*Tuote saatu: Kaisla puoti *
Mistä on kyse kun palashampoo jättää hiukset tahmaisiksi?
Olet viimein tehnyt päätöksen siirtyä palashampooseen. Peset hiuksia tyytyväisenä ensimmäistä kertaa uudella tyylillä. Vaahtoaa tosi kivasti. Mutta sitten. Apua. Hiukset eivät oikein harjaannu, ja kuivuttuaankin ne ovat tahmeat ja kuin vahan peittämät, ja näyttävät siltä kuin et olisi pessyt niitä viikkoon. Eihän tämän näköisenä voi mennä ihmisten ilmoille. Ihan rehellisesti vituttaa.
Olen itse käyttänyt aiemmin Lushin palashampoita, enkä ollut kohdannut tahmaisuuden ongelmaa aikaisemmin. Lushin palashampoiden kanssa homma toimi aivan normaalisti, eikä hoitoaineellekkaan ollut useimmiten tarvetta. Itseäni alkoi kuitenkin häiritsemään, että Lushin shampoo ei varsinaisesti ole luonnonkosmetiikkaa, pikemminkin vain zero waste kosmetiikkaa. Halusin molemmat. Vaihdoin itselleni kotimaiseen luonnonkosmetiikkaan, virolaiseen Nurmeen, ja valitsin heidän hamppu palashampoonsa herkästi rasvoittuville hiuksille.
Olin kuullut, että shampoota vaihdettaessa hiukset voivat tuntua ekalla kerralla tahmeilta, ja ajattelin että okei, eiköhän tästä selvitä. Kuitenkin kolmannellakin pesukerralla hiukset jäivät tahmeiksi. Tyvi oli puhdas ja kuohkea, mutta hiusten pituuksissa ja latvoissa oli selvä klimppiintyvä kerros lähmää.
Miksi hiukset jäävät tahmaisiksi palashampoota käyttäessä?
Selvitin asiaa. Ilmeisesti hiusten tahmaisuus johtuu siitä, että luonnonkosmetiikan palashampoo on öljypohjainen tuote, ja saippua tarraa kiinni vahingoittuneeseen hiuksen pintaan. Hius ei ole pelkkä suora putki, vaan sen pinnassa on suomuja. Suomujen ollessa auki, hiuksen pinta tuntuu hiukan karhealta, ja hiuksen harjaaminen voi olla oma projektinsa ilman hoitoainetta tai selvityssuihketta. Suomut todennäköisemmin pysyvät auki, mikäli hiusta on värjätty tai lämpökäsitelty pitkään. Kuten tunnustan tehneeni ala-asteikäisestä asti.
Tajusin että vahingoittumaton hiusteni tyvi siis oli kiinni, ja siksi se tuntui hyvältä ja puhtaalta. Mutta vaalennetut latvat jäivät lähmäisiksi, koska saippua jäi jumiin hiusten suomuihin. Tahmaisuus ei varsinaisesti ole kiva tunne, joten aloin selvittelemään miten asiaa voisi auttaa.
Miten vähentää hiusten tahmaisuutta palashampoota käytettäessä?
1. Anna muutokselle aikaa
Aina jankutetaan siitä, että muutokselle pitäisi antaa aikaa ainakin pari viikkoa. Voi olla, että joko hius tottuu, tai sinä totut. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan pidemmän aikaa, jolloin hius ehtii tottumaan uuteen palashampooseen, ja osaat sanoa helpommin tapahtuuko tilanteessa mitään muutosta.
2. Kokeile etikkahuuhdetta
Jos hiukset tuntuvat tahmaisilta vielä pidemmän palashampoon käytön jälkeenkin, kannattaa kokeilla etikkahuuhdetta. Etikkahuuhteen voi toteuttaa muutamalla tavalla:
- A. Voit ostaa kaupasta “virallisen” luonnonkosmetiikan etikkahuuhteen.
- B. Voit tehdä kotona ylellisen omenaviinietikkahuuhteen.
- C. Voit ostaa pullon omenaviinietikkaa.
- D. Tai sitten jos olet ronski, ostat suoraan kanisterin väkiviinaetikkaa.
Etikkahuuhdetta usein laimennetaan veteen ennen hiuksiin kaatamista. Sen jälkeen hierot etikan kunnolla hiuksiin, ja huuhtelet pois. Jos tilanne on akuutti, voit myös käyttää tavaraa laimentamattomanakin, ja pitää sitä päässä minuutin tai pari ennen huuhtelua. (Jos kokeilet jälkimmäistä, tee se omalla vastuulla, ja pidetään se salaisuutena että minä suosittelin).
Etikan happamuus sulkee hiuksen suomut, jolloin hiusten tulisi muuttua sileämmiksi ja helpommin harjattaviksi. Itse ainakin koin alkuun, että heti suihkussa etikkahuuhteen tehon tunsi, sillä hiukset olivat kuin taikaiskusta sileät etikan losauttamisen jälkeen. Toisaalta toistaiseksi pelkkä etikka yksinään ei ole vielä auttanut itseäni Nurmen palashampooseen totuttelun alkuvaiheen lastentautien kanssa.
3. Pidä hiuksia kiinni totuttelun ajan
Tämä ei varsinaisesti vähennä hiusten tahmaisuutta pätkääkään, mutta tekee muutoksen ajasta siedettävämmän. Hiukseni ovat sen verran lähmäiset, että ponnarit ovat no go, mutta toisaalta ihan tavalliset nutturat ja pikaiset lettiväkerrykset toimivat riittävän hyvin. Hiusten värjäämätön tyvi näyttää puhtaalta, ja hiusten vaalennetut pituudet pysyvät kerrankin ojossa letillä tai nutturalla, eikä niiden “rasvaista” olemusta huomaa.
4. Kokeile syväpuhdistavaa hiusnaamiota
Sekoittamalla vihreää savijauhetta veteen, saat aikaiseksi syväpuhdistavan tahnan. Levitä tahna hiuksiin ja anna sen vaikuttaa noin puolisen tuntia. Hyvällä tuurilla tämän hiusnaamion jälkeen hiusten suomuissa ei ole enää muiden tuotteiden jäämiä joihin saippua takertuisi, jolloin saippuan pitäisi tahmata vähemmän.
Entä jos tahmaisuuden vähennysniksit eivät riitä, ja palashampoo pitää laittaa vaihtoon?
Kokeiluni Nurmen palashampoon kanssa kesti yhteensä 3 viikkoa. Kaikista kikkakolmosista huolimatta, en halunnut siirtyä pitämään hiuksia ikuisesti kiinni, eikä tahma halunnut kadota, joten shampoo päätyi lahjoituksena puolisolle, jonka hiuksia ei ole käsitelty.
Kun valittelin kokemuksistani Nurmen hamppushampoon kanssa Instagram storiesissa jossain vaiheessa, parviäly oli apuna aivan mahtava. Minulle suositeltiin aika tasaväkisesti Cattecon shampoopalaa, joka oli ollut monille se paras, eikä tahmannut lainkaan. Toiset vannoivat Flown shampoopalan nimeen tahmattomuuden ykkösenä. Molemmat tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa joka valmistetaan käsityönä Suomessa.
Piakkoin tämän jälkeen sain yhteydenoton Järvenpäässä toimivalta Kaisla ekokampaamolta, joka pyörittää myös Kaisla puotia, ja he halusivat tarjota minulle Cattecon shampoopalan testiin. Tietenkin suostuin tosi innoissani, koska nyt suosituksistanne toinen pääsee suoraan kokeiluun!
Kokemukseni Cattecon Niitty palashampoosta
Tunnustan, että perustuen aiempaan kokeiluuni Nurmen palashampoon kanssa, joka valitettavasti oli kaikkea muuta kuin menestys, suhtauduin myös Cattecon lupauksiin tahmaamattomuudesta hiukan skeptisesti. Pelkäsin, että joudun ilmoittamaan Kaislan omistajille, että en voi kirjoittaa tuotteesta tahmaamattomana. Etenkin kun ajatus kotimaisesta pienestä puodista ja kotimaassa valmistetusta luonnonkosmetiikasta kuulostivat ajatuksena niin ihanilta, pelko harmitti kovasti etukäteen ennen testausta.
Olin kuitenkin ihan äärettömän positiivisesti yllättynyt: Kaisla puodilta saamani ja teidän suosittelemanne Cattecon herkästi rasvoittuville hiuksille suunniteltu Niitty shampoo ei ihan oikeasti tahmaa. Olen käyttänyt shampoota nyt pari viikkoa, hiukseni ovat yhä vaalennetut, kuumakäsittelyistä kärsineet, ja olen viettänyt aikaa Lohjalla, jossa on niin kova vesi, että alueelle on kannattanut perustaa kalkkikaivos. Eli kyse ei ollutkaan vain siitä, että käsitelty kärsinyt hius ja kova vesi olisivat luonnonkosmetiikan palashampoon kanssa tuhoon tuomittu kombo. Vaihtamalla todellakin parani.
Olen ihan älyttömän tyytyväinen, sillä vaikka olen tykännyt aikaisemmin käyttämästäni Lushin Honey I washed my hair shampoosta, halusin silti koko ajan siirtyä oikeaan luonnonkosmetiikan vaihtoehtoon, mutta sopivaa ei ollut osunut vielä kohdalle. Nyt on. Iso kiitos Kaisla puodille tästä löydöstä!
Mitä vinkkejä sinulta löytyy palashampoon aiheuttaman tahmaisuuden vähentämiseen? Oletko huomannut että sinulle eri palashampoot toimisivat eri tavoin? Mitkä ovat suosikkejasi?
-Anna
_______________________________
Luitko jo?
Testissä palashampoo ja hoitoainepala
Kokemuksia – Dr Bronner’s Pure Castille Soap
2 comments