Tämä sinun tulisi tietää vihreästä sähköstä
Sisältää affiliate-linkkejä: Sähkömittari.fi*
Puhtaasti hiilijalanjäljen näkökulmasta tarkasteltuna, on olemassa parempaa vihreää sähköä ja ei -niin erinomaista vihreää sähköä. Eikä kaikki uusiutumatonkaan energia ole automaattisesti hiilijalanjäljeltään absoluuttisesti pahasta. Tässä postauksessa kerron enemmän siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida vihreään sähköön vaihtaessa.
Sähkön kilpailuttaminen on ilmaista. Parhaimmillaan saat vaihdettua sopimuksesi vihreään sähköön ja säästät pitkän pennin vuositasolla. Sähkösopimuksen kilpailuttamiseen liittyen, postauksen lukemisen jälkeen kannattaa kurkata sähkömittari.fi* ja vertailla erilaisia ekologisempia sähköntuottajia.
Vihreään sähköön liittyviä myyttejä:
- Myytti 1 – Vihreä sähkö on kallista
- Myytti 2 – Vesivoima on aina ekologista
- Myytti 3 – Ydinvoimassa ei ole mitään ympäristöystävällistä
- Myytti 4 – Yhdyskuntajätteen hyödyntäminen sähköntuotannossa on uusiutuvan energian tuottamista
- Myytti 5 – Vihreää sähköä voi käyttää huolettomasti, sillä sen hiilijalanjälki on 0
Aloittelija hämmentyy helposti sähköön liittyvistä ekologisuusväittämistä
Olen se tyyppi, joka on kiinnostunut veroista, vakuutuksista ja sähkösopimuksen kilpailuttamisesta ihan vaan huvikseni.
Tallinnan elävänä yksi suurimmista harmeistani on, että sähkösopimus on aina vuokranantajan nimissä, eikä meille siten yksinkertaisesti saa vaihdettua vihreää sähkösopimusta ennen kuin nykyinen määräaikainen sopimus päättyy.
Helsingissä vuoden verran asuessani puolestaan todella kiinnostuin sähkösopimusten kilpailuttamisesta ja vihreästä sähköstä. Lähinnä siksi, että tuntui ihan uskomattomalta, että valinta olisi todellakin omani. En ollut koskaan aikaisemmin päässyt miettimään koko asiaa.
Sähkön tuottajien verkkosivuja tutkiessani oikeastaan kaikki markkinoivat sähköään enemmän tai vähemmän ekologisena. Useimpien nettisivuista jäi suurinpiirtein kuva, että kyse olisi ollut sähköfirman sijaan luonnonsuojelujärjestöstä. Allekirjoittaneelle, jolla ei ollut aikaisempaa kokemusta aiheesta tuntui hämärältä yrittää hahmottaa, kuinka tunnistaa todellisuudessa ekologinen ja vihreä sähkö.
Mikä on uusiutuvaa, eli vihreää sähköä? Miten tunnistan vihreän sähkön?
Uusiutuvaksi sähköksi lasketaan tuuli- ja vesivoima, biopolttoaineet, sekä aurinko- ja energia. Uusiutumatonta sähköä edustavat fossiilisilla polttoaineilla tuotettu energia, eli kivihiili, öljy, ydinvoima, turve, sekä ydinvoimaloiden polttoaineet.
Usein uutta sähkösopimusta katsellessa kokeneempikin hiilijalanjälkensä hillitsijä hämmentyy. Vaikuttaa siltä kuin kaiken nimenä olisi “ympäristöystävällinen”, “eko”, “uusio” ja “vihreä”. Sähkösopimusta vihreäksi kilpailuttaessa, kannattaa erityisesti panostaa EKOenergia sertifikaatin etsimiseen, jolloin voi olla varma, että sähkösi on todella uusiutuvasti ja vastuullisesti tuotettua.
Onko sekajätteen poltosta saatava sähkö uusiutuvaa energiaa?
Määritelmällisesti ei. Usein sekajäte olisi suurimmaksi osaksi voitu kierrättää uusiomateriaaleiksi, jolloin sekajätteen polttaminen haaskaa enemmän resursseja kuin materiaalien uudelleenkäyttö. Vaikka sekajätettä syntyy tasaiseen tahtiin, sekajäte ei ole uusiutuva luonnonvara.
Sekajätteen poltossa ongelmana on se, että sekajätettä syntyy niin kauan kuin kierrätys ei ole toivottavalla tasolla. Sekajätteen polttaminen sen kierrättämisen sijaan ei ole ilmastoystävällinen tai vähähiilinen valinta. Todellista sekajätettä, joka ei oikeasti kierrätyskelpoista materiaalia missään olosuhteissa syntyy oikeasti aika vähän, jos alkaa tutkimaan omaakin roskista.
Vihreän sähkön hinta ja eri energianlähteiden ekologisuus
1. Syitä suosia tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa
Tuulivoima ja aurinkovoima ovat kaikkein ympäristöystävällisimpiä ja ekologisimpia energian tuotannon muotoja, mutta toisaalta ne tuppaavat olemaan hiukan hintavampia molempien rajallisten tuotantomäärien vuoksi. Toisaalta ostamalla hiukan hintavampaa vihreää sähköä tuet ekologisen sähköntuotantokapasiteetin lisärakennusta, eli raha ei toisaalta varsinaisesti katoa taivaan tuuliin.
Tuulivoimaan liittyen ollaan usein huolissaan voimaloita päin lentävistä linnuista, mutta toistaiseksi asia on katsottu ratkaistuksi huomioväreillä, joita linnut karttavat, sekä erilaisilla selvityksillä, joiden mukaan vaikutus ei ole erityisen merkittävä. Oletettavasti suurin tuulivoimaloiden vaikutus lintuihin liittyy siihen, että ne joutuvat rakennusvaiheessa muuttamaan uusille alueille, jonka lisäksi ne eivät välttämättä halua palata äänekkäästi humisevan tuulivoimalan viereen jatkossakaan.
2. Vesivoiman ekologisuus ja hinta
Hinnoittelunsa puolesta vesivoima on uusiutumattoman sähkön kanssa kilpailukelpoista. Vesivoima on halpaa ja uusiutuvaa, mutta johtuen sen vaikutuksista luontoon, uusia vesivoimaloita ei juurikaan enää rakenneta. Vaikka vesivoima on todellakin uusiutuvaa energiaa, vesivoimalan rakentamiseksi täytyy rakentaa patoja, jotka puolestaan haittaavat paikallista ekosysteemiä monin eri tavoin.
Toisaalta se, että uusia vesivoimaloita ei enää pahemmin rakenneta, ei poista niitä jo olemassa olevia vesivoimaloita, joiden hyödyntäminen on ihan fiksua. Vesivoimaa löytyy myös EKOenergia sertifioituna, jolloin voit olla varma, että kyseessä on vastuullinen valinta.
3. Ydinvoima – Ei virallisesti vihreä, mutta silti hiilineutraali
Puhtaasti hiilijalanjäljen näkökulmasta myös täysin hiilipäästötön ydinvoima on halpaa kuin saippua, joskin siihen toki liittyy ydinjätteen loppusijoituksen ongelma. Näkökulmasta riippuen, ilmastonmuutos saattaa olla kiireellisempi haaste kuin mahdollisimman turvallisen loppusijoituspaikan ratkaiseminen.
Ydinvoimaa ei sertifioida EKOenergia-sertifikaatilla, koska ydinjäte ei varsinaisesti ole mikään luonnonsuojelijan märkä päiväuni. Jos ekologisempaa sähkösopimusta kilpailuttaessa budjetin kanssa tekee tiukkaa, ydinvoima on silti muita fossiilisia polttoaineita huomattavasti ilmastoystävällisempi ratkaisu.
Ilmastoteko ei ole välttämättä sama asia kuin ekoteko, eikä ekoteko ole välttämättä sama asia kuin ilmastoteko.
EKOenergia-merkintä – Sertifioitua vihreää sähköä
EKOenergia merkintä on kansainvälisen voittoa tavoittelemattoman verkoston antama sertifikaatti sähkön ekologisuudesta ja uusiutuvuudesta. EKOenergia on 34 Euroopassa toimivan ympäristöjärjestön yhteinen hanke. Sertifikaatti takaa, että sähkö on tuotettu uusiutuvasti, kestävästi, sähkön alkuperä on jäljitettävissä ja osa tuotoista käytetään ilmastotyöhön uusiutuvan energiantuotannon lisäämiseksi, sekä osa tuotoista käytetään kuluttajatietoisuuden lisäämiseen.
EKOenergian ostaminen, kuten muunkaan vihreänä sähkönä markkinoidun energian ostaminen ei tarkoita sitä, että sinun pistokkeestasi tulisi mitenkään erilaista sähköä kuin muutenkaan. Yksittäiset sähköntuottajat tuottavat sähkönsä sähköverkkoon, joka on käytännössä kuin ämpäri, johon kaikki kantavat vettä, vesi, (eli siis oikeasti sähkö) menee sekaisin saavissa (eli sähköverkossa).
Sertifioidun sähkön ostaja vain maksaa vapaaehtoisesti kestävästi tuotetusta sähköstä, ja siitä, että investointeja kestävään sähkön tuotantoon tehdään, jotta ennen pitkää kaikki saavissa oleva sähkö olisi kestävästi tuotettua. Sertifioidun sähkön valitseminen lisää uusiutuvan energian tuotannon rakentamista, mutta myöskin antaa vietin siitä, että kuluttajat todella haluavat uusiutuvaa energiaa uusiutumattoman sijasta.
Voiko vihreää sähköä käyttää huolettomasti, jos sen hiilijalanjäljeksi on ilmoitettu 0?
Vihreää sähköä tulisi käyttää aivan yhtä säästeliäästi kuin kaikkea muutakin sähköä, jos haluaa, että sitä on saatavilla mahdollisimman monille kuluttajille. Tästä syystä esim. talon lämmittäminen vihreällä sähköllä muidenkin ilmastoystävällisten lämmitysmuotojen ollessa olemassa, ei ole paras mahdollinen valinta.
Vihreää sähköä on markkinoilla vain sen verran kuin sitä tuotetaan. Seuraava esimerkki auttaa hahmottaman tilannetta:
Jos kuvitellaan, että Suomessa tuotetaan vuosittain määrä X sähköä, josta leikisti 10% olisi tuotettu uusiutuvista energianlähteistä, se tarkoittaisi että 90% olisi yhä tuotettu uusiutumattomilla energianlähteillä. Tuo 90% prosenttia sähköntuotannosta aiheuttaa yhä päästöjä, ja niin kauan kuin fossiilisen energian tuotannon määrä ei korvaudu uusiutuvan energian tuotannolla, positiivista muutosta kasvihuonekaasujen kannalta ei ole vielä tapahtunut.
Koska uusiutuvan energian tuotanto lisääntyy vain rakentamalla uusia voimaloita, vihreää sähköä on markkinoilla rajallinen määrä. Ainoakaan sähkön tuottaja ei voi myydä suurempia määriä sähköä kuin mitä se tuottaa. Ostamalla sertifioitua sähköä, jonka tuottoja käytetään uusiutuvan sähköntuotannon lisärakentamiseen, olet mukana vaikuttamassa energiantuotannon muutokseen.
Tästä johtuen, jos vaikka mielikuvitushenkilö Sirpa ostaa vihreää sähköä, mutta käyttää sitä viiden ihmisen edestä, se tarkoittaa että neljä muuta halukasta vihreän sähkön ostajaa joutuvat tyytymään fossiiliseen sähköön. Vihreää sähköä ei ole jatkuvasti tarpeeksi markkinoilla kaikille halukkaille, eikä sen tuotantokapasiteetti ilmesty tyhjästä. Säästeliäällä vihreän sähkön kulutuksella on siis mahdollisuus saavuttaa suurempia hyötyjä ilmaston kannalta, koska silloin usemmalla kuluttajalla on mahdollisuus tehdä kyseinen muutos arjessaan, niin kauan kun tuotantokapasiteettia ei ole riittävästi.
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja vihreään sähköön vaihtaminen
Yksi firma, jonka kautta omaa sähkösopimusta voi tsekata vihreämmäksi ja edullisemmaksi on sähkömittari.fi*. He eivät itse tuota sähköä, vaan toimivat hintavertailusivustona. Sähkömittari.fi:n kautta saat näppärästi parissa minuutissa haettua uusiutuvaa ja ekosähköä myyvät toimijat alueellasi, ja vertailtua sieltä edullisimman sopimuksen omaan kotiisi.
Sähkön hinnalla on tapana veivata ylös alas, joten hyvällä tuurilla saat löydettyä sähkösopimuksen, joka on vihreän sähkön lisäksi nykyistä sähkösopimustasi edullisempi. Ja ihan kuten kaikki muutkin sähkön hintavertailusivustot, sähkömittari.fi:n vertailu on ilmainen*, joten sitä voi kokeilla huoletta. Jos löydät itseäsi kiinnostavan sähköntuottajan, jolla on vielä hinnat kohdillaan, saat solmittua sopimuksen nopeasti netissä, eikä ekomman sähkön pohtimiseen tarvitse käyttää sen enempää aikaa taas hetkeen.
Käytetäänkö teillä vihreää sähköä? Ja koska viimeksi olet kilpailuttanut oman sähkösopimuksesi?
-Anna
__________________________________
Luitko jo?
Hiilineutraali vuosi elämässäni – Näin onnistuin
Kiitos hyvästä kirjoituksesta sähkösopimuksiin liittyen. Meillä on rakenteilla oma talo täällä Oulussa ja seuraavaksi olisi sähkömies tulossa asentamaan sähköt. Pitäisi miettiä millaisen sähkösopimuksen teemme. Ympäristöystävällisyys sekä mahdollisimman pieni hiilijalanjälki ovat kyllä meillekin tärkeitä seikkoja.