Pesupähkinät kemikaalikuormaa kutistamassa

Pesupähkinät kemikaalikuormaa kutistamassa

Alunperin löysin pesupähkinät pyrkiessäni kutistamaan kemikaalikuormaa, jolle altistun päivittäisessä elämässäni. Toisena syynä oli halu löytää oikeasti ekologinen pyykinpesuaine. Jos pyykki tuoksuu pesun jälkeen pyykinpesuaineelta, vaatteessa on vielä pyykinpesuaineen jäämiä. En kuulu niihin huono-onnisiin, jotka olisivat koskaan saaneet ihottumaa pyykinpesuainejäämistä, mutta toisaalta haluan myöskin välttää kyseisen kohtalon. Käytämme koko päivän hinkuttaen tekstiilejä paljasta ihoamme vasten, oli kyse sitten vaatteista, pyyhkeistä tai lakanoista, joten minkä vuoksi haluaisin että kyseiset tekstiilit ovat teollisilla kemikaaleilla kyllästettyjä?

Olen käyttänyt pyykinpesuun perinteisen pesuaineen sijaan pesupähkinöitä jo muutaman vuoden verran. Itselleni tärkein syy oli oman kemikaalikuormani karsiminen, mutta tarkemmin pähkinöihin perehdyttyäni niillä oli monia muitakin hyviä puolia. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole pähkinä, vaan saippuamarja, jonka toimiva ainesosa on saponiini. Pesupähkinät ovat täysin luonnollisia ja biohajoavia. Eikä pesupähkinöistä niistä erity ympäristölle vaarallisia myrkkyjä jotka kulkeutuisivat luontoon. Alunperin pähkinöitä on käytetty Intiassa ja Nepalissa siivoukseen ja henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen, mistä ne ovat sitten aikojen saatossa levinneet myös minun pyykinpesukoneeseeni. Pesupähkinät ovatkin täydellinen ekologinen pyykinpesuaine tarpeisiini. 

Saponiini on vesiliukoinen ainesosa, joka vaahtoaa kuten saippua ja liukenee yli 30 asteiseen veteen. Saponiini on pinta-aktiivinen aine, joten sen toimintaperiaate on sama kuin kaikissa muissakin saippuoissa. Saponiinin liukenemista pesupähkinöistä voi nopeuttaa käyttämällä kuumempaa vettä. Vaatteita voi myös liottaa kuumassa vedessä pesupähkinöiden kanssa ennen pesukoneeseen laittamista pähkinöiden vaikutuksen tehostamiseksi.  

Mistä pesupähkinöitä saa?

Pesupähkinöitä on helposti saatavilla suunnilleen jokaisesta ekokaupasta, mutta nykyään ympäristötietoisuuden ollessa cool, myös pikkuhiljaa varmasti tavallisistakin marketeista. Pesupähkinöiden suurin etu on, että koska kyseessä on luonnossa esiintyvä kuivattu marja, se on myös täysin biohajoava eikä vahingoita luontoa. 

Pesupähkinöitä mainostetaan myös sopivana ratkaisuna allergikoille, astmaatikoille ja muuten vain henkilöille joilla on herkkä iho. Itse en kyseisiin ryhmiin kuulu, joten en voi sanoa asiasta puoleen enkä toiseen. Mutta toisaalta jos ajatus hiukan vähemmän kemiallisesta elämästä kutkuttaa, suosittelen ehdottomasti testaamaan pesupähkinöiden voimaa. 

Pesupähkinät ovat myös vuosikustannuksiltaan varsin edullinen ratkaisu pyykinpesuun. Vaikka en olekaan itse eurolleen laskenut paljonko rahaa olen kuluttanut pyykinpesuaineeseen aikanaan ja paljonko maksan siitä nyt, niin ainakin Kuningaskuluttaja on tehnyt vertailun, jonka mukaan ainakin vuonna 2009 pesupähkinöiden vuosikustannus olisi ollut noin 18 euroa, siinä missä Ecoverin käyttö olisi kustantanut reilut 50 euroa vuodessa. -Hinnat tosin ovat saattaneet kymmenessä vuodessa muuttua. Ainakin itse olen ollut huomaavinani, että rahaa pelkkään pyykinpesuun kuluu nykyään itselläni aiempaa vähemmän. 

Kuinka tehokkaita pesupähkinät ovat? 

Riippuen hiukan siitä kuinka likaista pyykki on, pesemiseen voi käyttää useampaa tai harvempaa pähkinää. Jos kyse on esim. salipyyhkeestä, tai lakanoista pesen ne mielelläni siinä vaiheessa kun olen juuri vaihtanut pähkinöiden annospussiin tuoreen satsin, ja vasta seuraavalla pyykkikierroksella kun pähkinät ovat saattaneet jo hiukan menettää tehoaan, pesen arjessa käyttämäni paidat joissa ei koskaan ole näkyviä tahroja, ja jotka eivät ole jatkuvasti yhtä intensiivisessä ihokosketuksessa kuin liinavaatteet.

Rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että valkaisevaa tehoa pesupähkinöillä ei kyllä ole. Mikäli itseltäni löytyy esim. valkoinen paita johon on syntynyt tahra, silloin ainoa auttava keino on yhä vieläkin valitettavasti kaupan jyty valkaisuaine. 

Allergia- Iho ja Astmaliiton sivuilla kerrotaan että ekologisten pesupähkinöiden vaikutus olisi kutakuinkin sama kuin puhtaan veden, ja että pesuteho on tutkimusten mukaan huonompi kuin synteettisillä pesuaineilla. Toisaalta jos “pelkällä puhtaalla vedellä” pestessä pääsee eroon pienistä ei-pinttyneistä tahroista ja hien hajusta vaatteissa, tarvitseeko synteettisiä pesuaineita käyttää? 

Ja toisaalta mikään ei maailmassa estä vähentämään omaa kemikaalikuormaa siten, että käyttäisi synteettisiä pesuaineita vain esimerkiksi todella tahraisille vaatteille tai vaikka liikuntavaatteille. Itse silti koen, että myös sali- ja juoksukamani ovat tulleet ihan freesin tuoksuisina pesukoneesta ulos, joten omaa harkintaa omien tarpeiden suhteen saa myös käyttää. Ja kokeilemallahan tuokin selviää. 

Muita ekologisia ratkaisuja tahrojen ja pinttyneiden hajujen poistoon

Pesupähkinöitä harvemmin markkinoidaan missään niiden uskomattoman tahranpoistotehoon perustuen. Mikäli kaipaat kuitenkin tahranpoistoa, kannattaa tahroihin kokeilla etenkin sappisaippuaa, joka on luontoa kunnioittava vaihtoehto tahranpoistoon. Esimerkiksi YLE:n artikkelissa sappisaippuaa suositellaan esimerkiksi kestovaippojen pesuun. 

Itse olen käyttänyt Marseille -saippuaa käsin pestävään pyykkiin, kuten neuleisiin ja silkkivaatteisiin, joita ei kuulu viskata pyykinpesukoneen uumeniin. 

En ole koskaan käyttänyt huuhteluainetta, koska en pidä liukaspintaisista pyyhkeistä, tai voimakkaasta tuoksusta vaatteissani. Toisaalta jossakin vaiheessa kokeilin myös etikkaa huuhteluaineen tilalla etenkin urheiluvaatteille hien hajua poistamaan. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä jos itsestä tuntuu ettei pesupähkinöissä ole tarpeeksi ytyä, etikka on ekologinen vaihtoehto kemikaalikuorman pienentämisessä pinttynyttä hajua vastaan. 

Tietenkin yksi tehokkaimmista tavoista välttää tuota urheiluvaatteisiin pinttyvää hienhajua on pestä vaate mahdollisimman pian käytön jälkeen, tai esimerkiksi laittaa se likoamaan pesua odotellessa. 

Miksi olen tykännyt pesupähkinöistä? 

  • Pyykki ei saa epämääräisen kemiallista tuoksua
  • Ei pesuainejäämiä pyykissä 
  • Pyykki puhdistuu mielestäni aivan kuten normaalillakin pesuaineella
  • Yhtä annospussillista pesupähkinöitä voi käyttää kokemukseni mukaan noin 4-6 pesussa
  • n. 500 (?) gramman pakkaus kestää itselläni noin vuoden verran tai hiukan ylikin, eikä tarvitse jatkuvasti kantaa pyykinpesuainetta kaupasta kotiin. 
  • Käytön jälkeen loppuun kuluneet pesupähkinät voi heittää huoletta biojätteeseen. 
  • Helppo tapa vähentää omaa kemikaalialtistusta arjessa 
  • Pesupähkinät ovat aidosti ekologinen pyykinepsuaine

Ennen kuin vaihdoin pesupähkinöihin, etenkin köyhänä opiskelijana mietin koko ajan että ärsyttävimmät mahdolliset päivittäistavarat olivat pyykinpesuaine ja vessapaperi. Ne tuntuivat olevan koko ajan loppu. Sitten lueskelin pesupähkinöistä. Ensin pesupähkinöiden käyttö tuntui hiukan töhöltä kun ne laitetaankin pienessä pussissa suoraan pyykinpesukoneen rumpuun. Olin tottunut annostelemaan pesuainetta pesuainekaukaloon. Siihen kuitenkin tottui aika pian. Aluksi ihmettelin myös annostusta. En ollut niin hurja, että olisin lähtenyt yhdellä pähkinällä liikenteeseen, mutta 4-5 pähkinää oli mielestäni turhan epämääräinen ohjeistus. 

Ennen pitkää kuitenkin huomasin että pähkinöiden annostelu tapahtuu aika fiilispohjalta, etenkin sen jälkeen kun siihen on kehittynyt rutiini. 

Pesujen välissä kannattaa nostaa pesupähkinät johonkin kuivumaan seuraavaa käyttökertaa varten. Loppuun lerpahtaneen pesupähkinän tunnistaa siitä, että se alkaa kuivana rapista kuin syksyn lehti. Eikä siinä ole enää tuoreen pähkinän rikasta punaruskean sävyä, vaan sävy on enemmän kulahtaneen kellertävän harmaan ruskea. Jos tällä tieteellisen tarkalla kuvailulla erotat freesin pähkinän tiensä päähän tulleesta, onnittelen sinua. 

Yhden vinkkivitosen haluan antaa: Hukkuiko pussillinen pesupähkinöitä pyykinpesun yhteydessä koneeseen? Jos pesit liinavaatteita, ei ole kerta eikä kaksi kun itselläni joko tyynyliina tai pussilakana on imaissut pähkinäpussin sisuksiinsa. Sitä olenkin saanut sitten metsästää hyvänkin tovin jostakin pussilakanan syövereistä. Mutta sinne se piiloutuu, jos ihmetytti. 

Jos kaipailet ekologista kodin yleispuhdistusainetta ja sinussa riittää tarmoa kunnon DIY-projektiin: Pesupähkinöistä saa myös keitettyä ekologista yleispuhdistusainetta, tai kohtuullisen rehellistä ja konstailematonta nestemäistä saippuaa jos sille päälle sattuu. 

Ekologinen pyykinpesuaine ei tarkoita etteikö pesuohjetta tarvitsisi lukea

Kuten kaikkien pyykinpesuaineiden kanssa, tärkeintä on muistaa kunnioittaa valmistajan antamaa vaatteen pesuohjetta, jotta vaate saa viettää käytössä vielä pitkään. Ihmeratkaisuja harvemmin on olemassa, eikä samaa ratkaisua voi soveltaa täsmälleen kaikkeen tekemiseen. Paras tapa selvittää mikä toimii omaan arkeen on ennakkoluulottomasti kokeilla uusia mahdollisuuksia ja löytää itselle paras ratkaisu. 

Jos vaatteesta puuttuu pesulappu, tai sen teksti on kulunut pois, erityisesti Marttojen sivuilta löytyy todella hyviä vinkkejä pyykin pesuun ja oikeanlaisen pesutavan tunnistamiseen. 

Oletko kokeillut pesupähkinöitä? Ovatko ne olleet mielestäsi mahtava löytö tai jopa aivan täysi pettymys? Millaisia muita ekologisia pyykinpesuaineita olet kokeillut? 

-Anna 

______________________

Luitko jo? 

Millä siivoan ekokotini?

Miksi välttelen kemikaaleja? 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *