Miten saada vanha takki näyttämään uudelta?
Talvitakki on varmasti monen vaatekaapissa yksi kalleimmista yksittäisistä vaatekappaleista. Tämä johtuu siitä, että pohjoisen olosuhteissa tarvitaan takki joka pitää ulkopuolellaan purevan tuulen, hyisen rännän ja on sen verran laadukkaista materiaaleista, että se pysyy siistinä pitkään. Talvitakki on kertaostoksena yleensä sen verran kallis, että sitä mielellään pitää hyvää huolta takista saadakseen sen kestämään mahdollisimman kauan, ja vältelläkseen tulevaisuuden takin ostoa mahdollisimman pitkälle. Miten siis saada vanha takki näyttämään uudelta?
Koen löytäneeni oman tyylini asian suhteen; musta villakangastakki talven peruskivenä on saapunut jäädäkseen. Ensimmäisen mustan villakangastakkini sain joskus ala-asteen viidennellä luokalla, ja hyvin hoidettuna se kesti itselläni vielä yliopistoelämäni ensimmäisen talven loppuun asti. Sanomattakin selvää, että enpä ole mitenkään merkittävästi kasvanut pituutta enää 11-vuotiaana olemisen jälkeen, joten tämä on ollut mahdollista. -Nyt kierroksissa on elämäni toinen parin vuoden ikään päässyt musta villakangastakki, jonka toivon saavani pitää käytössä vielä vuosikausia.
Takkia ostaessani pätee kolme sääntöä:
- Sen täytyy olla musta jotta lika ei näy. Aion anteeksipyytelemättä istua takki päällä bussin penkillä, puistonpenkillä, juoda kahvia joka kuitenkin varmasti läikkyy, kahmaista rapaisen koiran kainaloon… Vaaleissa tekstiileissä tahrat usein näkyvät herkemmin.
- Takissa täytyy olla ajaton malli ja leikkaus. Jos aion käyttää takkia seuraavat 10 vuotta, tämän vuoden trendikkäin kuosi tai leikkaus ei näytä enää kovin hyvältä edes kahden talven kuluttua.
- Takissa täytyy olla vähintään 70% villaa. Villa on materiaalina siitä kiva, että se hengittää, ja varaa ilmaa väleihinsä on sopivan viileä lämpimämmässä säässä ja sopivan lämmin kylmässä. Materiaalina kestävimpiä ovat villasekoitekankaat, sillä pieni määrä muovikuitua kuitenkin vahvistaa kankaan kestävyyttä.
Tänä vuonna sitten viimein kaivoin talvitakin naftaliinista kun Tallinnaan viimein saatiin ensilumi pari päivää sitten ja ensimmäinen reaktioni oli “no johan on pahaksi päässyt”. -Hihat, taskujen suut, kainalot ja kylki jonka puolella usein pidän laukkua olivat nyppyyntyneet härskin näköisiksi. Tähän on onneksi kuitenkin ratkaisu. Seuraa elämäni tehokkain Pirkka-niksi jolla pidentää vaatteen käyttöikää.
Miten saada vanha takki näyttämään uudelta?
- Tarvitset teippiharjan ja partahöylän.
- Vedä takki kertaalleen läpi teippiharjalla, jolla saat irti kaiken takin pinnassa vapaana vaeltavan pikkukarvan.
- Ota höylä kauniiseen käteen, laita kunnon työvalaistus päälle ja hellästi höylää nukka pois kankaan pinnasta.
- Teippiharjaa irronnut nukka pois.
Mikäli selitys kuulosti hämärältä, Youtubesta löytyy tutorial pätkiä joiden avulla hahmottaa hommaa tarkemmin.
Samaa tekniikkaa olen kokeillut myöskin college-vaatteisiin ja lopputulokset ovat olleet hyviä. Ohuempiin neulevaatteisiin en uskaltaisi partahöylällä kajota, sillä materiaali ei ole useinkaan mielestäni tarpeeksi tukevaa pysyäkseen aloillaan terän alla, ja pelkään että käden tai kankaan vähääkään lipsahtaessa viiltelen reikiä ohuempiin vaatteisiin. Talvitakki puolestaan on sen verran jykevää kangasta, että sen kanssa ei tarvitse olla erityisen huolissaan. -Tällä tavoin olen itse saanut freesattua nyppyyntyvää talvitakkia vaikka kuinka monta vuotta putkeen, ja homma on melkein vastaavaa kuin kenkien lankkaus. Pienellä vaivalla elähtänyt näyttää taas uudelta, eikä ole mitään tarvetta hankkiutua eroon hyvästä takista, joka on vain jäänyt hivenen vaille huoltoa. Myöskin nukkapuimurit ovat hyviä apuvälineitä kyseiseen puuhaan, mutta toisaalta ainakaan itse en ole omistanut vielä niin tehokasta nukkapuimuria, että sen käyttö olisi yhtä nopeaa ja lopputulos yhtä hyvää kuin partahöylällä vetely.
Hyvin huollettu vaate tuottaa iloa pitkään: 1. Ei tarvitse vaivautua kaupoille etsimään uutta talvitakkia vuosittain. 2. Se, että ostaa laadukkaan takin kerralla ja käyttää sitä seuraavat kymmenen vuotta tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin vuosittain uuden takin hankinta. 3. Vaatteesta kunnolla huolehtiminen kutistaa ekologista kuormaasi, kun vaate todella käytetään elinkaarensa päähän asti, jolloin sen valmistukseen käytetyistä materiaaleista ja työstä on viimeinkin mehustettu kaikki käyttötehokkuus irti, eli sitä ei ole valmistettu turhaan.
Näin keskiviikkofiiliksissä käykäämme kunnollisella vaatehuollolla kertakäyttöisyyttä vastaan. 🙂
-Anna
____________________
Luitko jo?
Pakko kysyä, mistä olet löytänyt takin? Oon itse etsinyt koko syksyn perus mustaa villakangastakkia, mutta milloin takki on liian pitkä, milloin on liian kapeat hihat ja kun sopiva takki löytyy, se onkin muovia. Eli siis kaikki vinkit kehiin, mistä voisin löytää villakangastakin! Löysin takin, joka miellytti silmää ja villa oli eettistä, mutta kauppa oli espanjalainen Twothirds, joten ajattelin, että takin postitus Suomeen ja takaisin, jos takki ei olekaan hyvä, kuormittaa kanssa ympäristöä.
Moikka! Löysin takin pari-kolme vuotta sitten ennen erityistä eettistä tai ekologista herätystäni Sokokselta talven alussa 🙂 Takissa huomion herätti erityisesti ajaton leikkaus, sopiva pituus, sekä tosiaan vain 20% muovipitoisuus joka on mielestäni kankaan kestävyyttä ajatellen ihan okei, jolloin takki pysyy hyvänä vielä vuosia.
Ammattilaisena suosittelen talvitakeille seuraavia huoltolaitteita ja tapoja. Kaikki sekoitekuituiset ja keinokuituiset “villakangastakit”: nypynpoistaja ja tarraharja. Luonnonkuituiset ja karvakuituiset takit: vaateharja. Keinokuituiset / untuvatakit: mikrokuituliina ja suoja-aine kauluksen sisäpintaan ja hihansuiden sisäpintaan. En itse suosittele käsittelemään vaatteita millään partahöylillä. Se on halpa opiskelijakikka. Nukanpoistaja maksaa 13€ Clasulla ja se on hintansa väärti sijoitus, joka toimii myös trikoovaatteisiin ja neuleisiin. Nappien/neppareitten kiinnitykset ja vetoketjun toimivuus kannattaa tarkistaa heti alkutalvesta. Paksun takin napeissa pitää olla “jalka”. Vetoketjun voi uudistaa vaihtamalla pelkän kelkan. Näin koko ketjua ei tarvitse vaihdattaa, ellei hampaita ole rikki.
Täytyipä ihan kokeilla tuota konstia ja täytyy kyllä sanoa että hyvin toimii ja on nopeaa.