Helppo DIY kestohedelmäpussi – Pitsiverhon uusi elämä

Kestohedelmäpussi on äärettömän helppo tapa vähentää omaa turhaa muovijätteen tuottoa. Meillä siirryttiin kestohedelmäpusseihin viime syksynä, kun lähikauppamme alkoi veloittamaan läpinäkyvistä pienistä muovipusseista. Olin pohtinut kestohedelmäpussin tekemistä jo ennen sitä, mutta selkeästi kaipasin vain sitä viimeistä potkaisua tuumasta toimeen.

Korona-aikana kestopussin ilona on, että sitä avatessa ei tarvitse yrittää nuolla sormia maskin läpi pussin avaamiseksi. Tämän lisäksi vanha valoverho kestää hyvin pyykinpesukoneeseen linkaisun aina tarvittaessa. Hintatarran saa teipattua näppärästi pussin nyöriin, ja se jää hevi-ostosten ainoaksi sekajätteeksi.

Jos vielä epäröit kannattaako kestohedelmäpusseja lähteä väkertämään itse, onneksi ei ole pakko. Kestohedelmäpusseja löytyy lähes jokaisen marketin heviosastolta. Jos tästä huolimatta haluat harrastaa zero waste käsitöitä, kestohedelmäpussi syntyy kotona kierrätysmateriaaleista käden käänteessä.

Kestohedelmäpussit turhaa muoviroskaa vähentämässä

Muoviroska on ongelma useammasta syystä:

  1. Kaikki ihmisen valmistama muovi on edelleen olemassa.
  2. Muoviroskaa päätyy jatkuvalla syötöllä meriin vahingoittamaan veden eliöitä, myös Suomesta käsin.
  3. Usein etenkin pehmeät muovit sisältävät muovinpehmentimiä, jotka toimivat hormonihäirikköinä.
  4. Muovin laatu huononee kierrätyksen yhteydessä, joten sitä voi kierrättää vain noin 2-9 kertaa uudelleen.

Tavalliset hedelmäpussit ovat niin ohuita, että yhden käytön jälkeen ne eivät enää kelpaa juuri muuhun kuin koirankakkapusseiksi (sillä oletuksella etteivät ne ehtineet revetä jo matkalla kaupasta kotiin). Vastuullinen kuluttaja voi onneksi tehdä arjessa sellaisia swäppejä arjessa, jotka on helppoa ja edullista toteuttaa muovin kulutuksen vähentämiseksi.

Kestohedelmäpussi eroaa kestokassista vain läpinäkyvyytensä puolesta, ja kestokassienkin suosio on kasvanut roimasti viime vuosina. Kestohedelmäpussin käytössä vaikein osa on muistaa ottaa se kauppaan mukaan. Vinkkaan, että itse olen muistanut ottaa pussukat mukaan laittamalla ne aina käytön jälkeen takaisin kestokassin sisään, jolloin ne kulkeutuvat seuraavalla kerralla väkisinkin takaisin kauppaan.

Miten kestohedelmäpussia käytetään?

Osaan antaa kestohedelmäpussin käyttöön vain muutaman vinkin.

  • Vinkki 1: Muista ottaa pussi mukaan.
  • Vinkki 2: Älä nuole sormia sen avaamiseksi. Se ei ole tarpeen.
  • Vinkki 3: Laita hedelmiä sisään pusiin, ja kiinnitä tarra pussin nyöriin.
  • Vinkki 4: Maksa hedelmät ja vie pussi kotiin.
  • Vinkki 5: Laita tarra sekajätteeseen ja pussi takaisin ruokakaupassa käyttämääsi kestokassiin.

Hyödynnä olemassaolevia materiaaleja kestohedelmäpussin valmistamiseksi

Projekti on varsin edullinen, tarvitset vain vanhan valoverhon ja jämäkähköä lankaa pussin nyöriä varten (mikä tahansa ihan tavallinen nurkissa pyörivä sukkalanka käy).

Jotkut käyttävät pussin tekemiseen myös muita kankaita (lakanat, yms.). Olen itse kuitenkin havainnut kauppareissuilla, että mummon verhoista tehtyä pussiani kassalla tutkivan Tatianan kysyvän katseen alla, on helpompaa kun pussista näkee suoraan läpi mitä se sisältää.

Itse hankin valoverhon kierrätyskeskuksesta, ja siten projektin kokonaishinnaksi muodostui kaksi euroa. Sukkalankaa löytyi kotoa, koska joskus ostin hillittömän kasan harmaata Nallea, ja nyt olen kulutellut sitä ihan mihin tahansa mahdolliseen. Tuo parin metrin langanpätkä tuskin on myöskään kovin arvokas.

Yhdestä valoverhosta saa sen koosta riippuen aika useat kestohedelmäpussit, joten yksittäisen pussin hinnaksi tulee todennäköisesti alle 50 senttiä. Itse tein näitä viisi kappaletta ja aikaa meni noin pari tuntia. Omille pusseilleni tuli siis kappalehinnaksi hurjat 0,40€.

Verhokankaasta olisi saanut vielä huomattavasti useammat pussit, mutta koska en hyödy yksittäisen avokadon pussittamisesta mitään, en oikeastaan tarvitse viittä pussia enempää. Näin verhokangasta jäi siis varastoon tulevaisuuden käsityöprojekteja varten.

DIY kestohedelmäpussin ohje

Tarvikkeet kestohedelmäpussin valmistamiseksi:

  • Ompelukone
  • Vanha valoverho, jonka yläreunassa on kanava verhotangolle (kannattaa tsekata kierrätyskeskuksesta)
  • Valmista nyöriä tai pari metriä tavallista huopumatonta sukkalankaa.
  • (Nyöristoppari, ei välttämätön, mutta sitten nyörejä ei tarvitse sitoa. Näitä löytyy esim. käytöstä poistuneista takeista)

Kestohedelmäpussin tekemisen työvaiheet:

  1. Leikkaa valoverhon yläreunasta 60cm*45 cm pala, niin että saat verhotangolle tarkoitetun kanavan ehjänä mukaan palan yläreunaan. (Vaihtoehtoisesti voit myös ommella yläosaan kanavan.)
  2. Merkkaa saumavarat 2cm. Siksakkaa reunat, ettei pala repeä myöhemmin.
  3. Taita pala keskeltä kahtia, niin että sinulla on pussin mallinen taitos. Ompele L-kirjaimen muotoon, niin että pussilla on molemmat sivut ja pohja kiinni. Käännä nurja puoli työn sisään. Nyt sinulla on pussi, jota ei vielä voi sulkea.

4. Nyöritä pussiin pyörönyöri. (Dropsilta löytyy tosi hyvä ja selkeä ohje pyörönyörin tekemiseen) Itsellä oli käytössä nelinkerroin oleva Novitan Nalle (3 metriä lankaa, muistelisin), jota kotoa sattuu löytymään hirveä määrä.

5. Pujota nyöri valoverhon tangolle tarkoitettuun kanavaan. Pujota nyörin molempiin päihin nyöristoppari, jos sellainen sattuu löytymään.

Tadaa, kestohedelmäpussi on valmis!

Kestohedelmäpussi syntyy helposti tumpeloltakin käsityöintoilijalta

Tällä helpolla ohjeella kestohedelmäpussin tekeminen on siin mielessä kivaa, että parissa tunnissa niitä saa surautettua helposti muutaman kappaleen, jos ei ole turhan nipo sisälle jäävän nurjan puolen siisteydestä. Tässä touhussa tarvitse olla ompelutieteiden tohtori. Riittää että lähistöltä löytyy käytettävissä oleva ompelukone ja hiukan intoa.

Jos muut arjen jätteen tuottoa vähentävät xero waste käsityöideat kiinnostavat, kannattaa käydä kurkkaamassa aikaisemmat postaukset kestotalouspaperista ja neulotuista kestovanulapuista.

Oletko jo siirtynyt kestohedelmäpussien käyttäjäksi?

-Anna

____________________________

Luitko jo?

Pyykkietikka DIY ohje – Vältä kaupan kiskurihinta

DIY Kestotalouspaperi – Helppoa ja halpaa

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE

5 comments

    1. Kyllä! Onneksi hylättyjä pitsiverhoja tuntuu olevan kierrätyskeskukset täynnä, materiaalien löytäminen on ihanan kätevää 🙂

      -Anna

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version