DIY Kestotalouspaperi – Helppoa ja halpaa
Miksi kestotalousaperi kiinnostaisi minua? –Tavallinen suomalainen kuluttaa vuosittain noin 15 rullaa, eli liki pari sataa metriä talouspaperia. Kun lasketaan talous- ja vessapaperit yhteen, pelkästään Euroopassa vessanpytystä alas päätyy vuosittain noin 70 200 puuta. Kestotalouspaperia käytettäessä jätettä ei synny, ja puut saavat pysyä metsissä.
Uskon, että arjen ekologiset kulutusvalinnat ovat niitä pieniä puroja joista syntyy meriä. Yksittäinen talouspaperin pala tai vanulappu ei kaada maailmaa, mutta jos vajaa 8 miljardia ihmistä ajattelee samalla tavoin, yksittäisenkin pikkujutun vaikutus on jo aivan eri luokkaa.
En ole itse ostanut kotiini talouspaperia enää vuosiin. Silti meiltä on löytynyt keittiöstä pieni rulla vessapaperia sellaisia juttuja varten joihin keittiöpyyhe tai tiskirätti ei sovellu, esim rasva- tai ruokaroiskeiden pyyhkimiseen, lavuaarin pohjalta ryönän kaivamiseen, silmälasien kuivaamiseen, jne. Sitä on kulunut noin “villit” 2-3 rullaa vuodessa. Paperia on käytetty sellaisiin likaisiin hommiin, joissa kökkö pitää heittää bioroskikseen, tai keittiöpyyhkeeseen tai tiskirättiin jäisi tahra joka ei lähde pesussa.
Vessapaperirulla esillä keittiössä näyttää omaan silmääni aika rumalta, jonka lisäksi se vettyy läpi aika rivakasti. Sitten on oma riemun hetkensä kun sormet lurpsahtavat vettyneen paperin läpi koskettamaan yököttävää niljakasta ällöpalleroa lavuaarin pohjalta. Jämäkästä puuvillasta valmistetun kestotalouspaperin kanssa ei enää ikinä tarvitse kokea kyseistä kauhun hetkeä keittiössä.
Käytetyn vessapaperin fiksuin loppusijoituspaikka on näiden touhujeni jälkeen ollut bioroskis. Kun pohtii, että olen käyttänyt talouspaperina vessapaperia suurimman osan ajasta, ehkä oikeampi termi koko tälle kestorätteilylle olisi kestovessapaperi. Se herättäisi kuitenkin liian vahvoja mielleyhtymiä vessasta, ja siellä en toistaiseksi ole vielä ihan valmis itsekään siirtymään kestoiluun.
Löysin vanhan peltirasian joka ei ole ollut hetkeen käytössä, ja sinne saa pystyviikattuna kestotalouspaperit säilöön näppärästi. Olen siis iloinen myös siitä, että viimein superseksikäs ja sisustuslehtien esteettistä tasoa edustava vessapaperirulla katosi keittiöstämme näkymättömiin. Olen aina välillä pohtinut, että mitähän vieraat ovat ajatelleet käydessään, kun vessapaperirulla on laatikko- ja kaappitilan puutteessa nököttänyt keittiön avohyllyllä.
Kuvissa esiintyvät tietenkin uutuuttaan hohtavat kestotalouspaperit esteettisesti viikattuna, mutta luonnollisesti käytön kanssa niihin tulee uppoamaan sellaista pinttyvää tahraa, että siinä vaiheessa niistä ei enää hirveästi valokuvia oteta, enkä halua nähdä niitä keittiössäni myöskään esillä. Siksi korkeahko kanneton peltirasia josta ne eivät näy ulospäin, mutta josta ne on näppärä kurottaa käyttöön, on bueno ajatus.
Onko kestotalouspaperi oikeasti ekologinen valinta?
Jos ostaa kestotalouspaperin uutena, yhtä palaa saa käyttää aika kauan, jotta se olisi ekompi valinta kuin tavallinen osittain kierrätysmateriaalista valmistettu talouspaperi. Tämä perustuu siihen, että ihan tavallisen uuden puuvillaisen kestokassin ympäristövaikutus koko sen elinkaaren ajalta on 800 kertainen muovikassiin verrattuna, siinä missä paperikassin ympäristövaikutus on vain 10 kertainen.
-Toisaalta, en näe mitään syytä ostaa kestotalouspaperia uutena, sillä kestotalouspaperin valmistaminen kotona on nopeaa, helppoa ja halpaa. Eikä kestotalouspaperin esteettisellä arvolla todellisuudessa ole käytössä mitään väliä, koska niitä ei tarvitse säilyttää näkyvillä.
Puuvilla on materiaali, jonka valmistaminen vaatii todella paljon vettä ja energiaa. Vaatteita ja kodintekstiilejä myös nakataan kierrätykseen ja roskikseen aika armotta. Jos tekstiili ei liiku kierrätyskeskuksesta mihinkään, sen viimeinen sijoituspaikka on polttojäte, mikäli se ei sovellu materiaalikierrätykseen.
Suosittelisin siis kaikissa kodin käsitöissä suosimaan kierrätyskeskuksista löytyviä materiaaleja, sillä nopean kulutussyklin vuoksi suurin osa on hyvässä kunnossa, tekstiili on jo saanut jonkin määrän käyttökertoja taakseen, joten sen ympäristökuorma ei ole enää yhtä suuri kuin uudella puuvillalla, ja sinä voit pelastaa toimivan kankaanpalan polttouunilta. Kaikin puolin hyvä diili.
Käytän vanhojen T-paitojen trikoota siivousrätteinä, mutta keittiössä tykkään siitä, että kangas ei jousta kädessäni, ja sen voi viikata jämäkästi säilytysrasiaan. Tästä syystä en usko, että ainakaan lähiaikoina alkaisin leikkelemään vanhoja T-paitoja kestotalouspaperin mallisiksi palasiksi, vaikka käytännössähän on täysin yhden tekevää mistä vanhasta lumpusta kestotalouspaperin valmistaa.
Miten kestotalouspaperi on sopinut meille?
Itse valmistin omat kestotalouspaperini kierrätyskeskuksesta bongatuista vanhoista keittiöpyyhkeistä. Hintaa projektille tuli hurjat 2 euroa. Meille rättejä valmistui 16 kappaletta, jotka riittävät hyvin kahden aikuisen arjen tarpeisiin. Aikaa valmistukseen meni rätistä riippuen vain minuutin (pelkkä leikkaaminen, ei ompelua) tai 5 minuuttia (reunojen ompelu) jos kangas oli purkautuvaa sorttia.
Meillä kestotiskirätit on pesty muun valkopyykin seassa. Ne eivät vie pyykinpesukoneessa tilaa, eikä konetta tule pyöriteltyä pelkkien rättien vuoksi. Tämän lisäksi käytämme yhä pesupähkinöitä pyykinpesuun (niitä on yhä jäljellä), joten en usko että pitkäikäisen kierrätysmateriaaleista valmistetun kestotalouspaperin ympäristökuormitus olisi edes verrannollinen kertakäyttöiseen talouspaperiin.
Vaikka vessapaperin kulutuksemme keittiössä talouspaperin korvikkeena on ollut tähänkin mennessä hyvin pientä, olen iloinen, että nyt olen voinut kokonaan eliminoida sen. Kierrätysmateriaalista valmistettu kertakäyttöinen pehmopaperi nimittäin kuluttaa silti enemmän luonnonvaroja kuin kierrätysmateriaalista valmistettu rätti, jota voi käyttää uudelleen satoja kertoja.
Lisäksi tähän mennessä olemme ehtineet testaamaan niitä jo sen verran, että olen havainnut kestotalouspaperille toisen itseäni riemastuttavan käyttötarkoituksen: lautasliinat sotkuiseen touhuun. Meillä harvemmin käytetään servettejä tavallisen arkiruoan kanssa, koska niille ei yksinkertaisesti ole tarvetta. Kuitenkin viikonlopun nachopellistä nauttiminen oli sotkuista touhua. Aiemmin tähän tarkoitukseen olisi kulunut paperisia servettejä, mutta nyt kestotalouspaperi jolla on lupa likaantua hoiti homman täydellisesti.
