Aikuisten joulukalenteri kiikarissa? – 5 tavarakalenteria vastuullisempaa ideaa

Joulunalusaika on useimmille meistä aikaa, jolloin haluamme viihtyä ja talven hämäryydessä nauttia pienestä hemmottelusta. Ekologisessa ja vastuullisessa elämäntavassa ei mielestäni ole kyse siitä, että arjen tulisi olla epämukavaa, ankeaa, eikä elämästä saisi nautiskella tai itseään hemmotella. Hemmottelun voi kuitenkin tehdä myös kestävämmin kuin ostamalla kalenterin joka sisältää 24 yksittäistä tavaraa. 

Aikuisten joulukalenterit ovat aika kalliita. Niiden hinta pyörii noin parinkymmenen ja parinsadan euron välillä. Jos sinulla on tuollainen raha käytettävissäsi itsesi hemmotteluun, kestävämpi vaihtoehto olisi mennä kauppaan ja ostaa koko budjetilla ne pari hemmotteluun liittyvää juttua joista olet haaveillut, ja joita et muuten raaskisi ostaa.

Edes luonnonkosmetikka ei tee tavara- tai kosmetiikkakalenterista ekologista vaihtoehtoa. Vaikka kalenteriin olisi pakattu zero-waste elämäntapavälineitä, se ei olisi vastuullinen valinta. Kukaan ei oikeasti tarvitse 24 pikkutavaraa pyörimään nurkissa, jos niitä ei ole itse harkiten valinnut omaan elämään soveltuviksi. Ikävimmässä tapauksessa pikkutavaroiden joukosta turhimmat krääsät päätyvät vain maaliskuuhun mennessä Kondon oppien mukaan kierrätyskeskukseen tai kaatopaikalle iloa pilaamasta.

Kosmetiikkajoulukalenterit

Kosmetiikkajoulukalentereja on hankalaa perustella tarvehankintana. Kukaan ei tarvitse kuukauden sisällä 24 uutta kasvovoidetta tai huulipunaa. Ei aikuisten joulukalenterien kuulukaan palvella tarpeita. Niiden tehtävä on olla hemmottelua. Mutta entä jos joulukalenterin luukun avaaminen yhtäkkiä ärsyttääkin, kun sieltä paljastuukin taas yksi hiuspinni, tai huulipuna joka ei sovi omaan ihon sävyyn? Tuottavatko useat yllätykset, joista moni on väkisinkin hutivalintoja, oikeasti iloa?

Usein etenkin kosmetiikkakalentereita perustellaan sillä, että siinä saa kokeilukokoisia pakkauksia tuotteista, jotta tietää mitä kannattaa ostaa täysikokoisina. Kuitenkin useat kosmetiikkaliikkeet tarjoavat testereitä kotiin kokeiltavaksi ennen ostopäätöksen tekemistä. Asiantuntevat ja hyvää palvelua tarjoavat kosmetiikkaliikkeet säästävät luontoa, lompakkoa, ja vähentävät pettymyksiä. Huolella valitusta tuotteesta voi nauttia kauemmin kuin matkakokoisesta pikkutuotteesta. 

Tuhmat joulukalenterit

On mielestäni positiivista, että seksuaalisuus ei ole mikään tabu ja ihmiset uskaltavat tutkia omaa mielihyväänsä muutenkin kuin vain saunan jälkeen sunnuntaisin pimeässä.

Kuitenkin aikuisten tuhmat joulukalenterit menevät mielestäni ihan samaan sarjaan kuin kosmetiikkajoulukalenteritkin: niistä tulee vain turhaa romua, joka ei välttämättä koskaan pääse käyttöön. Kuinka monta anaalitappia, eri sorttista liukkaria, tai bondage-välinettä todella tarvitset tai edes haluat?

Jos haluat panostaa seksuaaliseen nautiskeluun joulun aikaan joko yksin tai yhdessä, ja samalla tukea kotimaisia alan kauppiaita koronan kynsissä, käytä mieluummin se raha jonka olet varannut kalenteriin siihen, että ostat yrityksen verkkokaupasta 1-5 itsellesi oikeasti mielestä tuotetta. Valitse sellaisia tuotteita, joille tiedät olevan käyttöä ja joista olisi iloa. Jos haluat kokeilla jotakin uutta, ota se haluamasi uusi väline kokeiluun. Mutta ehkä ei kuitenkaan tarvitse hankkia ihan koko liikkeen valikoimaa kerralla. Seksileluja, kuten ihan kaikkea muutakin voi kerryttää harkiten ja huolella ajan kanssa, jos asiaan haluaa panostaa.

Hosumalla ei tule kuin kusipäisiä lapsia.

Uusien elämyksien kokeilemiseksi ei ole mitään tarvetta hankkia kerralla 24 välinettä, joista todennäköisesti useampi jää yöpöydän laatikon perukoille keräämään pölyä, koska ne eivät sopineetkaan omiin mieltymyksiin, tai ne olivat vain tylsiä. Ja seksileluja ei oikein voi fiksusti hygieniasyistä edes lahjoittaa sinne kierrätyskeskukseen, siinä vaiheessa kun toteaa että tälle värkille ei tullutkaan käyttöä.

Herkkujoulukalenterit

Ruokajoulukalenterit ovat monia muita aikuisten joulukalentereita ekologisempia siinä mielessä, että tuote syödään. Ne eivät kuitenkaan ole täysin ongelmattomia, koska sama tuote, jota voi ostaa ympäri vuoden kevyesti pakattuna, pakataankin yhtäkkiä joulun nimissä naurettavan moneen kerrokseen muovia ja kartonkia.

Teepussijoulukalentereiden ongelmana on naurettava määrä pakkausjätettä verrattuna siihen, että ostaisit joko irtoteetä, tai vaikka ihan tavallisen rasiallisen teepusseja. Suklaakalenterista syntyy suuri määrä pakkauskartonkia ja ylimääräinen muovikenno, verrattuna siihen, että ostaisi tavallisen suklaalevyn. Sipsikalenterissa ostat suhteellisen korkeaan hintaan yksittäispakattuja sipsejä, kun saisit edullisemmin ja vähemmällä pakkausmateriaalilla koko säkin.

Ainoa keksimäni ruokaan littyvä joulukalenteri, josta ei taida syntyä erityistä lisäroskaa on kirjoittaa olutsalkun kylkeen numerot 1-24. Toki Fazerin sinisenkin päälle voi kirjoittaa numerot 1-32 ja nauttia koko joulukuun, ja vuoden 2020 loppumisen kunniaksi saa vikasta “luukusta” 2 palaa suklaata. Jos haluat herkutella, herkuttele. Aikuisten herkkujoulukalenteri ei kuitenkaan ole mitenkään fiksu tapa herkutteluun. Kuten jo yllä esitin, osta sellaisia tuotteita joita todella haluat kokeilla ja joista todella nautit.

Ja miksi yhden suklaakonvehdin syöminen päivässä valtavasta kartonkiviritelmästä rajoittaa suklaan syömisen vain yhteen konvehtiin, mutta jos sen yhden suklaan syö levystä saman päivän aikana katoaa puoli levyä?

Entä jos aikuinen omistaa useamman joulukalenterin?

Kuka meistä tuntee tyypin, jolla on useampi kuin yksi joulukalenteri? Lapsella se voi olla ihan okei. En edes puhu lapsista tässä kirjoituksessa, koska oma asiantuntijuuteni lapsista rajoittuu tasan omaan 90-lukulaiseen lapsuuteeni, joten maailma on varmasti jo muuttunut tässä välissä. Lisäksi lapsen ja kasvattajan näkövinkkeleistä tarkasteltuna maailma saattaa näyttää varsin erilaiselta.

Aikuisten kohdalla kuitenkin kyseenalaistan vielä sitä yhdenkin joulukalenterin hankintaa enemmän sen, jos niitä kalentereita on monta!

Aikuisella ihmisellä, jolla on mahdollisuus mennä oman rahatilanteen puitteissa kauppaan ja ostaa haluamansa kalenteri, on myös vaihtoehto hankkia ihan se tavallinen tuote saman budjetin puitteissa. Miksi se pitää pakata niin moneen kerrokseen ja materiaaliin, että siitä tuleekin yhtäkkiä elämys?

Joulun odottaminen on kivaa, mutta sen voi tehdä myös roskaamatta ja aikuisten tulisi näyttää esimerkkiä siitä millaisia arvoja he haluavat välittää. “Tee kuten minä sanon, älä kuten minä teen” on tunnetusti paskin tapa saada aikaiseksi toivottua lopputulosta, ihan sama onko tapahtumia seuraava oppilas 5- vai 45-vuotias.

Näiden kohdalla kannattaa pohtia sitä, montako joulukalenteria ihminen tarvitsee? Mitä tekisit esimerkiksi kahdella suklaakalenterilla? Jos vaikka suklaakalenteri on perinne josta ei tingitä, niin kai se silti tarkoittaa, että yksi kalenteri riittää? Sen lopun suklaan joulun odottelua varten voisi ostaa ihan tavallisen levyn muodossa?

