Ihanin eettinen ja ekologinen urheiluvaatemerkki x 15

Ihanin eettinen ja ekologinen urheiluvaatemerkki x 15
Sisältää mainoslinkkejä: Weekendbee ja Weecos

Aina välillä kuulee harmitteluja siitä, että vastuullisia, eettisiä ja ekologisia urheiluvaatteita on vaikea löytää. Mutta onko asia todella noin? Tunnustan ihan reippaasti, että olen itse ajatellut ihan samoin aika pitkään.

Ekologisemman elämäntavan kannalta urheiluvaatteet ovat siinä mielessä aivan äärettömän syvältä, että niiden kanssa ei oikeasti halua palata siihen aikakauteen lapsuudesta, kun koulun jumppatunnilla vedettiin hiki päässä umpi-puuvillassa paidat märkänä. Se tuntui epämukavalta ja ällöttävältä, ja jos fiilis on epämukava ja ällöttävä, ei ihme jos liikunta ei maistunut. -En halua luopua kaikista synteettisistä kuiduista sportti-garderobissani, mutta en usko että kohdallani puuvillaankaan olisi enää paluuta.

Olen sen verran laiska epäsäännöllisen-säännöllinen liikunnanharrastaja, että yleensä urheiluvaatteeni säilyvät ihan hyvinä muutaman vuoden kerrallaan. Tällä hetkellä omassa kaapissani uusintaa kaipaisivat lähinnä urheiluliivit jotka ovat jo aika elämää nähneen näköiset ja tuntuiset. Aiemmista ennakkoluuloistani huolimatta, ekologisten treenivaatteiden löytäminen ei ole kuitenkaan onneksi mahdoton tehtävä.

Millainen eettinen ja ekologinen urheiluvaate on?

Haluaisin löytää ekologisia urheiluvaatteita joissa synteettisiä materiaaleja on käytetty fiksummin. Esimerkiksi kierrätetyt materiaalit ja teollisuuden ylijäämäkankaat kiinnostavat. Jos luit aikaisemman postaukseni bambusta, niin arvaat varmaan, että bambuviskoosi on kuitenkin materiaali jota haluaisin ehdottomasti välttää.

Ulkoilukamoissa merinovilla pitää lämpimänä, mutta sen pitäisi taas olla mulesing-vapaata. Ja kaikkien kankaiden värjäys yms. käsittelyprosessien jätekemikaalit pitäisi hävittää vastuullisesti.

Lisäksi firma ei mielestäni saisi valmistaa vaatteita niin hillittömiä varastoja, että niitä jouduttaisiin polttamaan aina sesongin vaihtuessa kuten pikamuotia tarjoilevat ketjut tekevät. Nuo olisivat minun nähdäkseni itselleni tärkeimmät ekologisen urheiluvaatteen vaatimukset.

Yksi ekologisuuteen liittyvä juttu on luonnollisesti se, että vaate todella tulee tarpeeseen. Ei ole järkeä ostaa tuhatta urheilutoppia kaappiin jos erehtyy tekemään mitään kynnyksen yli astumista raskaampaa harvemmin kuin kerran vuoteen.

Kannattaa myös miettiä mitä kaapista jo löytyy, kuluttaa edelliset oikeasti loppuun asti, ja sen jälkeen kierrättää ne vastuullisesti. Kaikkein ympäristöystävällisin vaate on se joka sai kaikkein pisimmän käyttöiän. Jos vaatteeseen kyllästyy, sen voi pyrkiä myymään eteenpäin, ja taas myös toisinpäin; eettisiä ja ekologisia urheiluvaatteita löytyy kohtuullisen hyvin myös 2nd handina, eli kannattaa tsekata tori.fi, UFF ja Facebookin kirppariryhmät ennen uuden vaatteen ostopäätöstä.

Eettinen urheiluvaate ja sille asettamani vaatimukset puolestaan olisivat, että vaate valmistettaisi vastuullisesti ja sen tuotantoketju olisi oikeasti läpinäkyvä ja jäljitettävissä. Haluaisin pystyä selvittämään kuka vaatteen teki, missä ja millaisissa olosuhteissa.

