Kauneimmat Zero Waste joulukoristeet DIY X4

Jouluvalmistelut ovat mielestäni melkein yhtä tärkeitä ja nautinnollisia kuin joulu itse. Tänä vuonna minulla oli viimein aikaa väkertää diy joulukoristeita sieluni kyllyydestä, ja olen aika tyytyväinen lopputuloksiin. Selkeästi rakentelen joulua käpy ja kuusenoksa kerrallaan.

Edelliset kaksi joulua olen viettänyt muuttaen, vuonna 2018 muutin aaton aattona Tallinnasta Helsinkiin, ja viime vuonna joulukuun puolivälissä Helsingistä Tallinnaan. kun kamat ovat sekaisin, ja joulukuu menee muutosta, työkuvioiden muutoksista ja remonteista stressaamiseen, ei aikaa joulumielen syntymiselle ole oikein jäänyt. Kahden “menetetyn” joulukuun takia olenkin tänä vuonna halunnut velloa joulufiilistelyissä ihan urakalla. Mulle DIY joulukoristeet ovat yksi tällainen juttu. Tykkään aloittaa askartelut jo marraskuun puolella, vaikka pidänkin tärkeänä, että koristeet saa laittaa paikalleen vasta joulukuun ensimmäinen päivä. Kun joulukoristelua ei saa aloittaa yhtään aikaisemmin kuin “luvallista”, siinä on jotenkin sellainen juhlan fiilis jo joulukuun ensimmäisenä päivänä koristellessa. Eilen tämä päivä koitti.

“Jouluun kuuluu ennemmin överit kuin vajarit.”

Olen omistanut aika vähän joulukoristeita, koska aiemmin opiskellessa joulukuu meni yleensä lukukauden viimeisiä kokeita ja esseitä pakertaessa, eikä kotona oikein huomannut muuta kuin oman läppärin näytön. Sitten kun kokeet oli suoritettu, lähdinkin jo aina Suomeen joulun viettoon. Ja nyt nämä vikat opiskelujen loppumisen jälkeiset vuodet ovat tosiaan olleet vain sitä muuttamista.

Vaikka puhun mielelläni (ja paljon) harkitsevaisen kuluttamisen ja tavaran omistamisen puolesta, uskon että jouluun kuuluu ennemmin överit kuin vajarit. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joka vuosi tarvitsisi hankkia kasoittain uutta muovikrääsää, vaan sitä, että minulle joulu syntyy koristeista ja ruoasta, ja tiedostavasti valitsemalla myös runsaudesta on mahdollista nauttia. Koristeet voi valmistaa luonnon antimista tai kierrätysmateriaaleista, uudistaa vanhaa, tai hommata kierrätettynä. Ruoka taas kannattaa mitoittaa kulutuksen ja säilyvyyden mukaan. Joka tapauksessa kerran vuodessa on ihanaa kun koko koti täyttyy joululla.

1. Epäsymmetrinen kranssi luonnonmateriaaleista ja rautalangasta

Jouluinen diy rengaskranssi – Tarvikkeet:

  • Rautalankaa + sen leikaamiseen sopivat pihdit
  • Jotain vihreää (havuja, eukalyptusta, jne)
  • Käpyjä tai muuta haluamaasi koristetta kranssin keskikohtaan
  • Ripustuslankaa
  • Kuumaliimaa tai koristeiden sidontaa sopivaa huomaamatonta lankaa.

Tällä hetkellä trendikäs epäsymmetrinen renkaan päälle rakennettu nk. rengaskranssi syntyy näppärästi kotona tällä ohjeella. Itse tehdyn kranssin voi ripustaa käytetystä luonnonmateriaalista riippuen joko ikkunan eteen tai ulko-oveen. Eukalyptuskranssi toimii sisätiloissa, ja kuivuu pitkäaikaiseksi koristeeksi kauniisti. Etenkin eukalyptuskranssi toimii hyvännäköisenä sisustuskranssina vielä joulun jälkeenkin. Havukranssi puolestaan säilyy hyvänä pitkiäkin aikoja ulkona, mutta se selviää suuremmin varisematta tai rusehtumatta sisätiloissa myös päivän tai pari.

Kranssin pohjana toimivaa rengasta ei tarvitse ostaa mistään erikseen. Ihan tavallinen jämäkkä ympyräksi muotoiltu rautalanka hoitaa homman, ja rengaskranssin kokoa saa säädettyä itse, tekemällä joko ison tai pienen kranssirenkaan.

Jos et ole varma siitä, onko kranssin pohjana käytettävä metallirengas tarpeeksi jämäkkä pysymään muodossaan, voit myös tehdä renkaan käyttämällä kahta toisiinsa sidottua rautalankarengasta kuten itse tein. Renkaan päälle voi tehdä rautalangasta vielä silmukan, jonka avulla rinkulan saa nätisti roikkumaan.

