Bambu ei ole niin ekologinen valinta kuin kuvittelet

Bambua myydään usein ekologisena zero waste ratkaisuna kaikkeen maan ja taivaan väliltä. Bambusta voi valmistaa ruokailuvälineitä, huonekaluja, tekstiilejä ja jopa vessapaperia, mutta onko bambu todella niin ekologista ja ympäristöystävällistä kuin sen markkinoidaan olevan?

Syitä joiden perusteella bambu on vastuullinen ja ekologinen valinta

Tunnetusti bambu kasvaa aivan äärettömän nopeasti, jopa metrin verran päivässä. Tämän lisäksi bambu sitoo jopa 2 kertaa enemmän hiilidioksidia ja tuottaa 30% enemmän happea kuin tavalliset puut. Luonnossa kasvaakseen bambu ei tarvitse hyönteismyrkkyjä, ja puuvillaan verrattuna bambu ei myöskään tarvitse kovinkaan paljoa vettä.

Bambulla on myöskin vahvat juuret, joiden ansioista se on ideaalinen kasvi paikoissa joissa kärsitään maanvyöryistä, sillä bambun juuret kykenevät kiinnittämään maamassan aloilleen, vähentäen maan vyörymien riskiä. Tämän lisäksi vahvojen juurtensa ansiosta bambun voi leikata käytännössä aivan tasaiseksi, ja pian se jo alkaa puskemaan taas ylös uutta materiaalia.

Bambun luonnollinen kasvu tukee biodiversiteetin säilymistä, sillä eläimet ja hyönteiset käyttävät bambua niin pesimiseen kuin ravinnoksikin. Helppona esimerkkinä bambulla ruokalijoista toimivat pandat, ja luultavasti toki sinäkin, jos olet ikinä käynyt tilaamassa 4 pientä ateriaa kiinalaisesta ravintolasta.

Onko bambu antibakteerinen materiaali?

– Väitteet bambusta valmistetun tekstiilin antibakteerisuudesta vaikuttaisivat olevan aivan täyttä höpönlöpöä, nimittäin kahden toisistaan erillisen tieteellisen tutkimuksen mukaan, verrattuna muihin vastaaviin materiaaleihin kuten (esim. puuvilla) merkittävää eroa antibakteerisuudessa ei havaittu. Eli ainakin tekstiileiden osalta bambun antibakteerisuus on aivan täysi myytti, jolle ei löydy tieteellistä pohjaa, vaan kyse on pikemminkin keinosta myydä t-paitoja.

Bambun tuotannon ongelmat

Maailman ainoa paikka jossa tällä hetkellä kasvatetaan bambua kaupallisesti on Kiina. Kiina ei suoranaisesti ole tunnettu läpinäkyvistä tuotantoprosesseistaan, ja materiaalin todellista alkuperää on äärettömän vaikeaa todentaa vedenpitävästi. Bambun käsiin räjähtänyt suosio on johtanut siihen, että viljelijät kaatavat metsää paremmin tuottavien bambuviljelmien monokulttuurien tieltä. Metsän kaatuessa luonnon monimuotoisuus kärsii, ja luonnonvaraiset eläimet ja kasvit joutuvat etsimään itselleen uuden elinpaikan.

Vain yhtä kasvia viljellessä, koko homman lopputuloksena bambua joudutaan aiemmasta poiketen ryhtyä suihkuttelemaan hyönteisten torjunta-aineilla, koska monokulttuuri on alttiimpi tuholaisille kuin viljelmä jonka kasvilajeissa olisi vaihtelua. Kun bambua viljellään teollisuuden tarpeisiin, viljelijöillä on myös tapana lannoittaa sitä, vaikka kasvi kuinka kasvaisi metrin verran päivässä ihan luonnollisinkin keinoin.

Bambu tekstiilinä – Rayon, viskoosi  ja Tencel

Jotta puun oloisesta ruohokasvista saadaan kuitu tekstiilin kaltaiseen muotoon, vaaditaan voimakkaita teollisia kemikaaleja hyödyntäviä valmistusprosesseja. Mikäli valmistukseen käytettyjä kemikaaleja ei hävitetä asianmukaisesti ongelmajätteenä, ne usein päästetään vesistöihin, jossa ne ovat tuhoisia vesistöjen ekosysteemeille. Kangas joka on valmistettu bambukuiduista jotka eivät ole käyneett läpi kemiallista myllytystä muistuttaa puolestaan lähinnä pellavaa tai hamppukangasta.

Rayon ja viskoosi ovat molemmat selluloosakuiduista valmistettua tekstiiliä. Rayon ja viskoosi ovat käsittääkseni kutakuinkin samaa tavaraa, ainoa käytännön ero niiden välillä on se, että jenkeissä viskoosia kutsutaan rayoniksi ja Euroopassa viskoosiksi. Bambuviskoosi on puolisynteettinen materiaali, sillä selluloosakuidut on pilkottu kemiallisia prosesseja käyttäen, ja siinä ollaan jo suht kaukana lähtöpisteestä kun kangas on valmis.

Lyocell on myös kutakuinkin samaa tavaraa, mutta siinä käytetään hiukan vähemmän kemikaaleja, ja Tencel puolestaan on tavaramerkkisuojattu versio lyocellista. Ja loppujen lopuksi että olisi tosi selkeää, Tencel ja lyocell ovat molemmat tosi paljon viskoosin kaltaisia kankaita. Kaikkia yllämainittuja kangastyyppejä voidaan valmistaa myös ihan mistä tahansa muustakin puulajista.

Tencel – Se vastuullinen bambutekstiili?

Tencelin valmistuksessa pyritään keskittymään vastuullisuuteen. Tencel kangas valmistetaan FSC sertifioidusta puumateriaalista ja kyseessä on suljettu tuotantoprosessi. Tencelin valmistus vaatii huomattavasti vähemmän kemikaaleja kuin rayonin tai viskoosin valmistus, ja Tencelin valmistusprosessin ideana on, että kaikki mahdolliset kierrätettävissä olevat kemikaalit kierrätetään (mutta ei niitä kaikkia!)

Vaikka Tencelin valmistuksessa pyritään vastuullisuuteen, silti materiaalin voimakkaaseen kemialliseen käsittelyyn käytetyistä kemikaaleista syntyy oma määränsä vaarallista kierrätykseen kelpaamatonta ongelmajätettä. Tencelin kanssa tätä kemiallista teollisuusjätettä syntyy vain vähemmän kuin viskoosin tapauksessa.

Bambun eettisyys ja sertifiointi

Kemikaalien käyttö luonnollisesti vaikuttaa myös tehtaiden työntekijöiden terveyteen, etenkin jos kyseessä on tuotantolaitos jossa turvajärjestelyt ovat puutteelliset, joten etenkin bambusta valmistetun rayonin sekä viskoosin eettisyys vaatteiden materiaalin asettuu jokseenkin kyseenalaiseksi.

Vaikka bambun luomukasvatus pystyttäisiin todistamaan täysin vedenpitäväksi, bambukepin matka t-paidaksi on sen verran kemiallista osaamista vaativa prosessi, että siinä on hankala puhua enää luonnollisuudesta.

Juurikin tästä syystä kannattaa huomioida, että vaikka ostaisit bambutuotteen joka kantaisi Ökotex sertifikaattia, se tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että kaupassa kädessäsi pitelemässä vaatekappaleessa on kemikaalijäämiä vain sertifikaatin asettamaa raja-arvoa alempi määrä. Kyseinen sertifikaatti ei kerro mitään itse tekstiilin valmistusprosessista. Suurin osa kansainvälisistä sertifiointielimistä taas ei puolestaan myönnä bambulle sertifikaatteja, oli kyse sitten luomu-statuksesta tai reilusta kaupasta, koska näitä on niin haastavaa todentaa.

Valitako puuvilla vai bambu?

Verrattuna puuvillaan bambu kasvaa nopeasti, bambu ei vaadi tuholaismyrkkyjä tai lannoitteita ja bambu tarvitsee 20 kertaa vähemmän vettä kuin puuvilla. Toisaalta puuvillaakin voidaan kasvattaa luomuna, ja puuvillan tuotantoketju on usein mahdollista todella jäljittää. Luomubambua puolestaan ei suostuta sertifioimana alkuperän mahdottoman jäljitettävyyden vuoksi. Kun mitä tahansa viljellään ainoana kasvina ja otetaan kemikaaleja avuksi, ja luonnon monimuotoisuus kärsii. Tämän lisäksi Euroopassa ei pahemmin kasva puuvillaa eikä bambua, joten kumpikin materiaali joudutaan rahtaamaan kaukaa.

Eli onko bambu siis eettinen ja ekologinen valinta?

Kyllä ja ei. Luonnollisesti kasvaessaan bambu on arvokas osa luonnon monimuotoisuutta, se kasvaa häkellyttävän nopeasti ja sitoo huomattavan paljon hiilidioksidia itseensä. Kestävästi ja vastuullisesti viljeltynä bambu on erinomainen materiaali. -Kuitenkin kun mitä tahansa aletaan viljelemään teollisella mittakaavalla, yhtälö muuttuu.

Bambu on poikkeuksellisen kestävää, jonka lisäksi se on biohajoavaa jos sitä ei olla käsitelty suhteettoman voimakkaasti kuten tekstiilin tuotanto vaatii. Bambu toimii parhaiten esimerkiksi pilleinä, ruokailuvälineinä sekä huonekaluina. Kuitenkin kannattaa pitää mielessä, että vaikka bambu noissa tarkoituksissa läpäisisi zero waste ajattelun vaatimukset, sen tuotantoprosessi ei todellisuudessa välttämättä ole erityisen vastuullinen, eettinen tai ekologinen.

Bambusta valmistettuja tekstiilejä ei oikein millään mittapuulla voi kutsua kovin eettisiksi tai ekologisiksi, johtuen läpinäkyvyyden puutteesta sekä siitä, että sivutuotteena syntyy aina ongelmajätettä. Toisaalta jos harkitset bambusta valmistetun vaatekappaleen ostamista, eettisin ja ekologisin vaihtoehto olisi  panostaa Tencelin hankintaan, sekä mahdollisuuksien mukaan tiedustelemaan maahantuojalta ja tuottajalta miten työntekijöiden terveys on varmistettu ja miten käsittelyssä käytetyt kierrätyskelvottomat kemikaalit hävitetään.

Millaisia ajatuksia postaus herätti? Jaa pohdintasi kommenteissa! 

-Anna 

________________________

Luitko jo? 

TIEDÄTKÖ MITEN KULTAKORUSI ON VALMISTETTU?

MITEN ONNISTUIN OLEMAAN VUODEN VAATTEIDEN OSTOLAKOSSA?

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Bambumetsä-kuva: Andrea Ursoleo – kuvaa muokattu

11 comments

  1. Loistavan valaiseva juttu! Olen ostanut joitain ihanan pehmeitä ja sileitä vaatteita bambusta, mutta tässä jutussa selvisi, että tosiaan se vaatii paljon kemikaaleja, että kuiduista saa sellaista. Paras olisi ostaa mahdollisimman vähän uusia vaatteita, käyttää vaatteensa loppuun ja ostaa kirpparilta. Vaan kummasti noita vaatteita silti kaapista löytyy hirmuinen määrä edelleen, vaikka pari kertaa olen ulkomaille lähdön takia olevinaan hankkiutunut kaikesta turhasta eroon.

    1. Kiitos!

      Itseltäkin löytyy vaatekaapista yhdet ihanan pehmeät bambuiset pyöräilyshortsit hameen alle talveksi, joiden myyjä lupaili aikanaan olevan luonnollinen vaihtoehto..

      Fiksuin lähestymistapa on varmasti käyttää jo olemassaolevat vaatteet loppuun. Onneksi kuitenkin jatkon kannalta tietää miten tuote on tuotettu ja voi päättää paremmin haluaako kyseisen kaltaista tuotetta ostaa. Toisaalta viskoosiahan valmistetaan myös monista muista materiaaleista esim. eukalyptuksesta, joskaan en ole ehtinyt perehtymään kuinka vastuullisia ne ovat.

      -Anna

  2. Kiitos tästä valaisevasta jutusta.
    Olin jo niin ihastunut bambuun ja luulin että pehmeys oli itse tuotteesta lähtöisin.
    Pukeutuisin pelkästään vanhoihin lumppuihin ellei aina välillä olisi pakko liikkua ihmisten joukossa.
    Nyt rupeamme tosin taas tilaamaan ruuan kotiin.

    1. Itsekin olin hiukan pettynyt kun tätä artikkelia varten tutkiskellessani havaitsin, että se ihana pehmeys ei ollutkaan varsinaisesti bambun itsensä ominaisuus. Mutta toisaalta aina oppii lisää, ja jatkossa ainakin tietää mitä valitsee 🙂

      -Anna

  3. Ai se pehmeys onkin kemiallisesti tehty. Vähän jo mietinkin, että onpa kiva kasvi. Niin kova päältä ja suurin piirtein keittämällä pehmennetty. Joo eipä tarvitse tähän taloon bampuvaatteita. Luulin, että nyt on löytynyt kunnon ekologinen vaate.

  4. Minulla on Kierti-bampurättejä (kierti.fi), SLL-kaupasta vieläpä norppakuosilla. Olenko siis tullut huijatuksi, kun luulin ostavani ekologisia rättejä. Nämä ovat kestäviä, eivätkä ala haista niin nopeasti kuin mikrokuitu tai puuvillapohjaiset tai selluloosarätit.

    1. Huijaaminen on ehkä hiukan vahva sana, sillä mikään ei takaa, että myöskään tuotteen markkinoija on ollut täysin tietoinen asiasta. Bambua on markkinoitu pitkään ylivoimaisena ekovaihtoehtona, ja sen takia moni valmistajakin menee vipuun. Bambun ekologisuus voi tuntua itsestäänselvältä, ellei asiaa ole selvittänyt tarkemmin. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version