Eettiset ja ekologiset uimapuvut & bikinit – 20 valmistajaa!

*Sisältää affiliate-linkkejä

Eettisen ja ekologisen uimapuvun tai bikinien löytäminen saattaa tuntua alkuun hankalalta, mutta tämän listan avulla löydät juuri omaan tyyliisi sopivat kansainvälisten tai kotimaisten brändien uikkarit vaivatta!

Econyl – Ekologisten uima- ja urheiluasujen graalin malja

Suurinta osaa listan ekologista uima-asubrändeistä yhdistää yksi tekijä: materiaali.

Econyl on italialaisen Aquafil S.p.a.:n rekisteröimä tuotemerkki. Econyl on kierrätysnylonia, joka valmistetaan Italiassa meristä siivotusta muovijätteestä, kuten hylätyistä kalastusverkoista, muovipulloista sekä muista muoviroskista.

On kiehtovaa miten Econylillä on vastuullisten urheilu- ja uimapukujen markkinoilla käytännössä täysi monopoli. Econyl mahdollistaa toiminnallisen nylonin hyödyntämisen hiukan paremmalla omatunnolla sellaisissa paikoissa joissa materiaali on todella hyödyksi.

Eettiset ja ekologiset uimapuvut & bikinit – esittelyssä 20 ihaninta brändiä

1. Revoel

  • Valmistusmaa: Suomi
  • Materiaali: Kierrätys- ja ylijäämä Euroopasta
  • Sertifikaatit:

REVOEL on suomalaisten Elisan ja Annan perustama uimapukubrändi, joka hyödyntää materiaaleinaan kierrätettyjä tekstiilejä sekä teollisuuden ylijäämää Euroopasta. Revoelin tausta-ajatuksena on intohimo luoda kestävää muotia joka inspiroi, energisoi ja antaa naisille mahdollisuuden näyttää todelliset värinsä pukeutumalla hauskasti ja itsevarmasti.

Nostin Revoelin listan ykköseksi, sillä brändin uimapuvut miellyttävät omaa silmääni ja niistä löytyy todellista uniikkia luonnetta ja aivan ihana ylellisyyden aura. Nämä päällä ujompikin uimapukeutuja suuntaa rannalle selkä suorassa ja itsevarma hymy huulilla.

Lue lisää vastuullisuudesta

2. Patagonia

Patagonia* on vastuullisen urheilupukeutumisen pioneeri ja yksi alan suurimmista toimijoista. Patagonia todistaa, että vastuullinen toiminta on mahdollista myös isommalle muotialan yritykselle ja sen avulla voi oikeasti kasvaa ISOKSI. Brändi on ollut olemassa viimeiset 40 vuotta ja yritys valmistaa vaatteita sellaisiin lajeihin, joihin ei liity moottoriurheilua.

Patagonia tarjoaa tuotteilleen maksuttoman korjauspalvelun, jonka lisäksi joka ikinen tuote on valmistettu sen tuotannon hiilijalanjälkeä ja työntekijöiden hyvinvointia silmällä pitäen. Suomessa Patagonian eettisiä ja ekologisia uikkareita myy mm. Weekendbee.

Lue lisää vastuullisuudesta

3. Lilja

  • Valmistusmaa: Bali, Indonesia
  • Materiaali: Econyl (kierrätetty nylon), elastaani
  • Sertifikaatit: –

Lilja on kotimainen ekologinen ja eettinen uimapukubrändi, jonka valikoima henkii herkkää feminiinisyyttä. Yritys varmistaa tuotteitaan valmistavien työntekijöiden eettisen kohtelun vierailemalla käyttämissään tehtaissa henkilökohtaisesti. Lilja the Labelin tuotteet on valmistettu pääasiallisesti Balilla vuodesta 2018 lähtien, jonka lisäksi vuonna 2019 pääasiallista Balilla tapahtuvaa tuotantoa täydentävä surffituotteiden erä syntyi Kiinan Guangzhousta käsin.

Liljan valikoiman erityisenä mielestäni kivana osana on, että useimpia uikkareita on saatavilla myös koossa XL, jonka lisäksi brändillä löytyy myös todella ihanilta näyttäviä hihallisia yläosia. Liljan bikinien yläosissa ei käytetä toppauksia tai kaaritukia, jotka ovat varmasti pienirintaisen bikinien ystävän mukavuuden kannalta erityinen bonus. Suurempi rintainen rantaelämästä nauttija puolestaan saattaa toivoa bikineiltään hiukan enemmän tukea juuri kaaritukien muodossa.

Lue lisää vastuullisuudesta

4. Monique Rotteveel

  • Suunnittelu: Alankomaat. Tekstiilit: Italia. Ompelu: Mount Vitosha, Bulgaria.
  • Materiaali: Kierrätyspolyesteri, elastaani
  • Sertifikaatit:

Monique Rotteveel on alankomaalainen eettinen ja ekologinen uima-asujen suunnittelija, jonka tuotteet valmistetaan Bulgariassa, Mount Vitoshassa. Monique Rotteveel brändi lahjoittaa kaikista myynneistään 1% Ocean Cleanup -projektiin, jonka avulla valtameriä putsataan muoviroskasta.

Useimmat brändin bikinien yläosat tarjoat riittävästi tukea sopiakseen myös urheilutopeiksi, näin mahdollistaen uima-asun yläosan hyödyntämisen vuoden ympäri. Suomessa Monique Rotteveelin tuotteita myy Ekohelsinki.

Lue lisää vastuullisuudesta

5. Morico

  • Valmistusmaa: Suomi, Viro.
  • Materiaali: Econyl (kierrätetty nylon), lycra Xtra Life elastaani
  • Sertifikaatit: Oekotex-100

Morico on suomalainen ekologinen urheilu- ja uima-asu brändi. Kaikki tuotteet suunnitellaan kotimaassa, ja vaatteiden printit syntyvät aurinkoenergialla Aitoossa. Moricon uimapuvut ommellaan vastuullisesti Virossa. Merkin uima-asuissa hyödynnetään Lycra Xtra Life elastaania, jolle materiaalin valmistaja lupaa perinteistä elastaania pidempää käyttöikää, jonka lisäksi Xtra Life Lycra on suunniteltu kestämään suolavettä, uima-altaan kloorivettä sekä pesemistä perinteistä elastaania paremmin.

Brändin eettisesti valmistettuja uimapukuja voi käyttää myös bodyina, jolloin vaatetta voi hyödyntää myös silloin kun sää ei ole vielä otollinen rantakeleille.

Lue lisää vastuullisuudesta

6. Shapes in the sand

  • Valmistusmaa: Australia
  • Materiaali: Econyl, Lycra Xtra Life
  • Sertifikaatit:

Shapes in the sand on australialainen eettinen ja ekologinen uimapukubrändi. Erityisen kivan brändin valikoimasta tekee mahdollisuus valita tuotteita joissa on pitkät hihat, jotka suojaavat herkkää ihoa auringolta pidemmänkin rantapäivän aikana. Brändin printit ovat myös todella ihastuttavia.

Shapes in the Sand lahjoittaa myynneistään rahaa Koala Ark koalan suojelualueelle eläinlajin säilyttämiseksi osana Australian luontoa.

Kuten useat muutkin ekologisia arvoja liputtavat uima-asujen valmistajat, Shapes in the Sand hyödyntää tuotteissaan Econyliä ja Lycra Xtra Life elastaania. Brändin verkkosivuilta löytyy myös tietoa siitä, että Lycra® lupaa Xtra Life elastaanille jopa 5 kertaa tavallista kloorin kestävää spandeksia pidemmän elinkaaren, eikä tuotteessa tulisi näkyä elastaanin kulumisen jälkiä edes 240 tunnin uimiselle altistumisen jälkeen.

