Näin hoidat kengät oikein – Pieni vaatehuolto-opas Osa #1

Ajatus postauksesta syntyi siinä vaiheessa kun kiersin Tallinnassa kierrätyskeskusta pari kuukautta sitten, ja löysin mustat nahkasaapikkaat jotka näyttivät täydellisesti minulta, ja olivat mukavat jalassa. Niitä oli kenkien sisäpuolen kuluman perusteella rakastettu kovasti, mutta ne olivat silti päätyneet kierrätyskeskukseen. Miksi? Oletettavasti kantalapun kuluman vuoksi. Vaihdatin kantalapun suutarilla, ja maksoin lopulta laadukkaista ja näköisistäni kengistä suhteellisesti äärettömän vähän. 

Jäin harmittelemaan sitä, että niiden aikaisempi omistaja ei ollut vaihdattanut kantalappua ja jatkanut kenkien rakastamista, sillä kulumia syntyy jokaisiin käyttökenkiin, ja niiden huoltaminen on nopeaa, edullista ja helppoa. 

Eihän kukaan käytä yhtä t-paitaakaan viikkoa putkeen, ja heitä sitä pois koska se on rypyssä ja haisee hieltä. Miksi kengät siis heitettäisiin pois pikkuvikojen takia ennen kuin niitä on kunnolla huollettu? Kun kenkiä huolletaan oikein ja säännöllisesti, ne kestävät pitkäaikaista käyttöä, ja tarve ostaa vuosittain (tai edes joka toinen vuosi) uudet vähenee huomattavasti.  

Miten itse pohdin kenkävalintojani?  

Sillä millaiset kengät ostaa on väliä. Vaikka eläintensuojelunäkökulmasta koen, että nahka ei ole maailman eettisin materiaali, pidän laadukasta nahkaa (joka kestää hyvin huollettuna vuosikymmeniä) parempana vaihtoehtona kuin kerran vuodessa uusittavia keinonahkaisia kenkiä.

Useat vaihtoehtoisista materiaaleista valmistetut keinonahkakengät sopivat hyvin leutoon kesäsäähän. Kuitenkin etenkin Suomen talvessa, jossa odotettavissa on loskaa, kuraa pakkasta ja hiekkaa. Ja allekirjoittanut tykkää, että talvikengissä voi rämpiä huoletta metsässä, rannassa ja ojanpenkoilla. Keinonahkaisten kenkien huolto on siinä mielessä haastavampaa. Koen, että etenkin talvikenkien tulee kestää rajummatkin olosuhteet, vaikka “kaupunkikenkien” ei kuuluisikaan.

Vastuullisien kenkien löytäminen vaatii usein hiukan lisävaivaa, mutta on sen arvoista. Jos olet liikkeellä tiukalla budjetilla, kannattaa satsata laadukkaisiin kenkiin käytettynä. Koska jalkoja on eri mallisia, se mikä yhden eteisestä ei päässytkään käyttöön, voi ollakin sinun eteisesi tähtipari. Toinen vaihtoehto on etsiä vastuullisia valmistajia, kuten esimerkiksi kotimainen Palmroth.

Kenkien vettähylkivät tekniset pinnoitteet & perfluoratut yhdisteet

Goretexien ja muiden teknisten pinnoitteiden kanssa puolestaan itseäni huolestaan puolestuttavat polytetrafluorieteenit (eli suomeksi teflon) joiden turvallisuus ihmisen ja ympäristön terveydelle on kyseenalaistettavissa. Perfluorattuja yhdisteitä löytyy useista markkinoilla olevista ulkoiluvaatteiden vedenkestävistä pinnoitteista, ja useimmat vastuulliset ulkoiluvaatteita ja -kenkiä valmistavat brändit välttävät niiden käyttöä tuotteissaan. Tästä syystä pitäydyn mieluummin rasvatussa nahassa.

Mitä huomioida laadukkaita kenkiä ostaessa? 

1. Hinta ei takaa laatua. Kengissäkään.

Kenkä kannattaa tutkia kunnolla läpi ennen ostopäätöksen tekemistä. Kalliskaan kenkä ei ole välttämättä laadukkaasti valmistettu.

2. Onko kenkä hyvä jalassa?

Tietenkin hyvä kenkä joka saa paljon käyttöä tuntuu myös hyvältä jalassa. Jos kenkä tuntuu ikävältä jo kaupassa, se harvoin muuttuu mukavammaksi käytössä. Hyvä kenkä muotoutuu ajan kanssa juuri käyttäjänsä jalkaan, mutta ei sen ostohetkelläkään kuuluisi pahalta tuntua.

3. Sopiiko kenkä käyttötarkoitukseensa?

Sukupuolittuneesti omasta näkökulmastani totean, että aika usea nainen on varmasti joskus elämässä löytänyt itsensä etsimästä arjen kävelykenkiä, ja samalla huokailemasta kauniiden korkokenkien perään. Ainakin minä olen. Jos kenkä ei kuitenkaan sovi parin tai useamman kilometrin kävelyyn, se ei välttämättä ole se täydellinen arkikenkä.

-Eikä tämä tarkoita sitä, että koroilla ei voisi kävellä. Tietyn koron korkeuden jälkeen pidemmällä kävelylenkillä kyse alkaa kuitenkin olemaan enemmän karvaasta urheilusuorituksesta, ja sisukkaasta asenteesta kuin oman päivän piristyksestä. Mieti kenkiä valitessa käyttötarkoitukseen liittyen mm. seuraavia: Luistaako talvikengän pohja? Onko kesäkengän pohja nahkaa, Suomen sateisessa kesässä? Voiko juhlakoroilla kävellä ja seistä lainkaan, vai olisitko loppuillasta paljain jaloin?

Kestävyyden ja hoidettavuuden kannalta suosittelen tarkastamaan kengän materiaalin. Kenkiä valitessa kannattaa huomioida se kuinka paljon materiaalin huoltoon on valmis panostamaan aikaa ja vaivaa arjessa. kaikkia kenkiä joutuu huoltamaan, mutta vaatiiko uusi kenkä erityisiä suoja- ja hoitoaineita tai välineitä joita kotoa ei vielä löydy? Oletko valmis sitoutumaan kengän vaatimaan huoltoon?

4.  Miten kengän päällinen on kiinnitetty pohjaan?

Onko se liimattu vai tikattu? Tikattu päälinen saattaa olla helpompaa korjauttaa suutarilla tarpeen vaatiessa, mikäli nahka ei repeä aivantikkauksen juuresta.

5. Onko kengässä vetoketjuja?

Vetoketjut ovat käteviä tiettyihin tarkoituksiin, mutta ainakin itse välttelen niitä arkikengissä, sillä kovassa kulutuksessa ne tuppaavat hajoamaan. Esimerkiksi saappaan vetoketjun voi vaihdattaa suutarilla vain muutaman kerran, ennen kuin kenkä on pelkän vetoketjun takia entinen. Itse suosin nyörityksiä tai „slip on“ mallia kengissä jotka ovat päivittäisessä käytössä. Myös tarra- ja hakaskiinnitykset kestävät aika hyvin, ja ovat uusittavissa, jos ne sopivat omaan arkeen. 

6.Onko kenkä ajaton ja oman tyylinen?

Älä osta hetken trendikkäintä kenkää. Jos haluat kengän jota aiot käyttää seuraavat kymmenen vuotta, huomioi, että muoti muuttuu, ja silloin parasta on kuunnella itseään siinä mikä näyttää omasta mielestä hyvälle, ja tuntuu omalle. Eikä sen tarvitse tarkoittaa hillittyjä värejä ja tylsiä malleja, vaan jotain mikä on juuri sinua. (Allekirjoittanut vain tykkää tylsistä kengistä itse, ja sekin on ihan okei.) Haluat kengän, joka ei näytä omaan silmään tyhmältä parin vuoden kuluttua, ja jää sen takia käyttämättä.

Miten kenkiä hoidetaan oikein? 

Jokaiselle kengälle tulisi käyttää juuri kyseiselle kenkätyypille suositeltuja suoja- ja hoitoaineita. Jos olet epäileväinen oikean tuotteen löytämisestä, kannattaa kysyä neuvoa kenkäkauppiaalta tai suutarilta. Itse olen helpottanut elämääni panostamalla lähinnä siihen, että kotoa löytyy vain nahkakenkiä ja yhdet kesäiset kangastossut, jolloin nahkatarvikkeet ja saippua riittävät kaikkiin tarpeisiini.

Yleensä kengät kannattaa käsitellä suoja-aineella aina ennen ensimmäistä käyttöä, sillä useimmiten kyseistä käsittelyä ei ole tehtaalla vielä tehty.

Kun kenkiä on jo käytetty, ja alat huoltamaan niitä, kaikista kengistä kannattaa aina harjata lika ensin lika pois, ja sen jälkeen perehtyä siihen miten materiaalia huolletaan. Kengille kannattaa myös varata paikka, jossa ne saavat kuivua ilmavasti huoneenlämmössä. 

Anna kenkien „levätä“

Yleensä suositellaan myös sitä, että arkikäytössä olisi kaksi paria kenkiä, joita olisi mahdollista käyttää vuoropäivin, jotta toinen pari saa „levätä“ eli mm. kuivua, ja kuivuttuaan tulla uudelleen voidelluksi ja/tai suojatuksi käyttöjen välissä. Näin kenkä kestää kulutusta kauemmin, kuin sitä yhtä samaa kosteaa ja kärsivää kenkää ei jauha jalassa päivittäin siihen asti, että materiaali hajoaa.

Kengät haisevat?

Jos kengät alkavat haista, voit kokeilla mm. kenkien pakastamista, täyttämistä soodalla ja/tai kahvinporoilla, sekä pohjallisten vaihtamista. Usein ongelma syntyy etenkin kesäkenkien kanssa kun ei käytetä sukkia. Kannattaa panostaa sellaisiin sukkiin, jotka eivät näy kengän alta, tai hiostavimmilla keleillä suosia ilmavia sandaaleita niin jalkojen kuin kenkienkin hyvinvoinnin takaamiseksi.

Eri kenkämateriaalien hoito-ohjeet tiiviistettynä

Nahka

Puhdistus, lankkaus, voitelu. 

Kiiltonahka

Nihkeällä liinalla pyyhkiminen, kiiltonahalle tarkoitetun voiteen käyttö.

Keinonahka 

Kengän pyyhkiminen nihkeällä liinalla, synteettisille materiaaleille tarkoitetut hoitotuotteet.

Mokka 

Käytä suoja-ainetta, väriä puolestaan voi kirkastaa hoitosuihkeella.

Kangaskengät 

Kengästä riippuen käsinpesu, tai jopa pesu pyykinpesukoneessa matalassa lämpötilassa. Tarkasta hoito-ohje ennen pyykinpesukoneeseen laittoa. Kumiosien puhdistusta voi kokeilla ihmesienellä.

Suutari auttaa kenkien hoidossa ja kunnostamisessa

Suutari on hommansa ammattilainen, jolta löytyy välineet vaikka mihin. Suutarilla kannattaa aina käydä vaihdattamassa kantalaput kun ne alkavat vaikuttaa kuluneilta, usein on mahdollista myös vaihtaa kenkään uusi pohja, tai parannella olemassa olevaa pohjaa, jotta kenkä kestää taas lisää käyttöä. Suutari osaa vaihtaa vetoketjut, liimata irronneet pohjat, ommella rikkoutuneet pääliosat, ja jopa suurentaa hiukan liian pieniä nahkakenkiä. 

Suutarin palvelukset ovat todellinen sijoitus, sillä suutari on se tyyppi, jonka tuella saat kengät kestämään vuosikausia. Suutarikäynnit ovat kuin kenkien hammaslääkäri tai autohuolto. Kannattaa käydä about kerran vuodessa, tai aina kun tulee jotain pientä, sillä pienen fiksaaminen on edullisempaa kuin kokonainen remontti, ja huomattavasti edullisempaa kuin uuden ostaminen. Eikä uusi useinkaan ole yhtä hyvä kuin se jo olemassa oleva ja omaan jalkaan muokkautunut kenkä.

Kokemuksella vinkkaan myös, että jos suutari sanoo, että jotakin ei voi korjata, kannattaa kysyä vielä toiselta suutarilta josko hän pystyisi. Tällä tavoin olen itse onnistunut pitkittämään muutamienkin kenkien elämää, ja ajan kanssa löytänyt luottosuutarini joka osaa hoitaa mahtavalla ammattitaidolla vaikeammatkin potilaat.

Kuinka usein hoidat kenkiäsi? Käytätkö suutaripalveluita, vai ostatko uutta tilalle? Kerro kommenteissa!

-Anna 

___________________________

Luitko jo?

Tiedätkö miten kultakorusi on valmistettu?

Bambu ei ole niin ekologinen valinta kuin kuvittelet

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE

3 comments

  1. Tallinnassa keinonahkakengät pitää uusia varmaan kolmesti talvessa. Suola syö ne läpi hetkessä 🙂 Itse ostan sieltä, mistä viimeksi sain hyvän ja kestävän parin. Käy Chesterissä ja Gabissa ensi kerran kuin olet kenkäostoksilla. Heillä on aika laadukas valikoima. Kokeiltu on.

    Minulla oli Tallinnassa oma luottosuutari kanss, joka haki kenkäni kotoani työmatkalla ja toi takaisin hoidettuna. Turun alueella paras suutari oli Skanssissa. Hän pelasti kuolemalta aika monet kenkäparini.

    Tämän luettuani, mulle tuli hirvee tarve kirjoittaa oman kenkäjutun 😀

    Kiitos hoitovinkeistä!

    1. Itsellä on pari merkkiä jotka olen todennut omaan jalkaan sopivaksi, ja yleensä tapaan ostaa aina saman mallin uudelleen kun edellinen kuluu loppuun muutaman vuoden välein.
      Hitsi, munkin pitäisi löytää vielä suutari joka hakisi kengät kotoa! 😀

      -Anna

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version