Miten pakata kevyesti? – Matkusta 16 tavaran kanssa

Miten pakata kevyesti? – Matkusta 16 tavaran kanssa

Koronakesä on ehkä omassa sarjassaan, mutta todistetusti se ei ole vähentänyt ihmisten matkustusintoa. Tällä kertaa kesän lomamatkat vain suuntautuvat lähemmäs kuin aiemmin. Useampi tuttuni viettää tänä vuonna lomaa joko lähimatkailun tai staycationin merkeissä, ja itsekin innostuin lähimatkailemaan Latviaan. Koska pakkaaminen aiheuttaa aina päänvaivaa, tässä postauksessa jaan sen mitä olen itse oppinut siitä miten pakata kevyesti.

Kevyt pakkaaminen parantaa juoksukuntoa satamaterminaalissa

Sahaan kohtuullisen usein Tallinna-Helsinki väliä kotiin ja takaisin kotiin, joten olen oppinut arvostamaan kevyesti pakkaamista. Etenkin viime vuonna tämä kevyen laukun arvostus vain lisääntyi kun elin viikonloppu-tallinnalaisena. “Kotimatkalaisena” koko sataman terminaalituubin idea on vaan juosta kilpaa niiden muiden vakimatkustajien kanssa tuubin toiseen päähän, ja ulos niin lujaa kuin kintuista lähtee. Siinä touhussa on auttamatta amatööri jos jää puhisemaan puoliväliin 25 kilon pakaasin kanssa ja jää rauhallisemmassa tahdissa etenevien turistimassojen keskelle jumiin.

Aikanaan nuorempana ja innokkaana olin että “jee, matkustelua”. -Kuitenkin edestakaisin ravaaminen muuttuu yllättävän pian pakkopullaksi, ja mukaan haluaa vain asiat joita todella tarvitsee ja käyttää. Tämän lisäksi sitä on kiitollinen kun onnistuu viimein järkkäämään elämän niin, että tarvitsee matkustaa pakon edessä enää mahdollisimman vähän. Aina välillä on kuitenkin ihanaa tulla Suomeen, nähdä tuttuja maisemia ja viettää laatuaikaa perheen kanssa. Silloin tuo kerran opittu pakkaamisen jalo taito on yhä arvossaan.

Millainen laukku kannattaa valita?

Sekä check-inistä että perille saapumisesta pääsee tuhat kertaa nopeammin läpi, kun mukana on vain kevyt kassi, joka olalla voi kävellä reippaasti (tai aikataulutuksen vaatiessa juosta). Oma suosikkini on jo elämää vähän liikaakin nähnyt miesten olkakassi. Sen sisälmyksillä pärjää parhaimmillaan pari viikkoa, siinä ei ole pyöriä joita hajottaa vahingossa, eikä sen säilytys sie tilaa kotona. -Eikä eräs mäyräkoira pidä sitä potentiaalisena pesäpaikkana jos sen unohtaa eteiseen, jolloin sen vetoketju on turvassa määrätietoisesti näkertävältä hammaskalustolta.

Pienemmällä pakaasilla pärjää myös takaisinpäin jos/kun ei osta mitään suurempaa matkanpäältä. Ja vaikka ostaisikin jotain pientä, aika usein se mahtuu vielä siihen laukkuun.

Mitä ei kannata pakata?

Shampoota saa liki aina kohteesta, joko hotellista löytyy tai majoittavalta perheenjäseneltä / kaverilta liikenee lainaksi, ja jos ei, niin useimmissa kohteissa on mahdollista ostaa palasaippuaa pahimpaan hätään. Shampoota ei yksinkertaisesti kannata raahata mukana. Pesuaine on pesuainetta, eikä mitenkään erityisen henkilökohtainen asia. Ja tietenkin alla olevaa listaa katsellessa voi todeta, että jos ei meikkaa, niin matkatavaroidenkin määrä tipahtaa jo huomattavasti.

Tietokonettakaan en roudaisi mukaan alle 8 päivää kestävälle reissulle, ellei tarkoituksena ole tehdä töitä paikan päällä. Olen tehnyt tämän virheen itse tuhat kertaa ja aina on kaduttanut, ellei ole oikeasti ollut jotain pakollista työtä, joka on ehdottomasti hoidettava huomisiltaan klo 18.30 mennessä. Jos koneen ottaa mukaan vain “No mut, voin katsoa leffoja ja ehkä teen vähän töitäkin“, niin yleensä kohteessa on niin paljon tekemistä ja menemistä, että leffoja ei ehdi katsoa. -Ja vielä vähemmän ehtii tekemään töitä jos ei ole pakottavaa deadlinea. Reissaaminen kannattaa muutenkin ottaa sen osalta irtiottona, vaan elää siinä hetkessä ihan oikeasti ja jättää turha stressaaminen kotiin.

Miksi kevyesti pakkaaminen kannattaa?

Vaikka se helpottaa elämää, että kevyen matkalaukun kanssa pystyy harppomaan hillitöntä vauhtia, se ei ole ainoa syy pakata kevyesti. Kevyempi matkalaukku vaikuttaa erityisesti lentomatkoilla, sillä mitä enemmän painoa koneessa on, sitä enemmän polttoainetta matkantekoon kuluu, ja sitä suurempi hiilijalanjälki matkalla on.

Finnair on laskenut, että jos jokainen heidän asiakkaansa pakkaisi kilon verran kevyemmin, vuodessa säästyisi tarpeeksi lentopetrolia, että sillä voisi lentää 20 lentoa Helsingin ja Tokion välillä. Kyse ei ole siis pelkästä minimalistisen elämäntavan idealismista, vaan jo pienillä valinnoilla voit vaikuttaa. Jos jätät kotiin ne tavarat joita et välttämättä tarvitse, säästät jo huiman määrän hiilipäästöjä.

Miten valita pakattavat vaatteet?

Osa pakkaamista on myös se, mitä laitat päällesi matkapäivänä. Tulet pitämään näitä vaatteita muodossa tai toisessa, koko matkan, joka on pituudeltaan viikonlopusta viikkoon: Hyviä tosi basic-ideoita puettaviksi ovat esim.  paita + housut tai hame + kengät, jotka ovat mukavat ja perussiistit, takki, sekä sopivan kokoinen käsilaukku. Sitten tietenkin niiden kahden listassa mainitsemani vaihtopaidan tulisi sopia päälläsi oleviin farkkuihin tai hameeseen. Mekko kannattaa ottaa mukaan vain jos tiedossa on jotain juhlavampaa.

Reissun pukeutumishaastetta luonnollisesti helpottaa se, jos vaatekaappisi on jo valmiiksi mietittyä sorttia. Jos ennen reissua ja pakkausoperaatiota jää aikaa, vaatekaapin siivoaminen ja selkeyttäminen voi olla hyvä idea ja helpottaa elämää niin pakatessa kuin jatkossakin.

Miten pakata kevyesti – 16 kohdan yleispätevä pakkauslista 

Tärkeimmät 

1. Passi

2. Lompakko

3. Puhelin ja laturi

4.  Kuulokkeet

Kosmetiikka 

5. Monikäyttöinen matta luomiväripaletti (Nuden värisestä puuteriksi pahimpiin kiiltoihin, vaaleanpunaisesta poskipunaa ja sopivan sävyisestä ruskeasta silmien rajaukseen sekä kulmakarvojen piirtämiseen, yms.)

6. Ripsiväri

7. Peitepuikko

8. Poskipuna ja rajaussiveltimet

9. Deodorantti

10. Hammasharja ja tahna

11. Aurinkovoide

12. Hiusharja ja pari hiuslenkkiä

Vaatteet 

13.  Alusvaatteita ja sukkia niin monta kuin on vietettyjä öitä

14. Vaihtopaita (riippuen kohteesta joko siisti tai rento)

15. Vaihtopaita nro 2 tai mekko, tilanteesta riippuen

16. Vaihtoalaosa, esim. hame jos matkustat housuissa

(+ Juhlakengät)

Mitä ilman et lähtisi kotoasi? Mitä yleensä pakkaat mukaan noin viikon reissulle? Keskustellaan kommenteissa 🙂

-Anna

________________

Luitko jo?

Lähimatkailua – kohteena TARTTO

Rehellistä kasvisruokaa Tallinnassa

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



6 thoughts on “Miten pakata kevyesti? – Matkusta 16 tavaran kanssa”

  • Olen lähdössä parin viikon päästä viikoksi Saksaan ja haluaisin kovasti lähteä pelkillä käsimatkatavaroilla. Tykkään suunnitella pakkaamista siten että mukaan tarvisisi mahdollisimman vähän, usein kuitenkin matkan jälkeen huomaa että on ollut ylimääräistä mukana. Kesällä pärjää vähemmällä jos on lämmin ilma 🙂 Nyt olen ajatellut, että jos päädyn pelkkään käsimatkatavaraan, niin ainakin shampoon ja hoitoaineen otan mukaan palamuodossa ja meikkivoiteen sijaan taas voisi ottaa mineraalimeikkipuuterin, kuiva ihoni varmaan kestää sitä näin kesällä, toisin kuin talviaikaan. Ilman kirjaa en matkusta ikinä! Vaatteista valitsen yhteen sopivia ja sellaisia jotka ei rypisty.

    • Omituisinta mitä olen pakkaamiseen liittyen huomannut on se, että vaikka koittaisi pakata kuinka kevyesti, yleensä silti aina itse havaitsen että mukaan tuli joka tapauksessa asioita joita ei sitten tullutkaan käytettyä. Aina en tule ottaneeksi kirjaa mukaan jos kyse on ripeämmästä parin päivän asioiden hoitamisesta, mutta puolestaan esim viikon tai viikonlopun vaapaa-aika keikoille olen ihastunut Kindleen viimeaikoina. Se on pieni, kevyt ja näppärä ja mukaan mahtuu useampi kirja, ja se selviää yhdellä latauksella yleensä koko reissun. Kotiin mielellään hommaan paperisia, koska niitä on kivempi hiplata ja nuuskia, mutta entisenä e-kirja skeptikkona olen havainnut että niillekin on oikeastaan aikansa ja paikkansa myös 🙂 

  • olen menossa pariksi yöksi pärnuun kuukauden päästä, kiitos tästä postauksesta! 🙂
    aina mä pakkaan laukun ihan tupaten täyteen enkä sitten edes tarvitse kaikkea, usein myös unohtuu joku oleellisempi juttu! 😀

    • Pärnu on aivan ihana kesäkaupunki! Ehdottomasti heti ekana toivotan sulle ihan mahtavaa reissua! 

      Joo, itsellä oli aikanaan tapana hyvin samanlainen lähestymistapa, mutta siinä vaiheessa kun matkailua tuli useammin kuvioihin, kevyesti pakkaaminen joka oli aiemmin kuulostanut tylsien ihmisten hömpötykseltä, muodostui yllättävän näppäräksi taidoksi 🙂 

  • Mä elin pysyvää reissuelämää pienen 7 kg repun kanssa pitkään (suurimman osan painosta ja tilasta vei työvälineet), niin mun on edelleen vaikea tottua siihen, että paikoillaan ollessa tavaraa on enemmän.
    Sitä tarvii lopulta niin kovin vähän.
    Lisäisin tuohon sen vinkin, että jos on yli muutaman päivän reissu, niin kannattaa pestä vaatteita. Periaatteessa sillä millä pärjää voisi päivää, pärjää koko vuoden.

    • Tuo tavaran määrä on jo aika kunnioitettavan karsittu! Tosiaan, vaatteiden peseminen reissussa on ehdottomasti fiksua. Aika usein on mahdollista löytää käyttöön pesukone ja kuivausrumpu, jolloin saa raikasta puettavaa päällensä, ilman että tarvitsee kanniskella puolta vaatekaappia matkassa pelkän pyykkäämisen välttämiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *