoden. Satunnaisemmin käytettäviä kasvo- ja vartalovoiteita kuluu käytön mukaan, itselläni niin vartalovoide kuin kasvoöljypalatkin kestävät noin vuoden.
2. Palakosmetiikka vie vain vähän tilaa
Ainakin omaa silmääni tapasi aikaisemmin ärsyttää se miten liki tyhjät muoviset shampoo- ja hoitoainepullot tuppasivat viemään hurvasti tilaa kylppäristä ja saivat ammeen reunan tai suihkuhyllyn näyttämään ärsyttävän sotkuiselta. Palatuotteet menevät niin pieneen tilaan, että kylpyhuone siistiytyy silmissä. Tämän lisäksi itse olen ainakin havainnut, etten oikeastaan edes tarvitse hoitoainetta palashampoota käyttäessäni, joten jo tuotteen käytön lopettaminen tuottaa tietysti kaikkein suurimman tilan säästön.
3. Palakosmetiikkaan siirtyminen on edullinen tapa vaihtaa luonnonkosmetiikkaan
Useimmat laadukkaat palasaippuat ja shampoot valmistetaan mm. oliivi- kookos- tai palmuöljy pohjaan, jonka lisäksi tuotteiden hajustamiseen käytetään eteerisiä öljyjä. Mikäli olet halunnut siirtyä käyttämään luonnonkosmetiikkaa, mutta kynnyskysymyksenä on ollut juurikin luonnonkosmetiikan tuotteiden hinta, palatuotteiden joukosta löytyy todella laaja kirjo luonnonkosmetiikan vaihtoehtoja todella monenlaisille iho- ja hiuslaaduille, jolloin jokaiselle löytyy jotakin suhteellisen edullisesti.
Jos haluat vaihtaa luonnonkosmetiikkaan edullisimpia vaihtoehtoja arjoavat esim. eestiläisen Nurmen tuotteet, sekä ihan tavallinen oliiviöljysaippua. Tuoksujen ja väriaineiden kanssa kannattaa olla tarkkana, ja tsekata INCI listalta onko kyseessä synteettinen tuoksu / väri, vai onko se sittenkin luonnollista alkuperää. Miksi kukaan haluaisi maksaa pelkästä vedestä?
4. Helppo löytää vegaanista kosmetiikkaa
Juuri kuten edellä jo ehdinkin kertomaan: useimmiten laadukkaat palasaippuat ja shampoot valmistetaan erilaisista kasviöljyistä tai vaikkapa shea- tai kaakaovoista. Nämä ainesosat ovat täysin kasviperäisiä, ja useimmiten myös palatuotteiden tuoksut ja värit ovat kasviperäistä alkuperää. Erityisesti kannattaa olla tarkkana, että saippuan pohjarasva on todella kasviperäinen (eikä eläinperäistä rasvaa kuten perinteisessä “kissa” marseillesaippuassa)
5. Palakosmetiikka on zero waste kosmetiikkaa
Koska palatuotteet ovat sitä itseään, eli joko saippuaa, vahaa tai öljyä, ne säilyvät todella hyvin myös hyvin vähäisellä pakkauksella kun vertaa nestemäisiin tuotteisiin. Aito nollahukkailija suosiikin palatuotteita myös sen vuoksi, että kartonkiset saippuapalojen pakkaukset ovat aidosti kierrätettäviä, jonka lisäksi erilaiset suuremmat ja pienemmät palasaippuoita ja voiteita valmistavat rändit myyvät saippuaa ja kiinteitä voiteita myös irotmyyntinä asiakkaan omiin pakkaustarvikkeisiin, kuten esimerkiksi Lush (ei luonnonkosmetiikkaa, mutta eläinkokeeton zero waste vaihtoehto), tai monet pienemmät artesaanit.
6. Kosmetiikan palatuotteet ovat hellävaraisia iholle
Etenkin perinteiset suihkugeelit koostuvat yleensä pinta-aktiivisista ainesosista, joten ne pesevät lian pois iholta jättäen ihon kuivaksi. välillä suihkugeeleihin lisätään erilaisia öljyjä kuivan lopputuloksen lievittämiseksi, mutta mitäpä jos ihon voisi pestä pehmeäksi jo ihan alun alkaenkin?
Palasaippuat ja palashampoot kuivattavat ihoa suihkugeelejä vähemmän, sillä ne ovat suurimmalta osin öljyä jo lähtökohtaisestikin. Etenkin oma lempparini oliiviöljypohjainen palasaippua jättää ihon miellyttävän pehmeäksi
7. Palatuotteet ovat helppokäyttöisiä
Palatuotteet toimivat kutakuinkin seuraavasti:
- Hiero saippua- / shampoopalaa märkään ihoon tai tukkaan, ja huuhtele.
- Hiero öljy- tai voidepalaa ihoon, ja älä huuhtele.
Simple as that. Palatuotteita ei tarvitse ottaa usein edes erikseen paketista esille.
8. Kosmetiikan palatuotteet eivät aiheuta päänvaivaa lentokentällä
Koronaikana harvempi lentää yhtään mihinkään, ja ekologisesta näkökulmasta lentämisen tarpeellisuutta on hyvä harkita vakavasti. Toisaalta on silti monille varmasti vähintäänkin entisestä elämästä tuttu tilanne, että shampoot, käsivoiteet, yms. aiheuttavat päänvaivaa ennen ja jälkeen turvatarkastuksen, kun joutuu pohtimaan kuinka monta millilitraa nesteitä matkustamoon saa viedä, etenkin jos haluaa reissata kevyesti pelkillä käsimatkatavaroilla. Kiinteässä muodossa olevien palasaippuoiden tai voidepalojen kanssa tällaisia ei tarvitse mietiskellä.
9. Palatuotteet kuljetuksen aiheuttama hiilijalanjälki on suhteellisesti pienempi kuin nestemäisellä tuotteella
Palatuotteiden kuljettaminen tehtaalta jakelupisteisiin, kuten kauppoihin, tuottaa suhteellisesti paljon vähemmän ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasupäästöjä yhtä hiustenpesua tai suihkukäytniä kohden kuin nestemäiset tuotteet. Mieti nyt. Litra nestemäistä shampoota painaa noin kilon ja kestää pitkähiuksisella henkilöllä päivittäisessä käytössä ehkä kaksi kuukautta. Tavallinen saippuapala painaa noin 60-80 grammaa ja kestää pitkähiuksisen henkilön päivittäisessä käytössä noin 2-3 kuukautta. Se kuinka monta hiusten pesukertaa yhdestä rekallisesta shampoota saa, on siis täysin kuluttajien valittavissa oleva asia. Kilo vai alle 100 grammaa pariksi kuukaudeksi?
Palatuotteita on tarjolla ainakin seuraavien brändien valikoimissa
- We love the Planet
- Beauty Garden
- Estere
- Catteco
- Luonkos
- Nurme Cosmetics
- Madara
- Ben & Anna
- Flow Cosmetics
- Inkuto
- Kaurilan sauna
- Lush
-Anna
______________________________________
Luitko jo?
PALASHAMPOO JÄTTÄÄ HIUKSET TAHMAISIKSI – APUA!
11 HYVÄÄ JA 4 EPÄILYTTÄVÄÄ TAPAA KÄYTTÄÄ MARSEILLE-SAIPPUAA
Hyvä juttu! Olen käyttänyt pelkästään palasaippuoita aina koronaan saakka. Sitten ostin muutamia pumppupulloja ja nyt aion taas siirtyä palasaippuaan. Suurin syy on se, että ne pesevät paremmin ja muovia on vähemmän jos ollenkaan. Palashampoita olen käyttänyt vasta vähän, mutta jatkossa aion siirtyä niihin kokonaan. Tosin sen verran sanoisin, että minusta pitkähiuksinen ei tarvitse yhtään enempää shampoota kuin lyhythiuksinenkaan, sillä hiuksista pestään se juuriosuus, ei latvoja. Latvat peseytyvät itsestään siinä samalla. Minun hiukseni ovat takapuolen alapuolelle ja tämä toimii. 🙂 Siis säästöä siinäkin enemmän! (Ja kun miettii miten usein nykyään pestään hiuksia, niin eihän kenenkään hiukset likaannu sinne latvaan asti! Minun pesuvälini on noin 10 pv.)