DIY Kestotalouspaperi – OHJE
Kestotalouspaperin valmistamiseksi tarvitset
- Vanha keittiöpyyhe tai lakana
- Sakset
- (Ompelukone)
Kestotalouspaperin tekeminen
- Taittele pyyhe neliöksi.
- Leikkaa neliöt kestotalouspaperin paloiksi. Jos kangas ei lähde rispaantumaan reunoista, olet valmis. Jee!
- Jos kestotalouspaperin leikatut reunat hapsottavat ja vaikuttavat purkautuvan, voit siksakata hapsottavat reunat.
- Jos siksattu reuna ärsyttää silmissä, voit vielä taittaa siksakatun reunan sisäänpäin, ja ommella sen kiinni saadaksesi reunasta suoran.
Miten kestotalouspaperin valmistaminen käytännössä meni?
Kuvien valkoiset keittiöpyyhkeet olivat sen verran jämerään junttautunutta puuvillaa, että se ei purkautunut leikatessa, eikä se ole purkautunut käytössäkään, ei edes siellä valkopesussa. Eli valkoisten kestotalouspaperien valmistus tapahtui tasan sillä, että taittelin pyyhkeen, ja leikkasin sen neljäksi yhtä suureksi neliöksi. Voilá.
Beige-ruudulliset puuvillaiset kestotalouspaperit olivatkin sitten hiukan eri keissi. Leikkasin myös beigen keittiöpyyhkeen 4 osaan, mutta kangas lähti purkautumaan välittömästi. Kaivoin siis esiin ompelukoneen, ja siksakkasin leikatut reunat. Halutessasi voit jättää askartelun tähän, sillä ihan hyvin se toimii siksakkireunoillakin, eikä kyse ole mistään keittiörättien kauneuskilpailusta.
Itse halusin kuitenkin hiukan vielä varmistella, ettei nyt vaan lähde purkautumaan, joten taitoin vielä leikatut ja siksakatut reunat noin 5mm leveydeltä sisäänpäin, ja ompelin suoralla reunalla hiukan hapsuttavan reunan rätin “alapuolelle” piiloon. Kyllähän se sieltä näkyy sinne katsellessa, mutta toisaalta lavuaarista leivänmuruja kaivaessa en usko, että pieni sisäreunan hapsotus olisi ensimmäisenä mielen päällä.
Miten pesen kestotalouspaperin?
Suosittelen pesemään kestotalouspaperin korkeassa lämpötilassa muun valkopyykin joukossa. Kestotalouspaperi ei vie juuri lainkaan tilaa pyykinpesukoneessa, joten se sopii kaiken muun kaverina pestäväksi näppärästi.
Jos haluat välttää pinttymiä ja rasvatahroja, voit kokeilla kestotalouspaperin puhdistamista sappisaippualla ennen pyykinpesua, mutta toisaalta on ihan makuasia haluaako nähdä niin paljon vaivaa sotkurättien pesua varten, etenkin jos rättejä ei säilytä näkyvillä, vaan niillä on vain käytännön tarkoitus. Itse olen rehellisesti aivan liian laiska pinttymien välttämiseen näiden kanssa, etenkin kun kestotalouspaperin olemassaolon tarkoitus on vain välttää pinttymiä keittiöpyyhkeessä ja tiskiräteissä.
Onko teillä jo kestotalouspaperi käytössä? Jos ei, oletko ajatellut ajan kanssa siirtyväsi kestoversioon?
-Anna
________________________________
Luitko jo?
Toi on pakko kokeilla. Meillä arkena käytetään talouspaperia servettinä, ja juuri hankaloihin putsauksiin. Jos siirryn kestolappuihin kukkarokin kiittää. Miksi en ole tullut ajatelleeksi. Olen kyllä kerännyt vanhoja lakanoita talliin miehelle kestoräteiksi likaisiin hommiin jossa ei paperi kestä.
Täytyy mennä ottamaan osa takaisin.
Kiitos mainiosta vinkistä 👌