Lue lisää vastuullisuudesta

7. Emroce

  • Valmistusmaa: Uusi-Seelanti
  • Materiaali: Econyl
  • Sertifikaatit:

Emroce on uusi-seelantilainen zero waste ideologiaan panostava ekologinen ja eettinen uima-asumerkki. Emcoren tuotteet valmistetaan uudessa-seelannissa Econylistä, ja brändin uimapukujen yläosien kokotaulukossa koko S toimii A ja B kupeille ja koko Large puolestaan suuresta B kupista aina pieneen D-kuppiin asti. Brändin uima-puvut tuovat ihanan naisellisen viban sporttisempiinkin rantaharrastuksiin nollahukkafilosofiaa kunnioittaen.

Lue lisää vastuullisuudesta

8. Nuarswim

  • Valmistusmaa: Bali, Indonesia.
  • Materiaali: Econyl
  • Sertifikaatit:

Nuarswim on kotimainen ekologisten ja eettisten uimapukujen luksusbrändi, jonka uima-asut suunnitellaan Helsingissä ja valmistetaan eettisesti Balilla, Indonesiassa. Nuarswimin kaikissa tuotteissa yhdistyy pohjoismainen minimalismi sekä 80- ja 90-lukujen look. Nuarswimin tavoitteena on luoda uima-asuja jotka istuvat täydellisesti ja korostavat käyttäjänsä kurveja.

Brändin tuotteet on pakattu biohajoaviin toimituspusseihin, jonka lisäksi brändi lupaa kaikkien pakkausmateriaaliensa olevan ympäristöystävällisiä.

Lue lisää vastuullisuudesta

9. HallaxHalla

  • Valmistusmaa: Bali, Indonesia
  • Materiaali: Econyl, Kierrätetty polyamidi, elastaani
  • Sertifikaatit:

Halla x Halla räjäytti peppubikineillään pankin viime kesänä aivan täysin. Merkin bikinit suunnitellaan Suomessa ja niissä ei kaihdeta väriä ja seksikkyyttä. Halla x Hallan brändi henkii ihanasti sellaista “kun viet kropan rannalle, sulla on rantakroppa. Ja seksikäs sellainen.” -fiilistä, mikä on räväkkyydessään raikas tuulahdus verrattuna monien kotimaisten muotialan brändien usein ehkä hiukan hajuttomaan ja mauttomaan viestintään ja brändäykseen.

Osaa Halla x Hallan bikineistä voi käyttää kummin päin tahansa, jolloin yksi bikinisetti tarjoaa kaksi lookkia. Merkin uimapuvut valmistetaan Econyl kierrätysnylonista. Halla x Hallan uimavaatteet valmistetaan vastuullisesti Balilla, Indonesiassa.

Lue lisää vastuullisuudesta

10. OHOY Swim

  • Valmistusmaa: Sri Lanka, Portugal
  • Materiaali: Kierrätetty nylon, elastaani
  • Sertifikaatit:

OHOY Swim on suomalaisten Hennan ja Annan perustama uima-asubrändi, jonka tuotteet valmistetaan pienillä perheomisteisilla tehtailla Sri Lankassa ja Portugalissa. OHOY Swimin kantavana ajatuksena on, että ei ole olemassa uimapukuvuodenaikoja, vaan seikkaileminen on mahdollista ympäri vuoden. Pohjoisemmilla leveysasteilla helpommin sanottu kuin tehty, mutta toisaalta avantouinnissa vasta seikkailua onkin.

OHOY Swim lahjoittaa tuotoistaan 1% Healthy Seas järjestön vapaaehtoisille, jotka sukeltavat hylättyjä kalaverkkoja merestä, pyrkien parantamaan merten hyvinvointia. Brändin uima-asuissa korostuu pohjoismaisen designin yksinkertaisuus kauniilla ja ajattomalla tavalla.

Lue lisää vastuullisuudesta

11. Rubymoon

  • Valmistusmaa: Iso-Britannia
  • Materiaali: Xtra Life Lycra
  • Sertifikaatit: Oeko-Tex 100, PETA-Approved Vegan

Rubymoon on brittiläinen urheiluvaatebrändi, joka valmistaa myös eettisiä ja ekologisia bikineitä. Rubymoonin uima-asut ovat urheilullisia ja funktionaalisia. Erityisen kiinnostavia ovat brändin Gym to Swim bikinialaosat, jotka nimensä mukaan toimivat niin salilla alkkareina kuin rantaurheilussakin. Kyseisiä bikinin alaosia voi käyttää molemmin puolin, toisen puolen ollessa kirkkaan sininen ja toisen puolen ollessa hillitympi musta.

Myös Rubymoon hyödyntää eettisesti valmistetuissa bikineissään erityisen kestävää Xtra Life Lycraa. Brändi sijoittaa 100% voitoistaan yrityslainojen tarjoamiseksi naisille ja tytöille, tukeakseen naisyrittäjiä kehittyvissä maissa.

Lue lisää vastuullisuudesta

12. Aurai

  • Valmistusmaa: Italia
  • Materiaali: Econyl, AMNI SOUL ECO (biohajoava polyamidi)
  • Sertifikaatit:

Aurai on Italialainen ekologinen uimapukubrändi, jonka valikoimasta löytyy uikkareita ja bikineitä, jotka henkivät naisellista sensuaalisuutta ja elämäniloa. Brändin uima-asujen tekstiilinä hyödynnetään kierrätysnylonista valmistettua Econyliä sekä AMNI SOUL ECO biohajoavaa polyamidia.

Vaikka ajatus on kaunis, käytännössä muovista valmistetun nylonin ja biohajoavan polyamidin liitto herättää kysymyksiä. Miten kuidut erotellaan toisistaan jatkokierrätystä varten, huomioiden, että biohajova polyamidi vaatii tarkkaan määritellyn ympäristön materiaalin hajottamiseksi? Tässä mielessä olen siis skeptinen sen suhteen, että Aurain käyttämä tekstiili olisi yhtään sen paremmin tai huonommin kierrätettävissä kuin muidenkaan vastuullisten valmistajien Econylistä valmistetut uima-asut. Ajatus on kiva, mutta käytännössä enemmän sellainen, että siitä voi kertoa ekologisena ominaisuutena, mutta jota on käytännössä vaikeaa toteuttaa.

Tästä huolimatta liputan Aurain tuotteille, sillä niiden tyyli on aivan ihana!

Lue lisää vastuullisuudesta

13. Filippa K

  • Valmistusmaa: Portugal
  • Materiaali: Econyl
  • Sertifikaatit: Fairwear Foundation, Oekotex 100

Filippa K yllätti minut päätymällä listalle asti. Olin aina ajatellut, että Filippa K on pohjoismainen ylellisyysbrändi, joka panostaa designiin, mutta jonka panostukset tuotannon vastuullisuuteen ovat olleet ainakin aikasemmin riittämättömiä. Aivan uskomattoman hienoa kehitystä siis!

Filippa K:n uima-asut on valmistettu eettisesti Portugalissa Econylistä, jonka lisäksi uima-asujen tekstiili on sertifioitu Oekotex 100 standardilla.

Lue lisää vastuullisuudesta

14. Understatement

  • Valmistusmaa: Latvia
  • Materiaali: Econyl, elastaani
  • Sertifikaatit:

Understatement on ruotsalainen vastuullinen alusvaatebrändi, joka valmistaa myös uima-asuja ekologisesta Econylistä eettisesti Latviassa. Suomessa Understatementin tuotteita on saatavilla ainakin Ivalo.comin verkkokaupasta. Aivan parasta Understatementin uimapuvuissa ovat imartelevat leikkaukset ja minimalistinen look, joka näyttää upealta kesästä toiseen.