Sommittele kuusen oksat / eukalyptuksen oksat / mustikanvarvut / valitsemasi kasvi alustavasti renkaan ympärille, ja pohdi missä järjestyksessä kiinnität osat. Perusperiaatteena kannattaa käyttää sitä, että pitkät ja tuuheat oksat pohjalle, lyhyemmät ja harvemmat lähelle valitsemaasi keskikohtaa. Sido oksat kiinni kranssin kehikkoon ohuella rautalangalla, ja piilota rautalangan päät kranssin taustapuolelle.

Halutessasi voit vielä koristella kranssin keskustan (eli siis oikeastaan alalaidan) erilaisilla saatavilla olevilla luonnonmateriaaleilla, kuten esimerkiksi kävyillä, kuivatuilla appelsiiniviipaleilla, kanelitangoilla, tähtianiksella, jne. vain mielikuvitus on rajana. Kiinnitä koristeet kuumaliimalla, perinteisellä erikeeperillä, tai tilanteesta riippuen ohuella rautalangalla, tai vaikkapa vanhalla kalastussiimalla, riippuen siitä millaisia välineitä kotoa sattuu löytymään valmiina.

Kun kranssi tulee tiensä päähän, metallirenkaan voi hyödyntää uudelleen tai kierrättää metallinkeräyksessä, ja yksittäiset oksat voi kompostoida.

2. Zero Waste diy joulupallo hamppunarusta

Rumien joulupallojen zero waste glow up – Tarvikkeet:

  • Rumia tai kärsineitä vanhoja joulupalloja
  • Kuumaliimaa
  • Hamppunarua

Löytyykö kotoa niitä epämääräisen värisiä joulupalloja, joista trendit ovat ajaneet ohi jo viitisentoista vuotta sitten? Jos löytyy, niin niiden ilmettä saa raikastettua helposti ja halvalla pienellä askartelulla, eikä ole mitään tarvetta ostaa uusia palloja.

Hamppunarulla koristeltuihin diy joulupalloihin tarvitset vain vanhoja joulupalloja, kerän hamppunarua ja kuumaliimapistoolin.

Tee hamppunarujoulupallot näin:

Tee ensin pallon ripustusosan kiinnikkeen ympärille kuumaliimalla rengas. Painele hamppunarun pää kiinni liimaan, ja odota että liimaus pitää. Sitten tee seuraava liimarengas suoraan ensimmäisen hamppunarurenkaan alle, ja kierrä hamppunaru taas liiman päälle. Ja sitten taas uusi liimarengas, johon kiinnitätä uuden kierroksen hamppunarua. Käytännössä teet tiivistä liima-naru spiraalia pallon ympärille niin kauan, että pääset pallon pohjaan asti. Pallon pohjaan jää pieni ympyrän mallinen “reikä”. Siihen kannattaa vain dipata kuumaliimapistoolin kärkeä, ja taittaa viimeinen hamppunarun pätkä, niin että alla oleva pallon väri peittyy.

Eli siis käytännössä: levitä palloon kuumaliimaa, ja kieputa hamppunarua tiiviisti pallon ympärille. Itse tekemällä joulupallon raikastuu vuodelle 2020, ja pallo saa lisävuosia elinkaareensa. Omat palloni syntyivät lapsuuteni muovisista ysäripalloista, jotka olivat naarmuuntuneita, ja joista maalikin jo hilseili. Tuntui kivalta voida tehdä oman näköisiä palloja, mutta samalla juuri niistä palloista jotka ovat olleet perheeni mukana suunnilleen syntymästäni asti, noin neljännesvuosisadan verran.

Jos kotoa ei löydy vanhoja kärsineitä joulupalloja, yksi zero waste mahdollisuus työstettävien pallojen löytämiseen ovat kirpputorit ja kierrätyskeskukset. Kannattaa etsiä ne kärsineimmät ja rumimmat, joita ei todennäköisesti sellaisenaan myytäisi, ja pelastaa joulupalloja roskikselta.

3. DIY kuusenkoristeet vanhasta kirjasta

DIY paperijoulukoristeet vanhasta kirjasta – Tarvikkeet:

  • Kirja jonka sivut sopisivat lähinnä paperinkeräykseen
  • Nitoja
  • Rei’itin
  • Ripustuslankaa

Paperisissa joulukoristeissa on mielestäni kivaa rustiikkista ja romanttista fiilistä. Aika usein etenkin kierrätyskeskuksista ja kirppareilta löytyy “annetaan ilmaiseksi” nurkkia, joihin on koottu sellainen tavara jota ei oikein maksullisena haluta ostaa, ja jonka seuraava sijoituspaikka olisi roskis tai materiaalikierrätys.

Jos haluat antaa paperinkeräystä odottelevalle kirjalle vielä elämän, siitä saa zero waste diy hengessä aikaiseksi ihania kuusenkoristeita. Tarvitset vain vanhan kirjan, nitojan, rei’ittimen ja ripustuslankaa tai narua.

Tee paperiset joulukoristeet näin:

Revi kirjasta sivuja käsin jos sivu irtoaa kokonaisena, tai käytä kokonaisten sivujen irti leikkaamiseen mattoveistä. Leikkaa normaali sivu noin 5-6 “lipareeseen” , eli siis noin 1,5cm-2cm levyisiä pitkiä liuskoja sivun ylälaidasta alalaitaan. Nido 5-7 saman levyistä liparetta yhteen alalaidasta. Tämän jälkeen asettele lipareiden yläosat sipulimaisesti. Tämä tapahtuu käytännössä siten, että jätät ulompiin kerroksiin isomman silmukan, ja sisempiin kerroksiin pienemmän silmukan ennen niiden nitomista yhteen yläosasta. Yläosaan jää sipulin varsia muistuttava osa. Sitä voi siistiä, mutta se kannattaa jättää ainakin sen verran pitkäksi, että saat rei’itettyä itse tehdyn paperikoristeen ja lisättyä siihen ripustuslangan.

4. Draamaa ja tuoksua ikkunaan diy appelsiinikoristeesta

Appelsiinijoulukoristeessa on sitä jotakin. Kuivatun appelsiinin halkileikkaus on vaikuttavan näköinen, ja etenkin ikkunan edessä valo suodattuu appelsiinin läpi todella kauniisti. Itse käytin vintiltä löytynyttä isoisän vanhaa kalastussiimaa, jolle ei ollut tullut muuta käyttöä. Tämän lisäksi koristeeseen päätyi aika monta mökkimetsistä rymyttyä käpyä, ja vielä kaupasta löytyneet tähtianikset sekä kanelitangot.

Jouluinen appelsiiniverhokoriste tuoksuu herkulliselta, tuoden lämpöä ja väriä hämärään vuodenaikaan. Joulun jälkeen appelsiinijoulukoristeen voi joko laittaa säilöön ensi vuotta varten tai käyttää appelsiinit ja mausteet keittiössä. Itse ainakin tällä hetkellä pohdin, että saatan pitää omani kaunistamassa ikkunaa vielä pitkälle kevääseen.

Ikkunakoriste kuivatuista appelsiineista valmistetaan seuraavasti:

Tarvitset:

  • Appelsiineja
  • Käpyjä
  • Tähtianista
  • Kanelitankoja
  • Oksan
  • Lankaa/siimaa
  • Neulan

Ohje:

  1. Kuivata appelsiinit. Leikkaa ne ensin ohuiksi viipaleiksi, ja sen jälkeen voit joko antaa niiden kuivua esim. saunalla matalassa lämmössä useampia tunteja, kiertoilmauunissa noin 80 asteen lämmössä muutaman tunnin uunin luukku avoinna, kasvikuivurissa, tai myös ihan huoneenlämmössä ja kuivassa huoneilmassa leivinpaperilla vuoratulla ritilällä, jos aikaa on käytettävissä useampia päiviä.
  2. Kun appelsiiniviipaleet ovat kuivuneet, ota esiin neula, lanka/siima, ja kaikki koristeen osat.
  3. Näin teet 30-50cm pitkän koristenauhan: Pujota lanka tai siima jokaisen koristeen palasen läpi, ja aina palasen kohdalla (palanen: käpy, appelsiiniviipale, tähtianis, kanelitanko) tee solmu. Jätä peräkkäisten palasten väliin noin 5-10 cm tilaa. Kun sinulla on mielestäsi tarpeeksi monta noin 30-50cm pituista koristenauhaa, sido jokaisen ketjun yläpää tasaisin välein oksaan, jonka voi nostaa joko ikkunan eteen, tai vaikkapa ruokapöydän yläpuolelle koristeeksi. Itselläni kuvan mukaiseen koristeeseen meni noin 17 appelsiini-käpyketjua, ja lopputuloksena syntyi noin metrin levyinen ikkunajoulukoriste, “appelsiiniverho”, jolla on korkeutta noin 40cm.

Kuivatusta appelsiinista saa valmistettua kuusen koristeen täysin samalla tavalla kuin miten tämä koriste syntyi. Mieti mikä pituisen kuusen koristenauhan haluat, ja pujottele ja sido siihen tasaisin välimatkoin kuivattuja appelsiineja.

Tykkäätkö väkertää joulun alla itse? Mistä sun joulufiilis syntyy?

-Anna

_____________________________________

Luitko jo?

DIY: Kestovanulaput neuloen 

Pyykkietikka DIY ohje – Vältä kaupan kiskurihinta

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version