Vastuullisempi aikuisten joulukalenteri – 5 ideaa

Olisiko kaupallisten aikuisten joulukalenterin lisäksi muita tapoja joilla voisit hemmotella itseäsi?
Koska kalenterin ideana on tarjota yllätyksiä, ei ole mitään takuuta siitä, että tykkäisit joka ikisestä kalenterin tuotteesta, tai että ne sopisivat sinun elämääsi. Vastuullisempi ja kestävämpi vaihtoehto olisi käyttää sama kalenteriin käytetty hemmottelubudjetti muutamaan tarkkaan valittuun tuotteeseen, jotka ovat varmasti käyttäjälleen mieleisiä, eikä hävikkiä synny. Määrä ei korvaa laatua. 

Jos kaipaat yllätyksiä, alle olen listannut muutaman hivenen ekologisemman tavan myös aikuisten joulun odotukseen.

1. Kuvakalenteri

Ekologisin vaihtoehto olisi varmasti kuvakalenteri, jonka voisi kierrättää paperinkeräyksessä käytön jälkeen. Siinä pääsee availemaan luukkuja ja ihastelemaan suloisia kuvia. Aitoa old-school henkeä. Ainakin Partiolaisten kalenteri taitaa kuulua tähän sarjaan yhä.

2. Anna-lehden seksiasentojoulukalenteri

Jos ehdit jo pohtimaan sitä tuhmaa joulukalenteria, mitä jos kokeilisit uusia mooveja makuuhuoneessa muuten kuin täyslaidallisella leluja?

3. Aineettomilla elämyksillä täytettävä kalenteri

Kalenteri voi sisältää esim. metsäkävelyjä, kasvonaamioita, webinaarilippuja, ihan tavalliseen kääreeseen pakattuja herkkuja… Vain mielikuvitus on rajana.

4. Jouluisilla tehtävillä täytetty kalenteri

Piparien leivontaa, glögien siemailua, joulukorttiaskartelua, lahjojen pakkausta… Joka päivälle jotakin pientä jouluisuuden tunnetta lisäävää. Tehtävät voi laittaa itse askarreltuun kalenteripohjaan tai vaihtoehtoisesti vaikka kirjoittaa lapulle ja laittaa purkkiin, josta nappaa yllärinä uuden joulujutun joka päivä.

5. Olutsalkku

Ei kaikkien mielestä ehkä se ideaalinen, mutta toisaalta olut liittyy jouluun tasan yhtä paljon kuin rekallinen kasvovoidettakin. Olutsalkku ei tuota hankalasti kierrätettävää lisäroskaa, ja ehkä tissuttelulla pysyy joulustressi aisoissa?

Millaisia ajatuksia aikuisten joulukalenterit herättävät? Ehditkö jo hommaamaan sellaisen ennen ekonäkökulman pohdiskelua?

-Anna

_______________________________________________

Luitko jo?

Suomalainen ruoka ei ole aina vastuullisempaa

Paras ekotuote löytyy jo kotoasi & 3 turhaa ekotuotetta

FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE

6 comments

  1. Olvin olutsalkun sijasta voi ostaa pienpanimolta olutjoulukalenterin, jossa jokaiselle päivälle on eri olut. Eikö kalenterissa ole juuri se idea, että jokaiselle päivälle on jotain erilaista, mielellään yllätystä?

  2. Meillä oli lapsena itsetehdyt joulukalenterit, eli seinällä roikkuva kangas jossa 24 pikkutaskua, joissa suklaakonvehdit/yllärit oli. Voisi toimia aikuisilla myös, siis esim. niin että kumppanin tai kaverin kanssa järkkää toistensa kalenterit.

    1. Kieltämättä tuollainen voisi olla tosi suloinen! Ja etenkin kun voi täyttää kotona omalle läheiselle, voi olla varma, että kalenterin sisukset sopivat omaan ja vastaanottajan ajatusmaailmaan. 🙂

  3. Ottaen huomioon alkoholin aiheuttamat väkivaltatapaukset joulun alla, en ymmärrä miten sitä voi suositella vastuullisempana valintana millekään kalenterille. On myös hyvä muistaa, ettei Aineeton / Elämyslahja ole myöskään automaattisesti ekologisempi vaihtoehto, vaikka siitä ei jäisikään itselle konkreettista kierrätettävää. Olen ekoilija ja mulla on “aikuisten” kalenteri, enkä näe siinä ristiriitaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version