Lue lisää vastuullisuudesta

15. Koru Eco Brand

  • Valmistusmaa: ?
  • Materiaali: Econyl
  • Sertifikaatit:

Koru Eco Brand on Floridalainen ekologinen ja eettinen vaatebrändi, jonka valikoimista löytyy myös kyseiset vastuullisuusnäkökohdat huomioiden valmistettuja uima-asuja. Korun uima-asuissa tyylinä on vahvasti Florida-glam, joka tuo mieleen valkoiset rannat, kuuman auringon ja margaritat. Not bad!

Korun uimapuvut valmistetaan Econylistä ja tuotteet toimitetaan kompostoitavissa pakkauksissa. Brändi on myöskin 1% for the Planet jäsen, joka lahjoittaa kaikista tuotoistaan merten hyvinvoinnin parantamiseen.

Koru Swimwear kertoo sivuillaan, että sen tuotteet valmistaville työntekijöille maksetaan elämiseen riittävä palkka ja eettiset työolot on varmistettu. Tästä huolimatta täysin selväksi ei käynyt, valmistetaanko Korun uima-asut Floridassa, mahdollisesti Italiassa, vai jossakin muualla?

Lue lisää vastuullisuudesta

16. Scampi

  • Valmistusmaa: Eurooppa
  • Materiaali: Econyl, elastaani
  • Sertifikaatit: Oeko-Tex Standard 100

Scampi on ruotsalainen ekouimapukubrändi, jonka valikoiman uikkarit ja bikinit henkivät väriä, asennetta ja kasaria.

Scampin uima-asut valmistetaan ekologisesta kierrätetystä nylonista eli Econylistä ja tuotanto tapahtuu pientuotantona ympäri Eurooppaa. Vastuullisuusviestinnän kannalta ainakin itse toivoisin tarkempia ja konkreettisempia tietoja tuotteiden valmistusmaista, sekä siitä miten työntekijöiden eettiset työolot on turvattu, vaikka Scampin tuotteiden osalta tilanne vaikuttaisikin olevan jo huomattavasti parempi kuin useimmilla pikamuotibrändeillä. Vastuullisuuteen nojaavassa bisneksessä avoimuus ja läpinäkyvä viestintä kannattaa aina.

Lue lisää vastuullisuudesta

17. Ocean zen

  • Valmistusmaa: Australia?
  • Materiaali: Kierrätetty nylon
  • Sertifikaatit: Business Social Compliance Initiative, Oeko-Tex

Oceanzen on vuonna 2014 perustettu australialainen eettinen ja ekologinen uimapukuja ja bikinejä valmistava boutique-brändi, joka hyödyntää materiaalinaan kierrätettyä nylonia. Brändi kertoo sivuillaan olevansa sitoutunut työntekijöidensä eettisiin työoloihin, mutta uima-asujen valmistusmaata ei ole selkeästi mainittu. Toisaalta pienemmän boutique-brändin tapauksessa on mahdollista olettaa, että valmistusmaa olisi Australia.

Lue lisää vastuullisuudesta

18. Laara Swim

  • Valmistusmaa: Tanska
  • Materiaali: Econyl
  • Sertifikaatit:

Laara Swim on tanskalainen ekologisiin uima-asuihin keskittynyt brändi, jonka design perustuu ajattomiin leikkauksiin ja väreihin, jotka näyttävä rannalla upeilta vuodesta toiseen. Laara Swim hyödyntää materiaalinaan Econyl kierrätysnylonia, ja tuotteet valmistetaan käsityönä Tanskassa.

Lue lisää vastuullisuudesta

19. Asuyama

  • Valmistusmaa: Bali, Indonesia
  • Materiaali: Econyl, elastaani
  • Sertifikaatit:

Asuyama on suomalainen uima-asu brändi, jonka seksiä tihkuvat bikinit valmistetaan eettisesti Balilla, Indonesiassa. Asuyaman bikinien tyyli vahvistaa todeksi sen, että ekologisen ja eettisen pukeutumisen ei tarvitse tarkoittaa silmää riipivin printein varustettuja juutt-kankaisia kaftaaneita, vaan että vastuulliset uima-asut voivat todella olla biitsi-uskottavia ja saada käyttäjänsä tuntemaan olonsa upeaksi. Brändin kaikki uima-asut valmistetaan kaksinkertaisesta kankaasta, jolloin jokainen uima-asu tuntuu yhtä sileältä ja mukavalta niin sisä- kuin ulkopuoleltakin.

Asuyama lahjoittaa myynneistään osuuden merten pelastamiseen R.O.L.E. säätiön kautta “Zero Waste to Oceans” -ohjelmaan.

Lue lisää vastuullisuudesta

20. Savari Swimwear

  • Valmistusmaa: Bali, Indonesia.
  • Materiaali: Kierrätetty muovi (Econyl?)
  • Sertifikaatit:

Savari Swimwear on kotimainen uima-asuja valmistava brändi, jonka suunnittelu on saanut inspiraationsa Australian auringosta. Brändi lahjoittaa kuukausittain rahaa merten siivoamiseksi muoviroskasta, ja istuttaa puun jokaista tilausta kohden. Savarin bikinit ja uimapuvut valmistaa pieni perheyritys Balilla Indonesiassa, jonka lisäksi uima-asujen materiaalina hyödynnetään kierrätetystä merten muovijätteestä, eli oletettavasti siis Econylistä, kuten useimmilla muillakin saman genren uikkaribrändeillä.

Savarin filosofiaan kuuluu kuluttajien tietoisuuden lisääminen muovijätteen haitoista ja brändi haluaakin kannustaa asiakkaitaan tiedostamaan kertakäyttömuovin kulutuksensa vaikutukset ja kiinnittämään huomiota eettisempään kuluttamiseen. Brändi lahjoittaa rahaa kuukausittain mm seuraaville järjestöille: take3forthesea, 4ocean, ja bushfires.

Lue lisää vastuullisuudesta

Näin huollat uimapukua oikein

Uima-asu kannattaa huuhdella aina kotiin saapumisen jälkeen. Pelkkä huuhtelu ai kuitenkaan poista uimapuvusta aurinkovoide-, hiki- tai suolajäämiä. Kun peset uimapuvun, sen materiaali kestää 40 celsiusasteen pesuohjelman, mutta 30 lämpöasteen pesuohjelman on hellävaraisempi ja ympäristöystävällisempi.

Keinokuiduista valmistettujen uima-asujen pesemisen kanssa kannattaa ensisijaisesti panostaa Guppyfriend pesupussin käyttöön, joka siivilöi pesussa vaatteesta irtoavat mikromuovikuidut, pitäen suurimman osan niistä sisällään, jolloin ne eivät päädy vahingossa vesistöihin.

Kuivata uima-asu huoneenlämpöön ripustettuna. Vältä uima-asun ripustamista aurinkoon kuivumaan tai uima-asun kuivaamista kuivausrummussa, sillä UV-säteily ja korkeat lämpötilat heikentävät tekstiilin kestävyyttä.

Tiedätkö jonkin ekologisen ja eettisen uima-asuja valmistavan brändin jota ei mainittu listalla? Kerro kommenteissa!

-Anna

(Postauksen kuvat lainattu valmistajien verkkosivuilta)

Artikkeli alunperin julkaistu 11.05.2021, artikkelia päivitetty 13.01.2022 täydentäen Lilja the Labelin valmistusmaahan liittyviä tietoja, brändin tuotteet valmistetaan pääasiallisesti Balilla, ei Guangzhoussa.

____________________________________

Luitko jo?

Eettiset ja ekologiset alusvaatteet – 24 ihaninta brändiä

Ihanin eettinen ja ekologinen urheiluvaatemerkki x 15

FACEBOOK / INSTAGRAMYOUTUBE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version