Usein ne vaatevalmistajat jotka ovat kiinnostuneita sporttivaatteen ekologisuudesta ovat myös kiinnostuneita vaatteen eettisestä tuotannosta, mikä on mahtava juttu. Alla oleva lista 15 eettisestä ja ekologisesta urhailuvaatemerkistä sisältää kuvauksen jokaisesta brändistä ja sen valmistamista tuotteista, listan yrityksen vastuullisuussertifikaateista, sekä linkin yrityksen omaan vastuullisuusohjelmaan, jonka voi käydä lukemassa.

15 x ihana eettinen ja ekologinen urheiluvaatemerkki

1. Girlfriend collective

*Girlfriend collectiven urheiluvaatteet on valmistettu kierrätyspolyesteristä sekä merestä kerätyistä kalastusverkoista saatavasta kierrätysnylonista. Omaan silmääni Girlfriend collectiven urheiluvaatteet ovat raikkaan minimalistisia, ja leikkisyyttä tuodaan väreillä.

Virkistävää on, että Girlfriend Collective valmistaa urheiluvaatteita myös plus kokoisille naisille. Koska kankaan värjääminen on aika kemikaali-intensiivistä touhua, arvostan myös todella paljon sitä, että kyseinen vaatemerkki käyttää värjäyksessä syntyvän jäteveden lisäksi oman ylimääräisen jäteveden puhdistusprosessinsa läpi.

Sertifikaatit: SA8000, Standard 100 Oeko-Tex

Lue lisää Girlfriend collectiven vastuullisuudesta.

2. Népra

*Népra on kotimainen ekologinen urheiluvaatemerkki naisille ja miehille Lahdesta. Vaatteet suunnitellaan ja kaavoitetaan Suomessa, kankaat tulevat Italiasta ja ompelu hoidetaan Virossa. Nepran valikoimaa kuvailisin tyyliltään aika simppeliksi, suomalaiseksi ja ajattomaksi.

Népra itse mainostaa itseään holistisena brändinä, sillä heidän vaatteissaan on tärkeää eettisyyden ja ympäristöystävällisyyden lisäksi myös vaatteen monikäyttöisyys erilaisissa liikuntamuodoissa jämähtämättä vain joogailuun, ja tämän vuoksi vaatteet esim. testataankin Crossfitin parissa.

Lue lisää Népran vastuullisuudesta.

3. OGNX

(Lausutaan ilmeisesti Organics) *OGNX on eettisistä ja ekologisista urheiluvaatemerkeistä toistaiseksi edullisin löytämäni. OGNX:ltä löytyy valikoimaa monipuolisesti sisälajeihin, mutta myöskin ulkoiluvaatteita. Vastuullisia ja kestävän kehityksen ajatusta noudattavia urheiluvaatteita etsiessä tuppaa tuskanhiki nousemaan pintaan pikamuodin hintoihin tottuneelle, kun katselee hinnastoja. OGNX:llä asia on kuitenkin huomioitu ja vaatemerkin tavoitteena on tuoda ekologinen muoti kaikkien saataville.

OGNX:n urheiluvaatteiden pääasiallisena materiaalina on käytetty luomupuuvillaa, kierrätettyä polyamidia sekä kierrätettyä polyesteria. Vaatteet valmistetaan Euroopassa ja Turkissa ja työntekijöille turvataan laadukkaat työolosuhteet ja oikeudenmukainen palkka. “Järkevän” hintaisia vaatteita on siis saatavilla muualtakin kuin hikipajoista.

Sertifikaatit: Oekotex Standard 100, BSCI, GOTS sertifioitua puuvillaa

Lue lisää OGNX:n vastuullisuudesta.

4. Misha Lily

Misha Lily on kotimainen treenivaatteita valmistava merkki Helsingistä, jonka vaatteet ommellaan Riikassa. Misha Lilylta löytyy valikoimaa niin salille, joogaan kuin tanssitreeneihinkin.

Zero waste ajattelun mukaisesti vaatteita valmistetaan vain pieniä eriä kerrallaan, eikä suuria varastoja kerrytetä, jonka lisäksi tuotteiden toimituspakkaukset eivät sisällä muovia. Vaatteet ommellaan Italiassa valmistetusta ECONYL -nailonista, jonka tuottaminen vaatii noin 80% vähemmän energiaa perinteisen nylonin valmistukseen verrattuna.

Sertifikaatit: OekoTex Standard 100

Lue lisää Misha Lilyn vastuullisuudesta.

5. Organic Basics

*Organic Basics on Tanskalainen eettinen ja ekologinen alus- ja urheiluvaatebrändi jonka toiminnan keskipisteessä on valmistaa mukavia ja toimivia vaatteita jotka on luotu kestämään. Organic basicsin vaatteet ommellaan Euroopassa ja Turkissa, ja tuotantoketju on läpinäkyvä.

Organic Basicsin vaatteissa käytetään runsaasti kierrätettyjä materiaaleja, kuten kierrätysvillaa, kierrätettyä kasmiria ja kierrätettyä nylonia. Alsuvaatteissa ja urheiluvaatteissa käytetty puuvilla on GOTS sertifioitua. Erityisen kiinnostava tuote brändiltä on SilverTech -teknologiaa hyödyntävät urheilurintaliivit, jotka vähentävät hienhajua.

Sertifikaatit: GOTS-puuvilla

Lue lisää Organic Basicsin vastuullisuudesta.

6. KELI Clothing

KELI on suomalainen urheiluvaatemerkki, joka panostaa laatuun ja kotimaisuuteen. KELI käyttää urheiluvaatteidensa materiaalina mulesing-vapaata ja ZQ sertifioitua merinovillaa Uudesta-Seelannista. Villa neulotaan kankaaksi italiassa ja vaatteet ommellaan Suomessa.

Villa lämmittää kylmällä, hengittää lämpimällä ja pysyy luonnollisten ominaisuuksiensa ansiosta yllättävän hajuttomana. KELIn villavaatteet kestävä konepesua, ja ehkä mielenkiintoisin tuote on merinovillainen pyöräily-/hiihtotakki jonka pinta on niin tiiviksi kudottu, että se pitää tuulta todella hyvin.

Sertifikaatit: ZQ sertifioitus merinovillaa, EMAS sertifioitu kankaan kutomo, Avainlippu

Lue lisää KELIn vastuullisuudesta.

7. Jack Wolfskin

*Jack Wolfskin on erikoistunut teknisiin “heavy duty” sarjan erä- ja retkeilyvaatteisiin, jotka valmistetaan kierrätetyistä materiaaleista, luomupuuvillasta, eettisesti tuotetusta untuvasta ja mulesing vapaasta merinovillasta. Vaatteissa ei käytetä fluorihiilikyllästeitä jotka ovat potentiaalisesti haitallisia joutuessaan ihmisen elimistöön ja luontoon.

Jack Wolfskinin ulkoiluvaatteissa ei myöskään käytetä nanoteknologiaa esim. antamaan vedenpitävyyttä tai antibakteerisuutta, sillä nanopartikkeleita ei ole tutkittu tarpeeksi jotta niiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista voitaisiin olla varmoja.

Saksalainen Wolfskin tarjoaa tuotteillensa korjauspalvelua, koska pienet repeämät tai reiät eivät vielä tarkoita että olisi mitään tarvetta ostaa uutta tuotetta. Tuotteilla on läpinäkyvä tuotantoketju ja yritys tekee yhteistyötä Fair Wear Foundationin kanssa varmistaakseen ompelijoilleen ympäri maailmaa asianmukaiset työolot ja elämiseen riittävät palkat.

Sertifikaatit: RDS, Bluesign, ZDHC MRSL. Öko-Tex Standard 100, Lastenvaatteet DIN EN 14682 standardin mukaisia

Lue lisää Jack Wolfskinin vastuullisuudesta.

8. Patagonia

*Patagonialta löytyy urheiluvaatteita rankempaankin menoon, vuorikiipeilyyn, pyöräilyyn, vaellukseen ja vaikka mihin muuhun. Kaipasit sitten laskettelu- tai surffausvaatteita, Patagonialta niitä löytyy. Patagonia on Fair Labour Associationin jäsen, ja vaatteet valmistetaan eettisissä työoloissa ja työntekijöille maksetaan oikeudenmukainen palkka. 68% Patagonian tuotteista on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista, ja yritys pyrkii jatkuvasti nostamaan kierrätettyjen tuotteiden määrää.

Patagonia osallistuu kahteen Regenerative Organic Certificate pilottiin puuvillan tuotannossa, joissa ajatuksena on, että luomupuuvillaa voidaan tuottaa vastuullisesti sekä ekologisesti. Tällä tavoin on mahdollista parantaa maaperän laatua ja tarjota työpaikkoja.

Patagonia tarjoaa vaatteilleen korjauspalvelua, ja käytetyt vaatteet voi toimittaa Patagonialle takaisin Trade in -ohjelman puitteissa joko 2nd hand myyntiä varten, tai sitä varten, että niistä valmistetaan Recrafted malliston vaatteita, jotka on luotu uudelleenmyyntikelvottomien vaatteiden osista.

Patagonialla on myös 1% for the planet ohjelma, jonka kautta se lahjoittaa vuosittain prosentin tuotoistaan luonnonsuojeluun ja luonnonalueiden kunnostamiseen.

Sertifikaatit: 83% tuotteista Fairtrade sertifioituja. Bluesign. RWS standardoitua villaa.

Lue lisää Patagonian vastuullisuudesta.

9. VanillaShanti

*VanillaShanti on kotimainen joogavaatteita valmistava yritys. VanillaShantin erikoisuuksiin kuuluu One piece asu, jota on saatavilla kolmessa värissä. Yritys haluaa tuottaa vastuullisia ja naisellisia premium tason tuotteita, joissa voi liikkua hyvällä omallatunnolla.

VanillaShanti käyttää vaatteissaan materiaalina EKONYL kierrätysnylonia, joka valmistetaan merestä poimitusta roskamuovista. VanillaShantin one piecet valmistetaan Suomessa.

Lue lisää VanillaShantin vastuullisuudesta.

10. Yogamii

Yogamii on Tanskalainen joogavaatebrändi joka valmistuttaa tuotteensa Intiassa Tirupurissa eettisissä oloissa GOTS – sertifioidusta luomupuuvillasta. Yogamiilta löytyy valikoimaa niin miehille kuin naisillekin.

Yogamiin kantavana ajatuksena on valmistaa kuluttajille mukavia ja vastuullisesti valmistettuja joogavaatteita luomumateriaalista kohtuulliseen hintaan.

Sertifikaatit: GOTS sertifioitua puuvillaa

Lue lisää Yogamiin vastuullisuudesta.

11. Lundhags

Lundhags on Ruotsalainen urheiluvaateyritys joka valmistaa tuotteensa Ruotsissa. Yritys aloitti alunperin kenkien valmistajana, ja myöhemmin mukaan kuvioon tulivat myös muun tyyppiset ulkoiluvaatteet. Lundhags ottaa vastaan valmistamiaan kenkiä korjattaviksi, jolloin uusia kenkiä ei tarvitse ostaa vaikka nykyiset kuluisivatkin puhki ahkeran käytön tuloksena.

Lundhagin vaatteissa materiaaleina käytetään mm. luomupuuvillaa ja kierrätettyä polyesteria ja materiaalien valinnassa pyritään yhdistämään ekologisuus sekä pohjoisen ulkoilmaelämän vaativat käyttöolosuhteet. Yritys ei käytä tuotteissaan fluorihiiliyhdisteitä. Suomessa Lundhagsin tuotteita myy esim. XXL.

Lue lisää Lundhagsin vastuullisuudesta.

12. ARMEDANGELS

Saksalainen ARMEDANGELS haluaa luoda pikamuodin sijaan modernia ja ajatonta designia, joka perustuu siihen että tuotteet ovat ympäristöystävällisiä ja vaatteiden valmistajille reiluja. ARMEDANGELS on listalla erityinen siitä syystä, että heidän koko valikoimansa on saanut PETAn vegaanisen sertifioinnin.

ARMEDANGELS ei ole muista listan brändeistä poiketen ensisijaisesti urheiluvaatevalmistaja, mutta heidän valikoimastaan löytyy mm. legginssejä T-paitoja sekä huppareita. Yritys on Fair Wear Foundationin jäsen, ja varmistaa täten työntekijöidensä eettisen kohtelun.

Sertifikaatit: PETA-approved, Fair trade puuvilla, GOTS sertifioitu puuvilla

Lue lisää ARMEDANGELSIn materiaalien ja tuotantoprosessin vastuullisuudesta.

