Kesälukemista – 5 kirjaa kesään

Olen ihan hillitön lukutoukka, ja siihen liittyen olenkin löytänyt uuden ihastuksen: Istuskelimme kolme tuntia junassa jossain keskellä huitsin kuukkelia matkalla Tukholman satamaan josta matkaa kotiin Tallinnaan oli vielä hiukan vajaan vuorokauden verran. En tietenkään ollut pakannut itselleni mitään sen suurempaa viihdykettä mukaan, koska kevyt pakkaaminenhan tekee elämästä helppoa. Siinä pyörittelin peukaloitani ja katselin kuinka ruotsalainen maaseutumaisema vaan vilisi ohitse, kun huomasin junan seinällä tutun oloisen mainoksen: Bookbeat äänikirja app – kahden viikon kokeilujakso ilmaiseksi. Kesälukemista löytyi hillittömiä määriä äänikirjojen muodossa.

Sittenhän tietenkin latasin tuon appin. -Aivan loistava mainoksen sijoittelupaikka muuten. Ja ei, tämä ei ole minkään sortin maksettu mainos vaan enemmänkin vinkki, että ihan mahtava keksintö. Itselle tuli alkuun mieleen äänikirjoista sellainen 90-luvun kotelollinen C-kasetteja kirjastosta jonkun jäyhän sedän tai tädin lukemana, mutta tämähän olikin virtaviivaista ja modernia, yhtä näppärää kuin Spotifyn käyttö. Parasta on, että useissa muistelmissa ja elämäkerroissa lukijana toimii henkilö itse. Se antaa ihanan sävyn siihen tarinaan, kun kuulee millaisia tuntemuksia tapahtumat ja kertomukset herättävät. Myöskin alla mainitut 5 kirjaa ovat sellaisia jotka olen nyt lukenut/ kuunnellut viimeisen kuukauden sisällä, siinä missä normaalisti saan kuukauden aikana luettua kirjan, parhaimmillaan kaksi.

Olen aina nauttinut painetun sanan lukemisesta ja alkuun suhtauduin e-kirjoihinkin hiukan nihkeästi. Sitten kävi ilmi, että niissä on se hyvä puoli, että suhteellisen edullisella pääsee lataamaan itseä kiinnostavia teoksia netistä joita ei juuri ole tarjolla missään muualla.  Nyt äänikirjoissa olen ilahtunut siitä, että voin vain kotoa lähtiessä iskeä luurit korviin, ja käydä kaupassa tai kävellä töihin ja kuulla tarinan, ilman että sitä varten tarvitsee erikseen istua alas. Toinen mihin äppissä ihastuin, oli että voin kuunnella uutuuskirjoja ilmaiseksi ja tämän ekan vahingossa ostamani kuukauden edullisesti. Opiskelijabudjetilla aika harvoin luen uutuuskirjoja muuten kuin pari vuotta jälkeenpäin kun löydän niitä viimein alekorista kohtuullisella hinnalla. (Ja käyttäisin mielläni kirjastojen palveluita, mutta eestin- tai venäjänkielen osaamiseni ei ole ihan vielä sillä tasolla että virolaisesta kirjastosysteemistä olisi minulle suurempaa viihdettä).

Kesälukemista – 5 kirjaa kesään  

1. Veitola – Maria Veitola 

Ennen kirjaa tiesin lähinnä että okei, olen katsonut sarjoja Maria Veitola Yökylässä, sekä Enbuske, Veitola & Salminen, ja joskus teininä lukenut Veitolan Trendiin kirjoittamia kolumneja. Olin saanut jonkunlaisen kuvan, että kyseessä on napakka mutta huumorintajuinen ja päämäärätietoinen ihminen. Kirja oli ihanan itseironinen ja karun realistinen, jossa kerrottiin omista onnistumisista ja epäonnistumisista ja kasvamisen paikoista. Tuntui hyvältä että joku puhui niin avoimesti. Ainakin itse sain yllättävänkin paljon samaistumispintaa ja nautin kirjasta.

Tämä oli ehdoton suosikkini ja ehdottomasti suosittelisin jokaiselle kaverilleni. Kirja avasi sellaisen jotenkin pieneltä kuulostavan, mutta mielestäni oikeasti todella tärkeän oppimisnäkökulman liittyen työhön, parisuhteisiin, ystävyyteen ja vähän elämään yleensäkin. “Hei, ei mun muuten tarvitse sietää kaikkea.” Mäkin olen ollut ihan samanlaisissa jumikohdissa ja tehnyt ihan samalla tavalla. Eating shit with a smile. Ja nyt harmittaa etten vain lähtenyt pois tilanteesta. Mä olen itse vastuussa siitä miten annan muiden kohdella itseäni.

2. Murhalesken muistelmat – Anneli Auer 

Varmasti jokainen suomalainen jolla on pätkääkään tirkistelynhalua ja on vähääkään seurannut iltapäivälehtien uutisointia Auer-keissistä on tästä kirjasta kohtuullisen kiinnostunut. Kirjahan julkaistiin jo kai vuosi sitten. On ihan kiintoisaa saada tarinaan yhtenäinen ja jopa henkilökohtainen näkökulma. Tarinan teesinä on, että Anneli on syytön sekä murhaan josta häntä ei lopulta hovioikeudessa tuomittu, ja syytön myöskin lastensa seksuaaliseen hyväksikäyttöön, josta hänet tuomittiin. Minulla on tapahtumistani oletukseni ja asenteeni, kuten varmasti kaikilla asiaa seuranneilla.

Pohdin lähinnä jälkimmäistä tuomiota siitä näkökumasta että juristin alkuna en usko että tuomioita jaellaan vain summittaisesti. Myöskin muistelen tarinoita vanginvartijana työskenneeltä ystävältäni joka kertoi kuinka liki jokaisella vangitulla oli aina erittäin hyvä selitys tuomioille, joka oli tietenkin jokaisen kohdalla oikeusmurha ja suurin osa ihmisistä tietenkin on “ihan syyttöminä” tuomittu. Asian todellinen laita on tietenkin yhä hämärän peitossa, mutta tämä oli ehdottoman kiintoisa kuuntelukokemus, joskin hiukan hyytävä.

3. Keisari Aarnio – Minna Passi, Susanna Reinboth 

Keisari Aarnio on Hesarin journalistien kirjoittama kertomus Jari Aarnion tarinasta, urakehityksestä, Pasilan miehen jutun selvittelystä, taitavasta mediapelistä, sekä tietenkin kiinnostava kurkistus Helsingin huumepoliisin toimintatapoihin ja organisaatiokulttuuriin. Tietenkin olin seurannut juttua sen verran uutisista, että tiesin että takapihalta oli löytynyt käteisjemma ja huumekauppoja oltiin väsäilty. Kuitenkin uutiskuvien perusteella jotenkin oletin että kyse olisi luppoisasta herrasta jolle vaan vähän sattuu ja tapahtuu. Olin ehkä hiukan yllättynyt kuunnellessani aiheeseen liittyvää materiaalia joka ei ollutkaan ihan yhtä luppoisaa kuin olin olettanut. Tietenkin myös kiehtova osa tarinaa on se miten poliisin toimesta selvitetään rikosepäily joka liittyy Helsingin huumepoliisin ylijohtajaan, joka saisi välittömästi kuulla avoimesta tutkimuksesta.

4. Alex – Karo Hämäläinen

Alexander Stubbin muistelmat olivat itselleni kiehtovaa kuunneltavaa. Etenkin koska hän kertoi aika rehellisesti ja tunteella millaisia fiiliksiä milloinkin oli, jonka lisäksi itseäni tietenkin kiehtoi myös kurkistus Suomen politiikan johdon henkilökemioihin. Kirja oli yhtäaikaa inspiroiva, mitä tuli liikunnan harrastamiseen ja terveisiin elämäntapoihin, mutta myöskin siihen liittyen, että olemalla ihan vaan oma itsensä pääsee myös pitkälle. Tietenkin se näin keskimääräisestä sohvaperunasta kuulostaa aika rajulta kun joku selittää miten keski-ikäisenä kunto rapautuu ja ei saa maratonia juostua tavoiteajassa. -Kun itse pohtii että parikymppisyydestä huolimatta edes kymmenen kilometrin juoksu ei kyllä toistaiseksi ole fyysisesti ihan mahdollista, saati sitten maraton. Itseäni tietenkin myös kiehtoi EU-asiat joista Alex oli todella kiinnostunut, sillä siinä kohden meillä oli jotakin yhteistä lähellä sydäntä.

Itseäni naurattivat erityisesti jonkun lehden kirjoittama kuvaus “Stubb muistuttaa innostunutta oravaa”, ja ehkä hiukan kliseiseksi koin mantran “Dream. Believe. Wrok hard. Succeed.” Mutta näin muuten, kirja oli ehdottomasti yksi suosikkejani näistä viidestä. Henkilökohtainen, hauska ja rehellinen.

5. Tunnelukkosi – Kimmo Takanen

Listan viimeinen kirja on yllättävän silmiä avaava katsaus omaan henkiseen estyneisyyteen “tunnelukkoihin”. Tunnelukot sitten aiheuttavat huolta ja kaikkea muuta ikävää elämässä, kun ei osaa käsitellä niitä omia lukkoja. Tietenkin käsittelyä varten ne täytyy tunnistaa, ja siinä kirja on ollut kiinnostavana apuna. Olen muutenkin todella innoissani psykologiasta, ja kiinnostunut hyvinvoinnista, joten kirja on aika kiintoisa self-help opus, jonka avulla voi pyrkiä lähteä tavoittelemaan parempaa itseymmärrystä ja tasapainoisempaa oloa. Osoitteessa tunnelukkosi.fi voit myöskin tehdä testin omista tunnelukoistasi ja lähteä purkamaan omia henkisiä patoutumia.

  • Sitten vielä viimeinen tunnustus: Yritin lukea (eli kuunnella)  paljon hypetettyä Aki Hintsan kirjaa Voittamisen anatomia, mutta ihan rehellisesti olen niin tylsistynyt formula-aiheesta, etten oikein koskaan jaksanut kuunnella pidemmälle. Ehkä siinäkin kirjassa oltaisiin jossain vaiheessa päästy formuloista kiinnostavampiin aiheisiin.

Oletko lukenut yllä mainittuja kirjoja tai kokeillut Bookbeat äppiä? Mikä on mielestäsi taattua kesälukemista?

-Anna


Luitko jo?

Farmageddon halvan lihan todellinen hinta – kirja-arvostelu

Hetkinen – kirjallakin on hiilijalanjälki?

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version