2019 vaalit – Nuoren äänestäjän vinkit

2019 vaalit – Nuoren äänestäjän vinkit

Eduskuntavaaleihin on parisen viikkoa, ja ennakkoäänestys aukeaa jo ensi viikolla. Vaaleihin liittyy aina dramatiikkaa ja suuria tunteita. Lehtien kolumneissa taistellaan siitä ovatko nyt tulossa ilmasto-, vanhustenhoito- vaiko eläkevaalit. Todellisuus on varmasti kaikkea siltä väliltä, täysin riippuen keneltä sattuu kysymään. Tällä kertaa kasasin postaukseen tärkeimmät nuoren äänestäjän vinkit. 

Etenkin nuoremmissa äänestäjien ikäryhmissä on todettu, että vaaleissa on heille kyse enemmän ehdokasvaalista kuin puoluevaalista ja että juuri tämä ryhmä tekee päätöksensä voimakkaammin erilaisten vaalikoneiden perusteella. Kuulun itsekin kyseiseen äänestäjäryhmään ja käytän vaalikoneita siinä missä kuka tahansa muukin. -Tässä syntyy ongelma. Yksittäiset ehdokkaat, vaikka pääsisivätkin eduskuntaan, eivät ryhmäkurin vuoksi voi lähteä sooloilemaan oman arvopohjansa perusteella, vaan puolueohjelmaa on noudatettava. Yhden ehdokkaan tai rivikansanedustajan mielipiteillä ei ole sen suurempaa merkitystä, vaikka kyseessä olisi kuinka hyvä tyyppi, mikäli puolueohjelman viitoittama ryhmäkuri käytännössä käskee kansanedustajan istumaan nätisti ja hiljaa.

Toinen asia tulevissa vaaleissa jonka koen ongelmalliseksi on ehdokkaiden ikäjakauma, joka myöskin näkyy nykyisen eduskunnan kokoonpanossa. Nykyisten kansanedustajien keski-ikä on 51 vuotta. Keski-ikäisen jo koulutuksensa todennäköisesti loppuun käyneen, jonkun näköisen työuran suorittaneen ja luultavasti lapsensa jo hankkineen kansanedustajan näkökulmasta asiat jotka tarvitsevat kiireellistä huomiota ja ratkaisua ovat todennäköisesti hyvin erilaisia kuin keskimääräisen opiskelijan, työuraansa aloittelevan, lasten hankintaa tai tulevaisuuden vakautta pohdiskelevan alle 35-vuotiaan äänestäjän.

Eduskunta kaipaisi laajaa edustusta koko kansasta, mutta tällä hetkellä ainakin ikäjakauma on varsin kierossa. Sitä uskaltaisi kuvitella, että yhteiskunta olisi tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi, mikäli koko kansa todellisuudessa olisi edustettuna, eikä politiikka liittyisi vain aktiivisimman äänestäjäryhmän valitsemien ehdokkaiden yritykseen turvata äänestäjiensä etua. Tietenkin tässä voi toki katsoa peiliin ja huomioida myöskin sen, että nuoret äänestäjät ovat myöskin passiivisin äänestäjäryhmä.Toisaalta nuorten äänestysaktiivisuuden saa nousemaan vain kannustamalla osallistumaan keskusteluun, jota on toistaiseksi käyty iäkkäämpien ikäryhmien ehdoilla ja säännöillä. Tästä kauniina esimerkkinä näen mm. koululaisten ilmastolakon, joka oli aktiivista osallistumista ja kannanotto yhteiseen asiaan tulevaisuuden äänioikeutetuilta. 

Valtiolla on myöskin budjetti. Vaalilupauksissaan kaikki haluaisivat antaa rahaa kaikille kaikkeen. Todellisuudessa niin ei vaan voi tehdä. Muussa elämässä en yleensä usko siihen että yhden raha on toiselta pois, mutta valtion budjetissa näin todella on. Suurimmassa osaa tapauksista on pakko valita joko-tai. Ja se on paskamainen valinta tehdä, niin riviäänestäjänä kuin varmasti myöskin puolueessa päättävänä jäsenenäkin. Toiselle kumarrat ja toiselle pyllistät. -Jos ostetaan 500 hilirinksutinta ei voida tukea asiaa X samalla rahasummalla. Tai ainahan tietenkin voidaan myös korottaa verotusta ja kannustaa ihmisiä muuttamaan muualle maksamaan matalampia veroja, jo muutenkin “aivovuodosta” kärsivässä Suomessa.  

Vaalit ovat mahdollisuus vaikuttaa siihen miten haluat että Suomea johdetaan seuraavat 4 vuotta. Tuo on pitkä aika pyöritellä erilaisia uudistusprojekteja ja projektista riippuen joko toivottavasti saada tai olla saamatta projektia maaliin. Tärkeää olisi kuitenkin valita mikä on juuri sinusta se tärkein projekti. On hyödytöntä olla äänestämättä ja sitten ruikuttaa surkeasta hallituspolitiikasta, vaikka itse ei asiaa pyrkinyt parantamaan mitenkään omaa ääntään käyttämällä. 

Nuoren äänestäjän vinkit :

  • Käy siellä äänestyskopissa
  • Huomioi, että äänestämällä ehdokasta äänestät samalla puoluetta
  • Ennakkoon voit käydä äänestämässä kotimaassa 3.- 9.4, ja ulkomailla  3.-6.4 ja varsinainen vaalipäivä on 14.4.2019.
  • Tarkemmat käytännön ohjeet äänestämiseen löydät vaalit.fi -sivustolta.

Millaisin fiiliksin lähdet kohti tulevia vaaleja? Mikä on ovat itsellesi tärkeimmät kysymykset?

-Anna 

_________________________

Luitko jo?

Hirvittävä lihavero

 

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



2 thoughts on “2019 vaalit – Nuoren äänestäjän vinkit”

  • Kirjoitin tästä samasta aiheesta muutamia päiviä sitten blogiini. Itsekin olen pohtinut tuota ,että kun siellä on vähän turhankin vanhoja ja politiikkavuosien muovaamia tyyppejä päättämässä asioista joihin ovat kadottaneet yhteyden jo aikapäivää sitten, niin eihän siitä tule mitään. Miten vuosikausia politiikan piirissä palkkaa nostanut 50-vuotias voisi ymmärtää nuorta opiskelijaa tai tuilla elävää työtöntä? Sen takia itse päädyn äänestämään nuorta ehdokasta, joka omaa samanlaisia arvoja kuin minä eikä ole niistä suurimmista, eniten linssiin kusseista puolueista.

    https://astuharhaan.wordpress.com/

    • Täytyypä käydä kurkkaamassa sunkin postaus! Onhan se tosiaan aika koominen tilanne. Itselläni ehdokkaan ja puolueen metsästys on vielä kesken, mutta mielelläni löytäisin jonkun nuoremman henkilön, jonka suhteen voisin kokea myöskin edes jossain määrin seisovani puolueen sanoman takana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *