Säästövinkkejä arkeen – Ituhipin TOP 40 pihistelylista

Säästövinkkejä arkeen – Ituhipin TOP 40 pihistelylista

Vuodenvaihteessa blogiin toivottiin enemmän talous- ja säästöaiheisia postauksia, ja tämä on nyt toivepostauksista ensimmäinen. Kunnon pläjäys säästövinkkejä arkeen. Postausta voi nimittää ihan miten itse kokee mukavimmaksi, joku puhuu tavoitteellisesta säästämisestä ja sen suunnittelusta, toinen puhuu trendikkäästi nuukailusta. -Itse kyllä puhuisin ihan reippaasti siitä että joissain asioissa olen vain pirun pihi, koska keksin myös parempia ja hauskempia tapoja käyttää rahaa kuin elämisen pakolliset kulut. Toki usein pihistelyssä säästyvä ekologinen kuormakin hymyilyttää.

Uskon että on pihistelyä ja pihistelyä. Toinen on tarkkaa rahankäyttöä, jotta rahaa jäisi enemmän niihin asioihin joilla on todellisuudessa itselle merkitystä. Toinen puolestaan on tapa venyttää penniä kaikesta, tinkien myös niistä elämän hauskaksi tekevistä asioista. Samalla jopa pakottaen muut osallistumaan omiin kituutustalkoisiin, vaikka todellisuudessa vyötä ei olisikaan tarvetta pitää ihan niin kireällä. Listassa tietenkin arvatenkin tähdätään tuohon ensimmäisenä mainittuun pihiyden lajiin.

Säästövinkkejä arkeen – Ihme ituhipin TOP 40 pihistelylista 
Suunnitelmallisuus

1. Tee jokaisen kuun alussa tai lopussa tulevan kuukauden budjetti jossa pysyt, johon olet kirjannut oikeasti tarpeelliset menot ja niiden todelliset suuruudet.

Ruoka ja keittiö

2. Suunnittele ruokalista etukäteen, tee ruokaostokset sen mukaan ja pidä jämäpäiviä jolloin syöt kaapista pois tähteet pilaantumasta.

3. Ruokakaupassa kilohintoihin sekä pakkauskokoihin perustuva hintavertailu on uskomattoman tehokasta. Usein sama tuote pienemmässä pakkauksessa on jopa tuplasti kalliimpaa kuin suuremmassa pakkauksessa.

4. En syö lihaa arjessa, enkä juurikaan myöskään edes Härkis-tyyppisiä kasvituotteita, vaan ihan rehellisiä linssejä, papuja sekä tofua, koska ne ovat edullisempia. Bonuksena tulevat ympäristö- ja terveysvaikutukset. Kalaa syön noin kerran viikossa ja hyvälaatuisella lihalla puolestaan hemmottelen itseäni pari kertaa vuodessa.

5. Teen mieluummin ruokaa kotona alusta lähtien kuin ostan puolivalmisteita. Sen lisäksi että säästän rahaa, tykkään puuhastella keittiössä, ja ruoka on juuri omaan makuun sopivaa.

6. Olen nautiskelija, joten syön kyllä ulkona, mutta teen sen harkiten. Kun syön ulkona, teen sen harvemmin mutta todella panostan laatuun, sen sijaan että kävisin pari kertaa viikossa tekemässä nopean mäkkäri- tai kebabreissun, jolloin rahaa säästyy kuin huomaamatta. Joskus kuuluukin nautiskella, mutta mielestäni se tulee tehdä tietoisesti ja läsnäollen.

7. Hankin eväät esim. banaanin tai siemenpatukan jo valmiiksi etukäteen ruokakaupasta tai teen lounaan kotona ettei tarvitse ostaa lounasta tai välipalaa tien päällä. Tähän on parikin syytä: ei tarvitse käyttää ruokatuntia ympäriinsä juoksenteluun ruoan hankkimiseksi kun se on jo käden ulottuvilla. Eikä tarvitse maksaa ylihintaa lounaasta. Samalla saa vielä helposti omaan ruokavalioon sopivaa terveellistä safkaa josta energia vapautuu mukavan tasaisesti ilman sokeripiikkejä, toisin kuin usein kaupan valmiissa eineksissä tai välipaloissa.

8. Silloin kun ostan kalaa, ostan sen useimmiten kokonaisena, sillä fileeraukseen (johon löytyy muuten näppäriä tutorial videoita Youtubesta) jälkeen perkeistä saa kalalientä, joka sopii sekä koiranruokaan, mutta toimii myös esim. kalakeitossa makua antamassa.

9. Aina kun mahdollista keitän kahvin aamulla kotona ja otan sen Keep cupissa mukaan, mieluummin kuin maksan paperimukissa tarjoillusta Take-away kahvista jolle on aina löydetty rapsakka hinta. Tällä tavalla säästyy myös jätettä, kun ei tarvitse etsiä loppusijoituspaikkaa paperimukille.

10. Vedenkeittimen tai hellan kanssa huseeratessa lämmitä vain sen verran vettä kuin todella tarvitset säästääksesi sähkökuluissa. Ja hellalla tietenkin kattilan kansi on suuri apu!

11. Kannan omaa vesipulloa mukana, niin ei tarvitse reissun päällä ostaa vettä. Tässä myöskin bonuksena se, että ei tarvitse ostaa kertakäyttöistä muovipulloa.

12. Ruokakaupassa välttelen brändituotteita, sillä omaan suuhuni Linkosuon valmistamat ruissipsit maistuvat aivan yhtä herkullisilta niin Linkosuon kuin Rainbownkin pusseista.

13. Koitan syödä satokauden mukaan, sillä kauden kasviksia saa yleensä paljon ja halvalla verrattuna kasviksiin joiden satokausi ei ole parhaillaan käynnissä.

14. Käytän etikkaa todella paljon kodin yleispuhdistusaineena, vaihtoehto on ekologisempi, mutta myöskin vanhaa viidakon sanontaa lainatakseni, saippuaan verrattuna “halpaa kuin saippua”. Vinkkinä etikkaan liittyen kuitenkin sen verran, ettei sitä kannata miksata soodan kanssa, koska vaikutus on plus miinus nolla, kun emäs ja happo kohtaavat.

15. En osta kotiini talouspaperia. Keittiön käsipyyhkeillä ja niitä pesemällä olen selvinnyt oikein mukavasti muutaman vuoden. Talouspaperia kaipaavia sotkuja syntyy todellisuudessa aika harvoin, ainakin omassa yhden naisen taloudessani ehkä enintään kerran viikkoon, jolloin saman asian voi ihan yhtä hyvin pyyhkäistä myös vessapaperilla.

16. Jotta voit käyttää samaa kodinkonetta, kuten astian- tai pyykinpesukonetta mahdollisimman kauan, jolloin säästät sekä rahaa että hiilidioksidipäästöjä, kannattaa ehdottomasti selvittää joko käyttöohjekirjasta tai verkosta, miten puhdistat koneen sisäosat oikeaoppisesti, jolloin sama kone toimii pidempään. Näin todennäköisemmin vältät inhottavan yllättävän kulun, joka menee uuden pesukoneen hankkimiseen.

Kierrätys

17. Itse olen käärinyt biojätteet vanhaan sanomalehtipaperiin, jolloin ei tarvitse ostaa bioroskapusseja, mutta toisaalta olen myös lukenut että eri jätteenkäsittely-yrityksillä ja taloyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä tämän suhteen.

18. Myyn itselleni tarpeettomiksi muodostuneet tavarat nettikirppareilla. Siinä on aina hiukan projektia, mutta toisaalta kun kerryttää sopivaa pientä tavaraläjää projekti on helpompi hoitaa kerralla pois. Näin sitten puolestaan et makuuta turhaan rahan arvoista tavaraa kotona, josta ei itselle ole mitään hyötyä, vaan saat ainakin osan omasta rahastasi takaisin. Itse olen onnistuneesti myynyt kaikkea yöpöydästä iltapukuun ja ikivanhaan läppäriin. Nettikirppareilla tärkeintä on, että hinta on kohdillaan. Tuote oli ehkä kallis kun ostit sen, mutta pitää olla myös valmis kohtaamaan se realiteetti, että muille ihmisille tavarassasi ei ole tunnearvoa: se on vanhaa käyttökelpoista romua, joka kuuluu myös olla hinnoiteltu sen mukaan, että tarkoituksesi on päästä siitä eroon, eikä tehdä suuria voittoja. Bonusvinkkinä: tuotteesta kannattaa ottaa hyvät kuvat joissa on paljon luonnonvaloa, ja tuotteen tyypistä riippuen tarjota mallinumero ja mitat jo ilmoituksessa, niin et joudu vastailemaan tuhatta kertaa samoihin kysymyksiin potentiaalisilta ostajilta.

Vesi ja energia

19. Etenkin talvella tuuletettaessa kannattaa muistaa peruskoulun köksän tuntien vinkit läpivedosta, sillä läpivetoa hyödyntämällä ilma vaihtuu rivakasti ja säästät lämmittämiseen kuluvaa energiaa.

20. Olen vaihtanut kaikki kotini hehkulamput ja vastaavat LEDeiksi. Tietenkin näissäkin napaten sen kaupan oman merkin edullisen LED-lampun brändituotteen sijaan. Vaikka alkuun lampun hinta kirpaisi, ainakin Viron sähkön hinnoilla lamput myös maksoivat itsensä takaisin. Itselläni vaihtaminen on ollut hiukan hitaampi prosessi, sillä olen kuitenkin halunnut kuluttaa vanhat hehkulamput loppuun ennen uusien hankintaa, mutta hitaasti lamppuja vaihtamalla ekoprojekti etenee ja samalla syntyy myös selvää säästöä.

21. Itselleni on myöskin Virosta jäänyt tapa, joka tosin Suomessa on hyödyllinen kaiketi lähinnä omakotitaloissa joissa vedestä maksetaan kulutuksen mukaan, on sulkea hana aina hampaita pestessä ja suihkussa sillä välin kun saippuoi itseään. Lisäksi käytän kylmää vettä aina kun en todella tarvitse lämmintä, jolloin olen aiemmin säästänyt veden lämmityskuluissa. Toisaalta näin ekologisesta näkökulmasta, ei se turhan veden (ja etenkin lämpimän sellaisen) lotistelun välttäminen tee pahaa kerrostalossakaan, vaikka vesimaksu olisikin kiinteä ja kulutuksesta riippumaton.

22. Älä jätä kannettavia tietokoneita, puhelimia tai tabletteja lataukseen yön yli jolloin ne joutuvat odottamaan monta tuntia täyteen ladanneina. Akkukäyttöiset laitteet “kuolevat” nopeammin, mikäli niiden akku joutuu jatkuvasti jumppaamaan 100% rajapinnassa. Mikäli mahdollista, laitteita kannattaisi ladata pitkin päivää sen mukaan kun akkua käytetään.

Ostokset ja palvelut

23. En omista erikseen puhelin- ja nettiliittymiä, vaan kotona ollessani jaan netin puhelimesta kaikkiin kodin härpäkkeisiin. Yksin asuessa ratkaisu on toiminut nätisti, mutta mikäli talouteeni ilmestyy koiran lisäksi enempää jäseniä, asiaa täytyy varmasti harkita uudelleen.

24. Kestokassi on nerokas keksintö, koska muovi- tai paperikassin hinta on asia jonka maksamisesta en saa mitään tyydytystä. Samalla tulee kuluttaneeksi vähemmän luonnonvaroja kun on varautunut etukäteen.

25. Suunnittelen ostokseni etukäteen mahdollisimman tarkkaan ja välttelen heräteostoksia. Esim. kirjakaupassa ja kosmetiikka- tai sisustusliikeessä voi olla kiva käydä katselemassa, mutta jos ei oikeasti tarvitse mitään, on myös ihan ok poistua tyhjin käsin.

26. Harkitsen tuotteen ostoa yön yli ennen ostopäätöksen tekemistä. Missä tahansa kaupassa tuotteen voi lähes aina varata ainakin vuorokaudeksi ja sitten noutaa sen seuraavana päivänä jos ratkaisu tuntuu yhä oikealta. Tällä tavoin olen välttynyt ostamasta useita “ihan ok” asioita joita en tarvitse, mutta uusi vain houkuttelee. Yön yli nukkuessa on aikaa pohtia järjellä tuotteen tarpeellisuus, oma budjetti, pitääkö tuotteesta todella, ja kuinka paljon tuotetta todellisuudessa tulisi käyttäneeksi. Aika usein lopputulos on, että ehkä se tavara onkin ihan hyvä jättää sinne kauppaan.

27. Monia asioita ostaessa kannattaa panostaa hinnan sijasta laatuun. Kohtuullisella hinnalla voi löytää paljon mahtavia ja laadukkaita tuotteita, mutta toisaalta “sikahalvalla” saa usein vain ripeästi hikipajassa huonoista materiaaleista valmistetun tuotteen joka ei kestä todellista käyttöä. Joudut vain ostamaan pian uuden, ja tulet maksaneeksi yhteensä enemmän saman tuotteen jatkuvasta uusimisesta kuin siitä, että olisit ostanut kerralla hyvää. Vaihtoehtoisesti esim. huono patja tai huonot kengät aiheuttavat selkäongelmia, jotka eivät ole halvan hinnan arvoisia kärsittäviä. Tästä syystä esim. juuri kengät, talvitakit, patjat ja vastaavat tuotteet jotka mielellään kestäisivät kauemmin kuin pari vuotta tai jotka vaikuttavat yleiseen terveydentilaasi kannattaa hankkia laadukkaina.

28. Olen suoratoistopalvelujen tilaamisen kanssa todella harkitsevainen. Yle Areena, Ruutu ja Katsomo ovat yleensä aika täynnä kaikkea katsottavaa ja Spotifystakin on olemassa ilmainen versio. Kun miettii että muutamaan palveluun heittää kympin kuussa, lopputulos on nopeasti jo lähempänä 50 euroa. Silti etten aivan leiki tekopyhää, tunnustan että tällä hetkellä tilaan 3,50€/kk opiskelijahintaista Spotifyta vielä syksyyn asti, mutta siinä vaiheessa kun hinta vaihtuu itselleni noin kymmeneen euroon kuussa, tulen harkitsemaan asiaa uudelleen.

29. Edelliseen kohtaan liittyen, en myöskään osta maksullisia puhelinsovelluksia, sillä yleensä jo se ilmainen versio riittää hoitamaan homman.

30. Ostan tavaroita mahdollisuuksien mukaan käytettynä, sillä hinta on usein huomattavasti edullisempi kuin uutena ostaessa. Esimerkiksi kirpputoreilta löytyy helposti ja edullisesti luonteikkaita huonekaluja, jotka enintään kaipaavat hiukan puhdistusta tai tuoretta maalipintaa, ja vanha huonekalu saa jatkaa elämäänsä uudessa kodissa.

31. Jos jatkuvasti käyttämäni tuote (esim. deodorantti, shampoo, yms.) on hyvässä tarjouksessa, ostan pari pakkausta kaapin perukoille odottamaan, niin myöhemmin ei tarvitse ostaa samaa tuotetta korkeampaan hintaan.

32. Kun tiedän että jotakin täytyy ostaa, oli kyse sitten printteristä, kengistä tai lautasesta, googlaan ennen ostoksen tekoa varsin tarkkaan mitä kyseinen tuote missäkin maksaa, ja mistä sen saisi edullisimmalla. Sitten asiasta riippuen joko tilaan sen netistä tai käyn hakemassa edullisimmaksi osoittautuneesta kivijalkaliikkeestä. Ei ole mitään järkeä maksaa täsmälleen samasta tuotteesta enempää kuin on pakko.

33. Olen tarkka vaatehuollon kanssa, lankkaan ja rasvaan kengät aina kun ne sitä tarvitsevat, korjaan vaatteista pikkuviat, parsin sukat vaikka niitä saisi vitosella viisi uutta paria, ja pesen vaatteet pesuohjeen mukaan. En myöskään pese vaatteita turhaan jos tuuletus riittää. Näin vaatteet säilyvät pitkäikäisempinä, eikä niitä tarvitse koko ajan olla pesemässä. Myöskin kevyempi linkous ja pesupussit säästävät vaatteita nukkaantumiselta.

34. Kilpailuta puhelinliittymä, sähkö, vakuutusyhtiöt, kuntosalit, kampaajat ja oikeastaan kaikki vastaavat palveluihin liittyvät kiinteät kulut. Älä osta kuntosalijäsenyyttä joka on vaikea irtisanoa, jos saatavilla on 10 kerran kortteja, ellet tosiaan ole himokävijä jolle kuukausijäsenyys oikeasti tulee halvemmaksi kuin sarjakortit. Kampaajienkaan kanssa halvin ei välttämättä ole aina paras, mutta toisaalta ei ole myöskään välttämättä se kalleinkaan. Vakuutuksia kilpailuttaessa kannattaa huomioida omat vakuutusten ehdot, etenkin liittyen terveys-, henki-, ja lemmikkivakuutuksiin, joissa ehdot voivat myös vahingossa huonontua roimastikin uuteen yhtiöön hinnan perässä siirrettäessä.

35. Käytän muistilappuina kaikennäköisiä kotiin kulkeutuneita “roskapapereita” tai kirjaan puhelimeen ostoslistan

36. Käytä tuotteet oikeasti loppuun ennen kuin otat uusia käyttöön, oli kyse sitten housuista, kengistä tai shampoosta.

37. Ei ole mitään järkeä ostaa joka kerta uutta käsienpesunestettä uudessa pumppupullossa. Ratkaise asia niin, että käytät jo olemassaolevaa pumppupulloa jonka täytät täyttöpakkauksista. Säästät muoviroskaa, mutta myöskin rahaa. Ja pumppupullon täyttäminen vie puoli minuuttia reilun kuukauden välein, eli se ei ole iso homma.

38. Tiukan budjetin liikuntaa voi harrastaa lisäämällä hyötyliikuntaa, mutta myöskin kauden mukaan harrastaen esim. lenkkeilemällä tai uimalla luonnonvesissä. Myös youtubesta löytyy hurja määrä erilaisia jooga-, sekä kehonpainoharjoitus videoita, joihin tarvitaan usein vain tarpeeksi vapaata lattiatilaa. Itselleni lenkkeily ei ihan rehellisesti kyllä ole mitään suurta herkkua, mutta toisaalta välillä kun opiskelijana budjetti on ollut tiukalla, on se silti ollut kivempaa kuin täysi passiivisuus.

39. Kun olen yötä muualla kuin kotonani, pakkaan mukaani kotiin kulkeutuneet kosmetiikan näytepakkaukset reissulla käytettäviksi. Tietenkin niitä voi käyttää kotonakin, mutta matkustaessa ne ovat erityisen näppäriä pienen kokonsa ansiosta. Eikä sitten perillä tarvitse ostaa erikseen shampoota ja vastaavia, kun omat kotona käytettävät pullot ovat liian isoja mukana raahattaviksi.

40. Pesuaineeseen, oli kyse sitten shampoosta tai kasvojenpesuaineesta, ei kannata panostaa rahallisesti valtavia summia, se päätyy veden mukana viemäristä alas kuitenkin. Toisaalta halvin ei välttämättä myöskään ole paras, eli tässä kohtaa kannattaa tiedostaa hinta-laatu suhde ja mennä sen perusteella. Usein keskihintaisen ja kalliin pesutuotteen toiminnassa ei kuitenkaan mielestäni ole merkittävää eroa.

Ja lopuksi…

Ja ettei tämä menisi liian helpoksi, muistutan vielä, että aina ei kannata tarmokkaana ryhtyä DIY-projekteihin säästämismielessä. Usein tulee herkästi ajatelleeksi, että “kyllähän minä tämän nyt itse teen, niin halvalla menee“. Lopputuloksena aikaa kuluu suhteettoman paljon, tulos on mitä on, ja tuloksen korjailuun ammattilaisella menee aikaa ja rahaa. Tästä syystä olen esimerkiksi luvannut itselleni, etten enää koskaan yritä värjätä hiuksiani itse kotona. Tai asentaa sähkölaitteita jotka ovat mutkikkaampia kuin piuhan seinään lykkääminen. -Mokailemalla oppii, mutta kannattaa myös tiedostaa mikä on fiksua turhien menojen karsimista, ja milloin oma tarmokkuus vain tuottaa lisää kuluja. Joskus myös säästyvä vapaa-aika on rahaa arvokkaampaa.

Millaisia juttuja itse harrastat turhien menojen karsimiseksi? Vinkkaa parhaat säästövinkkisi kommenttikentässä!

-Anna 

________________________

Luitko jo?

IPCC:n raportti ja mitä siitä on jäämässä käteen?

Ikäluokan vaikutus ekologisuuteen

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



5 thoughts on “Säästövinkkejä arkeen – Ituhipin TOP 40 pihistelylista”

  • Edulliseen liikuntaan suosittelen YouTubesta Tiffany Rothe Workoutsin jumppia.

  • Ostin kuukupin ja vaikka se on kertaostona kalliimpi kuin tamponi/sidepaketti tulee se maksamaan itsensä nopeasti takaisin kun ei tarvi ostaa kertakäyttöisiä tuotteita! Puhumattakaan muista eduista :–D Myös yritän pitää huonelämpötilaa mahdollisimman alhaalla ja jos on kylmä niin pukemalla vaan villapaitaa päälle, kylmässä nukkuu myös paremmin!

  • Suunnitelmissa

    Itse olen lopettanut joulu/kausivalojen käytön ja ilotulitteet sekä namit ja limut. Pyrin sopusointuun kehoni ja kukkaroni kanssa. Suuri kiitos sähkölaitokselle joka on kannustamassa kevyempään uuteen minään. Ei oikeastaan huono juttu. Olen jo suunnitellut ekologisempaa tulevaisuutta laittamalla osan talosta kylmilleen talveksi jolloin käytämme vain puulämmitteisiä huoneita ja piankos se kesä tulee. Tunnelmavalaistus on yllättävän romanttista.

  • Kasvatan hiuksia enkä ota raitoja sekä perheeni hiukset leikkaan itse näin säästyy kampaajan kulut.
    Olen lopettanut ilmalämpöpumpun ja vaatteidenkuivarin käytön, näin säästyy sähkölaskussa. Mökiltä pistin sähköt poikki kokonaan.
    Toki vanha kunnon ohje, sammutan valot huoneesta joissa en ole.
    Ostan tarjouksesta ja enemmän kerralla myöskin.
    Paikkaan vaatteeni ja modistan uusia sekä ompelen alusta asti itse.
    Autoilen vain kun olen hoitamassa useamman asian samaan suuntaan, turhat ajelut jää pois.
    Tankkaan halvempaa bensaa jerrykannuun käydessäni Helsingissä (maalla on bensa kallista) josta sitten tankkaan autoni.
    En lue sähköpostiin tulevia mainoksia vaatteista sillä ne ottaa päähän kun ei ole varaa ostaa mitään.
    En ota velkaa koska se on kuitenkin maksettava takaisin ja korot on siihen päälle.
    Etsin ilmaisia harrastuksia ja matkailu tapahtuu kotimaassa teltta tai auto yöpymisinä, sillä en maksa majoituksesta hotelleissa.
    Syön pienempiä ruoka annoksia sillä on se seuraus että säästän ja laihdun.
    Olen vähentänyt kertakulutuksena vessapaperia sillä ennen käytin sitä surutta liikaa.
    Päivisin en käytä sähköä valaistuksessa.
    En osta tarvekaluja uutena, käyn aina katsomassa löytyisikö jokin tarpeellinen käytettynä halvemmalla.
    En ajattele kokonaisvaltaisesti ekologisesti.
    Kun on vähävarainen ei voi tuhlata. Tyhjästä on paha nyhjästä.

  • Säästän vettä keräämällä suihkuveden, käsien pesuveden ja astioiden huuhdeveden talteen ja käytän sen wc- pöntön huuhtelussa. Koska pesen hiukset luonnonmukaisella palashampoolla, enkä käytä suihkussa muita puhdistusaineita, kerätty vesi käy myös lavaviljelysten kasteluun. Alkukesästä virtsaa voi käyttää lannoitteena. Bokashi ämpäreiden avulla kerään bokashipisua lannoitteeksi ja tuotan uutta multaa ympäri vuoden. Lasken lämmityspattereiden lämpötilaa. Tällä hetkellä huonelämpötila on 18 astetta, mikä aiheuttaa palvelua paikallaan ollessa, mutta palelu kuluttaa enemmän energiaa elimistössä ja muuttaa valkoista rasvaa terveelliseksi ruskeaksi. Keittiössä lämpöpatteri on kiinni, mutta uunin käytön jälkeen jätän luukun raolleen, jotta lämpö siirtyisi huoneeseen. Pitäisi vielä testata säästäisikö vaikka kuplamuovin asennus makkarin ikkunaan energiaa. Olohuoneen etelään suuntautuvaa ikkunassa on paksut verhot jotka ovat yöllä kiinni ja päivällä auki keräten sisälle auringon lämpöä aurinkoisina päivinä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.