LastSwab kestovanupuikko – Kannattiko? Rehellinen arvio

LastSwab kestovanupuikko – Kannattiko? Rehellinen arvio
LastSwab kestovanupuikko

Viime syksynä hankin paikallisesta zero waste tuotteita myyvästä liikkeestä matkaani LastSwab kestovanupuikon. Olin tuotteesta ihan äärettömän innoissani, sillä olin nähnyt jonkin verran mainoksia tuotteesta ja lukenut puikon ominaisuuksista lupaavan kuuloisia postauksia mm. Virven ja Eevan blogeista.

LastSwabin tekemän tutkimuksen mukaan, muovivartinen ja silikonkärkinen kestovanupuikko on perinteisiä vanupuikkoja huomattavasti ekologisempi vaihtoehto ja valmistaja lupaakin, että kestovanupuikko kestäisi jopa 1000 käyttökertaa, korvaten näin jopa tuhat kertakäyttöistä muovista tai kompostoituvaa vanupuikkoa.

LastSwab kestovanupuikkoja on saatavilla erilaisten verkkokauppojen lisäksi mm. Sokokselta, useimmista ekokaupoista, ja hiljattain Lidlistäkin sai off-brand versiona käytännössä samaa tuotetta. Silikonikärkisen kestovanupuikon hinnat liikkuvat noin 6-11 euron välillä. LastSwabilla on puikosta kahta erilaista versiota:

  • Meikin korjailuun suunniteltu Beauty-puikko, jossa toinen kärki on terävä.
  • Korvien yms. puhdistamiseen tarkoitettu Basic-puikko, jossa on nystyinen pinta.

Koska käytän vanupuikkoja itse pääasiassa meikin korjailuun, valintani oli silehköpintainen Beauty puikko, jonka toinen pää on terävämmän mallinen tarkempaa työskentelyä varten. Basic puikkoa en ole vielä päässyt kokeilemaan.

Minua ilostuttaa joka ikinen innovaatio joka vähentää erityisesti kertakäyttöisen jätteen tuottoa arjessa. Kestotuotteeseen vaihtaminen ei yleensä vaadi kovinkaan paljoa viitseliäisyyttä, ja muutokseen tottuu nopeasti, jos kestotuote täyttää esittämänsä lupaukset.

Mitä LastSwab lupaa?

  • Käyttöikä: n. 1000 kertaa, jolloin yhden puikon tarkoitus olisi korvata 1000 kertakäyttöistä vanupuikkoa.
  • Ekologisuus: ekologisin mahdollinen vanupuikko, sillä paperi- tai bambuvartisetkin vanupuikot ovat kertakäyttöisiä, jolloin niiden hiilijalanjälki on todellisuudessa huomattavasti kestovanupuikkoa korkeampi.
  • Kotelo on valmistettu maissipohjaisesta biohajoavasta muovista. (Huom. biohajoava ≠ kompostoituva)

Nopeat faktat kertakäyttöisestä muoviroskasta

1. WWF:n tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2016 maailmassa tuotettiin 396 miljoonaa tonnia muovia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maailman jokaista ihmistä kohden valmistettiin 53 kiloa uutta muovia.

2. Tuosta muovimäärästä hiukan vajaa puolet käytettiin kertakäyttötuotteiden valmistukseen.

3. Nykyisellään muovin tuottamisen ja polttamisen sykli puolestaan tuottaa maailmaan vuosittain noin 400 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä.

4. Tämän vuoden heinäkuussa astuu voimaan EU:n uusi muoviroskaa koskeva direktiivi , joka mm. kieltää kertakäyttöisten muovia sisältävien vanupuikkojen myynnin.

5. Muovia voi kierrättää uudelleen vain noin 2-3 kertaa.

lastswabkestovanupuikko kaytto ohje

Kokemuksiani LastSwab kestovanupuikosta

Hankin kestovanupuikon toivoen, että voisin välttää kaiken vanupuikkoihin liittyvän roskan arjessani, LastSwabin nimeen liittyvän lupauksen mukaisesti. Toimiva kestovanupuikko olisi täydellinen zero waste ratkaisu ja jätteettömyydessään se olisi ehdottomasti mielenkiintoisempi kuin kompostoituvat paperi- ja bambuvartiset vanupuikot.

Käytän vanupuikkoja varsin monipuolisesti niin meikin, haavojen kuin korvienkin puhdistukseen. Toivoin etukäteen tosi kovin, että kestovanupuikko pärjäisi näissä toiminnoissa yhtä hyvin kuin perinteinenkin vanupuikko.

Alla käydään läpi millaisia kokemuksia omien testieni perusteella syntyi:

1. Miten onnistuu meikin siistiminen kestovanupuikolla?

Etenkin kiireisenä aamuna ripsiväri ei välttämättä osu ihan kohdilleen, vaan se on pitkin luomia. Usein myös jos haluaisi mahdollisimman skarpit kissarajaukset, vanupuikkoa tarvitaan rajauksen siistimiseen. Miten kestovanupuikko siis pärjää meikinpuhdistuksessa?

Ripsivärin siistiminen kestovanupuikolla

Oman kokemukseni mukaan tavallinen puuvillainen vanupuikko toimii yllä kuvattuihin tarkoituksiin hyvin. Kestovanupuikon ongelmaksi lukeutuu se, että vaikka LastSwabin pinta on karhennettu, vielä kostea ripsiväri ei imeydy puikon päähän kuten se imeytyy tavalliseen vanupuikkoon. Tästä seurauksena kestovanupuikko aiheuttaa lähinnä pesukarhu-lookin, kun yksittäinen pieni ripsiväripiste iholla onkin hierottu ihoa vasten isoksi harmaaksi täpläksi. Kestovanupuikolla joutuu hinkuttelemaan aika kauan, että esim. vedenkestävän ripsivärin saa irti ihosta, ja tässä vertailussa perinteinen vanupuikko on ehdoton voittaja.

Silmänrajausten siistiminen kestovanupuikolla

Kestovanupuikko ei ime nestettä, joten sitä ei voi kunnolla kostuttaa nihkeänä käytettäväksi. Tästä syystä esimerkiksi tikun dippaaminen meikinpositoaineeseen, tai edes veteen, on aika yhtä tyhjän kanssa. Kuiva kestopuikko puolestaan ei auta liottamaan töhryä irti toivotulla tavalla, vaan tahran irrottaminen vaatii mekaanista hinkkausta, joka ainakin itselläni aiheuttaa punoitusta, jota saa sitten peitellä lisäämällä meikkivoidetta.

Silmänrajausten kanssa ongelma on hiukan sama: kestovanupuikko siirtää meikkiä iholla, mutta ei ime sitä itseensä. Täten kestovanupuikolla siistimäni kissarajaus päätyi lähinnä suttuiseksi ja utuiseksi raidaksi silmän ulkonurkalle, veitsenterävän katseen avaajan sijaan. Perinteinen vanuinen vanupuikko voittaa käyttökokemuksessa ehkä pääosin siksi, että nihkeäksi kostutetulla vanupuikolla rajasta saa skarpin ja siistin, kun vanu imee ylimääräisen silmänrajauskynän tai nesteen itseensä.

Luomivärin siistiminen kestovanupuikolla

Suhteellisen nudensävyisen jauhemaisen luomivärin siistimiseen kestovanupuikko toimii ihan kiitettävästi, mikäli luomiväri on levinnyt liian kauas kohti ohimoa. Kirkkaampien värisävyjen tai neste- tai voidepohjaisten tuotteiden kanssa kanssa sävy ja koostumus eivät ole yhtä anteeksiantavia, vaan jäävät suttuiseksi tuhruksi silmien ympärille.

Lastswab kokemuksia

Onko kestovanupuikossa meikin siistimiseen liittyen mitään positiivista?

Toisaalta verrattuna perinteiseen vanupuikkoon, LastSwab johtaa yhdessä asiassa: silikonisesta päästä ei takerru puuvillan höytyväisiä kuituja ripsiin, jotka jäisivät kutittamaan ja ärsyttämään silmää.

2. Toimiiko kestovanupuikko korvien puhdistukseen?

Me kaikki tiedetään, että vanupuikkoa. ei. saa. käyttää. korvien. puhdistukseen. Mutta suurin osa meistä käyttää silti. Miten LastSwab kestovanupuikko siis pärjää korvien puhdistuksessa?

Kokeilin korvakäytävien puhdistamista sileämpi pintaisella Beuty-puikolla, joten kokemukseni kestovanupuikon käytöstä korvien puhdistukseen ei ole välttämättä täysin edustuskelpoinen, sillä käyttämääni puikkoa ei oltu alunperinkään suunniteltu siihen tarkoitukseen. Nystypintaisella Basic-puikolla lopputulos saattaisi olla erilainen, ja haluaisin vielä tulevaisuudessa kokeilla, josko se toimisi. Se olisi tosi iloinen yllätys jos niin kävisi.

Oman testini mukaan haasteeksi muodostuu jälleen se fakta, että silikonipäinen kestovanupuikko ei ime itseensä mitään. Silikonipäinen kestovanupuikko ei tunnu korvakäytävässä yhtään hullummalta, mutta imukyvyn puutteen ja ehkä myös liian sileän pinnan vuoksi, se mikä korvassa oli kun puikko astui sisään, jää korvaan myös sen jälkeen kun puikon ottaa ulos. Tavallisen vanupuikon kanssa korvakäytävien puhdistukseen ei puolestaan liity haasteita, vanupään imukykyisyyden ja oikeanlaisen tarttumapinnan vuoksi.

3. Voiko haavoja puhdistaa LastSwab kestovanupuikon avulla?

Usein haavojen reunoja puhdistetaan desinfiointiaineeseen dipatulla vanupuikolla. Koska LastSwab puikon kärki on täyttä silikonia, se ei edelleenkään ime itseensä nestettä, jolloin kestovanupuikko ei mielestäni toimi myöskään haavan puhdistuvälineenä.

Miten takaan kestovanupuikon hygieenisyyden?

Kestovanupuikkoa tarvitsee tietenkin pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta se pysyy käytössä hygieenisenä kun sitä käytetään toistuvasti kehon herkimmille alueille.

Vaikka vesiliukoiset tuotteet irtoavat puikon silikonikärjistä hyvin, etenkin vedenkestävä ripsiväri ja silmänrajausneste ovat tuottaneet päänsärkyä. Puikon hinkuttelu saippualla, öljyllä ja/tai alkoholilla vie oman hetkensä, ennen kuin vedenkestävän meikin saa puikon kärjestä irti.

Mietin, että jääköhän puikon hiukan röpelöiseen silikonipintaan kiinni likaa, jota en välttämättä näe huonossa valaistuksessa tai huomaa kiireessä?

Vaikka testeissäni pesin puikkoa joka ikisen käytön jälkeen, halusin varmuuden vuoksi myös desinfioida sen. Koska puikon keittäminen joka kerta tuntuu hiukan extreme vaihtoehdolta, hieroin sen läpi 80% alkoholiin kostutetulla kestovanulapulla. Puhdas puikko, terveet silmät.

Kannattaako LastSwab kestovanupuikkoa ostaa?

Kestotuote on ekologinen ja kannattava ostos vain siinä tapauksessa, että se todella toimii niin hyvin, että sen käytöllä voi korvata vastaavan kertakäyttöisen tuotteen.

Vastaukseni siis siihen, kannattaako LastSwabia ostaa, on ainakin oman kokemukseni perusteella aika puhdas ei. Olen tosi harmissani siitä, että oma kokemukseni kestovanupuikon kanssa oli melkoinen pettymys. Mielestäni ajatus kestovanupuikosta on ihana, ja periaatteen tasolla haluaisin todella rakastua tuotteeseen.

Käytännössä kuitenkin koen, että omien kokeilujeni perusteella LastSwab oli puhdasta rahan hukkaa, sillä se ei toiminut kiitettävästi ainoaankaan niistä tarkoituksista, joihin vanupuikkoa pääasiallisesti käytän. Jos puikko olisi toiminut edes yhteen tarkoitukseen, olisin ollut iloinen, sillä se tarkottaisi, että edes yhdessä kohtaa arjen tarpeita tulee kulutettua vähemmän vanupuikkoja.

Olen kuitenkin vain yksi ihminen ja minulla on omanlaiseni tapa käyttää tuotetta (tosin kuinka monta eri tapaa niitä muka voi olla?). Tuote ei toiminut minulle, mutta se voi toimia jollekulle muulle joko yllä mainittuihin (tai johonkin muihin?) käyttötarkoituksiin.

Olisin hurjan iloinen jos voisin korvata perinteiset vanupuikot LastSwabilla. Kuitenkin oman arkisen testailuni perusteella, vaihteeksi meillä on ekotuote, jota en valitettavasti rehellisesti voi suositella lainkaan, johtuen puikon huonosta käytettävyydestä. Toivon, että ehkä LastSwabiin liittyen tapahtuu ajan kanssa jonkin verran tuotekehittelyä, tai vaihtoehtoisesti markkinoille tulee jokin uudenlainen vastaava tuote, joka voisi vähentää vanupuikkoihin liittyvää kertakäyttöisyyttä tinkimättä tuotteen toimivuudesta.

LastSwab kestovanupuikko

Miten LastSwab kestovanupuikko hävitetään?

Kestovanupuikko päätyi kylpyhuoneeseeni istumaan ja ihmettelemään, täysin vailla fiksua käyttötarkoitusta.

En tiedä mitä aion kestovanupuikolle tehdä, sillä se ei toimi arjen tarpeisiini ja siksi se vain nököttää turhan panttina. Kukaan tuskin ostaa käytettyjä kestovanupuikkoja. (Paitsi jos haluat ostaa käytetyn kestovanupuikon testiin, laita viestiä!)

En haluaisi heittää liki käyttämätöntä, mutta tarpeisiini täysin hyödytöntä puikkoa roskiinkaan. Puikon varren voi kierrättää kovana muovina. (Huom! ei normaalisti pihoissa kerättävänä pakkausmuovina!) Jos puikkoa ei ole mahdollista kärrätä jäteasemalle kovan muovin keräykseen, toinen vaihtoehto on puhtaasti sekajäte, josta puikko pätyy polttoon.

Ekologinen zero waste vaihtoehto perinteiselle vanupuikolle

Koska vanupuikot aiheuttavat täysin turhaa muovijätettä, fiksumpien vaihtoehtojen löytämiseen kannattaa ehdottomasti panostaa. Toivon kovasti, että Last Swab ja muutkin firmat jatkavat tuotekehittelyä. Tällä kertaa Last Swabin toimivin osa oli hyvin rakennettu brändi ja tosi hyvä idea, vaikka käytännön toiminnallisuus jäikin vajavaiseksi.

Toistaiseksi järkevin ja arjessa käytännössä toimiva ratkaisu jonka olen löytänyt, on ollut paperi- ja bambuvartisiin luomupuuvillaisiin vanupuikkoihin siirtyminen. Kyseiset kompostoituvat vanupuikot ovat kertakäyttötuotteita, eivätkä ne ole yhtä ekologisia kuin LastSwab lupaa olla, mutta niissä on yksi oleellinen ominaisuus. Ne todella toimivat tarkoitukseensa. Toimivuuden lisäksi ne ovat varmasti hygieenisiä mm. silmien tai haavojen lähistöllä käytettäessä.

Tietenkään ratkaisu ei ole täydellinen, sillä kertakäyttöisyyden ongelmaa ei ole ratkaistu. Roskaa ja päästöjä syntyy edelleen. Lisäksi vanupuikkoihin kuluu puuvillaa, jolla on suuri ympäristövaikutus. Puuvillan ympäristövaikutusta voi vähentää luomupuuvillaa suosimalla ja kertakäyttöistä muovijätettä puolestaan kompostoituviin, sekä aidosti kierrätettäviin materiaaleihin siirtymällä.

Toivottavasti jatkossa näemme lisää innovaatioita, joilla vanupuikkojen vaikutuksia ympäristöön voisi minimoida ennestään.

Oletko kokeillut LastSwab vanupuikkoa, ja miten olet käyttänyt sitä? Jaa kokemuksesi kommenteissa muiden ostopäätöstä edeltävän harkinnan avuksi!

-Anna

_________________________________

Luitko jo?

DIY: Kestovanulaput neuloen 

Miten luoda ekologinen zero waste kylpyhuone? – 21 VINKKIÄ

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE



8 thoughts on “LastSwab kestovanupuikko – Kannattiko? Rehellinen arvio”

  • No voih. Harmi! Toisaalta kertakäyttöisen vanupuikon korvaamiseen on ollut keinoja kauan; yksi systeemi keksittiin jo rautakaudella. Rautakaudella naiset riiputtivat vyöllään muiden pienten tarvekalujen seassa metallista korvalusikkaa! Minulla on esim luinen korvalusikka, joita saa ostettua muinaisteknikoilta esim muinaismarkkinoilla. Toimii kyllä. Toimii itse asiassa paremmin kuin vanupuikko, sillä vanupuikko helposti työntää kaiken syvemmälle.

    Hiukan uudempi innovaatio oli käytössä lapsuudessani 70-luvulla. Meille ei koskaan ostettu vanupuikkoja, vaan äiti kiepautti vähän pumpulia tulitikun päähän (mikä tahansa tylppä tikku käy, samaa voi käyttää vieläpä moneen kertaan, loputtomiin) ja tätä systeemiä käytetään sellaisissa ammattipiireissä yhä edelleen, joissa kuluu paljon vanupuikkoja. Esim konservoinnissa. Näin jätteen määrä minimoituu. Tämä toimii käsittääkseni esim meikkauksessakin ihan hyvin. 🙂

    • Tämän kokeilun jälkeen olenkin pohtinut, että tuollainen korvalusikka-systeemi saattaisi ratkaista haasteen paljon helpommin. Pitääpä etsiä jostain sellainen käsiini ja laittaa kokeiluun. Tuo tulitikkuvinkki tuli aivan uutena! Korviin en uskaltaisi, mutta meikin siistimiseen, tuo ei välttämättä olisi yhtään hullumpi 🙂

      -Anna

  • Mulla oli just ajatuksena ottaa testiin tää, mutta taidan tämän jälkeen tyytyä vaan niihin bambuverisoihin. Kiitos!

  • Moi! Mulla on käytössä se nystyinen perusversio korvien putsaukseen, ja toisin kuin beauty-versio, se hoitaa hommansa oikein mallikkaasti! Toki korvavaikun on oltava tarpeeksi pehmeää, joten lähinnä suihkun jälkeen oon käyttänyt sitä. On kyllä pelittänyt ilman suihkuakin oikein hyvin ainakin omalla kohdallani. Oon parisen vuotta käyttänyt puikkoa enkä koko tänä aikana ole joutunut ostamaan normitopseja, kun silmämeikkitarkoitukseen niitä kuluu varsin vähän. Testasin myös beauty-version ja totesin sen toimimattomaksi juuri samoista syistä kuin sinäkin. Eli vaikka beauty-versio on aivan susi myös korvien putsauksessa, ne nystyt tekee normiversiosta oikein hyvin toimivan!

    • Sain myös Facebookin ja Instan puolella kommentteja, että tuo nystyinen versio toimisi korvien putsaukseen hyvin, vaikka tää beauty-puikko onkin aika surullinen tapaus. Tosi hyvä uutinen, että toivoa on! 🙂

      -Anna

  • Mulla on molemmat versiot LastSwabista. Se nystyinen toimii mun mielestä ihan tarpeeksi hyvin korvien putsaukseen, mutta se beauty on jäänyt täälläkin melkein täysin käyttämättä.

    Mä käytän vanupuikkoja usein myös mustapäiden ja finnien puristeluun (ei saisi puristella, I know). Siihenkään ei valitettavasti kumpikaan LastSwab toimi, sillä pinta liukuu iholla ja sillä nystyisellä ei pääse tarpeeksi “lähelle” oikeaa kohtaa edes.

    Lisäksi mulla tuli siihen nystyiseen jo pieni reikä. En mielestäni ole käyttänyt tai pessyt mitenkään kovaa.

  • Vanupuikot on vaikeita korvattavia, kun niiden käyttö tarkoitukset vaihtelee niin laidasta laitaan, että yhden puikon tilalle joutuu selvittelemään ja hankkimaan useamman vimpaimen…
    Itse olen tykännyt käyttää ihon puhdistamiseen komedorautaa, jonka voi pestä ja desinfioida aina käyttöjen välissä. Raudan reunan avulla pääsee tarpeeksi tarkasti ongelmakohdan lähelle 👌👌

    -Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *