Korona-ajan ekovinkit – 11 ekotekoa ilmastolle & terveydelle

Korona-ajan ekovinkit – 11 ekotekoa ilmastolle & terveydelle
Sisältää affiliate linkkejä: Hyvinvoinnin.fi* ja House of Organic*

Korona-aikana terveenä pysyminen on ensisijainen prioriteetti. Usein harrastetaan vastakkainasettelua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvittavien toimien ja koronavirukseen liittyvien toimien välillä. Osa siitä kritiikistä on täysin aiheellista, ja osa puolestaan vain tarkoitushakuisesti ajamassa kuilua ihmisten välille.

Olen sitä mieltä, että jotta voimme olla luomassa vastuullisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta, meidän on pysyttävä terveinä. Terveys on ensisijainen asia, ja sen vuoksi en halua blogissanikaan suositella ekologisia vinkkejä joiden terveysvaikutukset ovat vähintäänkin epäilyttäviä.

Ekoteko ei saa koskaan vaarantaa terveyttä

Pelkkä vesi ei korvaa saippuaa. Etikka ei korvaa pirtua desinfiointiaineena. Eteeriset öljyt voivat ihmisestä riippuen aiheuttaa ihoärsytystä tai allergisia reaktioita, eikä niitä tulisi koskaan nauttia sisäisesti, ellei lääkäri käske. Pelkkä valkosipuli/hunaja/inkivääri koktail ei yksinään paranna antibiootteja vaativaa tulehdusta. Villiyrttejä syötäväksi poimittaessa pitää olla 110% prosenttisen varma että kyseessä on syötäväksi kelpaava kasvi.

Terveyden huomioiminen myös ekoteoissa on osa vastuullisuutta. Tarkoitus on tuottaa kokonaiskuvassa enemmän hyötyä kuin haittaa. Jokaisen omaan ja muiden terveyteen liittyvän valinnan tulisi perustua tutkittuun tietoon eikä epämääräisistä nettilähteistä löydettyyn poppatohtorin mutuiluun.

Koska haluamme säästää mahdollisimman monta ihmistä terveinä ja hengissä, varotoimet ovat tärkeitä, eikä niistä tulisi tinkiä ekologisuuden nimissä. Meidän on kuitenkin mahdollista ylläpitää hyvää suojaustasoa ja samalla toimia ekologisesti. Koronan ja ilmastonmuutoksen torjumisen ei tarvitse olla ristiriidassa keskenään. Olemme vastuussa itsestämme, mutta yhteisesti myös koronaviruksesta mahdollisesti myös vakavamman taudin saavista riskiryhmiin kuuluvista ihmisistä. Jokainen meistä on rakas jollekulle. Myös se tuntematon ihminen kaupassa. On äärimmäisen tärkeää suojella yhdessä itseämme ja toisiamme.

Tähän aiheeseen liittyen halusin koota listaan 11 vinkkiä, joiden avulla voit pienentää hiilijalanjälkeäsi ja vähentää roskan tuottamista pandemia-aikana, ottamatta kuitenkaan turhia riskejä koronaviruksen leviämiseen liittyen.

korona kasvomaski ekologinen kertakäyttö

11 korona-ajan ekotekoa – Kampita koronavirus ja ilmastonmuutos yhtäaikaa

1. Uudelleenkäytä kertakäyttöinen kasvomaski

Kertakäyttöisen kasvomaskin* eli “kirurgisen nenä-suu suojan” voi pestä uudelleen jopa 10 kertaa, ja se suojaa edelleen yhtä hyvin kuin kangasmaski. Maskin voi laittaa pyykinpesukoneeseen, mutta uskoisin että maskin keittäminen on hellävaraisin tapa desinfioida maski käyttöjen välissä.

2. Käytä kankaista kestokasvomaskia

Kankaasta valmistettu kestomaski* ei suojaa sinua koronavirukselta. Kuitenkin kankaista kestokasvomaskia voit pestä ja käyttää uudelleen ja uudelleen, ja se vähentää riskiä, että tartuttaisit muita, jos oletkin tietämättäsi oireeton taudinkantaja. Mitä useampi ihminen käyttää mitä tahansa kasvomaskia, sitä vähemmän tauti leviää.

3. Lajittele nenäliinat oikein koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Maaliskuusta lähtien nenäliinoja ei ole saanut lajitella kerättävään biojätteeseen, vaan ne on ohjeistettu lajittelemaan poikkeuksellisesti sekajätteeseen jätehuollontyöntekijöiden terveyden suojelemiseksi.

4. Pysy korona-aikana mahdollisuuksien mukaan etätöissä

Jos se on mahdollista työnkuvasi ja työnantajasi puolesta, pysy etätöissä. Työskentelemällä etänä kotoa käsin pienennät omaa ja muiden sairastumisriskiä. Samalla kuitenkin vähennät auton tai julkisen liikenteen käyttöä, ja siten myös kasvihuonekaasupäästöjä.

5. Ompele kankainen kestokasvomaski itse kierrätystekstiilejä hyödyntäen

Jos ompelet kankaisen kestokasvomaskin itse, pyri hyödyntämään siihen kotoa jo löytyviä tiiviitä kankaita, kuten esimerkiksi vanhoja käytöstä poistettuja lakanoita, tai vastaavia. Yksi vaihtoehto on myös hankkia kierrätysmateriaalia oleva kangas muualta, esimerkiksi kirpputorilta tai kierrätyskeskuksesta. Tähän tarkoitukseen huomioi, että kankaan on kestettävä 90 asteessa pesemistä pyykinpesukoneessa, tai keittiössä keittämistä, eikä siinä tulisi olla kirjottuja kuvioita, yms. jotka aiheuttavat kankaaseen neulanreikiä. Desinfioi kangas keittämällä tai korkeassa lämpötilassa pesemällä ennen sen käyttöönottoa.

6. Palasaippua on turvallinen vaihtoehto koronaviruksen tappamiseen käsistä

Kotioloissa palasaippua* on oikein käytettynä aivan yhtä turvallinen kuin pumppupullosa oleva nestemäinenkin saippua. Virus voi jäädä vaanimaan myös nestemäisen saippuapullon pumpun päälle, joten jos käytät pumppua, se kannattaa pyyhkäistä kuivaksi säännöllisin väliajoin. Palasaippuaa käyttäessäsi huuhtele saippua aina käytön jälkeen, ja huolehdi, että sitä säilytetään niin, että sillä on mahdollisuus kuivua käyttöjen välillä.

7. Suosi ympäristöystävällistä käsidesiä ja käsirasvaa

Suosi ympäristöystävällisesti tuotettua käsidesiä* ja luonnonkosmetiikan käsirasvaa*. Muista, että saippuapesu on ensisijainen keino käsien puhdistamiseen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, ja käsidesin käyttö vasta silloin jos käsienpesu ei ole kyseisessä tilanteessa mahdollista.

korona kasvomaski ekologinen

8. Tue suosimiasi vastuullisia yrittäjiä jotta yritykset ovat pystyssä vielä koronapandemian jälkeenkin

Jos kaupungistasi löytyy esimerkiksi suosimasi vegeravintola, tai vaikka ekokampaamo, jonka palveluita haluat käyttää vielä koronavirus aikakauden jälkeenkin, tue kyseisiä yrityksiä. Ravintolasta voit tilata tai noutaa annoksia kotiin, ja kampaaja osaa neuvoa sinua sinua liikkeensä turvallisuusohjeiden kanssa. Jos et tällä hetkellä halua käydä missään, mutta haluat tukea kyseisiä palveluntarjoajia, voit ostaa esimerkiksi lahjakortin, jonka voit käyttää kun koronaviruksen tarttuuvusluku on jälleen pienempi.

9. Suosi kävelyä ja pyöräilyä julkisen liikenteen sijaan tartuntariskiä vähentääksesi

Jos joudut poistumaan kotoa esimerkiksi töihin tai ruokakauppaan, ja matka on lyhyt, suosi julkisen liikenteen sijaan kävelyä tai pyöräilyä. Etenkin ruuhka-aikoina julkinen liikenne on hyvin täynnä, ja tartuntariski on aina olemassa. Kävellen ja pyörällä tartuntariski on huomattavasti pienempi, kuten myöskin matkan hiilijalanjälki.

10. Hävitä kertakäyttömaskit oikein

Hävitä loppuun kulutetut kertakäyttömaskit ja muut kertakäyttöiset hengityssuojaimet oikein. Lajittele ne sekajätteeseen. Älä missään nimessä heitä maskeja kadulle tai julkisen roskakorin viereen. Linnut ja muut uteliaat luonnoneläimet sotkeutuvat maskin lenkkeihin. Tämän lisäksi kertakäyttömaskit sisältävät muovia, ja merissä on jo aivan tarpeeksi muoviroskaa ihan nykyisellään ilman koronapandemian kasvomaskejakin. Tämän lisäksi muista lajitella myös tyhjät käsidesipullot asiaankuuluvasti alueesi ohjeistuksen mukaan.

11. Kokeile uutta ekotekoa korona-ajan kotoilun kuluksi

Viettäessäsi tavallista enemmän aikaa kotona, kokeile uutta ekotekoa. Uuden opettelu virkistää ja rikkoon arjen rutiineja. Käy etsimässä lähialueeltasi metsäreitti jossa et ole aiemmin käynyt, opettele uusi kasvisruokaresepti, tee kestotuotteita käsitöinä, kokeile korjausompelua, tai kokeile valmistaa ympäristöystävällisiä kodinpuhdistusaineita. Vietä aikaa läheistesi kanssa joko kotona tai netin välityksellä ja jaa rakkautta elämäsi tärkeimmille ihmisille.

-Anna

________________________________

Luitko jo?

KORONA – Ideoita ajan tappamiseen

Bambu ei ole niin ekologinen valinta kuin kuvittelet

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



1 thought on “Korona-ajan ekovinkit – 11 ekotekoa ilmastolle & terveydelle”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *