Vuoden mittainen vaatteiden ostolakko

Vastauksena otsikkoon, luultavasti ihan hyvin ja ongelmitta. Olen aiemminkin pohtinut suhdettani vaatteisiin, niin minimalismin kuin ekologisuudenkin näkökulmasta. Etenkin kirjoitettuani postauksen Pikamuotia ja prosenttilukuja jäin vaan miettimään että.. wau.  Kehitysmaatkaan eivät enää haluaisi vastaanottaa länsimaiden “hyväntekeväisyytenä” lähettämiä vaatteita, koska niitä on jo aivan liikaa. Näiden pohdintojen saattelemana päätin, että haluan todella kokeilla itse miltä vaatteiden ostolakko tuntuu ja miten se käytännössä sujuu.

-Montakohan vaatetta keskimääräinen suomalainen osti tai edes omisti vielä noin 50 vuotta sitten? Tähän en tiedä vastausta, eikä googlekaan tarjonnut aiheen suhteen pikaista fakta-tukea, mutta varmasti huomattavasti vähemmän kuin nykyään. En näe miksi maailma olisi muuttunut niin paljon, että yhtäkkiä tarvitsisimme hillittömän vaatekaapin. Teemme vähemmän vaatteita likaavaa fyysistä työtä, ja sääolotkaan eivät ole juuri muuttuneet lievää lämmön lisäystä lukuunottaamatta. Lisääntynyt vaatteiden kulutus ei ole myöskään tehnyt ihmiskunnasta onnellisempaa muuten kuin pieniksi hetkiksi ostotapahtumien yhteydessä.

En yleensä viihdy kovin hyvin vaatekaupoissa, sillä aina siellä on joku päänsärkyä aiheuttava myymälätuoksu, vaatteista irtoavaa aivastuttavaa pölyä, taustalla renkuttaa ärsyttävä soundtrack, huonosti valaistut pukuhuoneet hankaloittavat istuvuuden arviointia, ja jos sen kiinnostavan vaatteen löytää, oma kokoni on useimmiten loppu. -En ole viimeisiin pariin vuoteen hirveästi pyörinyt vaatekaupoissa ajanvietteeksi, koska tiedän että usein lopputulos on, että alkaa ärsyttämään kun kriteereitäni vastaavaa vaatekappaletta (tarpeeksi paksu kangas, hyvin ommellut saumat, mielellään luonnonmateriaali) ei löydy.

On olemassa se riski, että turhautumisen ja väsymyksen keskellä ostan sen helpon halvan rätin, joka ei ollut yhtään sitä mitä tulin hakemaan. Toki vastaavan tyylistä impulsiivista ostelua on tapahtunut huomattavasti vähemmän sen jälkeen kun olen alkanut tiedostamaan, että kyse ei ole vain yhdestä epäonnistuneesta vaateostoksesta, vaan se on osa suurempaa kuviota joka ei vaikuta ainoastaan itseeni. Mutta ongelman tiedostaminen ei tee väsymyksen ja vitutuksen voimalla tehtävästä harha-ostamisesta yhtään sen hyväksyttävämpää tai “okeimpaa”, niin kauan kuin ongelmaa yhä esiintyy. -Projektin tavoitteena on lopettaa ainakin vuodeksi kokonaan tämä turhanaikainen vaatekaupassa luuhaaminen ja itsensä turhalle ja harkitsemattomalle kuluttamiselle alttiiksi asettaminen.

Jos en osta vaatteita vuoteen, menetänkö mitään? -Öö..No tota.. En? -Eli vuoden mittainen vaatteiden ostolakko voi ihan hyvin alkaa.

Millaiset säännöt asetan vaatteiden ostolakolle?

En ole aiemmin tietoisesti kokeillut minkään tyyppistä ostolakkoa, mutta ehkä nyt aika voisi olla sille kypsä. Ajattelin, että olisi todella kiinnostavaa sekä tutkailla omaa suhtautumistani pukeutumiseen, mutta myöskin kutistaa omaa hiilidioksidikuorman viipalettani. -Koska en ole vielä saavuttanut pistettä jossa olisin täydellinen ja ultimaalisen valaistunut eko-ihminen, asetan omalle ihmiskokeelleni myös tasan kaksi poikkeusehtoa vuoden aikana:

1. Valmistujaismekko. Valmistun keväällä. En juhlinut kandiksi valmistumista mitenkään, enkä omista juhlamekkoa, joten tätä ainutkertaista tilaisuutta haluan juhlistaa, sillä se tulee eteen vain kerran elämässä.

2. Työvaatteet. Oletan viimeistään syksyllä (toivottavasti) aloittavani oman alan työt, jolloin työpaikan pukukoodista riippuen saatan tarvita työvaatteita. En omista istuvaa jakkua tai suoria housuja, joten jos potentiaalinen tehtävä sitä vaatii, edellä mainitut ovat ihan perusteltuja ostoksia.

Näillä kahdella rajaehdolla, 16.10.2018 alkaen en osta vuoteen uusia vaatteita, yhtään mistään lähteestä. Kuviota voi sitten katsella uudelleen 16.10.2019. Simple as that.

-Uskon, että noilla säännöillä jää varmasti hankkimatta monta asiaa, jotka kyllä jäisivät käyttöön, mutta olisivat itsessään aivan turhia. Toki todellisten “ostamatta jättämisten” määrää on mahdotonta arvioida tai laskea, sillä en ole tullut vertailun vuoksi pitäneeksi tilastoa siitä montako vaatekappaletta olen kuluneen vuoden aikana ostanut.

Käyttökelpoista faktaa kertakäyttöisten vaatteiden teollisuudesta

– Liki 60% kaikista maailmassa tuotetuista vaatteista päätyy roskikseen tai poltettavaksi vuoden sisällä valmistuksesta.

– 73% kaikista maailmassa valmistetuista vaatteista päätyy poltettaviksi tai kaatopaikalle materiaalien uudelleenkäytön sijaan.

– YK:n mukaan muotiteollisuus on vastuussa 10% maailman hiilidioksidipäästöistä.

– Arvioiden mukaan vuosittain valmistetaan 20 uutta vaatekappaletta per henkilö ja ostamme vaatteita nykyään 60% enemmän kuin vielä vuonna 2000.

– Polyester-kuidusta valmistetuista vaatteista irtoaa pesun yhteydessä mikromuovia, joka päätyy vesistöihin ja sitä kautta potentiaalisesti ruokaketjuumme. Polyesterin kaltaiset keinokuidut myös maatuvat samalla nopeudella kuin kaikki muukin muovi.

– Suurin osa maailmassa viljellystä puuvillasta on GMO-puuvillaa  jotta se kestäisi tuholaisia paremmin, mutta samalla sitä tarvitsee suihkuttaa erittäin voimakkailla torjunta-aineilla, jolloin yleensä köyhissä maissa asuvat maanviljelijät kärsivät torjunta-aineiden aiheuttamista terveysongelmista.

Kuinka usein ostat vaatteita, ja oletko niin taitava, että osaat ostaa vain fiksuja tuotteita todelliseen tarpeeseen? Onko vaatteiden ostolakko jotain mitä olisit itsekin harkinnut?

-Anna

_________________________

Luitko jo?

Pikamuotia ja prosenttilukuja

Miten saada vanha takki näyttämään uudelta?

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

28 comments

  1. Olen pyrkinyt muuttamaan vahvasti omaa kulutuskäyttäytymistäni. Tilaan harvoin enää netistä mitään, sillä haluan ostaa vain täydellisesti istuvia ja oikeasti kivan oloisia vaatteita. Netistä ostaessa tulee usein hutivetoja, joita ei sitten olevinaan jaksa palauttaa ja lopputulos on se, että käyttämätön kolttu lentää kierrätykseen jossain vaiheessa ja jälleen on rahaa kulutettu aivan turhaan 😀

    Suosin laadukkaita materiaaleja ja näin ollen pyrin kestävään ja ajattomaan vaatekaappiin, mutta toki välillä teen hankintoja hieman edullisemmissa kaupoissa. Tarkoituksena on, että vaatekaapin joka ikinen vaate on sellainen, jota mielelläni käytän ja jota voi yhdistellä muiden vaatteiden kanssa helposti.

    Kerran vuodessa pyrin uudistamaan sukka- ja alkkarikaapin – tai jos en nyt aivan täysin uudistamaan, niin ainakin käyn tarkalla silmällä kaikki läpi ja elähtäneet vaatekappaleet saavat lentää roskiin.

    Uskoisin, että vuositasolla minulla menee vaatteisiin noin 1000e. En tiedä onko se paljon vai vähän, sillä se sisältää edellämainittujen lisäksi myös ulkovaatteet sekä urheilukamat. Mielestäni summa on varsin kohtuullinen.

    1. Jossain vaiheessa olin itsekin aivan innoissani siitä että vaatteita pystyi ostamaan netistä. Se into vähän rauhottui siinä vaiheessa kun vaatteen materiaalituntuma oli eri kuin mitä kuvan perustteella olisi voinut odottaa, tai istuvuus oli tosin usein aika huono, sillä vaikka keskimäärin tietääkin oman kokonsa, eri merkkien välillä on villiä vaihtelua. Myöskin postissa palauttamassa ravaaminen oli turhan uuvuttavaa puuhaa. Nykyään olen ostanut tutteita netistä vain jos olen päässyt hypistelemään juuri sitä tiettyä tuotetta kaupassa etukäteen ja tiedän mitä on odotettavissa. 

      En ole koskaan oikein tullut arvioineeksi paljon itselläni rahaa kuluu vaatteisiin vuositasolla, luulisin että luku vaihtelee vuosittain. Ainoat kiinteät menoerät tuntuvat olevan vuosittain kuluva puhki yksi pari päivittäisessä käytössä olevia farkkuja. Tänä syksynä koin olevani nokkela ja ostin kahdet identtiset, joten niillä mennään tämä vuosi. 

  2. Hyvä postaus! Mulla menee vaatteisiin karkeasti arvioiden 300e vuodessa. Talvitakki on kohta 10 vuotta vanha ja edelleen aivan jees, kenkiä en osta joka vuosi, hiton kalliit juoksukengät noin joka toinen vuosi. Välikausitakit menee aina monta vuotta, alusvaatteitakin on niin paljon ettei yksi tietty kappale pääse hirveästi kulumaan. Oikeastaan tuosta summasta melkeinpä puolet menee urheiluvaatteisiin, sillä ne on mun heikko lenkki, kalliin puoleisia ja myöskin ahkerassa käytössä.

    Kirppareilta tulee tehtyä “ois kiva löytää jotain kivaa” -löytöjä ja sitten usein myyn ne uudelleen samalla kirpparilla omassa pöydässäni parin vuoden päästä. Tavallaan ovat siis lainassa 😀

    Tuli tuosta valmistujaismekosta mieleen että mulla on yhdet tietyt valkoiset nahka-avokkaat, jotka on joka ikisissä kesäkemuissa olleet since 2009. Ei oo häirinny ketään!

    1. Takit itsellänikin kestävät tosi kauan, siitä taitaa olla jo kaksi vuotta kun vaihtoon meni 8 vuotta vanha puhki kulunut villakangastakki, ja uusi aika saman tyylinen päätyi seuraajaksi. Niissä materiaaliin panostaminen todella maksaa itsensä takaisin. Talvikenkiä tarvitsen ehkä kerran viidessä vuodessa, ja niitä yleensä sitten käytän suutarilla joko vetoketjun korjaamiseksi, korkolappuja vaihdattamassa tai liimauttamassa pohjasta kosteuden takia irronnutta kengän yläosaa. 

      Noista kengistä tuli mieleen omat YO-juhliin hommatut mustat nahkaiset korkkarit, jotka yhä ovat hyvässä käytössä niin töissä, juhlissa kuin vapaa-ajallakin, koska lesti on tosi mukava ja malli ajaton 🙂 

  3. Mahtavaa, tätäkin on nyt liikkeellä! Olen ainakin parista muustakin blogista lukenut vaatteidenostolakosta. Täytyy varmaan itsekin alkaa harkita… 🙂

    1. Mikäli vastaavaan päädyt, niin ehdottomasti tsemppiä projektiin! Kannattaa myös muistaa, että haastetta voi suorittaa myöskin kevyemmin, esim. luomalla itselle omat rajasäännöt omaan elämän tilanteeseen sopien. 🙂 

  4. Okei tää on hyvä ja kiinnostava kokeilu. Mä voisin kanssa lähteä mukaan.
    1. Vuosi menee pian
    2. Mulla on joka lähtöön vaatteita ja osa on vielä käyttämättöminä odottamassa
    3. Olen kova osteleen vaatteita niin olisi hyvä laittaa sekin tarmo johonkin tuottavampaan toivoakseni

    1. Tervetuloa mukaan! Uskon myös, että vuosi kuluu ripeämmin kuin ehdin huomaamaankaan, ja itsestäkin tuntuu että vaatekaapista löytyy tasapuolisesti vaatteita joka lähtöön joita ainakin tällä hetkellä tuntuu tarvitsevan. Ja varmasti vaatekaupoissa käytetty aika on mahdollista korvata jollakin muulla tekemisellä. Eikä vaatekauppojen välttelyä enää jonkun ajan kuluttua varmasti aktiivisesti tiedosta kun se muodostuu rutiiniksi. 🙂 Tsemppiä! 

  5. Minä olen viime vuosina ostanut pääasiassa tarpeeseen ja tehnyt harkittuja valintoja, valtaosa on myös laadullisesti ollut hyviä.
    Tänä vuonna olen ostanut pari vaatetta. Ehkä voisin kokeilla tuleeko vuosi ilman ostoja täyteen. Ostin vaatteet huhtikuussa ja mitään vaatetarpeita ei nyt ole. Vaatekaappini sisältää tarpeeksi paljon vaatetta niin siinä mielessä on ollut jo ihan helppoa olla ostamatta juuri mitään.

    1. Ehdottomasti kannustan itsensä haastamiseen, siitä jää aina jälkeen päin hyvä fiilis kun samalla oppii uutta itsestään. 

      Luulen, että vuosi hujahtaa ohi nopeammin kuin huomaakaan ilman että kovin monia todellisia tarpeita ilmenee. 🙂 

  6. Minä tein ihan hiljattain päätöksen, että ostan tästä lähtien vain eettisesti ja ekologisesti kestävästi tuotettuja vaatteita, kotimaisuus vielä etusijalla. En ole muutenkaan enää aikoihin shoppaillut mitenkään yltäkylläisesti, vaan pitänyt jo pitkään vaatteen ostamisen kriteerinä sitä, etten voi jatkaa elämääni ellen saa juuri sitä yhtä vaatetta. Muutamia huteja on tullut, mutta aika hyvin linja on pitänyt ja kaapissa on vain itselle sopivia vaatteita joista aidosti tykkään.

    En kuitenkaan ole pitänyt mitään kriteeriä vaatteiden tuotannolle, vaikka olenkin todellakin tiedostanut mm. isojen urheiluvaatemerkkien järkyttävän epäekologisuuden. Nyt päätin että aika on kypsä seuraavalle askeleelle. Se toki tarkoittaa että vaatteiden kertaostoshinta usein nousee, mutta silloin myös harkinta-aika pitenee ja ainakin ostan oikeasti vain sellaisia vaatteita jotka ihan oikeasti haluan ja/tai tarvitsen. Ja käytännössä kotimaisuus+ekologisuus+eettisyys tarkoittaa aina myös laatua, jolloin ne vaatteet kestävät pidempään. Kalliista vaatteista tulee myös huolehdittua ihan eri tavalla kuin 10e ketjukauppatrikoista, jolloin jälleen vaate kestää pidempään, sitä ei tule pestyä turhaan ja taas säästyy vettä ja sähköä. 🙂

    Hankalimmat kategoriat on ehdottomasti ulko- ja urheiluvaatteet, mutta täytyy niissäkin sitten satsata laatuun, ja unohtaa ainakin kaikkein isoimmat riistomerkit.

    Ostolakkoon en tällä ostosmäärällä koe tarvetta, sillä kulutan jo valmiiksi mielestäni harkitusti enkä näe mitään ongelmaa siinä.

    1. Olen ehtinyt myös pohtimaan tässä, että mitenköhän sitten vuoden jälkeen. Tällä hetkellä minulla on vielä ihan sopiva määrä hyväkuntoisia urheiluvaatteita, mutta toisaalta ne ovat aika kovassa kulutuksessa. Keinokuituja en mielelläni osta, koska olen huolissani mikromuovipäästöistä, sekä siitä etät tuote on usein aika hankalaa kierrättää sen tullessa tiensä päähän. Teknisillä urheiluvaatteilla hemmoteltuna en enää mielelläni jatkossa palaisi hikeä tihkuviin ja helposti pinttyviin puuvilla t-paitoihinkaan. Toisaalta nyt on ainakin vuoden verran aikaa myös selvittää miten ja mistä löytyisi ekologisempia urheiluvaatteita 🙂 

  7. Just näin! Mäkin elin kerran vuoden vaatteidenostolakossa, tosin silloin taisi mulla kirpparishoppailut lähteä ajoittain lapasesta. Nykyään vaatekaappi on sen verran hyvässä balanssissa, että selviäisin varmaan aika helposti kokonaan ostamatta vaatteita vuoden. Olenkin vähentänyt ostelua aika tuntuvasti ja ostelen lähtökohtaisesti aina kierrätettyä tai ekobrändien vaatteita.

    Tuosta valmistujaismekosta tuli mieleen, että olen kuullut huhua Ivana Helsingin Uudenmaankadun liikkeestä löytyvästä mekkolainaamosta. Ihan huippuidea, kun juhlamekkoja yleensä tarvitsee vain yhdeksi päiväksi! Sieltä saa kuulemma vuokrata myös mekkoon sopivat asusteet. 🙂

    1. Tuo mekkolainaamo on muuten aivan loistava vinkki! En tiennytkään sen olemassaolosta, täytyy ehdottomasti käydä tekemässä tiedusteluretki keväällä! Sillä etenkin juhlamekot ovat siitä aika kurjia, että niitä ei kovin usein tule käytettyä, ja sitten ne vain nököttävät vaatekaapissa viemässä tilaa. Lainaaminen/ vuokraaminen olisi todella näppärä ratkaisu siihen pulmaan. Hurjan suuri kiitos tästä vinkistä! 

       

  8. Ah, sattuipas tämä sopivaan aikaan! Oon nimittäin itsekin pähkäillyt ryhtyväni vaatteiden ostolakkoon. Tosin minua kutkuttelisi ajatus siitä, etten ostaisi vaatteita, vaan tekisin niitä itse kierrätysmateriaaleista. Voisi olla mielenkiintoista siirtyä käyttämään enemmän itse tehtyjä vaatteita, kun taitoa kummiskin löytyisi. (Hermoista en niinkään tiedä.) 😀 Tämän postauksen jälkeen harkitsen asiaa vielä vakavammin!

    1. Tuo kuulostaa todella kivalta idealta! Olen joskus itsekin haaveillut, että kun vaan osaisi ommella paremmin, voisi olla kiva tehdä itse vaatteita kun saisi juuri sellaisesta materiaalista ja sen tyylisen vaatteen kuin juuri itselle sopii. Toki ompelu on juuri sellaista puuhaa, että harjoittelemalla oppii, vaikka kärsivällisyyttähän se kysyy. Jos jonain päivänä päädyn omistamaan ompelukoneen, niin mielelläni kokeilisin itsekin kierrätysmateriaaleista uuden luomista 🙂 

  9. Mulla on ollut vuosia tuo ahdistus kaupassa. Ulkomailta oon ostanu farkkuja ja conversekenkiä kun halvalla saa. Kirpparilta sit loput ja välillä naapurit tuo ovelle vaatteita kun eivät käytä enää.

    Pidän itselläni kahta ‘kapselia” :kevätkesävaatekapseli ja syksytalvivaatekapseli. Sieltä löytyy puoli vuosittain aina uusia vaatteita kun En muista mitä pakkasin. Niin ei kyllästy niin helposti. Alusvaatteet on todella vaihdon tarpeessa mutten tykkää niistäkään kaupoista..

    Jään seurailemaan.

    1. Joskus yritin kapselivaatekaapilla toimimista, mutta siitä on jäänyt käteen lähinnä että vuoden ajan vaihtuessa pakkaan sivuun kesäkamat tai talvikamat, mutta sama pohja paitoineen ja farkkuineen pysyy. Useimpien kapselivaatekaappien kanssa koin ongelmaksi, että niissä oli omana pyykinpesuuni suhteutettuna joko liikaa tai liian vähän vaatteita, ja oletus, että pukeutuisin huomattavasti eri väreihin vuodenajan mukaan, vaikka olen aiak tyypillinen suomalainen joka on mukavimmillaan mustassa ympäri vuoden.

      Olen iloinen kuullessani että kapselivaatekaappi on toiminut sinulle, sillä siinä on silloin varmasti osunut kaikki palaset kohdilleen juuri sinun tarpeisiisi ja kyllähän se rajoittaa kaikennäköistä kapselin ulkopuolelta ostelua 🙂  

  10. Hei, mä ryhdyn tähän kans! Muistan kuinka joskus pidin itseäni suurenakin hyväntekijänä, kun kuskasin UFFin laatikkoon käyttämättä/pieneksi jääneitä vaatteita.. Harvoin shoppailen mut joskus kuitenkin jotain ja mulla on oikeesti jo kaikki, mitä tarvitsen. Mäkään en koe, että tässä menettäisi mitään. Saa vaan lisää aikaa ja rahaa paljon tärkeämpiin juttuihin.

    1. Tervetuloa mukaan! Joo, itsekin olen tehnyt tuon ajatusvirheen joskus, mutta lukemalla aiheesta lisää onneksi osaa valita fiksummin. Uskon että projektin aikana oppii myös katsomaan omaa vaatekaappia kriittisemmin ja havaitsee jatkon kannalta mikä todella toimii omaan elämäntapaan ja mille tulee aktiivisesti käyttöä. 🙂 

  11. Tosi mielenkiintoinen haaste. Mulla on vaatekaapissa kyteviä loppuun kulumisia, joten vuoden ostolakon aikana todennäköisesti joutuisin jossain vaiheessa niiden osalta hieman hankalaan tilanteeseen. Vaatevarastoni on verrattain suppea ja olen siihen oikein tyytyväinen. Mahdollisten loppuun kulumisten lisäksi muuten tuskin olisi ongelmia, kun en kaupoilla juuri viihdy. En ehkä ihan näin kylmiltään uskaltaisi sitoutua kokonaiseen vuoteen, mutta ehdottomasti aion jatkossa olla yhä kriittisempi ostosteni suhteen.

    1. Loppuun kytemisten kanssa yksi ratkaisu voisi olla itselle porsaanreikien jättäminen niiden vaatteiden korvaamiseen jotka kuluvat loppuun projektin aikana. Itsekin jätin työvaatteet ja valmistujaismekon luvallisiksi, koska elämässä tulee aina tilanteita joihin täydellinen ehdottomuus ei sovi. Uskon, että oman kulutuskäyttäytymisen tiedostaminen ja ostosten todellinen harkinta korjaavat jo ison osan ongelmasta 🙂 

      1. Voisin haastaa itseni kirjaamaan ylös jokaisen vaateostokseni vuoden ajalta ja perustelut ostoihin. Se voisi olla mielenkiintoista ihan jo senkin vuoksi, että saisin selville millaisia summia vaatteisiin käytän ja milloin ja miksi vaatteita ostan. Tietenkin mukaan luetaan myös kirppisostokset, koska yhtälailla ne ovat uusia tulokkaita vaatekaapissani.

        1. Tuo kuulostaa tosi hyvältä! Olisi ollut jännä tehdä vastaavankaltainen seuranta vertauskohdaksi ennen täyskieltäytymisprojektia, niin olisin osannut arvoida kuinka suuri muutos olisi kyseessä. No, tämän jälkeen sitten. Olen ihan samaa mieltä kirppisostoksista, monet eivät niitä jostain syystä laske, mutta toisaalta itseäni kiinnostaa kierrätysarvon lisäksi myös se määrä vaatteita joka vaatekaapissani luuraa, ja itselle uusi on aina mielestäni uusi 🙂  

  12. Oo, mahtavaa! Lykkyä pyttyyn! 

    Mulla on vaatteiden ostaminen ollut jo pitkään vähäistä, koska a) en halua haalia hulluna uutta b) sitouduin blogissakin pitämään ostelun kurissa ja c) taaperon kanssa kaupoissa kiertely olis musta ihan ankeeta ja silloin kun en ole lapsen seurassa, niin keksin miljoona kivempaa asiaa kuin ostostelu. Ehkä joku vastaavanlainen selkeä tavoite voisi silti olla paikallaan…

  13. Minäkin liityn lakkoon. Teen poikkeuksen vain sukkien ja alusvaatteiden kohdalla, jos jotakin menee rikki. Kirppistelykin on mennyt välillä överiksi, joten sinnekin stoppi. En haluaisi vahingoittaa ketään ostotottumuksillani – mutta sitten välillä näen jonkun kivan vaatteen tai mainoksen ja tulee sellainen ostohurmos, että omat periaatteet unohtuvat. Mikähän siihen auttaisi? Montako kertaa pitäisi hengittää syvään, että muistaisi miettiä, ennen kuin toimii?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version