13. Morico by Mori Collective

*Morico on suomalainen yritys joka valmistaa jooga- sekä uimavaatteita, mutta myös normaaleja eettisiä ja ekologisia naisten vaatteita. Yritys valmistaa tuotteensa pääosin suomessa, mutta käytetty ECONYL nylon tulee Italiasta ja Morico tekee myös yhteistyötä Suomalaisen *Pure Waste nimisen vaate- ja kangasfirman kanssa kankaiden hankinnassa.

Vaatteet ommellaan pienissä erissä Virossa, eikä Morico usko kausittain vaihtuviin ja julkaistaviin mallistoihin, vaan slow fashion hengessä malliston jatkuvuuteen ja harkittun laajentamiseen.

Lue lisää Moricon tuotannon eettisyydestä, vastuullisista materiaaleista ja kiertoideologiasta.

14. Njálla

Njálla on vuonna 2018 perustettu suomalainen vaateyritys joka valmistaa vastuullisia ja ekologisia urheiluvaatteita niin joogaan kuin salillekin. Njállan erikoisuutena ovat vaatteissa esiintyvät hurmaavat ja uniikit suomalaisen luonnon inspiroimat taideprintit.

Njálla valmistaa tuotteensa ekologisesti kierrätysmateriaaleista ja tuotteet ommellaan eettisesti Kiinassa. Njálla uskoo, että laatu on määrää tärkeämpää, ja tuotteita valmistetaan vastuullisesti pieniä eriä kerrallaan. Yritys myös vastaanottaa loppuun kulutettuja vaatteitaan asianmukaisesti kierrätettäväksi.

Sertifikaatit: BSCI, WCA, OekoTex Standard 100, GRS (Global Recycled Standard)

Lue lisää Njállan vastuullisuudesta.

15. PrAna

*Prana valmistaa ekologisia ja eettisiä joogavaatteita, kiipeilyvaatteita, vaellusvaatteita, salivaatteitta ja uikkareita. Yritys on perustettu Kaliforniassa vuonna 1992, koska vastuullisia jooga- ja kiipeilyvaatteita oli mahdotonta löytää. Prana on Fair Labour Associationin jäsen ja yrityksen tuotantoketju on täysin läpinäkyvä, ja voit käydä esimerkiksi tsekkaamassa listan heidän alihankkijoistaan yrityksen nettisivuilta.

Vaatteet tuotetaan eettisesti työntekijöiden hyvinvointia kunnioittaen. Pranan urheiluvaatteet valmistetaan pääosin kierrätetyistä materiaaleista ja luomupuuvillasta, ja vaatteet ovat Bluesign sertifioituja.

Sertifikaatit: Bluesign, Fairtrade, Textile Exchange, RDS

Lue lisää Pranan vastuullisuudesta.

Mitä vastuullisten vaatteiden sertifikaatit tarkoittavat?

ÖkoTex (OekoTex) Standard 100

Sertifikaatti tarkoittaa, että valmiissa vaatekappaleessa ei ole enää haitallisia kemikaaleja joita vaatteen valmistusvaiheessa on käytetty.

GOTS-sertifioitu puuvilla

Puuvillan GOTS sertifiointi takaa, että tuote on eettisesti ja vastuullisesti tuotettua ekologista luomupuuvillaa. Tuotteen valmistuksessa käytettävät kemikaalit tulee kierrättää asianmukaisesti, ja ne eivät saa aiheuttaa vaaraa työntekijöiden terveydelle. Tuotteen tulee olla vastuullinen myös siinä vaiheessa kun se tulee kuluttajalle saataviin, esim. sitä ei saa pakata kierrätyskelvottomaan PVC muoviin.

Bluesign

Bluesign on sveitsiläinen sertifiointielin, jonka sertifikaatin saadakseen yrityksen tuotantoketjun tulee olla täysin läpinäkyvä raaka-materiaaleista aina valmiiseen tuotteeseen asti, jonka lisäksi yrityksen tulee huomioida työntekijöiden hyvä kohtelu, tuotannon ympäristöystävällisyys ja resurssien kuten raaka-aineiden, energian ja kemikaalien vastuullinen käyttö.

Fair Trade

Vaatteet on valmistettu reilun kaupan periaatteiden mukaisesti, työntekijöille on maksettu oikeudenmukainen palkka ja työoloihin on kiinnitetty huomiota.

RDS (Responsible Down Standard)

Standardilla varmistetaan, että ne ankat ja hanhet joista ulkoiluvaatteen untuva saadaan, saavat elää lajityypillisen elämän, lintujen pakkosyöttö on kielletty, eikä höyheniä koskaan nypitä elävätä linnulta. Sertifiointielin valvoo lintujen kohtelua, ja vain jos tuotteessa käytetystä untuvasta 100% on standardoitua untuvaa, valmistaja saa luvan käyttää RDS merkkiä.

RWS (Responsible Wool Standard)

Responsible Wool Standard takaa että lammas on saanut elää lajinmukaisen elämän, eikä julmaa mulesing toimenpidettä suoriteta lampaille. tandardin on takoitus taata, että lammas on saanut kasvaa ja elää niin, että sen hyvinvoinnista on todella huolehdittu, jonka lisäksi lampaiden kasvatuksessa on huomioitu maaperän hyvinvointi.

Entä ne synteettiset kuidut ekologisissa urheiluvaatteissa?

Vaikka ekologisissa urheiluvaatteissa mikromuovin irtoaminen pesujen yhteydessä onkin edelleen ongelma (johon voi vaikuttaa mikromuovia siivilöivällä pesupussilla), keinokuituiset materiaalit ovat useimmiten silti must niiden nopean kuivumisen, sekä joustavuuden vuoksi.

Lohdullisesti kuitenkin kierrätetyn polyesterin, polyamidin ja nylonin käyttö kutistaa vaatekappaleen kuormaa ympäristölle huomattavasti. Keinokuituiset kierrätysmateriaalit saadaan pääasiassa teollisuuden lanka-ja kangasylijäämistä, merestä poimitusta kierrätyskelpoisesta muovista, kuten kalaverkoista ja muovipulloista, sekä vanhoista polyestervaatteista. Verrattuna neitsytmateriaaliin, yllämainitut kierrätysmateriaalit säästävät raaka-aineita, energiaa, vettä ja niiden tuotantoon tarvitaan vähemmän kemikaaleja kuin jos lähdetään liikkeelle nollasta.

Koska yllämainitut kalaverkot sun muut ovat vaikeita kierrätettäviä, on oikeastaan kiva tietää että vaatteisiin käytetyt materiaalit eivät päätyneet mereen tai paikallisen jätelaitoksen polttouuniin.

Miten huoltaa treenivaatteita ympäristöystävällisesti?

Vaatehuolto on myös urheiluvaatteiden kohdalla kaiken A ja O kun pyritään pitämään vaate mahdollisimman pitkäikäisenä.

  • Mieti kuinka usein vaatteita todella tarvitsee pestä. -Hikisen treenin jälkeen tottakai, mutta esim. parin tunnin leppoisan metsäkävelyn jälkeen onko se todella aina tarpeellista?
  • Pyri tuulettamaan niitä vaatteita joille tuuletus vaikuttaisi riittävän.
  • Pyri pesemään vaatteet mahdollisimman matalassa lämpötilassa.
  • Linkouksen ei tarvitse aina olla se nopein.
  • Suosi ilmakuivatusta rumpukuivauksen sijaan.
  • Investoi STOP! Microplastic järjestön luomaan tekokuitujen pesupussiin joka pitää mikromuovit sisällään, sen sijaan että ne päätyisivät pesukoneen poistoveteen.
  • Korjaa pienet käytön jäljet, kuten reiät jotta urheiluvaatetta voi käyttää pitkään.
  • Kun vaate todella tulee tiensä päähän, pyri kierrättämään se vastuullisesti.

Ilmianna kommenteissa oma suosikki eettinen ja ekologinen urheiluvaatemerkkisi jota ei löydy listauksesta!

-Anna

Psst. Jokainen *Weekendbeen uutiskirjeen tilaaja saa 10% alennusta ensimmäisestä ostoksesta ja *Weecos lähettää uutiskirjeensä tilaajille -10% alekoodin! 

__________________

Luitko jo?

BAMBU EI OLE NIIN EKOLOGINEN VALINTA KUIN KUVITTELET

TALLINNAN PARHAAT VINTAGE JA 2ND HAND TÄRPIT

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *